Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ustroje akustyczne i poprawa dźwięku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ustroje akustyczne i poprawa dźwięku

Witam
    Zakładam kolejny temat ale tym razem dotyczący ustrojów akustycznych w waszych pokojach.
    Zapewne wielu z was miało ten problem : dudnienie, brak basu czy brak sceny a wielu przypadkach da się to wszystko poprawić. Zakładam temat bo sam mam problemy i czas coś z tym zrobić. Wiem że podstawą jest dobranie kolumn do wielkości pokoju aby kolumny miał gdzie się rozwinąć chodzi mi tu np. o bas.
    Czy macie jakieś konstrukcje DIY takich ustrojów ? Czy stosujecie jakieś inne zabiegi aby poprawić jakość brzmienia ? A może macie jakieś pomysły z czego je zrobić.
    Czekam na wasze propozycje fotki itp.
    Dodam że kiedyś już przymierzałem się do zrobienia takiego czegoś ja na tej fotce na ścianie za słuchaczem.

Pomysł był wykonania tego ze steropianu i może by to zrobił tyle że ciężko było mi wyciąć idealne sześciany w domowym zaciszu co prawda wykonałem psełdo maszynkę do cięcia steropianu ale padło mi trafo i zapszestałem prac.
    Dzisiaj napisałem do pewnej firmy jakich pełno w necie za ile wykonała by mi takie sześciany i jeśli cena nie bedzie za duża to chyba zrobie zamówienie, ale problem pojawia się gdzie indziej.
    Jak można policzyc długości poszczególnych sześcianów aby rozpraszały czy tez tłumił określone częstotliwości :?:

Zamieszczone przez JacekN
    Jak można policzyc długości poszczególnych sześcianów aby rozpraszały czy tez tłumił określone częstotliwości :?:
    Nic nie trzeba liczyc bo to ma byc tylko nierownomierna powierzchnia rozpraszajaca odbite fale. Nie jestem pewien czy styropian jest dobrym materialem. Jest tani i latwo go opbrabiac ale nie widzialem zadnego ustroju akustycznego ze styropianu wiec pewnie sie nie nadaje. Nie ma to jak puste opakowania po jajkach :)

Skomentuj

Tak się składa że ja widziałem troszkę takich ustrojów robionych przez innych na AS i podobno się sprawdza tylko że w rozmowie kiedyś z jednym z posiadaczy tekiego czegoś powiedział że on to liczył pod własny pokój oraz pod częstotliwości jakie chiał rozproszyć.
      Styropian:

Skomentuj

Szczerze mówiąc to gość ma bardzo nieaudiofilską lampkę, metalowa i w ogóle :lol: Kolejny temat bardziej o voodoo niż muzyce. Ciekawe czy liczyli kształt tunelu na lampki halogenowe itp.? A może jest opis jak "spece liczą" te pierdzielniki?
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

czy jest sens dawac na caly sufit i u gory na scianach do ok 40cm od sufitu wytloczek po jajkach a na to gąbki ok 10cm ? mam pokoj ok 12mkw i jak choc troche poglosnie dzwiek sie kaszani, pewnego raz uwstawilem kanape do pokoju i po wlaczeniu muzyki zdziwienie ze glowa mala,nie spodziewalbym sie tak OGROMNYCH zmian w dzwieku,oczywiscie na plus. mam zamiar dac jeszcze grube zaslony i ewentualnie na jedna wolna sciane tez moze jakas zasłone ew taki dosc gruby koc z 'rysunkiem' na sciane ,zle by to nie wygladalo a poprawa powinna byc, jak myslicie?

koc mam, zaslony i tak musze kupic wiec kupie grube, a gabki poszukam tanio u tapicerów czy gdzies.

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
            Kolejny temat bardziej o voodoo niż muzyce.
            Słuszna uwaga, to już audiofilskie pomysły to na suficie.
            JacekN powieś sobie kilka obrazków w grubych ramach i daj sobie spokój z wieszaniem jakiś większych gabarytów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
              mam pokoj ok 12mkw i (...)
              tez mam taki pokoj 4mx3m i jak ustawilem kolumny na krotszym boku i z tylu sluchalem to baja, jak ustawilem kolumny na dluzszej scianie i sluchalem po przeciwnej stronie basu nie bylo wcale...

Skomentuj

ja moge ustawic jedynie na krotszej scianie ale i siedziec odrazu przy nich bo po przeciwnej mam drzwi itp wiec nie zabardzo tam kompa ustawie itp ew na ktorejs z dluzszych i tak tez teraz mam ale tez audio "byle by grało" choc teraz skladam sprzet wiec i chce wytlumic i juz zrobic na dluzszy czas pokój,kolumny itp bo kase trzeba na co innego odkladac.

