Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny na 18akx dziwne rezonanse

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny na 18akx dziwne rezonanse

Witam!
    Jakiś czas temu popełniłem kolumny na 18akx+dx25.Obudowa około 24l strojona 44hz.
    kolumny w porównaniu z moimi poprzednimi na 17st+scn10 gają o niebo lepiej,ale przy częstotliwości około 2500 3000hz słychać dziwne rezonans,najlepiej jest to słyszalne przy muzyce fortepianowej.
    Nie mam możliwości pomiaru tych kolumn, nagrałem jedynie na płytę generator częstotliwości i tak przetestowałem w jakim zakresie występują rezonanse.
    Co mógłbym w tym zakresie zrobić żeby pozbyć się tego brzęczenia?
    Pozdrowienia!

Czy ten rezonans występuje w obu kolumnach (sprawdzałeś je osobno)?
    Odłącz od zwrotnicy głośnik niskotonowy i sprawdź nagranym sygnałem.
    Jaki jest podział zwrotnicy? Sprawdź poprawność połączenia zwrotnicy i jej wartości.

Skomentuj

musisz sie dowiedziec czy to rezonans glosnikow czy w obudowie cos brzeczy. podokrecaj wszystko itp itd i sprawdz

Skomentuj

Sprawdzałem osobno ,rezonans występuje w obydwu kolumnach. Jest to prawdopodobnie rezonans głośników, ponieważ głośniki wyciągnięte z kolumn tez brzęczą .
        Może pomogło by wytłumienie kolumn jakimś materiałem tłumiącym te częstotliwości lub modyfikacja zwrotnicy?

Skomentuj

Pytanie który głosnik rezonuje, stx czy vifa ? Sprawdz osobno pouszczając ten sygnał. Bez pomiaru moze byc ciezko sobie z tym poradzic.

Skomentuj

Rezonuje stx, vifki nie sprawdzałem jak podłączyłem stx i zaczął brzęczeć uznałem, że to on jest sprawcą rezonansów.

Skomentuj

Modyfikacja zwrotnicy mogłaby troche pomóc ale nie jest to gwarantowane. Można by spróbować wytłumić ten zakres pasma, być moze jest go tam trochę za duzo. Spróbuj wstepnie jakimś korektorem na komputerze lekko osłabić ten punkt pasma i zobacz jak zagra i przy ilu dB jest akceptowalnie, sprawdzaj oczywiscie ze zwrotncia .

Widać ten głosnik nie jest az tak dobry jak sie o nim mowiło, 2,5khz to za nisko jak na upierdliwe rezonanse.

Skomentuj

Zacznij od tweeterów. Podobnie miałem z Seasami 27bfc i tymi vifami dx, brzęczały okrutnie przy 1khz ale udało się zareklamować.
                Najprościej to bezpośredno podłączyć np. do generatora dla 2,5 khz ~3 V i wszystko będzie jasne którego to wina.

Nie zapomnij wyjąć je z obudowy.

Skomentuj

Pobawiłem się trochę korektorem i wyszło mi ,że obniżenie głośności pasma 2000-3000hz o jakieś 4db zmniejsza trochę słyszalność rezonansów.
                  Jeżeli będzie to wiązało się z przeróbką całej zwrotnicy,to chyba będę musiał pomyśleć o lepszym głośniku .Chyba, że wystarczy dołożenie jakiegoś rezystora lub kondensatora?

Skomentuj

Jeżeli chodzi o wytłumienie tego rezonansu to grzebanie w torze niskiego wiaze sie ze sporymi nakładami bo rozbija sie najczesciej o zmiany cewki, rzadzej kondensatora. Przydałby sie plik z pomiarem tego głosnika wtedy mozna dokonać zmiany w bardziej przewidywalny sposób no i przede wszystkim zobaczyć jaka jest ch-ka w przypadku twojego filtru.

Mozna spróbować ew dołozyc delikatna pulapke rezonansowa do tego co masz, czyli kondensator z rezystorem szeregowo i to do cewki filtru. Nie jestem pewien czy ta metoda sie sprawdzi w przypaku juz istenijacego filtru i czy by nie wymagała modyfikacji wartosci kondensatora który juz masz. Jeżeli bys ie dało to wystarczy obliczyć wartość kondensatora do pułapki a rezystor dobrać niestety dosc eksperymentalnie .

Skomentuj

Jeśli dzwoni AKX to spróbuj 10uF zastąpić obwodem LCR 4,7uF + 290uH + 2,7om lub 3,3om. Elementy „pułapki” LRC łączysz szeregowo, rezystor musisz dobrać. Możesz też
                      kombinować z kondensatorem plus-minus ok. 470nF. Obwód LC – 4,7uF+290uH - jest na 4,3kHz.

