Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Może jednak dwie drogi? Do niedużego pokoju.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może jednak dwie drogi? Do niedużego pokoju.

Kombinowałem z zestawami 3-drożnymi w tym temacie:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13070 <--- nie trzeba czytać :p

Ale z racji, że paczki 28-30 litrów wydają się być za duże do mojego pokoju, postanowiłem się zastanowić jednak nad czymś 2-drożnym, mniejszym.
    Założenia są takie:
    - zejście lepsze niż moje regenerowane Space 86', których f3 z symulacji to okolice 70Hz, w praktyce może troszkę mniej bo dałem sporo wytłumienia. Czyli chciałbym f3 w okolicach 55Hz.
    - objętość wewnętrzna paczki nie więcej niż 15 litrów
    - kolumny muszą się nadawać do powieszenia na ścianie jak i do postawienia gdzieś (półka, stojak) więc nie mogą być za głębokie
    - ARN150 raczej odpada, bo czytałem, że nie powalają jakością jeśli chodzi o tony średnie, a na tym mi zależy
    - cena do 250zł za głośniki niskotonowe, jeżeli trzeba do dołożę na STX PJ jako wysokotonówki, jeśli nie trzeba to chciałbym wykorzystać tego GDWK 10/80/19

Myślałem o STX GDN 15-100-8-AKX + mój GDWK lub od razu kupie PJ-ke i porównam. Wolałbym uniknąć zakupu droższych wysokotonówek.
    Z gotowych zwrotnic do tego niskotonowca jest tylko jedna, razem z Vifą DX25 - hmm za drogie te Vify raczej.
    Zaznaczam, że nie interesuje mnie koszt zwrotnic.

Pytania:
    1. Czy są jakieś alternatywy?
    2. 12 litrów dla GDN 15-100-8-AKX będzie ok?

P.S. Ciekawa sprawa, że poprzedni temat umarł, i dopóki nikt nic nie odpowie, to nie jestem w stanie nic z nim zrobić. A nie odpowie nikt, bo przepadł gdzieś daleko.

ja mam taki zestaw z pj pod symkiem i jestem bardzo zadowolony, a przesiadałem się właśnie ze space-ów.

Skomentuj

ptolek, jest tez zwrotnica AKX + PJ/AJ (to na wykresach to samo)
      tak wiec moglbys to zastosowac i ewentualnie tlumik przerobic na sluch

Skomentuj

Mam małe podstawkowce na STX 15AX (poprzednia wersja, obecnie 15AKX) z Tonsilem GDWK 10/80/7 z Totemów Mite, które opisałem na audiostereo. Tego GDWK 10/80/19 również przetestowałem w tej konstrukcji i moim zdaniem jest to lepszy głośnik od 10/80/7, którego zastosowałem. Przede wszystkim jest bardziej zrównoważony tonalnie i bardziej szczegółowy. Skoro masz tego Tonsilka, to wydaje mi się zastosowanie go w parze z tym 15AKX bardzo dobrym pomysłem. Uzyskasz w ten sposób dobrze zrównoważony brzmieniowo zestawik.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil
          STX 15AX (poprzednia wersja, obecnie 15AKX)
          to jest to samo - tylko nazwa sie zmienila

Skomentuj

i kopułki przeciwpyłowe

Jak dla mnie ten tonsil zupełnie nie pasuje do 15akx z którym dobrze zgrywa się raczej coś łagodnego .

Skomentuj

Niestety autor tematu nie opisał swoich preferencji muzycznych, jakie lubi brzmienie ostre czy łagodne, ale skoro posiada te kopułki Tonsilu domniemam, że sobie ich posłuchał jak grają, więc może mu pasują pod względem brzmienia. Poza tym każdy ma inny gust, inną elektronikę i akustykę pomieszczenia, więc jednemu może pasować taki zestaw, a innemu nie. Mnie oba przeze mnie wymienione Tonsile pasowały do 15AX, choć każdy z nich grał nieco inaczej, to spokojnie mogłem na tych głośnikach słuchać muzyki bez nadmiernego dyskomfortu. Ostatnio na audiostereo ktoś proponował łagodnie brzmiącą kopułkę i podał przykład Monacora DT- 107 porównując go do kopułki 10/80/7 okreslając ją jako "żyletka". No cóż, ja tego Tonsilka "żyletką" nazwać nie mogę. Wręcz uważam, że jest przytępiony i lekko zmulony, mało rozdzielczy i mało szczegółowy, więc w takim razie dla mnie ten DT- 107 może być już totalnie zamulonym głośnikiem.

