sprawdz jeszcze cos z pomiarow irka. zobacz czy jest tam np HDS152 + xt19
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zwrotnice
Collapse
X
-
Vifa D27TG-05-06 może na akkusie go nie ma ale na loudspeakershop.eu "JESZCZE" jest
zaopatrzyc sie w sprzet pomiarowy
to masz 4 glosniki?
A co z tym tłumikiem ile miał by mieć Ohm i w którym miejscu ma być umieszczony ?
To co teraz będzie z tymi zwrotkami muszę jakie kolwiek jakoś zrobić chodź narazie a później zrobie takie jak 3-eba ....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhideVifa D27TG-05-06 może na akkusie go nie ma ale na loudspeakershop.eu "JESZCZE" jest
Zamieszczone przez ir0nhideMasz na myśli CLIO za okł. 5000 zł czy o jaki sprzęt Ci chodzi ? co np. było by mi potrzebne ?
ale myslalem raczej o czyms darmowym - speaker workshop + JIG + preamp + mikrofon
http://audiomania.info/articles.php?...f63f561ad5b1ea
http://audiomania.info/articles.php?...f63f561ad5b1ea
http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=9807306
na audiomani masz tutoriale do niego + w tym dziale przyklejony temat z tutorialami wideo
czytaj, czytaj, czytaj :!: :!: :!:
Skomentuj
-
A ja mam pytanko odnośnie programu X-Over: którą wartość parametru Le wpisać? przy 1kHz czy 10kHz?
ps. chyba zainwestuje w jiga, opis na audiomanii jest bardzo przejrzysty, nie powinno być żadnych problemów. A jaki mikrofon do tego?
[ Dodano: 2009-01-29, 13:55 ]
sorki nie zauważyłem, że w aukcji jest "Panasonic wm-61a WM61A CLIO" :oops:
Skomentuj
-
oj z tym to sa problemy i to duze.
szerokosc poprawnie mierzonego pasma jest bardzo zalezna od od metody pomiaru i jest bardzo zmienna. musisz o tym poczytac
ale w domowych warunkach mierzymy tylko waskie pasmo ktore nas tak naprwde interesuje - przedzial gdzie maja sie laczyc glosniki
a efektownosci nie zmierzysz bo trzeba by to skalibrowac jakas specjalistyczna aparatura
Skomentuj
-
wyrocznia sa nasze uszy, a nie pomiary - te maja nam tylko ulatwic, pokazac droge ktora powinnismy obrac projektujac zwrotnice.
x-overem nie ma co sobie glowy zawracac - do zwrotnicy trzeba zywych pomiarow a nie symulatora filtrow - na dodatek pewnie traktujacych glosnik jak rezystor.Dzielenie pasma na poziomie 3khz tez jest co najmniej niepoważne ponieważ 3khz to pasmo najbardziej słyszalne i rozróżniane przez nasze ludzkie ucho
Skomentuj
-
Ojej ojej A czym NAJLEPIEJ kleić fornir ?? [tylko nie atakujcie ]
Szukałem naprawdę długo i sam już nie wiem bo jedni piszą Vikolem inni że zwierzęcym lub też butaprenem i szczerze to zgłupiałem!
Vikol moim zdaniem chodź jest dobrym klejem do drewna (ale osobiście to preferuje Rakol) to nie jest klejem przeznaczonym do tego zastosowania.
Zwierzęcy według mnie był by najlepszy lecz proces klejenia odbywa się "na gorąco" ......
Butapren natomiast wydaje sie być w miarę odpowiedni ALE Kleiłem butaprenem ostatnio i (pewnie niektórych to zaskoczy :) ) ale ten klej JEST BEE ! miedzy innymi przez tą "darmową fazę " - że sie tak wyrażę :) a poza tym jest mało wydajny a przede wszystkim długo schnie....
Jade jutro kupić jakiś klej tylko jaki ?
Mam w planach kupić któryś z tych klei kontaktowych :
- Henkel MOMENT
- Henkel PONAL SUPER 3
- PONAL EXPRES
- MINUTEX
- TECHNICOLL
- TIMEBOND
- IMPACT
Kleić będę
Płyta wiórowa (kolumna ) fornir na nią jest na fizelinie modyfikowany
Ale proszę napiszcie też co na MDF i w zastosowaniu zwykłego forniru bez fizeliny (chodź nie wiem czy to wiele zmienia)
Z góry dzięki wielkie
Skomentuj
-
Henkel moment: smarujesz obudowę i fornir, czekasz 10min aż klej zrobi się suchy, kładziesz, dociskasz przez godzinę i gotowe. Uważaj jak będziesz kładł, fornir łapie od razu i nie da się oderwać bez uszkodzenia forniru.
rozumiem że w temp. pokojowej ?
a ten monet to śmierdzi jak butapren bo jeśli tak to będę musiał w warsztacie kleić a o tej porze roku to jest w nim temp. taka jak na zewnątrz no może kilka stopni więcej a co za tym idzie proces klejenia pewnie się wydłuża tylko teraz o ile?
i nie napisałeś czy trzeba stosować obciążenie podczas sklejania ?
Skomentuj
-
mement śmierdzi mniej niż butapren, ale też śmierdzito żeby dobrze przykleić nie polega na "dociskaniu godzinę" ale na tym żeby docisnąć "raz a porządnie"
tzn. bierzesz jakiś okrągły klocek np wałek do ciasta i jeździsz nim po całej ściance dociskając ciężarem swojego ciała, po tym możesz od razu docinać i kleić następną ściankę....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DIGIPROCOMPHenkel moment: smarujesz obudowę i fornir, czekasz 10min aż klej zrobi się suchy, kładziesz, dociskasz przez godzinę i gotowe
wcale nie trzeba stosowac obciazenia!
wystarczy docisnac bardzo dokladnie cala powierzchnie kawalek po kawalku. ja do tego uzywam krazka stalowego (walek za szeroki i mniejsze naciski powierchniowe) i po dokladnym docisnieciu mozna obrabiac krawedzie a pozniej klasc kolejne liscie :P
Zamieszczone przez damianimement śmierdzi mniej niż butapren, ale też śmierdzi
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DIGIPROCOMPhttp://diyaudio.pl/viewto...t=13649&start=0 zobacz zdjęcia.
A czym bejcowałeś fornir / co to topola czy brzoza ?
Wcześniej pisaliśmy o kleju "Henkel" MOMENT a co powiecie o kleju Patex MOMENT
http://allegro.pl/item539878047_klej...ment_0_8l.html
Jeśli sie znacznie właściwościami nie różnią od siebie to będę zmuszony go zamówić z allegro bo Henkela nigdzie nie mogę dostać :neutral:
Skomentuj
-
Patex MOMENT to ten sam klej co Henkel (chyba) w castoramie kupiłem 0,5L za 24zł.
W następnej konstrukcji będą frezy, tylko nadal nie wiem czy to będzie HDS w 20L czy 3way na MDS08+xxx+XT25.
[ Dodano: 2009-02-02, 08:25 ]
Fornir topola, lakier V33 -mahoń połysk 3-4warstwy.
Spojrzałem do szafki... klej to Patex
Skomentuj
Skomentuj