Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt Klon Ostinato by kufell, BR szczelinowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W swojej konstrukcji stosowałem 6 magnesów (5x5x10mm) na front, a samą maskownica można wykonać z sosnowych listewek żeby była lekka. U mnie maskownica nachodzi na zaokrąglony front. W sam front wbijałem moletowane rdzenie. Chyba będzie się trzymać :lol:.

Strojenie bas-reflex możesz wykonać robiąc dłuższy tunel, a następnie powiększając jego wlot kosztem górnej ścianki - wewnątrz obudowy oczywiście :razz:. Koniecznie musisz mieć wtedy dostęp do aparatury pomiarowej.

Jak zamierzasz wykonać prostokątny otwór z zaokrągleniami na wysokości :?: :twisted:.

Skomentuj

Zamieszczone przez 20Hz
      Jak zamierzasz wykonać prostokątny otwór z zaokrągleniami na wysokości .
      a co to za problem jak ma się frezarke? starczy jakiś frez złozyskiem mniejszej średnicy a jako "szablon" służy wnetrze tunelu :mrgreen:

nie patrz na rozmieszczenie bo to było chwile po sklejeniu kolumn i pierwsze podłączenie do wzmaka :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Warg
        a jako "szablon" służy wnetrze tunelu :mrgreen:
        I jesteś w punkcie wyjścia bo szablon też musi być okrągły, a frezy maja skończona długość. Chyba że okrągłym łożyskiem "aproksymowałeś" kąt ostry (wnętrze tunelu) ale to trochę nie ciekawe zwężenie przed jego wylotem... :?:.

Skomentuj

Dokładnie, Warg ma rację, odpowiedni frez z łożyskiem , a bieżnia bedzie wcześniej wykonan fasola. Gorzej z wnętrzem tunelu, ale to planuje rozwiązać w ten sposób:
          tak:

lub tak:

łatwe to nie bedzie, ale zawsze potem moge nierówności zaszpachlować, a tunel bedzie o jednolitym przekroju.

Szablon, czyli pierwszy wyfrezowany otwór również bedzie miał okrągłe zakończenia (fasola) , planuje go wykonac na podstawie metalowego szablonu.
          Chyba da rade, jak myślicie?

Skomentuj

Sposób 2:.
            Wszystko zależy od wielkości elementu i tego czy ma być wykonany jako jeden promień czy może być wykonany jako dwa bo taki frez będziesz musiał posiadać. Wykonywałem taki element o wysokości 17mm i MDF lubi się wtedy kruszyć, krawędzie nie są ostre lub się odłamują. Materiał może też się rozwarstwiać.
            Po skończeniu pracy... połamałem wszystko :twisted: :twisted:.

Sposób 1:.
            Da się

ale proponuje od razu kleić ze sobą szablon i świeży element i frezować. Inaczej później trzeba się trochę naszlifować żeby wyrównać albo wnętrze tunelu albo powierzchnie klejenia z obudową.

Skomentuj

ja to rozwiązałem tak, w skprzynke bez frontu wkleiłem przegrode żeby zrobić tunel, potem przykręciłem pierwszą płyte z frontu wywierciłem otwór żeby przełożyć frez i pojechałem łozyskiem po "tunelu" potem podobnie z drugą płytą, świsty są minimalne ale to tylko słychać przy nocnym podkręceniu głośności i generatorze, przyznam się że bardziej furczy przez szczeliny które okazało się że sa przy "plecach" bo źle dokleiłem płyte.

Skomentuj

tak samo jak Warg niedawno robilem, wstawia sie przegrode i git

Skomentuj

kufell, Co do zwrotnicy, już pisałem na forum ale powtórzę, strona moja powstała w 2006 roku wtedy były początku interesowania się przeze mnie audio. Popełniłem wiele błędów podczas budowania kolumn widocznych na stronie.

Ale: zwrotnice zrobił lete na słuch okazało się potem bo pomierzyłem SW ja i yoshi że jest prawidłowo zaprojektowana, różnica miedzy zwrotnicą na mojej stronie a miedzy tą co zaproponował yoshi głownie to l-pad. Ale ostatecznie u mnie i kolegi letego gra zwrotnica wygląda tak jak podałem na stronie czyli:
                  http://kondrax.mayhem.net.pl/moje_au...uze/duze_8.JPG
                  Z tą różnica, że dla rożnych systemów rezystor R3 może mieć 4,7 ohm lub 5,6 ohm. Obecnie ja i lete mamy 5,6 ohma jest akuratnie i jest szczegółowo, jak dla kogoś za dużo szczegółów to daje 4,7 ohm.

Co do D25AG-05-06 detaliczna, świetna, nie męcząca kopułka w porównaniu do D27TG-35-06. Zdecydowanie polecam D25AG-05-06 3 klasy wyżej jak oryginalna z ostinato pod warunkiem że ktoś lubi aluminiowe kopułki i dźwięk z szczegółami, D25AG-05-06 obnaża niedoskonałości nagrań. Dla mnie super. Za czasów świetności najwyższy model z oferty firmy vifa, D27TG-35-06 najniższy.

