Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakość Kondesatorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakość Kondesatorów

Witam, ostatnio zacząłem zastanawiać się nad elementami w zwrotnicy a konkretnie chodzi o Kondensatory. WIelu z was widzę stosuje Jantezny. Jednak kosztują trochę i mam pytanie do ludzi którzy mieli bezposrednie porównanie jantzenów z innymi kondami.

Visaton stosuje swoje kondesatory Elko wiec chyba są rownie dobre jak jantzeny ?
    W ogole czy slychac jakąs różnicę miedzy kondesatorami na glosnikach nie Haj-endowych aktualnie robię Visaton+usher.

Krótki opis kondensatorów:
    Kondensatory MKP f-my Jantzen Audio z metalizowanym dielektrykiem polipropylenowym, z wyprowadzeniami osiowymi, mające bardzo dobre właściwości takie jak, wysoką stabilność, małe straty, małą absorpcję dielektryczną, dużą wytrzymałość napięciową oraz niską impedancję.

Kondensatory elektrolityczne bipolarne f-my VISATON z gładką folią, przeznaczone do stosowania we wszystkich zakresach częstotliwości akustycznych, tam gdzie wymagana jest niska impedancja, wysoka stabilność pojemności i niski współczynnik stratności, dla mocy ciągłej 300 W przy 4 ohm lub 150 W przy 8 ohm.

Re: Jakość Kondesatorów

Zamieszczone przez Rfck
    WIelu z was widzę stosuje Jantezny. Jednak kosztują trochę
    No wlasnie,troche,wiec dlaczego chcesz jeszcze taniej? chcialbys zeby kond kosztowal 50gr? Moim zdaniem nie uslyszysz roznicy,inaczej by bylo gdybys porownywal kondy Vistona i Jantzena zwykle do Jantzena seri silver :wink:

Skomentuj

Kond ELKO Visatona dla przykłady 8.2uF taki potrzebuję kosztuje 5,60 zł a Jantzen 10,60 zł. To już mam 2 Visatony za cene 1 Jantzena. Oczywiscie że chcialbym taniej ale tylko wtedy gdy nei bedzie różnic, bo wydaje mi sie ze czasem jantzeny to przerost formy nad treścią. Czekam na kolejne opinie :wink:

Skomentuj

Rfck, roznice miedzy zwyklym elektrolitem bipolarnym a dowolnym foliowym (MKT, MKS, MKSE, MKP) slychac juz nawet na najtanszych tonsilach
        dlatego w najtanszych wersjach zwrotnic montuje najtansze MKT (1-3zl) zamiast jantzenow. ale ze jantzeny sa niewiel drozsze i mam stale zrodlo to wole je kupowac.
        jak mas gdzie kupic duzo i tanio MKT to kupuj - roznicy nie uslyszysz

Skomentuj

Szukam po sklepach internetowych:polink,grelton,akkus,arton.
          Potrzebuje elementow na całą zwrotkę czyli jeszcze kilka kondow i 2 cewki.
          Zastanawiam się właśnie czy nie da się taniej jakos bez strat na jakości.
          Polink wyliczył mi za wszystkie elementy 130 zł z wysyłką.
          Myslalem zeby sie zmiescic ponizej 100 zł. 10 kondów i 2 cewki.
          Hmm uwazasz ze brzmienie bedzie inne (gorsze) na elko niz na jantzenach ?

Skomentuj

Różnica przede wszystkim w tolerancji Jantzen i inne MKP mają 2-5%, elektrolity 10% to pierwsza różnica. Druga najważniejsza :arrow: żywotność, elektrolit który dzisiaj ma np.8,2uF za 2lata będzie miał 7,5uF. MKP jak sprawdzisz za 10lat będzie miał tyle co na starcie.
            Zmianki w jakości... osobiście dosłuchałem się tylko w przypadku wysokotonowca, dźwięk był strasznie szorstki, brzmiał jak przesterowany.

Skomentuj

Oo to już konkretne wiadomości. Warto jednak zainwestowac w jantzeny póki co jestem przekonany.

Skomentuj

Rfck, mozesz taniej dac na woofery - tam roznica jest mniej zauwazalna
                podaj spis czesci co zamowieles. moze uda sie taniej cos wybrac

Skomentuj

Kondy:
                  0.82 uF- 2szt
                  15.5 uF- czyli 12 uF + 3,6 uF 2szt+2szt.
                  4,3 uF- 2szt
                  8.2 uF- 2szt

Cewki Powietrzne drut 1.00mm
                  0,82 mH 2 szt.

