Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnice do tonisla GDN 16/30 8 ohm i GDWK 9/80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnice do tonisla GDN 16/30 8 ohm i GDWK 9/80

To mój pierwszy post na tym forum więc na początku chciałbym się przywitać.
    Chce zbudować tanie kolumny z ładnymi średnimi tonami i w miarę płaską charakterystyką.
    Wybór padł na głośniki Tonsila gdn 16/30 i gdwk 9/80. Niestety nie potrafię znaleźć nigdzie zwrotnicy do takiego zestawu. Jeśli ktoś posiada projekt zwrotnicy do tej konfiguracji to bardzo bym prosił o udostępnienie. Z góry dziękuje

watpie zeby ktos posiadal.
    proponuje zaczac od szukania schematu zwrotnicy pod glosniki ktore jestes w stanie kupic a nie glosnikow a pozniej zwrotnicy...
    tak mozna robic tylko jak masz sprzet pomiarowy lub komus to wyslesz na pomiary

Skomentuj

Trudno mi naleźć alternatywę dla tego głośnika. ARN 150 ma mało średnich tonów a do STXa 17-100-8 też nie ma zwrotnicy. Może ktoś zna głośnik nadający się do monitorków z ładnymi średnimi tonami i żeby też zagrał przynajmniej trochę niskimi tonami. Budżet to max 45zł za jeden głośnik nisko-średnio tonowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomm1990
        a do STXa 17-100-8 też nie ma zwrotnicy
        jest do GDN 17 SCX. SC i tak ladnie srednica ci nie zagra

kup STX GDN 14 SCX + PJ
        srednica zagra a i tanie
        jak cos wiekszego i lepsza srednica to tonsil GDN 16/50/6

Skomentuj

GDN-14-100-8-SCX wsadzić w 9 litrów? Strojenie na 45hz czy to za nisko?

Skomentuj

45-50Hz - zobacz na sluch co wyjdzie lepiej.
            a z GDNem tez chyba nikt sie nie bawil wiec mozesz potestowac litraz.
            a jak chcesz gotowca to 9 litrow i 50Hz

Skomentuj

Zrobię coś około 9litrów. Ale nie wiem jaka minimalna średnica tunelu może być żeby nie świszczał. Może być 41mm??

Skomentuj

kup z polinka "fi 50mm"
                40mm jak stosowalem w ARN 150 to bylo za malo. 43mm z w/w "fi50" jest juz OK
                a w dodatku masz tani i zamawiasz przy okazji razem z czesciami do zwrotnic

Skomentuj

ten z pollinka ma 146mm długości, zacyna sie od średnicy 43mm a kończy 50mm więc średnia średnica to 46,5mm. W przypadku strojenia obudowy 9 litrowej strojenie wychodzi na 55Hz. Czy źle liczę?

Skomentuj

tomm1990, bierz pod uwage wewnetrzna srednice. ja tak robie od kilku lat i ma to odwzorowanie w rzeczywistosci wiec jest OK
                    wtedy wypada na chyba 51-52Hz - jest OK
                    nizsze strojenie niewiele poprawi ci zejscie w dol a pogorszy efektywnosc na basie

masz juz projekt obudowy? jak nie to podesle swoj - bardzo udany i dobrze sie prezentuje

Skomentuj

jesli ta 14-tka stxa zachowuje sie podobnie na basie jak arn-150 to sugerowalbym jednak zejsc nizej ze strojeniem niz te 50hz - 45hz dla mnie jest optymalnie.
                      najlepiej jednak samemu posluchac. sprobuj sie zaopatrzec w ten polinkowy tunel, posluchaj, a jak bedziesz chcial zobaczyc jak sie glosnik zachowuje na nizszym strojeniu to po prostu zmniejsz przekroj bassreflexu wkladajac do niego np dlugopisy

Skomentuj

Projektu jeszcze nie mam, ale będzie to raczej 9 litrowa obudowa z MDFu 18mm. Projekt dokładny wykonam jak będę miał głośniki. Poszukam jeszcze rury bass reflex o stałym przekroju, żebym mógł poeksperymentować ze strojeniem. Bass reflex ma być z przodu. Wiec muszę go jakoś zmieścić.

Skomentuj

jakbys byl leniwy lub szukal inspiracji

http://rapidshare.com/files/15005779...N_150___PJ.PDF

Skomentuj

Dzięki za projekt i pomoc. Ten projekt jak i wątki poświęcone budowie zestawu który wybrałem. Chcę właśnie osiągnąć podobny efekt.

Skomentuj

Czaruję...
                            X