Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ustroje akustyczne i poprawa dźwięku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tak sie sklada ze skladam system pomiarowy wiec moglbym takich pomiarów dokonac.
    ile takich dyfuzorow nalezy robic? gdzie je umieszczac? nad miejscem odsluchu?za? czy to ma mniejsze znaczenie?

czy warto troche wytloczek po jajkach (pominmy kwestie esetetki, mozna zakryc zawsze) na sufit zamontowac?

Skomentuj

Odpisała mi ta firma i za 800 szt sześcianów o wymiarach 5x5cm i wysokości od 1cm do 18cm (dyfuzor 1m x 2m bo taki chę zrobić ) kosztowało by jakieś 320zł docięte idealnie z dokładnie tego samego materiału co te firmowe RGB tzn. z polistyrenu ekstrudowanego który chrakteryzuje się właśnie małą gramaturgią tak więc powieszchnia jest dość głatka i w zasadzie nie widać że to styropian.
      Wysłali mi próbki tak więc czekam i jak coś to wrzuce fotki. Co do ceny to jest dość mała porównując z tą firmą która liczy sobie minimum te 300zł za jeden panel 60x60cm

A jak by kto chciał to może wspólen zamówienie możemy zrobić będzie taniej :grin:

Skomentuj

polistyren ekstrudowany czyli styrodur.
        styrodur można kupić za mniej niz 400zł za m3, z 1m3 mamy 400 metrów bieżących profilu 5x5cm. na 1m2 gotowego ustroju schodzi około 20-30 mb profilu w zależności od przyjętych częstotliwości.
        uwazam ze bardziej opłaca się ciąć w domu :mrgreen:

Skomentuj

No taniej :idea: Ale trzeba to pociąć ładnie i idealnie równo no chyba że komus aż tak nie zależy na estetyce i ma dużo czasu, co dzień trochę i może naciąc sobie tych sześcianów na cały pokój.
          Wiem że łatwo się tnie drutem oporowym bo sam kiedyś takie coś na szybko zrobiłem ze spirali ze starego piekarnika oraz jakiegoś trafa tyle że nic nie liczyłem i mi się trafo spaliło po pewnym czasie a i te cięcia nie były za piękne tzn mnie nie satysfakcjonowały.
          Tak jak policzyłeś to wyjdzie mnie jakieś 100zł za materiał + urządzenie do cięcia jeżeli ma być w miarę ok to pewnie drugie 100zł + masa pracy a i tak dokładnie jak wycięcte jak przez nich nie wyjdzie, więc ja wole to zlecić komuś i jestem gotów wydać te 320zł :grin:

Skoro jeden ustój mamy z głowy wiemy żę działa że to nie voodoo to może teraz coś innego np walce w rogi czy też ćwierć walce czy coś innego co moża wykonac samemu jak omawiany dyfuzor :?:

Skomentuj

JacekN, walce w rogach też nie do końca są utopią. Zmienia się geometria i zmieniają się odbicia. Ja bym widział walce w rogach, ale nie tyko jako walce (bo w takim przypadku efekt pewnie byłby mizerny), a rezonatory Helmhotza nastrojone na rezonans pomieszczenia. Wtedy gwarantuje za efekt

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
              rezonatory Helmhotza nastrojone na rezonans pomieszczenia. Wtedy gwarantuje za efekt
              Czyli popularne basstrap'y :) Naprawde działają,tylko nie pamiętam jak się liczyło rezonans pomieszczenia,a może wystarczy zmierzyć ??? Q jak byś proponował to zrobić ???

Skomentuj

Rezonator Helmholtza nie wiem czy działa i na ile jest skuteczny ponieważ nie miałem osobiście z nim do czynienia. Sama zasada działania jest logiczna i przykładowo przy konstrukcjach kolumn bass reflex nikt jej nie neguje :)
                Wsponinany wcześniej program umożliwia również ich liczenie, screen poniżej, jeżeli ktoś ma możliwość zweryfikowania poprawności obliczeń byłoby miło :mrgreen:

Kolejnym ustrojem, którego działanie jest potwierdzone jest absorber panelowy. w domowych warunkach najłatwiej wykonać go z drewnianej ramy i wypełnić np. prasowaną wełną mineralną (tanio i bardzo skutecznie) poźniej wszystko obijamy jakąś ładną tkaniną i mamy elegancki ustrój pięknie działający.

pięknie działają zarówno na ścianach jak i na suficie.

W domowym zaciszu można wykonać jeszcze jednowymiarowy dyfuzor QRD będący prostszą wersją omawianego wcześniej dyfuzora Shroedera.

Spotkałem się z wersjami zajmującymi całą ścianę w reżyserce od podłogi do sufitu.

