Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt Klon Ostinato by kufell, BR szczelinowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt Klon Ostinato by kufell, BR szczelinowy

Witam serdecznie.

Na wstepie chciałbym sie przywitac i pogratulowac naprawde dobrych projektow.
    Forum przegladam juz jakis czas, i tylko dzieki waszym wpisom zdecydowalem sie zaprojektowac cos dla siebie.
    Poniewaz nie jest mozliwe zgłębienie całej wiedzy o budowie kolumn, czy tez akustyce w krótkim czasie postanowilem zbudowac swój pierwszy zestaw na bazie Ostinato 2000 i jego klonów dostepnych w internecie.

Kolumny z założenia to monitory, objetosc obudów to ok 19l. , poniewaz kolumny maja grać narazie w małym mieszkaniu i musza byc b.blisko sciany to zdecydowalem sie na br z przodu, o kształcie jak na zdjeciu.
    I tu pojawia sie problem, poradźcie czy moge w ten sposób, bez negatywnych skutków umiescic otwor br. Dolna jego sciana to obudowa, góra z mdf, wg. WinISD przy wymiarach 20x140 mm długość 218mm.
    Niewiem również czy zbudowac go zbieżnego do środka? Poradźcie.
    Z góry dziekuje za komentarze.

P.S. Oceńcie rowniez sam projekt (od strony wizualnej), boki fornir dąb lub klon, reszta fortepian, maskownica na magnesach, rowek z czerwonym wypeł. juz zniknal z projektu :) .

br szczelinowy mozesz umiescic jak najbardziej. stylistycznie wyglada bardzo dobrze. co do klona ostinato 2000 wez przyklad z konstrukcji kondraxa, opisal gore oryginalna i zrobil zmiane na metalowa d25ag o czym mozesz poczytac.
    http://kondrax.mayhem.net.pl/index.p..._audio_kolumny

Skomentuj

Dzieki dolphin123

Dokładnie na jego konstrukcjii sie wzoruje , nawet D27TG-35-06 zamienilem na D25AG-05-06. Ta zmiana szczególnie mi odpowiada, bo jak opisuje kondrax dzwiek jest o wiele bardziej detaliczny, a o to chodzi bo bedzie je napędzał luxman a on jest dosc ciepły.

Co do BR to jeszcze sie boje w tej konstrukcji o strojenie, poniewaz o ile w konstrukcjach z rurą mozna ja skracac, wydłużać, to tu jeszcze niewiem jak to rozwiazac.

Skomentuj

musisz dokladnie wyliczyc i poczytac o strojeniu m18wh z jakim najlepiej sobie radzi, jest na forum wiele konstrukcji

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
          musisz dokladnie wyliczyc i poczytac o strojeniu m18wh
          Najpierw radzę poczytać regulamin... Nie ten dział...

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
            Nie ten dział...
            wszyscy to zauwazyli, nie pisali o tym i napewno moder go przeniesie...

Skomentuj

kufell, mam troche doswiadczenia z tego typu tunelami ale robilem je glownie w subach wiec nie wiem czy beda jakies roznice w kolumnach

pierwsze co to staraj sie by powierzchnia tunelu byla wieksza niz minimalny odpowiendik okragly.
              drugie to czestotliwosc strojenia w praktyce byla nizsza o ok 3Hz niz wyliczona wartosc wiec wez to tez pod uwage (w przypadku okraglych b-r zgodnosc z symulacja jest bardzo duza)

tunel okragly jaki stosuje do tej wilkosci glosnikow to 60mm. powierzchnia mu przypadajaca to 28cm2. u ciebie wypada dokladnie to samo wiec dla bezpieczenstwa bym powiekszyl minimalnie do ok 30cm2

co do maskownic to fajny pomysl. ale czy przypadkiem od wibracji one nie beda sie zsuwaly w dol?
              warto o tym pomyslec lub to przetestowac

Skomentuj

Patent z magnesami widziałem w jakichś kolumnach B&W za ponad 10kPLN, tam magnesy były wbudowane niewidocznie w obudowy, także powinno działać bez zarzutu, kwestia doboru odpowiedniej siły magnesów uważam.