Skomentuj

Dzięki za rzeczowe odpowiedzi. Skoro AX = AKX to mnie bardzo cieszy, bo więcej schematów zwrotnic do wyboru.

Zapomniałem napisać, że pokój ma 10m^2. Preferencje muzyczne to raczej w kierunku rocka, niby nie tylko, ale nie chciałbym niskiego zejścia kosztem dobrego brzmienia perkusji itp.

Tego GDWK 10/80/19 już trochę posłuchałem. Zależy trochę od muzyki...
                W sumie mogę jej słuchać albo we współpracy z GDM10/60/4 po regeneracji, który nie brzmi najlepiej i psuje efekt, albo bez średniaka, razem z GDN20/40/14, też po regeneracji. W tym drugim przypadku lepiej słychać co ma do powiedzenia wysokotonowy. Niestety porównanie mam tylko do wspomnianego już GDWK 7/50, GDWK 9/80, GDW 9/15, nic z głośników lepszej klasy. Gra dość szczegółowo na tle reszty, ale że jest dość ostry to nie zaprzeczę, w sumie to chyba mi to odpowiada.
                Szkoda, że tak wysoko ma częstotliwość rezonansową, nie jestem na tyle osłuchany żeby to stwierdzić, ale prawdopodobnie na minus działa to, że jest teraz cięty 6dB/okt. przy ok. 3,5kHz
                Podsumowując, na razie mam zamiar wstawiać GDWK 10/80/19 ale zamówię i tak kopułki STXa, może kiedyś się przydadzą a w razie czego nie będę dwa razy zamawiał głośników.

Powiedzcie coś jeszcze o litrażu i strojeniu, bo nie mam zupełnie doświadczenia jeśli chodzi o obudowy BR. Myślałem o 12 litrach i strojenie ok. 47Hz:

Skomentuj

tonsilowskie kopulki moze faktycznie cudem techniki nie sa, ale graja imho lepiej od polecanej tu pjki. ostro, nieostro - wiele zalezy od aplikacji - sluchajac przykladowo tonsil rapsodia ostrosci na gorze nie stwierdzono (a jak juz to niewielka) - tam ten gdwk 10/80/8 radzi sobie calkiem niezle, znacznie lepiej niz polecana PJ w towarzystwie ARN-150 - sporo delikatniej. vifa xt19 tez zbyt lagodna nie jest (szczegolnie gdy jest nisko odcinana), do miana "suchotnikow" smialo bym ja zaliczyl, a wiele osob je poleca. dobrze gra dopiero np morel mdt29 - o nim faktycznie ciezko mowic ostry - tyle ze pewnie do niego zwroty dla akxa nie bedzie a i nie ten budzet... ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                    tonsilowskie kopulki moze faktycznie cudem techniki nie sa, ale graja imho lepiej od polecanej tu pjki
                    Caleb, jakie masz tonsile na stanie?
                    ja po zakupie PJtki porownywalem ja z kilkoma i detalicznoscia i szerokoscia przetwarzanego pasma STX bije tonsile. niestety braki tonsili maja taki plus ze sporej ilosci szczegolow, w tym tych bardzo denerwujacych, nie slychac wiec bardzo duzo swoich wad poprostu maskuja...
                    z tonsila bym sie interesowal obecnie tylko GDWK 9/80 bo jest barodz delikatny i dosc tani
                    Zamieszczone przez Caleb
                    vifa xt19 tez zbyt lagodna nie jest (szczegolnie gdy jest nisko odcinana)
                    z przykroscia musze sie zgodzic. nie wiem co sie stalo z tym glosnikiem ale po ponownym zlozeniu kolumn zaczal dosc uciazliwie "cykac" :???:
                    Zamieszczone przez Caleb
                    dobrze gra dopiero np morel mdt29 - o nim faktycznie ciezko mowic ostry - tyle ze pewnie do niego zwroty dla akxa nie bedzie a i nie ten budzet... ;]
                    no i problem z nabyciem

