Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wysokosprawne monitory dwudrożne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wysokosprawne monitory dwudrożne

Witam!

W związku z nastaniem okresu feryjnego, wybrałem się do salonu ze sprzętem audio aby uraczyć się dźwiękiem kolumn na które mnie nie stać, a mianowicie sprzętu marki klipsch model reference rf-82. Słuchałem ich długo i porównywałem ze sprzętem który posiadam (Monitory KEF Q1). Zaskoczyła mnie "żywość" produkowanego dźwięku, był energetyzujący, szybki i nie pozwalał "rozchodzić się" instrumentom z odsłuchiwanego utworu. Natomiast KEFy Q1 oraz ich droższe siostry KEF xq-20, grały z dużo mniejszym wigorem chociaż z miększym i dłuższym basem.

Przechodząc do sedna, narodziła się w mojej głowie myśl stworzenia wysokosprawnego zestawu kolumn dwu-drożnych, bazujących na głośnikach Eminence alpha 8 oraz Vifa DX25TG. Niestety jak wynika z symulacji głośnik eminence'a będzie potrzebował zaawansowanej zwrotnicy z mnóstwem korekcji ze względu na liczne nieporządane rezonanse, co spowoduje obniżenie średniej efektywności w zakresie od f3 do około 3 kHz która wynosi i tak przeciętne 93db.

Moje pytanie to: Jak zaprojektować zwrotnicę do takiego zestawu zamkniętego w 35l strojonego membraną bierną na 56hz, aby nie uszczuplić zanadto tej efektywności a złapać rezonanse przy 600-700hz i usunąć skutki ewentualnych innych górek w charakterystyce... (Zaznaczam że nie jestem orłem w dziedzinie projektowania zwrotnic, moje dotychczaowe konstrukcje to jedynie subwoofery i głośniki centrlne do KD :) )

Proszę o rady nie tylko w tej kwestii ale w nawet w jakiejkolwiek innej, każda uwaga jest cenna...

Mixer..., a zrobiles pomiary tego eminence?

Skomentuj

Opieram się na pomiarach zaczerpniętych z: audiostereo Niestety nie mam już systemu pomiarowego i nic nie mogę zrobić samodzielnie, (Stąd ten temat)...

Poza tym przeczesałem podobne konstrukcje i problem się powtaża...

Skomentuj

Zamieszczone przez Mixer...
        Niestety nie mam już systemu pomiarowego i nic nie mogę zrobić samodzielnie, (Stąd ten temat)...
        a to my w takim razie skad mamy wiedziec co robic? bez pomiarow nikt ci nie pomoze - no chyba ze teoretycznie

no i jakbys przeczytal na AS to wcale nie trzeba sie przejmowac tymi zafalowaniami ch-ki

Skomentuj

Rozumiem, lecz mimo to chciał bym spróbować...

Jeżeli udało by mi się dogadać z użytkownikiem arturp możliwe że wysłał by mi wyniki swoich pomiarów...

A tak "na sucho" co sądzisz o tym pomyśle?

Skomentuj

to samo co Qubric na AS
            nie kombinuj za bardzo ze zwrotnica - uprosc do niezbednego minimum

Skomentuj

Masz do tych monitorów zamiar stosować subwoofer, bo niskiego basu z tych głośników będzie jak na lekarstwo. Poza tym głośnik ten jest dedykowany do zestawów estradowych jako średniotonowy w w obudowie zamkniętej 5-7 litrów lub br 17 -25 l., więc czemu chcesz dać obudowę 35 l. z membraną bierną. Jeżeli byłeś pod wrażeniem klipschów to przy tej konfiguracji brzmienie będzie chyba zupełnie inne. Klipsch stosuje super lekkie membrany ceramiczne, przy sprawności całego zestawu rzędu 100 db, tytanową kopułką w tubie, co skutkuje takim właśnie charakterem dźwięku,

Skomentuj

Można by spróbować zaaplikować to, prawdopodobnie uzyskał bym niższy bas, ale co ze zwrotnicą do nieznanego głośnika?

Co do zwrotnicy pod eminence, prawdopodobnie minimalizm w zwrotnicy to recepta na sukces. Ptytanie czy mb jako narzędzie strojenia nadaje się do tego rodzaju konstrukcji?

Skomentuj

Jeżeli zależy Ci na szybkości na basie to mb nie jest najlepszym pomysłem.

Skomentuj

Z tego co pamietam jak robilem pomiary alphy 8 to charka byla rowna jak stol tylko z dosc niska efektywnoscia jak na estrade chyba 92dB ale za to najmiekszy bas ze wszystkich estradowek 8calowych jakie slyszalem.

Skomentuj

W tym momencie zaczynam czuć że mój pomysł się kruszy. :neutral:
                      Widzę że nie dam rady wykonać tego projektu tak jak zaplanowałem...

Wracając do meritum, czy jest możliwe żeby wyciągnąć z tego głośnika przyzwoitą efektywność idącą w parze z jakością, zapominając o basie, myśląc o reszcie pasma?

