Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konstruktorzy ! doradzcie z wyborem ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Konstruktorzy ! doradzcie z wyborem ??

Bede skladal kolumny na zamowienie , mam juz wszytko dopracowane ale ze wzgledow finansowych stanolem przed wyborem glosnikowym , mam 2 warianty :
    Pierwotnie chcialem dac 2xpeerless HDS 205 i do tego kopolke tez peerlesa DT100 , to rozwiazanie osiaga kres mojego budzetu
    Pojawila sie 2 opcja manowicie peerless CSX 217 x2 + vifa DX25TG-05-04
    celem kolumn ma byc osigniecie jak najpotezniejszego niskiego tonu dobrej jakosci i dozysc wyraznego leciutko zaostrzonego sopranu takze w maire dobrej jakosci , ktory nie zginie przy tej potedze bassu
    Czy oplaca sie ezygnowac z HDS schodzac na CSX na rzecz tej vify , czy kopolka peerlesa powinna mi spokojnie wystarczyc , co o tym sadzicie , peerlessa konstruktor chce mi przyciac na ok 3,5 khz tak wstepnie mowi z uwagi na uzysknie duze wyrzymalosci aby przy mocniejszym zagraniu przypadkiem glosniki nie polecial , vife ponoc mozna spokojnie ciac nizej , doradzcie cos , moge na zyczenie opisac wiecej swoich preferencji dzwiekowych i dokladniej ?????

jezeli zalezy ci na basie to ja zaproponuje ci konstrukcje troj drozna z jednym glosnikiem 30 cm!
    proponuje beyme 12 br 70 potezna efektywnosc
    takze w zakresie basu czuje sie swietnie w subie ladnie gra juz od 40 hz w malych budach a w 70 l skrzyni mozna wyciagnbac 35 hz przy f3 z doskonalym impulsem
    takze wysterownaie tego jest proste bo przy 50 Wglosnik juz pokazuje pazurki

spokojnie uzyskasz kolumne o efektywnosci kolo 92 DB a to juz cos zastanow sie

spokojnie moglbys dac 12br 70 + jakis sredniak + perslesa na koopulke DT

bo ta twoja konfiguracja jakos do mnie nie przemawia

Skomentuj

dylemat techno-maniaka ....czy lepiej jeden 40cm bass czy lapiej 230 cm basy .....du dupy !!! kup sobie lepiej 2xHDS164 + PL17 Vify ..... wsadź to w 35l BR i będzie spoko....pogieło Ciężeby do kopółki dawać 2 dwódziesto centymetrowe basy ??? normalnei będzie uca uca uca mam kolege buca .....nie lepiej zrezygnować z basu przy którym wysiądziesz po 15 minutech na rzecz równowagi tonalnej ??? Projekt bezsensu ....

Skomentuj

moj konstruktor sie osluchal glosnikow peerlesa gdyz buduje na nich juz kolumny od jakiegos czasu i znam moje preferencje i mowi ze bedzie ok , pytanie tylko czy wybrac troszke gorszej klasy niskie za cene tej kopolki vify za 190zl ponoc ona jest swietna ale moze nie zpewni mitej przyslowiowej V ki korektorowej , bo w takim charakerze maja grac kolumny lekkiej konturowosci z wyeksponowanym basem i czysciutkim ladnym sopranikiem dajacym charakter nasycenia ??

Skomentuj

EJ ludzie nie przesadzajcie mozna zrobic i dwie drogi na 20cm glosniku ale nie na alfardzie tesli czy stxie. Peerless to juz poważniejsze sprzęty i mysle ze w paze z dobrą kopólką dalo by rade to juz jakos zgrac. Ja osobiscie to bym był za małymi moniorkami plus sub do tego i tyle. Mozna zrobic jak chcesz, ale to nie nasz sprzet tylko Twój i powinienes wiedziec czego naprawde chcesz. Moze zamiast ładowac sie w potęzny bas z kolumn lepiej dac im do obróbki reszte pasma wrzucając aerogelowego audaxa? Jak bedzie kasa to zrobisz suba który da Ci taki bas jakiego szukasz niczym nie skrępowany i potężny co nawet przerośnie mozliwości 2*20cm.