Skomentuj

Caleb, jakie masz tonsile na stanie?
                      GDWK 9/80 mam w dwoch aplikacjach. Jeden gra jakos od 7khz. Dzwiek wycofany w stosunku do reszty (ale to tez przez to ze pozbylem sie ozdobnej "minituby") w kolumnach zg60 (gdn 25/40/3, gd 12/5/2 + wlasnie gdwk 9/80) i gra przyjemnie - malo detali, zero barwy blach (brzmia plastikowo, ale tez zero ostrosci - mozna sluchac godzinami, a to tez jest dla mnie bardzo wazne. W drugiej aplikacji (z dwoma gdn 16/12) gra jakos od 3-4khz - wtedy ta kopulka to zupelnie co innego - imho niespecjalna, potrafi zapiszczec i robi to stosunkowo czesto. PJka wydaje mi sie byc lepsza.
                      GDWK 10/80/8 w Rapsodiach 200 ma podzial z gdn 13/40/2 na 3khz - gra stosunkowo lekko, jak najbardziej sluchowalna - za swoja cene moze byc. Detalicznosc nienajlepsza, ale za to nie meczy. PJ moze troche wiecej pokazuje, ale robi to "sucho" i po prostu nieprzyjemnie - IMHO ten Tonsil zdecydowanie lepszy. A GDWK 10/80 w stosunku do GDWK 9/80 to juz zupelnie inne swiaty. Pod kazdym wzgledem okragla kopulka sie lepiej spisuje, nawet do tej odcietej na 7khz - gra sugestywniej - blachy maja wiecej wlasciwej barwy, a i tez nie meczy.
                      Oprocz tego znam bdb GDW 9/15/6 (sasiad ciagle takowych uzywa) - gra odciete kondem 2,2uF z GDN 16/15 barwa zdecydowanie gorsza od PJ - cykanie, malo detali, ale tez odrobine mniej meczy, generalnie odradzam.
                      Ale i tak Vifa XT19 jest z tego wszystkiego najlepsza, ale tez drozsza. Blachy, hihaty juz brzmia calkiem realistycznie - to nie ze "cos tam na gorze jest" jak w przypadku Tonsili czy PJki, tylko faktycznie gora wreszcie zaczyna odgrywac w muzyce jakas role. :) Niestety nadal jest to "suchotnik", jakkolwiek w sporo lepszym wydaniu.

BTW Ponoc glosniki Tonsila dostepne w sprzedazy detalicznej roznia sie od tych montowanych w fabrycznych kolumnach. Moze stad rozbieznosci w opiniach o GDWK 10/80/x ? Bo ten 10/80/8 wg mnie gra calkiem nienajgorzej, a juz na pewno sporo lepiej od polecanej PJki.

Skomentuj

Caleb, 7khz to już aplikacja prawie niespotykana , no chyba że do jakiegoś szerokopasmowca dużego w którym chcemy ilość i jakość góry wzbogacić...

Skomentuj

no to jest przeciez informacja o tym, ze gdwk 9/80 gra z szerokopasmowka. dlatego tez wyraznie napisalem o jej aplikacji. podejrzewam, ze PJka przy tak wysokim odcieciu rowniez odezwalaby sie "ludzkim" glosem, a nawet moglaby zagrac lepiej od GDWK 9/80.

Skomentuj

Faktycznie GDWK 9/80 jest delikatniejszy od tego GDWK 10/80/19. Ale nie lubię zbytniej delikatności :).
                            Zamówiłem już GDN 15-100-8-AKX i GDWK-10-200-8-PJ po 2 sztuki. Porównam sobie wysokotonówki.
                            Dalej nie wiem co z tym litrażem, bo bym sobie już projektował jakieś kształty :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ptolek
                              Dalej nie wiem co z tym litrażem, bo bym sobie już projektował jakieś kształty :)
                              8-12 litrów, w większych ma więcej dołu, ale w większych litrażach niż 12l robi się coraz mniej ciekawy...

Skomentuj

A ktoś testował głośnik GDWK 8-13/120,8?

Skomentuj

to sa te co w perfectach? jesli tak to mozna kupowac. ale od gdwk 10/80/8 wydaja mi sie jednak gorsze. zamiast PJ faktycznie moga byc

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                    to sa te co w perfectach?
                                    Dokladnie!

