Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomysł na ARN 226

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomysł na ARN 226

Witam. Przede wszystkim na wstępie chcę wam podziękować za nowy nałóg audio-diy. Łapię się na tym że wolę czytać tego typu fora niż grać na PC czy oglądać filmy. Mój pierwszy nieśmiały tekst i prośba. Udało mi się dość okazyjnie nabyć 2xARN 226-05/4.
    Zdążyłem się nieco o nich dowiedzieć np że lubią obudowy bez BR no ale problem w tym że nie bardzo wiem co z nimi zrobić. Sub, czy dokupić średnio i wysokotonowe i zrobić coś przyzwoitego. Nie mogę znaleźć konkretnego planu zwrotnicy. Pytanie jak najlepiej wykorzystać te przetworniki i co ewentualnie dokupić?

na elektrodzie widziałem kiedyś jakieś 3-way na tym arn'ie, poszukaj :)
    tylko nie wiem czy to się będzie opłacać bo za same zwrotki zapłacisz 150-200zł....

Skomentuj

wilko, jakie obecnie masz kolumny?
      bo jak jakas wieze to mozesz sie pobawic nawet w 2 drogi na tych glosnikach. zwrotnica do takich kolumn jest w przyklejonym temacie a jak na pierwszy raz nie bedzie az tak drogo. taniej niz sub bo bez dodatkowego wzmacniacza.
      a jak z czasem zacznie ci brakowac srednich tonow to albo przerobisz je na 3 drogi albo zmienisz juz na lepsze glosniki

[ Dodano: 2009-01-27, 21:11 ]
      qr## tam sa tylko dla 8ohm :evil:

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
        na elektrodzie widziałem kiedyś jakieś 3-way na tym arn'ie, poszukaj :)
        i chyba zwrota uniwersalna ...
        Zamieszczone przez Pawel S.
        qr## tam sa tylko dla 8ohm :evil:
        od biedy to można partyzancko przeliczyć na 4R, tym bardziej że pewnie i tak raczej symulowane były ;]

Skomentuj

chcialem tak zrobic ale nie wiem jak na szybkiego przeliczyc korektory :???:

Skomentuj

Obecnie mam amplituner Sony STR DE135 2x100W i podpięte pod niego jakieś badziewne 3way kolumienki z supermarketu bez jakichkolwiek oznaczeń nie mówiąc o zwrotnicy. Ot jako alternatywa dla głośników od TV się sprawdza bo gra toto trochę lepiej. Ale muzyki (rock, metal, ostatnio nawet trochę drum & bass) wolę słuchać na Creativach T6100 i jest nieźle. Chciałbym jednak coś klasę wyższego by wykorzystać tego Soniaka. Nastawiam się na jakieś 500zł może więcej. Te ARNy mogą być spięte szeregowo na 8Ohm i powiedzmy dokupić kolejne 2 i szarpnąć się na coś takiego:
            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...3a827a68abb4a5.
            Wogóle to urzekły mnie:
            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6...44b193124b41a5
            i zrobić coś na takich przetwornikach a te które mam spiąć jakoś w suba

Tylko potrzebuję jakiejś zwrotnicy nie mam doświadczenia. Dokładna specyfikacja w pdf
            http://reproduktory.tvm-valmez.cz/do...n-226-05-4.pdf

Skomentuj

wilko, do czego zwrotnicy? do kolumn czy do suba? jak do suba to tylko aktywny wiec zwrotnicy takiej jak w kolumnach nie bedzie

Skomentuj

Dlaczego aktywny? Myślałem że da się to zrobić jak zwykłą kolumnę ze zwrotnicą i szeregowo podpiętymi przetwornikami i podpiąć do któregoś z dodatkowych dwóch wyjść. Mój ampli ma jak większość 2x100 lub 4x50W a pod pozostałe 2 - pozostałe. W subach nie ma zwrotnic? Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Skomentuj

pisze to za kazdym razem ale widac ze nadal to nie dociera...
                  Zamieszczone przez wilko
                  podpiąć do któregoś z dodatkowych dwóch wyjść. Mój ampli ma jak większość 2x100 lub 4x50W
                  masz STEREO wiec masz 2 kanaly a nie 4! jak podepniesz pod druga pare wyjsc dodatkowe kolumny to bedzie tak samo jakbys polaczyl 2 kolumny szeregowo/rownolegle (zalezy od wzmacniacza) i podlaczyl je tylko pod jedno wyjscie.

dlaczego nie pasywny? a no dlatego ze pasywny subwoofer dziala poprawnie tylko i wylacznie z zestawem glosnikow pod jakie zostal zaprojektowany. w takim przypadku tak naprawde to sa 3 drogi rozbite na 2 osobne obudowy. jaki jest wtedy sens budowania 2-droznych kolumn + sub pasywny skoro mozesz odrazu zbudowac kolumny 3 drozne?
                  jak juz bys chcial takie robic to sa schematy zwrotnic pod 4ohm ARNy - pytanie tylko czy sie oplaca i czy wzmacniacz wytrzyma?

Skomentuj

masz wzmacniacz stereo - zostaw go do stereo, te arny można podłączyć szeregowo i napędzić mostkiem tda7294 np.
                    Będzie prosto i tanio.

Skomentuj

Teraz rozumiem. Tak się tylko zastanawiam bo nie widzialem suba z 2ma głośnikami, jak je rozmieścić bo chyba błędem było by umieszczeć je na przeciwległych ścianach więc może coś takiego że jeden od frontu a drugi z dołu i kolce.
                      No i ostatnia prośba wrzućcie jakiś konkretny link ze zwrotnicą bo wszystko co znalazłem to albo model nie taki albo impedencja.

Skomentuj

zwrotnice do wszystkich tesli masz w przyklejonym temacie - tam sa 2 pliki (nowsze i starsze)

przyklad suba na 2 glosnikach

Skomentuj

akurat mi on średnio do gustu przypada , szczególnie w domu, nie wiem czy nie wolałbym nawet 2 oddzielnych w takim razie :P
                          Lepsze możliwości rozstawienia i w sumie można z nich aktywne doły zrobić - daje to jakieś możliwości.

Skomentuj

Czaruję...
                          X