Skomentuj

myslem ale mam ogranoczone miejsce i nie mialbym gdzie suba postawic , apropo suba to majbradizje ze wszytkich podoba mi sie paradigm ps- 1000 v 4 jest super ale cena to 2000zl :( wiec prawie tyle co kolumny na diY nie liczylem tu suba DIY ale to tez wydatek rzedu 1500zl najbidniej zeby byl dobry pozatym w mniejszym pomieszczeniu pojawi mi sie fal stojaca nie wiem czy sub to takie super rozwiazanie , palnowalem suba ale to by byla cena 1900zl ba za tyle moge go zdobyc i zostaje raptem 600zl na kolumny wiec nie wiem czy to dobry pomysl i czy nie lepij zrobic poradzne kolumny na peerlesie , HDS 205 wybralem bo che miec potezny bas ktory da rade przy mocny energicznym graniu na jakies imprezce np :)

Skomentuj

...to będą pseudo estradówki od których po 0,5 godziny rozboli Cię głowa i zaczniesz żygać :] ...pozatym ładnego vocalu to Ty z tego nie uświadczysz. Z 2 strony jężeli cały twój świat muzyczny zamyka się w techno to zgodzić się mogę, że średnie tony są Tobie zbędne. Jednak 4 głośniki 20cm w 1 pomieszczeniu "domowym" dla Mnie są nie do przyjęcia - chyba że masz salon 40-50m^ i kolumn będziesz używał raczej na imprezy niż do normalnego słuchania.

Skomentuj

Witam,to ja jestem owym konstruktorem.Przede wszystkim muszę podzielić zdanie UKASZA,bzdurą jest że nie da sie zrobić dobrych kolumn na 20stkach,da się,trzeba mieć świetną kopułkę i odpowiednio zaaplikować.I mówicie że średnie tony będą do kitu,że wogule ich nie bedzie? W takim razie zapraszam na odsłuch gotowych kolumn! Sprawa druga,kolega chce mega total potężny bas.W tych rejonach cenowych alternatywy do Peerlesa nie ma,owszem może jest Beyma,ale to już głośniki śmierdzące estradówkami (same parametry,budowa),Peerlesa można jeszcze zaliczyc do grona....hmm...."audiofilskiego" .Znam bardzo dobrze preferencje brzmieniowe kolegi,jak chce potężny bas to bedzie go mial i tyle.Przecież niebede zmienial jego preferencji,niepowiem mu : a idź facet,co to za kolumny! . Ufok,te kolumny nie bedą wrzeszczeć,i głowa niebedzie bolała w 25 m2 czy tam ileś,chyba z leksza pomyliłeś klasy głośników.Słuchałeś tych Peerlesów i ocenisz? Fakt,za te pieniązki szłoby zrobić super audiofilskie kolumny,tylko klient chce:mega bas(wysokiej jakości),sporawą moc,i dość dobrą reszte pasma.Innej alternatywy do Peelka nie widze.W 3 drogi nie bede się wpchał,sami wszyscy wiecie że sporo z tym roboty,trzeba na to czas poświęcić a i tak pewnie jeszcze coś nie wyjdzie (chaki częst i faza),więc to zdecydowanie odpada.Chętnie posłucham jakichś innych sugestii co do aplikacji.

Pozdrawiam

łukasz

Skomentuj

gipsy2, NIe chciałem Ciebie atakować tym postem, chodziło mi tylko o wyrażenie mojej opinii - moze i źle to wyszło. Być może mój post spowodowany był tym, że gdybym ja miał na to wpływ to zrobiłbym wszystko żeby jednak przekonać zleceniodawce do innej konfiguracji. Masz rację, nie słyszałem niestety żadnego z ww przetworników. Jednak chodziło mi o to, że jakie by to cuda nie były to wydaje Mi się że 4 sztuki 20'stek to przesada - myśle, że w głębi ducha się zgadzasz( dla siebie złożył byś coś takiego?). Nie twierdze, że to nie zagra. IMHO jednak super liniowości to to nie uzyska. ...sam miałem swego czasu w 24m^ dm604 one miały po dwa basy 18cm i wiem jak to urywało głowe. Do tego oczywiście był średniak. Dlatego wizja 4 basowców 20'stek i kopułek bez pomocy średniaka wydaje mi się tak ...fantazyjna :)

Skomentuj

wiesz,ja też wolałbym wsadzić np aerożelowego audaxa i kopułkę focala ....ale ma taki gust,więc co zrobie :)

Skomentuj

jesli czlowiek w sklepie stawia mi kolumny np Quadral QLX 210 z 2x 20cm basu ktory daja nikim po uszach ze on sam nie moze wytrzymac i obok proponuje monitory Tannoy Fusion 2 ktore moze lekko graja lepij detalicznie ale bas z nich znika ja mowie zeby je zabbral bo mi sie podoba quadral w tym momencie ale nie zapewnia on takiej jakosc brzmienia jak np kolumny na tej klasy glosnikach jakie chce mi zlozyc gipsy , wiec chyba moj wybor nie jest zly , dla mnie kazde brzmieni mui byc potparte super basem jak mi sie on znudzi to od tego mam pokretlo we wzmakau zeby go obnizyc , jak pisalem wczenij najbardziej z kolumn na rynku do 3500zl podoba mi sie paradigm monitro 9v2 i w mniej wiecej tym charakterze chce zrobic kolumny , dynamika basowosc uderzenie cos co podnosi sluchacza z fotela , noi do tego przy tym niezla jakosc , ktora ma zapewnic peerless. Nadal myslicie ze to zly pomysl 2x20cm ??

