Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Proszę o pomoc w doborze głośnika do subwoofera do domu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proszę o pomoc w doborze głośnika do subwoofera do domu

Witam, postanowiłem zrobic soobwofer do domu głównie do słuchania muzyki ale też troszke do filmów. Oczekuje od niego by w pełni wykorzystał moc mostka na tda7294(wybrałem go dlatego ze boje sie iz nie będe w stanie uruchomić czegoś na tranzystorach). Rozważam różne opcje i wybrałem mniejwięcej głośniki które mnie interesują:

1) GDN-27-450-8-SC (STX)
    2) GDN-22-140-8-SCX (STX)
    3) GDN 30 jakiś z tonsila

Która opcja będzie Waszym zdaniem najlepsza i dlaczego? Może radzicie coś innego? do wydania na głośnik tak kolo 100zł ale jeżeli bedzie warto dolożyć parę złotych by uzyskać znacznie lepszy efekt to wiadomo ze dołożę.
    Czy mostek tda będzie odpowiednim napędem?

Subwoofer grałby w zestawie z altusami 75 oraz Diora Zgb 30
    oczekuje od niego dobrego "wykopu" tak żeby robił zamieszanie Wink po kolumnach które posiadam widac ze nie jestem audiofilem, bardziej audiomanem Wink

Proszę o sugestie i pozdrawiam

jak do muzyki to SCX
    jak do kina to poszukaj GDN 27-150-8SC - starszy, juz nie produkowany ale slabszy wiec mostek sobie z nim poradzi
    z tonsila to GDN 30/120/1 ale mostek TDA moze byc dla niego za malo :???:

Skomentuj

moze stx juz nieprodukowany 32-300-4-SS ?
      opis tu: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14203

Skomentuj

Pawel S. - to jaki napęd byś polecał do tonsila? bo w sumie ja nie chce estrady zrobić w domu, lubie jak mi niezle bass pokojem trzęsie ale bez przesady żeby np. nie móc wysiedzieć w pokoju. Chciałbym aby sub był optymalny, niekoniecznie z zapasem którego nigdy nie wykorzystam... dodam iż pomieszczenia w których będę go używał nie przekroczą 20 m2, a muzyka to club,trance, techno, trochę popu ogólnie dynamiczna. Co byś mi radził w takim razie?

dolphin123 - do Twojego głośnika musiałbym użyć innego napędu gdyż zdaje sie że jest 4Ohm...

Dodam iż temat głośników jest otwarty i nie uparłem sie na żaden konkretny, jesli jest cos lepszego w tym przedziale to proszę o porady

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas
          Pawel S. - to jaki napęd byś polecał do tonsila?
          TDA latwo zlozyc i latwo odpalic. jednak wszyscy twierdza ze ten GDN spokojnie przyjmuje 200W wiec trzeba by cos takiego skladac :| jakosciowo najlepszy jest podobno "JANEK" ale nie wiem gdzie schemat mozna znalezc. coolombo sprzedawal gotowe koncowki mocy za ok 100zl

aby sub był optymalny, niekoniecznie z zapasem którego nigdy nie wykorzystam...
          tutaj nie chodzi o nadmiar mocy zeby bylo glosno. chodzi o nadmiar mocy zeby dorbze glosnik kontrolowac i uzyskac lepszej jakosci bas

co do glosnika to jakos nie mam pomyslu na nic ciekawego :???:

jaromas, jakie masz doswiadczenie z elektronika? zrobisz sam wzmacniacz czy nie bardzo? bo jak sie boisz to rob TDA + SCXa i bedzie kompaktowy sub z odpowiednia moca. jak z czasem bedzie malo to zmienisz

Skomentuj

sam jeszcze nigdy nie robiłem, naprawialem jakies koncówki mocy z sukcesem ale to był jakiś fart Ze mnie bardziej domorosły mechanik wspomagający sie forami niż konstruktor

a coolombo sprzedawał te janki czy mostki tda? bo mam okazje kupić gotowy mostek za 50zł a filtr jakiś bym do niego zmotał ze starego zestawu 2.1 od komputera.
            Bo za 100zł bym chętnie kupił jakiś

Kurcze dobór głośnika mnie męczy już prawie miesiąc...

