Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w wyborze przetwornikow na 2.5 way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc w wyborze przetwornikow na 2.5 way

Witam

zaczalem budowe nowych kolumienek frontowych 2.5 way na 18 cm przetwornikach... ma byc to zestaw na prawde dobry klasy wyzszej i obudowa to mam nadzieje bedzie istne dzielo sztuki a ze juz zaczalem obudowe bo w gre wchodzi tylko 2.5 way na 2 osiemnastkach to moge zaczac ja zamin kupie przetworniki... odudowa bedzie miala 2 komory po ok 20 litrow (pomniejszyc nei problem puki co powiekszyc tez nie problem... ale nie tego tyczy moj post tylko mial to byc projekt hx2 z akustyka ale z racji tego ze glosniki podrozaly... i same przetworniki wyjda mnie o 200 zl drozej a 300 zl za 180hds to juz lekka przesada dlatego uwazam ze w tym wypadku chyba warto dolozyc do lepszych przetwornikow... i tu wlasnie licze na wasza pomoc licze na was ze doradzicie mi cos lepszego 2.5 way na dwuch 18-tkach czyli potrzebuje 4 glosniczki plus 2 wysokotonowki najlepiej cos do czego bedzie juz zwrotnica ale jak nie to nie licze na gleboki basik w miare 18-tki jak najnizszy i na prawde na poziomie srednica cieplutka mila dla ucha ale najwazniejsze to jak najczystrze szcegolowe klarowne wysokie tony... moge przeznaczyc max 2000 zl na same przetworniki czyli 4 niskie 2 wysokie czekam na propozycje

wiesz podchodzisz do tego troche od tylu...

z 18tki to masazu wnetrznosci nie bedzie .... i zeby nie wiem jaka to 18tka byla

widac ze tak naprawde glownym kryterium jest estetyka... i to ze poprostu podoba ci sie 2 18cm przetwoniki ....

2.5way jakie ja znam to wymieniony przez ciebie projekt akustyka oraz:
    http://www.zaphaudio.com/Waveguidetmm.html

moze zamiast 2.5 cos 2 way z 2x 18 ? ...a dlaczego to proponuje a to dlatego ze z 2k i po dwie 18cm na kolumne to wyzej niz ER18rnx, CA18rnx, hds180excl poprostu nie wyskoczysz i nie ma sie co łudzić ze bedzie inaczej ...

z 2k to ja bym http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm

tylko oczywiscie obudowe trzeba by inaczej zaprojektowac ;p a nie ten altusowaty styl ...

i zejscie bedzie duzo lepsze niz z dwoch 18tek, wykop ....itd....

[ Dodano: 2009-02-07, 09:59 ]
    zapomnialem linka do tego 2x ER wrzucic ;p

http://www.geocities.com/woove99/Spk...X_MTM_2Way.htm

Skomentuj

http://akkus.com.pl/Kolumny%20AKKUS%20-%20tabela.pdf cenny nie patrz bo to zestawy do montażu ze strony http://www.loudspeakershop.eu/akkus-...c-192_272.html na gg z gościem gadaj czy dzwon ma projekty tych dwóch 2,5 way.

http://akustyk.com.pl/projekty.html kilka 2,5 way
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

ja daniela zrozumialem ze nie chce wychodzic poza 2k ....

ale i nie chce schodzic ponizej klasy hds180excl ....

a biorac pod uwage ze teraz hdsa w kraju ponizej 290 nie kupisz to co mu zostaje ?

Skomentuj

daniel69, szczerze mowiac to poczekalbym na twoim miejscu az ceny sie ustabilizuja. dokoncz te kolumny pod te glosniki od ktorych zaczynales i kupisz je jak stanieja do normalnej wartosci...

a jak chcesz wydac ok 2000zl na same glosniki to juz naprawde nie oplaca sie pchac w 2,5 drogi - tylko 3 drogi

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek

2.5way jakie ja znam to wymieniony przez ciebie projekt akustyka oraz:
            http://www.zaphaudio.com/Waveguidetmm.html

http://www.geocities.com/woove99/Spk...X_MTM_2Way.htm
            oooo i te 2 projekty juz mi sie spodobaly... co sadzicie o nich i ktory lepszy??

