Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co sądzicie o Heco Victa 500 + Denon AVR-1306

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co sądzicie o Heco Victa 500 + Denon AVR-1306

Jest to zestaw (2 kolumny) za 1200zł, który jest najlepszy w swojej kategorii cenowej. Co sądzicie? Podobno są bardzo dynamiczne. Jak z efektywnością? Wyciągną 90dB?
    A do tego Denon AVR-1306 - myślę, że również w tych pieniądzach dobry wybór.

Co do kolumn:

-Grają trochę "ciemnym" dźwiękiem. Nadają się do jazzu, klasyki, swingu, ogólnie "czarnych" brzmień. Nie pogardzą rock'iem chociaż stopa perkusji nie zaskoczy cię szybkością. Słuchałem tych kolumn, muszę ci powiedzieć że lepiej grają HECO Vitas 500. Różnica polega na lepszej kopułce wysokotonowej, która gra żywiej chociarz przez to jest trochę krzykliwa. (Alternatywa to Magnat Supreme 800 lub TONSIL Premium)

Co do DENONa:

-Tego modelu nie słuchałem ale ogólnie jego amplitunerom niczego nie brakuje, a już napewno nie sekcji wzmacniacza. Jeżeli coś tam szwankuje to możliwe że będzie to kiepska sekcja tunera. Ale głowy nie daję. :wink:

PS. Do moderatora. Temat chyba nadaje się do Hyde Park'u.

Skomentuj

co proponujecie z kolumn w podobnym przedziałem jakości co powyżej, tylko że z kolumn sufitowych/ regałowych(oczywiście wiem że będą miały mniej basu)- ale subwoofer by nadrobił braki.
      Cały czas myślę o kolumnach dynamicznych, które dobrze sprawdzą się przy słuchaniu muzyki dance, rock (dosyć głośno~90dB) no i również do filmów. Co sądzicie o firmie STX- ma tanie produkty, a słyszałem że w miarę dobrze grające.

[ Dodano: 2009-02-05, 12:25 ]
      może http://www.megamedia.pl/monitor-pion...070.php?off=10 czy się nie opłaca?

Skomentuj

Głośniki z linku nie wyglądają (oraz zapewne nie grają) dobrze. Proponuję abyś zapomniał o produktach firmy STX (chyba że w kontekście DIY).

Jeżeli chodzi o kolumny regałowe ( nie sufitowe :wink: )Mam dla Ciebie kilka propozycji:

1.Kef Q1 (Mam i polecam, może być też iQ3)
        2.Heco Metas 300 (Też dobre ale mają gorsze wysokotonówki)
        3.Heco CLEAN 300
        4.Klipsch Monitor z serii Reference - Wysoka efektywność (ok. 95db/1w) ale tylko jeżeli masz duży pokój!
        5.Infinity Beta 20 (Duży bas do małego pokoju - Takie jak Kef'y ale z niższą efektywnością)
        6.Mission m32i
        7.B&W 685
        8.Mission Mv-2
        9.JBL ES 30 (Kiepskia średnica)
        10.Focal JM Lab Chorus 705V (Dźwięk mniam :wink: )

Te słyszałem i mogę polecić...

PS.Napisz jaki masz pokój, czego słuchasz i jaki dźwięk preferujesz...

Skomentuj

Kolego wybrałem 1 z brzegu, znalazłem cene ~1500zł chyba za szt!! lol To za podłogowe heco 500 płace 600zł!
          1200zł za 2 szt to maks jaki mogę dać. Pisałem jaka muzykę- dance, czasem house- czyli chcę efektywne kolumny. Pokój to ~20m2. Będą wspierane subem.
          Dodam, że mam amplituner Yamaha HTR 5630RDS - czyli nie najnowszy :-) no i nie ma co przepłacać za kolumny.
          PS wiem że napisałem denona w temacie ale to dopiero plany. Na razie jest jak jest. BO chyba wole suba dokupić niż zmieniać amplituner :-)
          Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-02-05, 17:43 ]
          TE Klipsch są fajne- efektywne ;-) http://www.rtvagdmedia.pl/opis/-/9278
          no ale za drogie. PS co za głośniki tan siedzą- w jakiej cenie?

[ Dodano: 2009-02-05, 17:48 ]
          a te http://www.rtvagdmedia.pl/opis/klips...rt_gratis/9862
          Do kina i muzyki się nadają?

[ Dodano: 2009-02-05, 18:11 ]
          Powiem szczerze że tak do 800-900zł chciałbym się jeszcze zmieścić.

Skomentuj

Klipsch'e B-2 mają problem z basem, ale jeżeli masz subwoofer aktywny to wyregulujesz sobie odcięcie i będzie gitara.

Co do przetworników, są to głośniki produkowane przez firmę Klipsch na własne potrzeby, nie da się ich kupić (a przynajmniej nic o tym nie wiem).

Mają ceramiczne membrany i wielgachne magnesy co daje taką wielką efektywność.
            Właśnie jestem na etapie poszukiwań podobnych przetworników do nowych kolumn DIY, jak narazie z marnym skutkiem.

PS. Kef'y Q1 można kupić już za 990zł a Mission'y m32i w podobnej cenie.
            Jeżeli szukasz naprawdę tanio to Albo Te Klipsch'e albo Heco Victa 500 lub Magnat'y które wymieniłem już wcześniej. (Jeżeli mówimy jedynie o monitorkach)

Skomentuj

Heco Victa 500 to nie są monitory tylko podłogowe :-(
              Klipsch B-2 pociągną z taką efektywnością na moim wzmacniaczu??
              ps B-2 vs B3 to duża różnica? bo cenowo spora

Skomentuj

MIałem na myśli Heco Victa 300...

Co do B3 - różnica taka w jakości jak i w cenie :grin:, a tak naprawdę to wysokie będą te same ale będziesz miał więcej basu za sprawą 6,5" basowca.

Nie rozumiem czemu obawiasz się "czy wzmacniacz pociągnie" skoro efektywność B2 to aż 92 db/1W. To pociągnie nawet malusia lampka. (A wtedy to by był dopiero dźwięk :cool: )

Skomentuj

Klipsch B-2 vs B-3 czy ktoś je porównywał?
                  ps mowisz że różnica taka w jakości jak i w cenie to aż ~40% ?!
                  Czy jak mówiłeś różnica tylko w basie?

Skomentuj

Różnica będzie widoczna w zakresie ilości i jakości basu oraz w sposobie prezentacji średnicy.

Słyszałem zarówno B2 jak i B3 (Oraz wersje podłogowe i kilka z serii reference) ale nie porównywałem bezpośrednio, dlatego mogę ci napisać jedynie że wszystko oprócz wysokich tonów ulega znaczącejb ale, subiektywnej poprawie (prawie 40% :wink: )

Dźwięk jest specyficzny, nie każdy go polubi. Jest bezpośredni i energiczny, a wraz ze wzrostem średnicy przetworników, kolejne kolumny grają "pełniejszym" i coraz mniej "suchym" dźwiękiem.

Skomentuj

Czaruję...
                    X