Skomentuj

na tor niskotnowy mozesz dac elektrolty
                    na tor wysokotonowy cewka z cienszym drutem

Skomentuj

Na wysoki mam cewekę wiec nie kupuje drut 0.6 mm. hm kupujac elektrolity na niskotonowe zaoszczedze moze 15 zł wiec chyba lepiej juz kupic wszystkie jantzeny.

Skomentuj

Zastanawiasz się czy zaoszczędzić na takich pojemnościach :?: Chłopie problem pojawia się gdy masz kupić 47-100uF do woofera. Bierz Janzeny lub inne i się nie zastanawiaj.

Skomentuj

No wlasnie ja tez nie widze problemu bo najwiekszy kond ma tylko 12uF a problemy finansowe zaczynaja sie >22uF

Chcesz zaoszczedzic to poszukaj zwyklych foliowcow MKT, MKSE itp choc te wcale nie sa bardzo tanie a obecne ceny hurtownika POLINK sa bardzo dobre no i od razu maja kondensatory z dedykacja do AUDIO choc to akurat bez znaczenia bo Miflex-y tez beda dobre.

A co do odsluchow kondensatorow to tylko sprawa gustu i jesli nawet slychac roznice to jest ona bardzo subiektywna i trudno powiedziec co jest lepsze. W praktyce wazne jak graja glosniki a kondensatory to szczegol. Mozna znalezc dobrze brzmiace kolumny na zwyklych MKT jak i kiepsko brzmiace na super kondach.

Robilem kiedys testy kondensatorow elektrolitycznych bipolarnych o pojemnosci 10uF a scislej mierzylem w sekundach czas po ktorym eksploduja. Przepuszczalem przez nie 20khz i 200W/4omach :) A co do super jakosci i wysrubowanych parametrow audiofilskich kondow to moze i one takie sa tylko co to daje? We wzmacniaczach klasy D na wyjsciu stosowany jest kondensator i niestety taki audiofilski sie nie nadaje!! A potrzebny jest styrofleksowy taki czerwony jak siedzi w zasilaczu AT/ATX i tylko taki sobie poradzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                            Robilem kiedys testy kondensatorow elektrolitycznych bipolarnych o pojemnosci 10uF a scislej mierzylem w sekundach czas po ktorym eksploduja. Przepuszczalem przez nie 20khz i 200W/4omach
                            i jak :grin:

Skomentuj

Przeczytałem takie -/+ odp jak "...bierz Jatzeny..." / "...(ileś tam) są droższe..." / "...czy jest słyszalna różnica..." itp ale Jatzenów też jest kilka :
                              -silver-gold cup
                              -silver-cup
                              -standard
                              -superior
                              -cross-cup
                              są też SCR-MKP / SCR-KP
                              no i są też kondy Hovland Music-CAP Ale taki jeden kosztuje tyle co dobra zwrotnica

Rfck: które Jatzeny porównywałeś do tych od Visatona ??

A od siebie spytam które wy stosujecie/polecacie do głośników z kolumn do 2000 tyś.??

Skomentuj

Kolumny do 2k złotych - białe Mundorfy.

Skomentuj

ir0nhide, czarne wszedzie a jak chcesz zaszalec to niebieskie na gore. drozej sie nie oplaca wg mnie

Skomentuj

Ciekawe czym sie roznia te kondensatory
                                    Zamieszczone przez ir0nhide
                                    -silver-gold cup
                                    -silver-cup
                                    -standard
                                    -superior
                                    -cross-cup
                                    są też SCR-MKP / SCR-KP
                                    Czy ktos mierzyl ich parametry? Mostkiem oczywiscie.

Wlasnie dzis znalazlem worek z SCR MKP PA 2,2uF 250V.
                                    http://www.arton.info/kondenscr.htm

Jestem kilka odstapic w staniepo dobrej cenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                      Ciekawe czym sie roznia te kondensatory
                                      ir0nhide napisał/a
                                      -silver-gold cup
                                      -silver-cup
                                      -standard
                                      -superior
                                      -cross-cup
                                      są też SCR-MKP / SCR-KP
                                      Na tej stronie jest rzetelny test różnych kondensatorów, na który powołuje się Polink http://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                                        Rfck: które Jatzeny porównywałeś do tych od Visatona ??
                                        Jak najbardziej wiem że są rozne Jantzeny jednak duuuże zdjęcie i opis w moim pierwszym poście chyba wyjaśnia wszelkie wątpliwości ;-)

[ Dodano: 2009-02-03, 17:15 ]
                                        Zamieszczone przez KAPRINT
                                        Na tej stronie jest rzetelny test różnych kondensatorów, na który powołuje się Polink http://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html
                                        Moze czytałeś i moglbys co nieco ważnego powiedzieć ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X