Mam takie pytane , czy sprzedając Wharfedale 8.4 i robiąc kolumny na głośnikach podanych w temacie zrobię dobrą zamianę ? Czy może w takiej konstrukcji do 600zł na głośniki +150 na zwrotnice zrobił bym coś lepszego ? Interesuje mnie zestawienie 2 basy + 1 wysoki , chyba że 1 bas i 1 wysoki (scan-speak) ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
2 x GDN 17/100 + GDWK 11/100
Collapse
X
-
DaVid, tego GDNa nie znam ale opinie o nim nie sa najlepsze...
ale za to ten GDWK to totalna porazka i nie polecam go do zestawow z "wyzszej" polki :???:
dobry jest co najwyzej do 1-2 kolumn
szukalbym jednak czegos innego
Zamieszczone przez DaVidchyba że 1 bas i 1 wysoki (scan-speak) ?
chcesz kupic jedna wysokotonowke i jeden woofer SS zamiast zrobic stereo? :lol:
zobacz ile kosztuja SS zanim cos napiszesz ;]
obecnie ze wzgledu na kurs euro, budowa takich kolumn jest nie oplacalna. ale jak chcesz to robimy nowy projekt 3 droznej kolumny dobrej jakosci gdzie spokojnie sie zmiescisz z budzetem - ok 500zl glosniki na jedna kolumne...
-
DaVid, to jest to?
ile to kosztowalo? bo widze cene 650zl i nie wiem czy za sztuke czy za komplet...
bo nawet jezeli za sztuke to to zadna rewelacja nie bedzie :P
jezeli to jest to to sa to 2,5 drogi.
ja bym robil 2x vifa XT18WO + morel MDT29 (lub cos lepszego)
latwiej dostepna wersja to HDS180 + XT25 ale osobiscie bym kupil z kopolka HDS zeby to lepiej brzmialo...
ale jak widzisz ceny euro sa na zawrotnym poziomie wiec obecnie sie tego nie oplaca kupowac.
taniej by wyszlo z STXami GDN 18 AKX + np vifa. ale trzeba by dopracowac te "pol drogi" zeby z tego jakos basu bylo jeszcze...
jak chcesz teraz cos szybko kupic to zobacze te
http://www.akustyk.com.pl/projekty/HND.html
http://www.akustyk.com.pl/projekty/HN2.html
http://www.akustyk.com.pl/projekty/HDX2.html
http://www.loudspeakershop.eu/zestaw...us-p-1815.html
jak poczekasz lub zmienisz zdanie i zdecydujesz sie na 3 drogi to cos sie znajdzie
[ Dodano: 2009-02-08, 14:50 ]
aha - jeszcze jest KEP do wyboru
Skomentuj
-
Kolega ma wharfedale 9.4, któregoś dnia mamy porównać gotowce z moimi DIY, chociaż dzisiaj wyliczyłem, że wyszła mi za mała pojemność skrzynek (18-18,5 litra netto) zamiast 20 litrów i pewnie stąd basu jest ciut za mało. Ciekaw jestem wyniku porównania.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DaVidWięc teraz to już sam nie wiem czy jest sens robić kolumny za 600zł / para , raczej nie
jak ty to liczyles? przeciez same glosniki na2 x GDN 17/100 + GDWK 11/100
do tego zwrotnice, obudowy, wykonczenie itp i przekroczysz grubo 1000zl :P
DaVid, zacznij czytac, zastanawiac sie i jak juz robic to nie teraz (euro drogie) i nie zwracaj uwagi na wyglad! za te same pieniadze mozesz zrobic dobre kolumny ale "tylko" z jednym wooferem :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez DaVidCzy może w takiej konstrukcji do 600zł na głośniki +150 na zwrotnice zrobił bym coś lepszego ?Zamieszczone przez Pawel S.Zamieszczone przez DaVidWięc teraz to już sam nie wiem czy jest sens robić kolumny za 600zł / para , raczej nie
Cytat: 2 x GDN 17/100 + GDWK 11/100
beda kosztowaly prawie tyle :lol:
do tego zwrotnice, obudowy, wykonczenie itp i przekroczysz grubo 1000zl :P
Kilka zestawów się znajdzie, w tym DX25 + 2x AKX (298zł) lub XT25 + HDS164 (320zł), do tego jeszcze Seasy, Dayton itp. 150 na zwrotnice bez problemu styknie.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
Fajny pomysł na konstrukcję - sam miałem chrapkę na taki zestaw tylko z innym wysokotonowym. GDWK11/100 nie nadaje się do niskich podziałów a przy GDN-a podział winien być przeprowadzony w okolicach 2,5kHz.
Kolega pop6 popełnił konstrukcję na pojedynczym GDN-ie, jednak osobiście trochę inaczej bym go filtrował: cewka rzędu ~0,68 mH + pułapka LC dla rezonansu membrany.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...04673d89d127c1
Skomentuj
-
Zamieszczone przez amdrPrzecież chłopak jasno napisał, że 600 jest na głośniki A podobno na maturze jest czytanie ze zrozumieniem... Gadał dziad z babą, baba o zupie, dziad o dupie.
wg mnie zmiana takich kolumn na cos za 600zl jest bez sensu wiec myslalem ze chodzilo o sztuke :P
Zamieszczone przez marivsGDWK11/100 nie nadaje się do niskich podziałów
Skomentuj
-
Ze względu na Fs-1,5kHz to niżej jak 3kHz bym jej nie ciął. Miałem taki głośnik cięty przy 3,5khz i było "nieźle"... do czasu gdy nie usłyszałem Seasa 22TAF/G ciętego na 2,2kHz :)
Jest jeszcze jeden głośnik Tonsila o identycznych parametrach 10/80/19 - jedyna różnica pomiędzy nimi to korektor.
Skomentuj
-
DaVid,
kolega z forum DIGIPROCOMP ma HDS 180Exc do sprzedania. Dokup do tego XT25 (to są naprawdę dobre głośniki). Zapytaj go o cenę (nie wiem czy mogę podać publicznie :) ), sprawdź cene XT25, do tego elementy do zwrotki i w tysiaku się wyrobisz (oczywiście z w/w HDS'ami, nie ze sklepu). No ewentualnie na fornir i lakier może Ci braknie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marivsZe względu na Fs-1,5kHz to niżej jak 3kHz bym jej nie ciął. Miałem taki głośnik cięty przy 3,5khz i było "nieźle"... do czasu gdy nie usłyszałem Seasa 22TAF/G ciętego na 2,2kHz
Zamieszczone przez daniel69KTOS z was ma na sprzeadz Morel mdt29 ??
na allegro ostatnio ktos mi pokazywal monitory za 150zl (diy) w ktorych byl ten morel a koles nie wiedzial co sprzedaje
Skomentuj
-
DaVid,
kolega z forum DIGIPROCOMP ma HDS 180Exc do sprzedania. Dokup do tego XT25 (to są naprawdę dobre głośniki). Zapytaj go o cenę (nie wiem czy mogę podać publicznie :) ), sprawdź cene XT25, do tego elementy do zwrotki i w tysiaku się wyrobisz (oczywiście z w/w HDS'ami, nie ze sklepu). No ewentualnie na fornir i lakier może Ci braknie.
Skomentuj
Skomentuj