Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny podłogowe do około 2000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny podłogowe do około 2000zł

Panowie. Pomóżcie w wyborze bo zaczynam głupieć.
    Poszukiwane są kolumny głośnikowe, podłogowe do około 2000zł za parę.

Zasilane będą z: CAMBRIDGE AUDIO AZUR 540R lub Marantz SR5023. Decyzja jeszcze nie została podjęta.
    Pokój, w którym będą grały ma około 36m2.
    Muzyka: jazz i klasyczna, sporadycznie rock pokroju led zeppelin, pink floyd, deep purple.
    Filmy: od wielkiego dzwonu ale dobrze jak by potrafiły zejść z basem.
    Na pewno będą pracowały w stereo i to sie nie zmieni.

Na chwilę obecną jest kilka typów, co sądzicie:

DALI CONCEPT 6 - 2 drogi
    KEF C7 - sytuacja jak wcześniej
    Canton GLE 409 - 3 drogi i swietne parametry, przynajmniej na papierze
    wharfedale evo-2 30 - niby wszystko fajnie
    KEF IQ50 - jak sprawdza sie takie ustawienie przetworników w kolumnie?

moze jakieś inne opcje?

a diy ? Jesli Cie zainteresuja to mialbym cos taniej niz 2tys i do tego bije na glowe te zestawy ktore proponujesz i mysle powiedza Ci to wszyscy
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14152
    Morel MDT-29 & Monacor SPH-165kep, szeroka scena piekny srodek, delikatna i melodyjna gora, wykop na basie... zreszta wystarczy poczytac o tych glosniczkach na forum

do oddania za 1500zl

Skomentuj

Każdy zwolennik DIY potwierdzi że są lepsze od fabrycznych, robione z sercem bo dla siebie, pozatym ręczna robota, oceniona przez wielu pozytywnie jak wiekszosc zestawów na forum.
      Pozatym Kolega z gdyni to do Gdańska ma blisko na odsłuch ;-)

Skomentuj

ten sprzet nie jest dla mnie a dla rodziców.
        są zdecydowani na fabryczne kolumny.

mnie nie trzeba przekonywac do diy bo sam jestem w trakcie budowy i wiem ze na jednych kolumnach zlozonych sie nie skonczy :grin:

[ Dodano: 2009-02-02, 12:48 ]
        sorry za post pod postem ale nie moge juz edytowac.

z listy kolumn ze względu na cenę odpada wharfedale evo-2 30

czy Kef iq50 ze swoimi 130mm głośnikami wystarczy to takiego pokoju? 36m2
        Słyszał ktoś może kolumny Canton GLE 409 lub jakieś inne produkty tejże firmy?

Skomentuj

chyba raczej pass z tymi 13cm w 36m^2. jesli jestes zdecydowany na fabryczne kolumny to przejedz sie z rodzicami do sklepu audio to sam posluchasz zestawow - za ciebie nikt nie wybierze, a poza tym kazdy lubi co innego

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
            chyba raczej pass z tymi 13cm w 36m^2.
            te kefy juz odpadły z rozgrywki.
            Zamieszczone przez Caleb
            za ciebie nikt nie wybierze, a poza tym kazdy lubi co innego
            nie liczyłem na to ze ktoś za mnie coś wybierze bo na to bym nie pozwolil. miałem jednak nadzieję ze ktoś coś zasugeruje, w którą stronę można by pójść i czego posłuchać by nie marnować czasu.

Skomentuj

co by nie mowic to forum jest raczej dla zapalencow robiacych samodzielnie kolumny (o czym swiadczy adres strony), a nie kupujacych gotowce - stad praktycznie zero konkretow w postach, w tym temacie.

Skomentuj

tak, wiem to, ale jest to akurat forum które czytuje i uważam, że wypowiadający się na nim ludzie mają zdrowe podejście do muzyki i techniki.
                inną sprawą jest, że swoje kolumny ocenić dobrze jest je porównać do firmowych bo inaczej jak można powiedzieć ze wydając na diy 1000zl mamy kolumny brzmiace jak te za 3000zł ze sklepu?
                miałem nadzieje na odpowiedzi w stylu: te brzmią jak kep, tamte nieco lepsze od tesli itp...

Skomentuj

za 3kzl to pewnie maja na mysli wyroby esy - podobne do robionych tutaj przez forumowiczow - np na HDS180 i XT25 - w sklepie kosztuja (ponad) 3 klocki, a w domu mozna wykonac za tysiaka

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                    HDS180 i XT25 - w sklepie kosztuja (ponad) 3 klocki, a w domu mozna wykonac za tysiaka
                    Na nowych głośnikach nie ma mowy żeby zmieścić się w tysiaku, ostatnio co trochę drożeją.

Skomentuj

dzisiaj w późnych godzinach popołudniowych do domu zajechały kolumny KEF Q5, tak więc temat uważam za zamknięty.

Skomentuj

Opisz jak grają po odsłuchach.

Skomentuj

Zamieszczone przez wafer
                          ten sprzet nie jest dla mnie a dla rodziców.
                          są zdecydowani na fabryczne kolumny.
                          Firma z Gdyni :) i gdyby nie mówić, że to DIY - kto by odróżnił?

Skomentuj

Czaruję...
                          X