Skomentuj

taaaaaaaaaa....to ktoś zapomiał co tak naprawde daje streofonie, przestrzenność i kierunkowość. Powodzenia...przednia ścianka na cm :/ Dajcie se spokój a Ty misiowiec zrób se te twoje mega "kolumny" i się ciesz ... :/

Skomentuj

wovo ,udowodnie Ci że np 20 stka Audaxa zapewni Ci taką stereofonie i kierunkowość że będziesz piszczał z niedowierzenia

Skomentuj

"Muzyka jest tym piękniejsza, im więcej emocji wywołuje... " a wiec poco nam sub do kina domowego zeby wywolac emocje w filmie , bez poradznego niskiego tonu, ktorego potegi jestesmy w stranie sie przestraszyc przy jednoczesnej jego porawnosci i jakosci nie ma emocji :)

[ Dodano: 2004-11-04, 19:19 ]
                            ale odeszlismy tu od tyematu krytykujac moje upodobania , a chodzilo bardziej o rozwiazanie dylematu CSX + vifa DX czy HDS + DT100 , zkaldajac ze do poradznego basu musi isc nasycony dobrej jakosci sopran

Skomentuj

Witam Wszystkich,
                              Sorry, że tak późno, lecz dorzucę swoje trzy grosze.
                              Otóż, Misiowiec sądzę, że dysponujesz budżetem w przedziale 1100-1200pln na sztukę.
                              Oto moje sugestie: niskotonowe: Peerless CSX257H; AC250MK2; Seas H1208 i Vifa M21WO3908; średniotonowy: Peerless HDS134; wysokotonowe: Vifa D27TG3506 i Seas H881. Oczywiście, sprawa bardzo dyskusyjna, lecz możliwości kombinacji wiele (oprócz średniotonowca, w "przyzwoitej" cenie). Nic tylko 3way, spokojnie zamknięta, możliwy b-r.
                              Osobiście bazuję na tym, że podstawą są dla mnie co najmniej dobre front`y. (Wówczas wcale) Subwoofer nie jest konieczny. Oczywiście, rzecz gustu i nie tylko.
                              Udanych decyzji, Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

rzecz w tym ze dysponuje budzetem ktory konczyc sie w graniczy 2400-2500zl i za to musze zrobic cale kolumny a nie glosniki tylko kupic :)

Skomentuj

Witam,
                                  Cóż,: Peerless SLS263+Peerless HDS134+Vifa D27TG3506. Dalej schodzić raczej nie będę. Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

czy to ma znaczycz ze krytukujesz pomysl 2 drog ?? mam konstruktora na 2 drogi na 3 nie ma mi kto tego zlozyc , jesli ktos zna glosniki peerlesa i sluchal kolumn paradigm monitor 9v3 to bylby mile widziany w tym temacie , bo wlasnie z kolumny na rynku w sklepach paradigm odpowiada mi prawie calkowicie brzeminiowo do 3000zl leprzych nie znalazlem , jak dla mnie

Skomentuj

Witam,
                                      Ogólnie, nie krytykuję pomysłu dwóch dróg. Podobno nie ma rzeczy niemożliwych, czy to Peerless`a, czy paradigm, etc. Moje propozycje podałem, uważam dla uzyskania co najmniej względnie dobrej jakości wszystkich składowych pasma częstotliwości, przy użyciu kwoty do 2,4-2,5kpln. Akurat, może ja, kieruję się zasadą - zależnością: względnego braku podawania do przetwarzania częstotliwości z ilorazu prędkości rozchodzenia się dzwięku przez średnicę membrany. Zgodnie z powyższym, akurat ja, nie użyłbym absolutnie (nawet) Peerless`a HDS205 do odtwarzania częstotliwości do rzędu 2-3khz. Rozwiązania 3way, owszem są trudne, czy trudniejsze, lecz uznaję je już za konieczne dla uzyskania w tym zakresie przyzwoitej jakości przetwarzania.
                                      Poza tym, zwłaszcza w temacie produktów firmy paradigm i unikalnym określeniu brzmienia produktów do 3kpln, po prostu pozwolę sobie, zamilknąć (powiedzmy brak wystarczających danych lub/i wiedzy). Mam nadzieję, że Nikogo nie uraziłem. Na koniec powiem tylko, że kwota 2,4-2,5kpln jest już wystarczająca dla zbudowania we własnym zakresie przyzwoitych zespołów głośnikowych 3way (przy użyciu firmowych głośników).
                                      Tylko co najmniej dobrych efektów, Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

tylko najpierw musilbym znalezc kogos kto to wykona ma sprzet i wiedzie i mozliwosci , bo u mojego konstruktora moge miec sytem 2 drozny za 2500zl na 2 glosnikach peerless HDS 205 i kopolce DT100

Skomentuj

Czaruję...
                                        X