Skomentuj

jaknki. 200-500W w cenie 100-150zl - napisz do niego
              bo mam okazje kupić gotowy mostek za 50zł a filtr jakiś bym do niego zmotał ze starego zestawu 2.1 od komputera.
              sama koncowke mocy? :???: jak z zasilaczem to sie oplaca. jak sama koncowke mocy to strasznie drogo :???:

janka kupisz za stowke ale do tego jeszcze potrzeba trafo, zasilacz i potezny radiator. moc wieksza ale i koszt wiekszy.

a mostek TDA mozna latwo wykonac ze smieci

Skomentuj

tak samą koncówke mocy,

trafo mam z eltrona (prawie 200w) , radiatory też znajdę ze wzmacniaczy unitry więc jakoś bym te koszty zmniejszył

ja wolę kupic coś gotowego niż samemu skladać i sie stresować czy ruszy... już probowalem samodzielnie uruchomic tda na pająku ale strzelił :| (chyba trafiłem na podróbkę) i dlatego troche mnie to zniechęciło do samodzielnego robienia końcówki

Skomentuj

tak samą koncówke mocy,
                  jaromas, to co wkleilem kosztowalo mnie 30zl. doliczajac koszt scalakow to wychodzi 40zl. tak wiec sama koncowka mocy za 50zl to troche drogo :???:

już probowalem samodzielnie uruchomic tda na pająku ale strzelił (chyba trafiłem na podróbkę)
                  watpie. nawet podrobki sa dobre. ale pomysl odpalania na pajaka nie najlepszy. przerabialem to i dzialalo ale nie najlepiej.
                  kup plytke od irka pod jego mostek TDA i mozesz skladac.

lub pisz do coolombo po janka :P

Skomentuj

pisałem do irka a i przesłał mi schemat i wszystko (sam już nie robi tych mostków) ale ja nie umiem ani wytrawiać płytek (jemu już sie płytki skończyły) i pozatym boje sie po tym strzelającym tda sam coś motać... a może Tobie by sie chciało mi zrobic ten mostek z filtrem i zasilaczem tak jak te Irka? oczywiście zapłace Ci tak żeby Ci sie to opłacało... albo moze wiesz kto by mi go zrobił?

do coolombo napisałem zobaczymy co on mi doradzi.

dzieki za dotychczasową pomoc i proszę o jeszcze

Skomentuj

niestety ja na to zbyt wiele czasu nie mam i pewnie bys czekal ok miesiaca :???:
                      moze ktos inny by byl chetny

Skomentuj

A może odsprzedasz mi swój jesli nie używasz

Skomentuj

dopiero co go zlozylem i mam zamiar zrobic na nim suba do kina dla kolegi wiec odpada

Skomentuj

juz mam totalny zamet bo do gry wszedł jeszcze tonsil gdn 20/80/2 który teraz kosztuje 105 zł wiec juz sam nie wiem, co mi radzicie? opłaca sie tego tonsila czy lepiej cos mocniejszego z stx?

Skomentuj

ten tonsil a STX SCX to porownywalne glosniki. a jak widzisz cena sie znaczaco rozni

Skomentuj

Wiec zdecydowałem sie na holtona 200w, mam nadzieje ze go uruchomię, narazie dogaduje szczegóły ale wstępnie juz wiem ze osiągnie on moc 140 w na 4ohm i 80w na 8 ohm (na moim trafie)... w związku z tą zmianą jaki głosnik mi radzicie bo chyba bardziej 4ohm?

Skomentuj

no to jeszcze mniejszy wybor :???:

Skomentuj

Powracam do opcji z tda tylko musze poczekać aż go dla mnie bedziesz mogl wykonac :)

Skomentuj

Też stoję przed takim wyborem, jesli chodzi o głośnik do mostka.
                                      Już prawie jestem przekonany do GDN-22-140-8-SC. Pomieszczenie docelowe to ok 18m^2. Jeszcze GDN 30/120 mnie ciekawi. Wcześniej myślałem jeszcze nad sls 10 bądż 12. Jeśli chodzi o gabarytu suba to mam miejsce w pokoju :]
                                      A np coś takiego... 2x głośnik 4R szeregowo? Np Jakiś ARN 226?

Skomentuj

Na dniach bede testował kino na Yamaha RX-V1500, kolumnach 5.1 Tonsil Maestro i subie wlasnej roboty na GDN 30/120 zasilanym Holtonem 400. Pomieszczenie ponad 30m2. Dam znac o efektach.
                                        Do 16-20m2 przydałoby sie cos 10" najpewniej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X