Skomentuj

No ja też bym się chwycił za 3wey ale jak już koniecznie 2,5 i z detaliczną górą to coś na Seas 27TBFC/G i do tego albo 2x ER18 albo 2x L18 RNX/P.
              W tych dwóch opcjach na same głośniki wydasz około 1500zł a reszta na dobrą zwrotkę kable i na cokoły z granitu.

Zamieszczone przez kondrax
              i zejscie bedzie duzo lepsze niz z dwoch 18tek, wykop ....itd....
              No nie wiem czy 4x 6.5" nie zjedzą 2x 8" z wykopem na pewno.

Skomentuj

witam jeszcze raz a gdybym jednak zdecydowal sie na ten projekt hx2 (nie wydam tyle ile sobie zycza) to powiedzcie mi biorac pod uwage wszystkie dostepne glosniki a jest tego duzo seasy, dynaudio, usher, peerlees, vifa itd to powiedzcie mi jaka konfiguracja, mowa o 2.5way tylko i wylacznie... a wiec jaka konfiguracja bedzie najlepsza ?? mowa o glosnikach (za komplet czyli 4 niskie i 2 wysokie) do totalny max 2000 choc nie bede ukrywal ze wtedy dlugo potrfa zebranie pieniedzy na zwrotki obudowy itd... a wiec najlepiej gdybysmy zamkneli sie w 1500 zl za przetworniki i duze znaczenie ma tu pozadne udezenie basu i detalicznosc wysokich tonow choc srednica tez musi byc na poziomie... to jak sie maja te hds-y i vifa do konkurencji typu seas, dynaudio, usher i jesli uwazacie ze warto jednak dac te 2000 to slucham propozycji... postarajcie sie chlopaki nad czyms naprawde ciekawym bo latajac po stronach jest tego bardzo bardzo duzo (glosnikow 18 cm w cenie ok 250-300 zl za sztuke ) a z raczji tego ze nie jestem obsluchany to mi trudno wybrac a czytajac w necie widze ze glownie dobre opinie zbiera seas, i nei ukrywam ze niektore seasy mi sie podobaja... tylko jak z basem?? bedzie z nich wiecej jak z hds?? bo ponoc on ma malo basu

Skomentuj

Generalnie sprawa wygląda tak Uscher ,Seas ,Vifa Peerlees to ta sama klasa głośników i w większości prezentują tę samą klasę dźwięku więc to już musisz chyba sam wybrać, jeśli chcesz mieć detaliczną ale nie męczącą górę to szczerze mogę ci polecić TBFC/G.
                  Co do basu większych odchyłek też nie będzie to w sporym zakresie zależy od obudowy i litrażu.Co do średnicy to za tę kasę to nie wyobrażam sobie żeby któremuś głośnikowi jej brakowało(oczywiście są wyjątki)

Wszystko zależy co kto lubi ale najlepszym wyznacznikiem jest odsłuch(ja tak robie).
                  Przy twojej kwocie pieniędzy radze ci się pofatygować do salonów audio albo do forumowiczów żeby choć troszkę wiedzieć na czym się stoji.

Ja kupiłem Seasy i teraz już wiem że nie popełniłem błędu bo niczego im nie brakuje w każdym zakresie.

Skomentuj

Trudno ocenić głośniki po opiniach na naszym forum, gdyż często odsłuchy sa wykonywane przy niskobudżetowych wzmacniaczach, a naprawdę całkiem inaczej grają przy czymś z górnej półki. Duże, a nawet powiem cholernie duże znaczenie ma źródło dźwięku. Ja słucham głównie z komputera, ale na wysokiej jakości karty dźwiękowej (Asus D2) i powiem, że na samym początku jak słuchałem Asus'a DX mówiłem, że moja Vifa XT jest krzykliwa, piskliwa, ale gdy zmieniłem tartę dźwiękową, na D2 to mogę powiedzieć, że gra o niebo lepiej. daniel69, najlepiej, gdybyś podjechał do np. jakiegoś forumowicza co ma jakiś zestawik i posłuchał (ale weź swój wzmacniacz...) i zobacz czy Ci się podoba, ja szczerze kupiłem HDSy po rozmowie z Pawełm S. i jestem zadowolony, a nawet bardzo. Wydawało mi się, że brzydko gra bas i góra, ale jak zmieniłem inne komponenty to całkiem inny dźwięk (czytaj lepszy). Niestety średnie tony pozostawiają wiele do życzenia dlatego chcę w przyszłości zrobić coś na trzech drogach pchanie się w 2,5 way nie ma sensu, lepiej MTM. Porozmawiaj z przemo-lukasem on ma 2,5 drohi na HDS'ach - http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9514