Objętość polecam około 18L (19L - b-r, głośnik)

Strojenie od 45 Hz do nawet 50 Hz w zależności od upodobań i akustyki pokoju.

Zalecam także zachowanie oryginalnego wymiarowania frontu i umiejscowienia głośników, to ma wpływ na dźwięk.
                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kufell, wyskocz w niedzielę na giełdę elektroniczną, tam stoi sobie facet (w alejce na wprost od wejścia od strony Domaru) z przeróżnej wielkości magnesami neodymowymi.

Skomentuj

Zamieszczone przez kufell
                      Dokładnie, Warg ma rację, odpowiedni frez z łożyskiem , a bieżnia bedzie wcześniej wykonan fasola. Gorzej z wnętrzem tunelu, ale to planuje rozwiązać w ten sposób:
                      tak:

lub tak:

łatwe to nie bedzie, ale zawsze potem moge nierówności zaszpachlować, a tunel bedzie o jednolitym przekroju.

Szablon, czyli pierwszy wyfrezowany otwór również bedzie miał okrągłe zakończenia (fasola) , planuje go wykonac na podstawie metalowego szablonu.
                      Chyba da rade, jak myślicie?
                      skoro zamierzasz sie bawic w taki sposob z tunelem to nie potrzebnie sie martwisz o jego dlugosc podczas odsluchow probnych. przeciez mozesz je tymczasowo przykleic i dokladac/zabierac po jednym kawalku (lub w opcji 2 zmieniac szerokosc i przekroj tunelu) co spowoduje zmiany w strojeniu. zostawisz tyle ile trzeba zeby wg ciebie gralo najlepiej.

ja robilem prostokatne tunele a frezowalem tylko plyte czolowa i wlot tunelu

Skomentuj

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Na podstawie Waszych sugestii postanowiłem zrobic 18l netto, 45Hz strojenie, pole BR 31cm2.
                        Jeśli chodzi o obudowe to niewiem czy przy takim rozmiarze monitora szer ok 230mm. wys 400mm stosować wzmocnienie scian bocznych, MDF 19mm, front 2x19.

Kondrax napisz prosze o jakie umiejscowienie Ci chodzi, odstep miedzy głośnikami czy do ścian. P.S. nigdzie nie moge znalezc rozmieszczenia i rozmiarow oryginalu.

Co do tunelu, to fakt masz racje Pawel S. ostatnie segmenty wkleje słabiej, i w razie czego usune je.

Jeśli Macie jeszcze jakies wskazówki to chetnie posłucham , bo od przyszłego tyg. ruszam z budową .
                        Dzieki.

Skomentuj

Na mojej stronie jest. http://kondrax.mayhem.net.pl/download/ostinato.pdf
                          Chodziło mi o szerokość ścianki przedniej i wysokości na jakiej są głośniki oraz odległości miedzy nimi. Ja i lete mamy jak w oryginale wymiarowanie.
                          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Bardziej bym proponował doklejać kolejne segmenty niż obrywać - ciasna obudowa, duże ręce i tylko dwa otwory, a jednak wypadałoby tunel przykleić pewnie :mrgreen:. Chyba, że zostawiasz skrzynie otwartą do ostatniego momentu.
                            Możesz także przygotować sobie specjalny element, któremu zaokrąglisz krawędzie i wkleisz go jako ostatni - taki szczególik :razz:.

Ja mam bardziej propozycję niż wskazówkę - wykonaj te czerwone wstawki :wink: - naprawde dobrze to wygląda :grin:.

Skomentuj

Niestety skrzynie bede zamykał odrazu, wiec raczej lepiej mi bedzie cos doklejac -racja.

Napisz mi 20Hz jak robiłeś te fasole w klepkach do budowy br, wyglądają dość podobnie, niemal identycznie, używałeś szablonu i recznej frezarki?

Co do czerwonego paska, to juz zrezygnowałem z niego, mimo tego ze taki był koncept ponieważ takie rozwiązanie jest zbyt "krzykliwe" szczególnie ze ma grać z dość leciwym sprzetem, i poprostu by mi do niczego nie pasowało. A pasek miałem zrobić przez wklejenie czerwonego silikonowego wężyka w 3mm podfrezowanie.

A to ostateczna wersja wykończenia:

Skomentuj

Zamieszczone przez kufell
                                Napisz mi 20Hz jak robiłeś te fasole w klepkach do budowy br, wyglądają dość podobnie, niemal identycznie, używałeś szablonu i recznej frezarki?
                                najlepiej zrobic sobie szablon. ja cos takiego robilem poprzez zbicie/sklejenie listewek na takie wymiary zeby ograniczaly mi ruch frezarki. wtedy moznaby np grubym frezem palcowym 20-25mm porobic takie otwory

Skomentuj

Fasolki te powstały na zwykłej frezarce.
                                  Oczywiście musisz mieć szablon, możesz zrobić tak jak pisze Pawel S. i to chyba najlepszy pomysł. Szablon, który przytrzyma Ci obrabiany element i jednocześnie ograniczy ruch frezarki, musi tylko być wykonany w taki sposób żeby wszelkie mocowania tymczasowe nie ograniczały ci ruchu frezarki.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X