Skomentuj

Kopułkę GDWK 8-13/120 użyłem w dwóch moich konstrukcjach. Jedna to były monitorki 8 l OZ z papierową "trzynastką" Tonsilu GDN 13/50/1, a druga to duże podłogowe kolumny czterodrożne. Moim zdaniem jest to głośnik grający co najwyżej poprawnie, jest dość monotonny w brzmieniu, słabo różnicuje barwy dźwięków poszczególnych instrumentów grających w zakresie wysokich tonów. Gdy tylko Tonsil wypuścił serię kolumn Sonata w 1996 r., w której zastosował kopułkę GDWK 11/100 wymieniłem tego 8-13/120 na GTC 11/100, który jest lepszym głośnikiem. Podobnym brzmieniowo do 8-13/120 jest 8-11/120, którego użyłem w "klonach" tonsilowskich Bolero 200 i w monitorkach z GDN 16/40/4 w 11 l OZ.. Stąd też, jeśli komuś zależy na zastosowaniu kopułek Tonsilu, polecam ewentualnie GDWK 11/100 (GTC 11/100) lub te z serii GDWK 10/80/... .

ptolek nie rozumiem Twojego sposobu działania. Po co zamówiłeś te PJ? Uważam to za bezsensowną stratę kasy, bo nic w stosunku do 10/80/19 nie zyskasz, co najwyżej zmienisz charakter brzmienia pozostając z typowymi dla tanich kopułek wadami brzmienia. Nie lepiej było tą kasę odłożyć i w późniejszym czasie, po zbudowaniu 15AKX + GDWK 10/80/19 gdy już byś mógł bardziej konkretnie określić swoje preferencje co do brzmienia dokupić lepsze kopułki? Ja mam chęć dokoptować do moich 15AX kopułki Ushera 9930-20-NC, gdyż są w zbliżonej cenie do moich Visatonów G25FFL, więc miałbym okazję porównać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil
                                        ptolek nie rozumiem Twojego sposobu działania. Po co zamówiłeś te PJ? Uważam to za bezsensowną stratę kasy, bo nic w stosunku do 10/80/19 nie zyskasz, co najwyżej zmienisz charakter brzmienia pozostając z typowymi dla tanich kopułek wadami brzmienia. Nie lepiej było tą kasę odłożyć i w późniejszym czasie, po zbudowaniu 15AKX + GDWK 10/80/19 gdy już byś mógł bardziej konkretnie określić swoje preferencje co do brzmienia dokupić lepsze kopułki?

Nie bój nic, raz, że sobie porównam, a dwa, że PJ-ki można ciąć niżej w porównaniu z Tonsilami i wsadzę je do Space-ów, gdzie będą współpracować z GDN 20/40/14, i może na działkę pojadą . A wymienianie kopułek to też nie takie hop-siup, szczególnie jak będą podfrezowania. Na razie nie wiem czego się spodziewać po 15AKX, jak mnie oczaruje to będę myślał Na razie czekam na paczkę.

------------------------
                                        W środę przyszły STXy. No i teraz mam problem. Kopułka STX jest trochę łagodniejsza. Ale Tonsil (Protonsil) ma trochę lepszy dźwięk pod kątem, a mi zależy na tym, żeby moje zestawy głośnikowe grały też ładnie pod kątem. Jeszcze ich nie słuchałem w parzę z niskotonowym, ani nawet przy filtrze 2-rzędu, tylko przez kondensator, więc zabieram się za nawijanie cewek i wieczorem zwrotnice powinny być gotowe.
                                        Mam tylko pytanie, bo w gotowych projektach zwrotnic do tego GDN 15-AKX głośnik wysokotonowy jest podłączony w fazie z niskotonowym, rozumiem, że w praktyce wyszło, że tak ma być? Ja sobie zaprojektowałem zwrotnicę w Speaker Workshop na podstawie przerysowanych ze stron producenta charakterystyk i zmierzonych impedancji. Wiem, że to zupełnie nie to samo co pomiary, ale taka symulacja jednoznacznie sugeruje podłączenie w przeciwfazie. Na razie robię zwrotnicę, którą zaprojektowałem (niewiele się różni od tych, które są na forum, więc zawsze mogę przerobić).
                                        Planuję zrobić podfrezowania pod Tonsila, ma 104mm, tyle samo co Vify, więc w razie czego... :) Chociaż droższe głośniki niż te Tonsile to raczej nie dla mnie.
                                        [/quote]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X