Skomentuj

te 'pierdzielniki' czyli inaczej dyfuzor schroedera wystepujacy pod nazwa handlowa skyline sprawdza sie doskonale. sa dostepne w necie programy do liczenia ich. mozna podac przedział czestotliwosci które maja być rozpraszane i wszystko ladnie sie wylicza. zdaje sie ze acoustic calculator ma opcje ich liczenia jak i kilku innych typow.
                  w zaciszu domowym wykonuje sie je bezproblemowo. drut oporowy i ciecie od łaty. wychodza piekne prostopadlosciany. jak dopadne jakis aparat jutro to moge fotki zapodac bo kiedys zrobilem 2 o wymiarach 50x50cm.

Skomentuj

Zamieszczone przez wafer
                    te 'pierdzielniki' czyli inaczej dyfuzor schroedera wystepujacy pod nazwa handlowa skyline sprawdza sie doskonale. sa dostepne w necie programy do liczenia ich. mozna podac przedział czestotliwosci które maja być rozpraszane i wszystko ladnie sie wylicza. zdaje sie ze acoustic calculator ma opcje ich liczenia jak i kilku innych typow.
                    w zaciszu domowym wykonuje sie je bezproblemowo. drut oporowy i ciecie od łaty. wychodza piekne prostopadlosciany. jak dopadne jakis aparat jutro to moge fotki zapodac bo kiedys zrobilem 2 o wymiarach 50x50cm.
                    No widze że chociaz jeden nastawiony optymistycznie :grin:
                    Jak masz jakieś fotki to zapoda ai napisz czy się u ciebie sprawdzały takie ustroje oraz jak możesz to linka do takiego kalkulatora możesz tez podać
                    A z czego robi się takie firmowe dysfuzory :?: ja na I fotce która podałem i ioe kosztują :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                      tez mam taki pokoj 4mx3m i jak ustawilem kolumny na krotszym boku i z tylu sluchalem to baja, jak ustawilem kolumny na dluzszej scianie i sluchalem po przeciwnej stronie basu nie bylo wcale...
                      To jest czeste zjawisko. Wystarczy sie nawet przejsc po pokoju i od razu slychac zaniki albo podbicia basu szczegolnie.

Same ustroje niewiele dadzą jak masz kolumny źle rozmieszczone, jesli nie masz wystarczajacej przestrzeni dla kolumienek to nie ma sensu ustrojami walczyc.
                      Kluczem jest poprawne ustawienie i adaptacja pomieszczenia meblami i tym co w pokoju potrzebne jesli już zrobimy co w naszej mocy mozna bawic sie ustrojami.

Kiedys zaintrygował mnie tzw basstrap. pusta obudowa mocno wytłumiona o okreslonej wielkosci i strojeniu ktora wychwytuje nadmiar basu, ustawiana w rogach pokoju ;-) ciekawe jak/ czy to działa ;-) Wie ktos cos na ten temat?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                        Kiedys zaintrygował mnie tzw basstrap. pusta obudowa mocno wytłumiona o okreslonej wielkosci i strojeniu ktora wychwytuje nadmiar basu, ustawiana w rogach pokoju ;-) ciekawe jak/ czy to działa ;-) Wie ktos cos na ten temat?
                        Tak jak BR tylko odwrotnie :P.. problem w tym ze nie tylko pochlania okreslone pasmo ale w zaleznosci od parametrow moze tez je lekko podbic... cos jak filtr o duzej dobroci..

Skomentuj

nie podbija .. to tak samo jak być na korektorze zmniejszył ilość basu, nie możesz wtedy mówić że jest więcej średnich i wysokich ... jest po prostu mniej basu :razz:

Skomentuj

Warg, przyklad korektowa akurat najmniej trafny. Odpal sobie chocby winampa i pojedz z basem na sam dol to zobaczysz ze wyzszy bas ci podbije... nie sprawdzalem w praktyce ale wiem ze z filtrami tak jest wiec podobnie jak z br wiec nie wykluczam ze przy pulapce rowniez.