Skomentuj

Nie bardzo wiem o czym tu koledzy pisza bo probujecie zlikwidowac jakis rezonas podajac jakies dziwne pulapki a nawet nie wiadomo czy po prostu glosniki nie sa uszkodzone. Zaden glosnik sam z siebie nie brzeczy a jego naturalne rezonanse nie sa slyszalne jako brzeczenie bo to by oznaczalo bardzo duze znieksztalcenia czyli uszkodzenie glosnika.

Wystarczy podlaczyc sam glosnik pod generator i posluchac calego pasma. Jesli przy jakiejs czestotliwosci pojawi sie wspomniane bzreczenie to mozna dotykajac membrany w roznych miejscach zdiagnozowac czy jest to problem mechaniczny.

Skomentuj

Jak rezonuja oba to troche dziwne jak na uszkodzenie, predzej wadliwa seria lub ten głośnik taki jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                            probujecie zlikwidowac jakis rezonas podajac jakies dziwne pulapki
                            :lol:

Skomentuj

Jak rezonuja oba to troche dziwne jak na uszkodzenie, predzej wadliwa seria lub ten głośnik taki jest.

Jeżeli mówisz o vifia dx to się nie dziw bo też tak miałem i oddałem do reklamacji.
                              No cóż na wykonanie chińskie już nie jeden przeklina.

Skomentuj

witam!
                                Dzięki za zainteresowanie tematem,głośniki są jeszcze na gwarancji,mógłbym je reklamować,ale musiałbym być 100% pewny ,że są wadliwe.
                                Ja nie mam sprzętu ani odpowiedniej wiedzy żeby się z tym uporać.
                                Jak już pisałem testowałem je nagranym sygnałem generatora na płytkę i nie wiem na ile ten sygnał jest wiarygodny.
                                Mógłbym pozostawić to tak jak jest bo na większości płyt jakie mam tego nie słychać,lecz na kilku z muzyką gdzie są rozbudowane partie fortepianu te brzęczenie występuję, co jest trochę irytujące.
                                Może ktoś dysponujący odpowiednim sprzętem ,podjął by się pomiarów tych głośników,oczywiście za rozsądną cenę?

Skomentuj

llero1 Wogóle to na jakiej zwrotnicy to gra? Jak chcesz to mogę się temu przyjrzeć i pomierzyć to na co SW pozwala, tylko musiałbyś pokryć koszty transportu, więc chyba taniej będzie jak znajdziesz kogoś w okolicy.
                                  ACE1000 z tego co czytam masz dziwne problemy z wysokotonówkami. Też kupiłem DX-y z nowej serii i poza tandetnym frontem, który już fabrycznie jest nieco powyginany przez śruby, nie mam się czego przyczepić.

Skomentuj

Jesli glosniki sa ''niedorobione'' bo gdzies przy jakiejs czestotliwosci cewka czy zawieszenie obciera to na pomiarach moze to nie wyjsc.
                                    Sprawdzenie glosnika polega na podlaczeniu do wzmacniacza i puszczeniu np z kompa sygnalu sinusoidalnego plynnie przestrajanego, ma byc slychac sam sygnal bez zadnych trzeszczacych dodatkow. Jesli cos trzeszczy w glosniku to jest uszkodzony. Nie jest mozliwe zeby zwrotnica (jako filtr) to powodowala. Czasami zdazaja sie zimne luty w zwrotnicy ew jakies zwarcia ktore w rytm drgan powoduja pojawiajace sie trzeszczenie. Trzecia mozliwosci to kompletnie skopana zwrotnica powodujaca spadek impedancji ktory powoduje wlaczanie zabezpieczenia pradowego we wzmacniaczu i moze to byc tak slyszalne. Ostatnia rzecz to niestabilny wzmacniacz ktory sie podwzbudza ale glownie to slychac w wysokotonowce wlasnie jako trzaski czy dodatkowo wzrastajacy szum.

Skomentuj

Jest jeszcze jedna mozliwość taka, że nie ma żadnych przyczyn mechaniczno-elektrycznych ale czysto akustyczna czyli wąskie podbicie pasma o kilka dB

Skomentuj

No nie żartuj, nie możesz podłączyć sinusa do wzmaka i je przegwizdać?
                                        Przecież zrobiłby to każdy przy tego typu problemie i reklamacja.

Wstaw zdjęcie kopułki tych GDN i vify, może się wcisnęła?

Sprawdż tak na wszelki wypadek czy nie brzączą terminale (nakrętki) kolumny bo dopiero byś się oszukał.

Cytat:
                                        ale czysto akustyczna czyli wąskie podbicie pasma o kilka dB

no też niezły jesteś, od kiedy rezonowanie to bodbicie o kilka decybeli?
                                        Mam rozumieć, że jak pogłośnię o kilka decybeli do tych o których wspomniałeś to całe pasmo będzie rezonować. :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X