Otóż odpowiedź nie jest prosta. Głośnik ten ma wyraźny problem ze średnicą jednakże jego bliski odpowiednik (ale drożyszy) eminence beta 8, (który notabene montowany jest w połączeniu z mb i br w kolumnach WLM Lyra), ma wręcz nieprawdopodobną jakość ekspresji średnich częstotliwości (sprawdzone organoleptycznie), dlatego też patrzę teraz na niego.

Zaczynam pojmować że basu nie dostanę z tego typu przetworników. Przedefiniowałem projekt i skontaktowałem się z człowiekiem pracującym na kolumnach opartych o głośnik eminence beta 8. Sprawdziłem ich parametry, zasięgnąłem języka i teraz:

Vifa DX25TG (Mam ten głośnik dlatego się przy nim upieram) dostanie właśnie betę 8 w obudowie 25l strojonej na 55hz za pomocą szczelinowego BR. Teoretycznie daje to opad -6 db przy ok. 51hz czyli przyzwoity wynik...

Zwrotnica odcięła by eminence przy 2600hz z opadem 6db/okt. a Vifa puszczona zostanie od 2800hz. (Czy takie rozwiązanie pozwoli zgrać się tym przetwornikom i grać do czsu aż będę miał system pomiarowy lub projekt zwrotnicy).

Skomentuj

Może zastosuj dwa głosniki nisko-sredniotonowe, wtedy nie muszą mieć tak duzej efektywności. Bazując na jednym głośniku skutecznie ograniczasz sobie możliwość wyboru głośnika.

Skomentuj

Teoretycznie mógł bym zastosować układ MTM wykożystując dwa monacory sp-200x...
                          Ale czy takie połączenie da coś więcej niż jedna alpha?

Skomentuj

Myślisz o użyciu szerokopasmowych monacorów i jeszcze tweetera, zostawiająz stożki? Czy może bez tweetera, same monacory. Bez zwrotnicy i usunięciu jednego stożka nie radzę, bo robi się straszny bałagan w wyższych średnich i wysokich tonach. Robiłem różne takie konfiguracje z monacorem sp-50x.

Skomentuj

Miałem na myśli wymianę stożka na nakładkę przeciwpyłową z usztywnionego jedwabiu albo innego materiału...

A ciekaw jestem czy MTM z użyciem dwóch GDN 25/60 Tonsila potrafił by przenosić średnicę? (ewentualnie MTM z dwoma STX GDE-25-300-8-SE we free-air)

Skomentuj

Wiadomo, że przy takiej średnicy głośnika zachodzi zjawisko dzielenia się membrany i jeżeli głośnik nie jest odpowiednio przetłoczony to średnie nie będą zbyt dobre, oczywiście są wyjatki, ale chyba nie dotyczą przez Ciebie wymienionych głośników. W końcu nie wiem, czy zależy Ci na sprawności, szybkości, bezpośredniości klipschów, czy może czegoś innego?
                                Musisz się na coś zdecydować, uświadamiając sobie co jest najważniejsze w przekazie muzycznym.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                                  W końcu nie wiem, czy zależy Ci na sprawności, szybkości, bezpośredniości klipschów, czy może czegoś innego?
                                  Zależy mi właśnie na sprawności, szybkości i bezpośredniości jak u klipsch'ów.
                                  Tylko kwestią jest wybranie tego właściwego sposobu na osiągnięcie celu.
                                  Narazie błądzę we mgle. :sad:

Skomentuj

spróbuj zrobić 3 drożną kolumne. Np na głośnikach beymy coś.

Skomentuj

Myślę, że pomysł z monacorami sp-200x nie jest pozbawiony racji. Miałem kiedyś kolumnę zrobioną na takim 16cm szerokopasmowcu i byłem miło zaskoczony właśnie bezpośredniością i szybkością przekazu. Do tego bas mimo braku najniższych rejestrów brzmiał bardzo przyjemnie z naprawdę dobrą kontrolą. Jest na stronie http://www.troelsgravesen.dk/SP200.htm ciekawy projekt na sp-200x z Fountek NeoCD3. Ciekawym, myślę w miarę budżetowym pomysłem, może byś użycie dwóch sp-200x z usuniętym jednym stożkiem i zwrotką na ok 1,3khz, co myślę spowodowało by wyrównanie podbicia w okolicy 2khz. Jak góra nie będzie wystarczająco dobra możesz pomyśleć o dodaniu jakiegoś tweetera. Poczytałem trochę na różnych forach o tym głośniku i podobno przy tej cenie to rewelka.

Skomentuj

duze glosniki sredniotonowe i jeszcze do tego uklad symetryczny to proszenie sie o zle charakterystyki kierunkowe no chyba ze o to chodzi bo na estardzie to nie pzreszkadza a jest wrecz wymagane dlatego i glosniki 15calowe pracuja w konstrukcjach 2WAY ciagnac do 3-4khz.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X