Skomentuj

o dyfuzorach shroedera jest sporo w bardzo znanej wszystkim książce Everesta... aż dziwne, że jeszczze ktoś uważa to za voodoo... to jest po prostu przeniesienie siatki dyfrakcyjnej z optyki do akustyki
                              wiem, że najbardziej intuicyjna dla przeciętnego człowieka jest tzw. akustyka geometryczna, ale zjawiska falowe odkryto i opisano wiele lat temu...
                              oczywiście wieszanie jednego, czy dwóch dyfuzorów na suficie w miejscach wyznaczonych przez faceta specjalizującego sie w operowaniu wahadełkiem to już jest audiofilskie voodoo... :grin:

Skomentuj

Znalzałem firme która wykonuje takie dyfuzory i co ciekawe sa one właśnie ze steropianu :grin: tylko że litego a gdybym je pokleił dokładnie to wyszło by na to samo
                                To kwałek opisu:

Lita styropianowa konstrukcja paneli Skyline zapewnia pożądaną absorpcję niskich częstotliwości.

Jednolita dyfuzja charakteryzuje się odchyleniem standardowym odpowiadającym 1/3 oktawy charakterystyki biegunowej dla danego kąta padania. Dla każdego z 37 kątów padania dokonuje się 37 pomiarów charakterystyki wstecznego rozproszenia co 5° w zakresie od 0° do 180°. Współczynnik dyfuzji jest to średnie odchylenie standardowe dla wszystkich kątów padania, znormalizowane jako odchylenie standardowe funkcji delta (1 = dyfuzja idealna). Dane pokazują wyjątkową równomierność dyfuzji powyżej granicy dyfrakcji (565 Hz = 1130 stóp/sek./2’), co odpowiada wymiarowi panelu – 60 x 60 cm. Dla porównania przedstawiono wartość współczynnika dyfuzji płaskiego panelu refleksyjnego.

I mowa tu o 10 i 15cm grubościach więc nie aż tak dużo :grin:

http://www.pimcoacoustics.pl/index.p...&products_id=8

Skomentuj

Zamieszczone przez JacekN
                                  I mowa tu o 10 i 15cm grubościach więc nie aż tak dużo
                                  dziwne bo wysokość ustroju zmienia się w zalezności od zakresu częstotliwości, które mają być rozpraszane.

Kalkulator był dostępny na stronie http://www.mhsoft.nl stronka jest od jakiegos czasu niedostepna wiec wrzucilem na rapidshare http://rapidshare.com/files/19242363...lator.rar.html można pobrać tylko 10 razy wiec jak ma ktoś możliwość wrzucić na inny serwer to byłoby miło.
                                  Przy instalacji trzeba podać klucz. Był dostępny na stronie po rejestracji ale skoro strony niema to podaje swój. mam nadzieje że nikt się nie obrazi :cool: 001-002-003

kalkulator ma możliwość licznia różnych dyfuzorów, pułapek i wyliczania parametrów pomieszczen. Przydatna zabawka.

Postaram się dzisiaj zrobić fotki swoich dyfuzorów i wystrugać opis i swoje wnioski.

Skomentuj

Panele, o których rozprawiacie są kapitalne ! Mój znajomy urządzając swój salon w wykańczanym domku skusił się na ich wykonanie. Ponieważ założył je na sufit zanim cokolwiek innego stanęło w salonie to ich działanie było wybitnie mocno zaznaczone. Zdecydowanie zmniejszył się reverb (pogłos) i dudnienia w pomieszczeniu. Mówiąc krótko działanie paneli przynajmniej w opisanym zakresie jest daleeeekie od voodoo-audio. Trudno jest mi powiedzieć na ile wpływają one na akustykę umeblowanego pomieszczenia ale i tu nie zdziwiłbym się gdyby poprawa po zamontowaniu paneli była dość wyraźna... pewnie niedługo sam to sprawdzę

Skomentuj

a jak projektowac takie cos? pierw wykonac pomiar w pomieszczeniu i zobaczyc ktore czestotliwosci sa podbijane i potem pod nie robic panel czy mozna wykonac jakies uniwersalne ktore nie namieszaja z reszta pasma-nie pogorsza sytuacji ?

Skomentuj

powinno sie wykonac pomiary ale wiadomo jak to jest w domowych warunkach.
                                        w sofcie ktory zapodalem jest mozliwosc modelowania pomieszczenia, pytanie jak to dziala.

ja swoj zrobilem wypadkowo. kupilem 2 arkusze styropianu 10mm i 50mm.
                                        50mm pocialem na paski po 50mm uzyskujac prostopadlosciany 50x50x500mm pozniej by zminimalizowac odpady pocialem je na odcinki 20, 40, 60, 80mm i poprzyklejalem zgodnie ze schematem.

potem z ciekawosci ustawilem te wymiary w kalkulatorze i sie okazalo ze nawet jakies konkretne czestotliwosci wyszly :mrgreen:

niby zrobione na chybił trafił a działa bardzo fajnie. koszt: 11zł za dwa arkusze 50x50cm

Skomentuj

Czaruję...