Skomentuj

Pawel S. dzieki za sugestie co do pola powierzchni, powiększe ją do 31cm2.
                  Wiekszy problem mam ze strojeniem, poniewaz przy takiej konstrukcji br musze z góry założyć jego długośc, po wykonaniu go w płycie nie bedzie mozliwosci zmian długosci.
                  Zamierzam stroic ja na 40Hz, winISD pokazuje optymalna charakterystyke dla 38-39Hz i 19l, ale jak w praktyce to niewiem, zobaczymy.

A co do magnesów Panowie, to zamierzam użyć czegoś takiego

http://www.allegro.pl/item538509837_...wyprzedaz.html

oczywiście w podfrezowaniach pod lakierem, nawet myśle o mniejszych bo cztery takie to ciezko oderwac .

Skomentuj

kufell, bralem od tego kolesia megnesy i sa owszem mocne ale zalezy ile ich wezmiesz itd.. mysle ze dobrym rozwiazaniem bylby np frez o glebokosci paru mm w poprzek scianki (tak jak br) i odpowiednia wypustka podluzna wpasowywujaca sie w ten frezik. Do tego magnesy. Takie rozwiazanie powinno zapobiec zsuwaniu sie maskownic itd.

Skomentuj

Zamieszczone przez kufell
                      oczywiście w podfrezowaniach pod lakierem, nawet myśle o mniejszych bo cztery takie to ciezko oderwac .
                      też o czymś takim myślałem, tylko ja chciałem magnesy schować pod fornirem :P Uważam ze lepiej dać więcej magnesów niż frezować wpusty. Nawet dać 6 na manitorek

Skomentuj

Zamieszczone przez kufell
                        Zamierzam stroic ja na 40Hz, winISD pokazuje optymalna charakterystyke dla 38-39Hz i 19l, ale jak w praktyce to niewiem, zobaczymy.
                        i tu blad. ja bym stroil na 45Hz. zobacz jak to inni robia ale 40Hz jak na taki glosnik to stanowczo za nisko

tylko zastanawiam sie jak mocne sa te magnesy - zeby czasem nie bylo tak ze spod lakieru zostana one wyrwane i wszystko popsuja :???:

Skomentuj

ja bym się raczej martwił czy maskownica będzie się trzymać.... te magnesiki są mocna ale pod warunkiem, że stykają się bezpośrednio z metalem/magnesem

Skomentuj

Ja mam kilka neodymowych w domu, też małych rozmiarów i trzymają bardzo mocno, np przyczepie je do siebie przez płytę wiórową(czyt. biurko) to ciężko oderwać i chyba bałbym się czy one faltycznie nie wyrwą forniru bo są naprawdę silne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                              Ja mam kilka neodymowych w domu, też małych rozmiarów i trzymają bardzo mocno, np przyczepie je do siebie przez płytę wiórową(czyt. biurko) to ciężko oderwać i chyba bałbym się czy one faltycznie nie wyrwą forniru bo są naprawdę silne.
                              a takich magnesów nie rozdziela się przypadkiem przez przesuwanie a nie odrywanie?

Skomentuj

przez przesuwanie, bo oderwać sie nieda. Ale przesunąć to też nie lada problem

Skomentuj

przez przesuwanie, bo oderwać sie nieda. Ale przesunąć to też nie lada problem
                                  ale przesuwając je idealnie pionowo lub poziomo bez ciągnięcia do siebie nie ma możliwości wyrwania forniru

Skomentuj

nie ma takiej opcji by z 4rech neodymówek zsunął się ciężar taki jak maskownica pod wplywem drgan itd;p......(jak ktos mysli inaczej to nie bawił sie neodymami)...

ja bym sie raczej martwił jak solidnie je osadzic w przedniej sciance by nawet przy zsuwaniu ich nie wyrwac ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                                      ja bym sie raczej martwił jak solidnie je osadzic w przedniej sciance by nawet przy zsuwaniu ich nie wyrwac ;p
                                      Właśnie, trzeba by dobrze je przykleić i jeszcze dać coś między magnesy a fornir. HDF 3mm na front?

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                                        Właśnie, trzeba by dobrze je przykleić i jeszcze dać coś między magnesy a fornir. HDF 3mm na front?
                                        Spróbuje zrobic testy z różnymi klejami, a jesli beda za mocne to jeszcze jest taka opcja
                                        http://www.allegro.pl/item533323789_...et_10_szt.html

Magnesy beda wklejone przyszpachlowane i polakierowane tak jak cały front (ważne żeby były niewidoczne), a w maskownicy pod filcem cienkim wklejone. Kupie kilka rodzai magnesów i potestuje.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X