Skomentuj

KIVLOV zapomniałeś dopisać, że Przemo zmienił wzmacniacz żeby uciągło dwa HDSy na lampkę bo Cambridge 640 nie dał rady. O czym już Danielowi mówiłem.

Skomentuj

No niestety HDS'y są przetwornikami lubiącymi waciki więc jak wspomniałem, warto zakupić dobry wzmacniacz.

Skomentuj

Ja natomiast popełniłem inny błąd gdy złożyłem swój zestaw, a mianowicie niewygrzany głośniki miały mało basu więc użyłem Loudu oraz korekcji co znacząco popsuło charakterystykę brzmienia i tak słuchałem przez trzy dni aż po odwiedzinach i lekcji mojego kolegi zobaczyłem co mogą sobą zaprezentować moje Seasy w odpowiednio skonfigurowanym sprzęcie.

Skomentuj

"Generalnie sprawa wygląda tak Uscher ,Seas ,Vifa Peerlees to ta sama klasa głośników i w większości prezentują tę samą klasę dźwięku"

Trochę się nie zgodzę ponieważ, każdy z producentów ma i najlepszy głośnik i najgorszy. I nie koniecznie to że jest napisane na nim Uscher ,Seas ,Vifa, Peerlees musi to dobrze grać. Przykładowo D27TG a D25AG vify według mnie pierwsza słaba druga super. I są rarytasy według specjalistów z dziedziny audio jak 27TBFC/G mimo ze jest z serii prestige nie ustępuje seri excel a cena wiadomo jak się rożni.

Głośniki trzeba dobrać pod słuch i też wiedzieć czego się oczekuje bassu, detalu przestrzeni itp to wszystko zapewniają bezkompromisowe konstrukcje na 3 drogach reszta to już kompromisy w stylu detal jest, stereofonia jest, bass słaby itp
                            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

a z jakich 18-tek uzyskam najwieksza ilosc basu?? i z w miare dobrym zejsciem...?? bo wysokotonowke to sie pomysli jeszcze...

[ Dodano: 2009-02-09, 03:20 ]
                              oraz co myslicie o dynaudio?? np

http://www.dynaudio.com/eng/auto/esotec/mw162.php

Skomentuj

daniel69 masz gdzie kupić głośniki Dynaudio? Z tego co ja wiem to ta firma nie sprzedaje swoich głośników na rynek hobbystyczny. Druga sprawa jest taka, że te przetworniki lubią wzmacniacze o dużej wydajności prądowej, ale najpierw pochwal się gdzie kupisz głośniki :wink:
                                Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                Grado SR125i

Skomentuj

ale sa warte zachodu glosniki tej ze firmy ?? jak tak to jakie modele ??

Skomentuj

Są warte zachodu. :grin: Wysokotonówki szczególnie. Miałem przyjemność pracować na monitorach studyjnych BM15A przez pół roku (w ramach zajęć na uczelni). W nich siedzi odrobinę przerobiony D260 Esotec. Jak na mój gust bije SS 9500, nie słyszałem wyższych modeli ze stajni Scan-Speak'a. Zresztą, jak wracam do domu to na moim sprzęcie jakoś biednie jest odtwarzana muzyka w porównaniu z tymi monitorami. Jest jeszcze wyższy model tweetera Dynaudio, mianowicie Esotar, ale jego nie słuchałem.
                                    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                    Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                                    X