Przy pakowaniu ustrojów do pokoju ważne jest żeby zachować umiar. Nie wiem jak ma sie sprawa w używaniu ich w domu, ponieważ dopiero zaczynam się interesować ich domowym zastosowaniem. Z tymi ustrojami spotykałem sie w kilku salkach prób i w kilku niezłych amatorskich studiach nagraniowych. Najgorsze co można w takim studiu zrobić to wpakować ich za dużo, pomieszczenie też musi 'grać', za dużo dyfuzorów daje przy nagrywaniu efekt jak by sie grało pod kołdrą :neutral: wszystko jest płaskie i bez polotu, instrumenty nie mają głębi, szczególnie perka.

Skomentuj

A może mi ktoś objaśnić ten pierwszy screean tzn Rezonator Helmholtza
                  U góry mamy wymiary budy a niżej szerokość i głębokość BR czy jak :?: co to jest 2 i co 16

Dzisiaj dostałem próbki tych sześcianów i musze powiedzieć że sa naprawdę łądnie wycięte i strukturę mają zupełnie inną niż styropian.
                  Cięcie jest takie troszkę chropowate a reszta śliska jak blat przypomina mi to nie wiem co stryrodur.
                  Ale jest fajne bo jak zobaczyła to moja mamuśka jak postawiłęm to powiedziała co to takie ładne coś stoi jeżeli można wycieć coś ładnego w kilku sześcianach :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez JacekN
                    A może mi ktoś objaśnić ten pierwszy screean tzn Rezonator Helmholtza
                    To jest zasadza dzialania bass-reflexu :)

Widze ze kolega nie ma kompletnie pojecia co mozna wstawic do pokoju a te styropianiki mu sie najbardziej ze wszystkiego podobaja bez wzgledu na to na co wplyna.

W domu trzeba samemu kombinowac z wytlumieniem i tu zawile dywagacje o super panelach akustycznych nie wiele pomoga bo skad wiadomo ze to akurat pomoze. Na pewno cos zmieni w dzwieku tak jak zmieni go chocby zabranie dywanu. Najtrudniej walczyc z glownymi rezonansami pomieszczenia bo przypadaja na niskie tony wiec potrzebne sa bardzo duze basstrapy i tu zadne malutkie styropianiki nie pomoga. Druga sprawa to odbicia dzwieku od najblizszej sciany znajdujacej sie przy kolumnach. Tam mozna ( w polowie drogi do sluchacza) stosowac jakies absorbery dzwieku czyli po prostu cos miekkiego. Mozna tez uzyc czegos twardego (nieregularnego) zeby rozproszyc dzwiek. Zazwyczaj bardzo dobrze spelnia ta role regal z ksiazkami. Nalezy pamietac ze ani zbytnie wytlumienie ani rozproszenie dzwieku nie jest dobre a wiec zostaja tylko eksperymenty. Na poczatek mozna wykozystac gabke ze starego materace czy gruby koc a na koncu jak sie znajdzie krytyczne miejsca mozna sobie poskladac jakies szescianiki ze styropianu ktore glownie bodzcem wzrokowym ale swoja role akustyczna tez odegraja.

Skomentuj

Nie jest tak jak mówisz bo naczytałem się wiele i eksperymentów też juz mam trochę za sobą i w głowie mam juz przygorowany plan :grin: Bo już nie jeden raz na ścianie lądowała górna częśc mojego łoża tzn górna część łużka odsuwana i rozkładana dla drugiej osoby :grin: ( jest duża i gruba na 20cm) :grin: :grin:
                      Co do pokoju wstawic wiem tylko nie wszystko dam radę samemu policzyć akurat tak się składa że mam zamiar doprowadzic do takiego stanu aby ten jeden pokuj był tylko do słuchania muzyki i kina domowego więc nie bedzie tam żadnego regłu z książkami :wink: ten panel dyfuzor ma być za słuchaczem bo tak najlepiej się sprawdza ( zrobiłem kilka eksperymentów aby dojśc do tego wniosku.
                      Co do reszty ścian cały czas kombinuje :!: i na tym się nie skończy, dyfuzor będzie na pewno bo się sprawdza i do tego ma jakiś tam wygląd i mi się podoba wiec to jest pierwszy element.
                      Co do działania BR to dokładnie wiem na czym on polega bo już kiedyś wykonywałem pułapke basową :idea: i już od dawna mam plan a raczej pomysł jak wykonać takie coś bay ładnie wyglądało, działało, i było praktyczne tylko musze dokładnie policzyc w czym pomoże miten program :grin:

Skomentuj

w odmętach dysku znalazłem taki link:
                        http://audioton.republika.pl/ustroje.html
                        może tobie lub komuś się przyda.

Skomentuj

JacekN, i co górna częć łoża robiła,w którym miejscu i jakie zmiany w dzwięku powodowała,zdała egzamin???

Skomentuj

Zdawała :!: umieszczona była za kolumnami między nimi na ścianie oraz za słuchaczem ale zdecydowanie lepiej wypadła za kolumnami.
                            Po pierwsze scena - podniosła się do góry,
                            Wysokie i średnie zrobiły się o wiele czystrze wyraziste
                            Stereo poprawiło się najbardziej bo kulmny znikły w pokoju.
                            No i bas - również ładniejszy tzn. nie dudnił tak, był szybsz i bardziej kontrolowany takiego kopniaka dostał.
                            No ale uustruj był dość duży bo miał 2m x 1,5m x 20cm

Skomentuj

Najwazniejsze to okreslic czy potrzebujesz wytlumic zbedne dzwieki bo jest ich za duzo i masz za duze echo czy moze potrzebujesz rozbicia dzwieku zeby poprawic przestrzen nagran. Bas to zupelnie inna sprawa i ten zalezy od wielksci pokoju i tu trzeba dzialac duzymi ustrojami zeby cos zmienic.

Teoretycznie umieszczenie materialu dzwiekochlonnego za kolumnami nie powinno w zaden sposob zmienic srednich tonow bo one tam po prostu nie docieraja. No ale tyle jest gustow i wrazen odsluchowyc co i sluchaczy.

Napisz co chcesz dokladnie policzyc? W jakic sposob chcesz zamienic potrzeby poprawy dzwieku na wartosci liczbowe zeby je obliczyc?

Skomentuj

Zamieszczone przez SoundStarStudio
                                Q jak byś proponował to zrobić ???
                                Osobiście oparł bym się na "doznaniach słuchowych". Przestrajanym generatorem przemiótł bym całe pasmo i szukał przebarwień, dudnień i wyraźnych rezonansów stojąc w przyszłym miejscu basstrap'a. Oczywiście zestawy muszą stać w miejscu finalnym w czasie takiej próby. Wówczas dla każdego miejsca pomieszczenia można w przybliżeniu wyznaczyć tę najbardziej uciążliwą częstotliwość i jej amplitudę redukować rezonatorem. To chyba najprostsza metoda.

Skomentuj

http://www.cinematic.pl/dokumenty/Akustyka_1.pdf
                                  http://www.cinematic.pl/dokumenty/Akustyka_2.pdf
                                  http://www.cinematic.pl/dokumenty/Akustyka_3.pdf
                                  Na poczatek i literatura fachwoa nt poglosu, falowej teorii poglosu itp/

Skomentuj

A odświeżę stary temat
                                    Wyremontowałem sobie pokój i zastanawiam się, jakby go tu upiększyć. Za miejscem odsłuchowym mam pustą ścianę, gdzie fajnie by pasował jakiś obraz czy coś. Rzecz w tym, że bardzo mi się podoba ustrój skyline w takim wykonaniu jak poniżej:

Dla mnie jest to dużo ładniejsze, niż jakiś obraz. Ponieważ wykonanie tego dyfuzora na zamówienie nie jest tanie rzecz jasna dobrze byłoby zrobić coś DIY :) W związku z tym chciałbym rozwinąć jakąś dyskusję na ten temat - może ktoś również byłby zainteresowany wykonaniem takiego ustroju i kupilibyśmy razem materiały? może ktoś z was ma doświadczenia w tym temacie, którymi mógłby się podzielić? Albo ktoś wie, gdzie można tanio wyciąć klocki ze styroduru?
                                    Ogólnie priorytetem jest estetyka i rzecz jasna chciałbym coś w miarę możliwości poprawić tym ustrojem, jeśli się da. Ustrój byłby umieszczony za plecami słuchacza w odległości ok 4-4,5m od kolumn. Planuję wymiary ok. 1.2m na 80cm. jutro będę dzwonił do firmy, która zajmuje się wycinaniem ze styroduru i zobaczę ile za to krzykną. Rzecz jasna sam też mógłbym się zająć wycinaniem, tyle że ceny styroduru mnie przerażają 400-500zł za m2 to stanowczo za drogo. Wcześniej w temacie ktoś pisał o 320zł za 2 m2 pociętych już na wymiar klocków przez profesjonalną firmę, a to już jest znacznie bardziej do zaakceptowania. Wszelkie podpowiedzi i sugestie w tym temacie mile widziane

Skomentuj

A możecie podać firmę, która przyśle pocięty na wymiar styrodur?

Skomentuj

Zamieszczone przez Scout Zobacz posta
                                        A możecie podać firmę, która przyśle pocięty na wymiar styrodur?
                                        szukaj na allegro.pl??? Jak będziesz kupował to daj znać ile Cię policzyli za styrodur, ciekaw jestem czy warto się w to bawić

Skomentuj

Można kupić taki ustrój gotowy za 250 zl. Nie wiem czy przy tej cenie jest sens zabawy w DIY.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X