Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

miniaturowe kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

miniaturowe kolumny

witam chcialbym zbudowac jak najmniejsze kolumienki... na glosniku szerokopasmowym i tu moje pytanie a propo tych glosnikow:

http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=513

4 i 8 ohm da rade zrobic cos z ta gorka w zakresie wysokich tonow...??

czy moze macie jakies lepsze glosniczki -- musza byc w miare male tak jak te... nie wieksze

Śmiało można zdziałać tą górkę zwrotnicą(pomiar w SW i zabawa).Głośnik faktycznie zagra już w 0,5L :)

Skomentuj

Na słuch to rezstorem szeregowo za glośnikiem mozesz regulować.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
        Na słuch to rezstorem szeregowo za glośnikiem mozesz regulować.
        Sam rezystor szeregowo z głośnikiem to nie jest najlepszy pomysł.
        Co do tej górki to bym się tym nie przejmował tak bardzo szczególnie, że to góra pasma. Bardziej by mnie w tych głośnikach martwiło to, że nie będzie niższych rejestrów.

Skomentuj

daniel69, a moze 3" tangband'y? ostatnio chwalone przez yoshiego i questera...
          i jak narazie nie wiele drozsze - jak euro spadnie to beda w podobnej cenie

a tak pozatym
          miniaturowe kolumny
          na 3" glosniku? :lol:
          ja takie miniaturki chce robic :P

Skomentuj

Mini Pionieer Reference -ładne:) Tweeter w tych mauchach wyglada jak papierzak z Tonsila zg-15.

Skomentuj

Ja miałem okazje słyszeć (po nadaniu nowych kształtów) zestawik na głośnikach z AmbiLight'a:
              http://allegro.pl/item531635928_ambi...agon_fvat.html
              Haj-End to nie jest ale gra przyjemnie.
              Zestaw, którego słuchałem rozszerzony był o tak samo maleńki subik na głośniku GDN14:
              http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0
              Byłem zaskoczony dźwiękiem, moje Creative kupione razem z kompem za 250 nie grają tak czysto.

Tanio i fajnie, ale rozumiem że szukasz czegoś wyższej klasy, więc potraktuj to tylko jako anegdotkę.

Skomentuj

maja to byc glosniczki do komputera dla dziewczyny a priorytetem jest ich wielkosc... maja byc jak najmniejsze... a apropo tangbandow to nawet bym sie nie zastanawial i od razu robil na nic gdyby nie to ze nie ma gdzie ich tak latwo kupic a z przesylka i normalna cena euro za 2 sztuki dam ok 300 zl jest kilka ciekawych tangbandow ktore by mi odpowiadaly

a co o tym sadzicie...??

http://www.allegro.pl/item549715114_...kompletne.html

mialem to i gra na prawde pozadnie... basu nawet odrobine ma a z tego co wiem logitech uzywa glosnikow tang band ale co z tego liczy sie to jak to gra i gra ok i tu moje pytanie bo to ma 2 glosniki i 2 membrany bierne... ale za 50 zl to moze i jest sens wyjac z tego glosniki gdyz sprawne nowe cos takiego kosztuje ok 500 zl a na zagranicznych forach okreslane jest jako litle bose i sam moge potwierdzic ze gra wpozadku tylko nie wyglada tak ladnie jak tang bany bo jest to zwykly czarny maly glosniczek bez zadnych korektorow fazy

a jesli sie nei myle to jest tu 2 calowy glosnik - a powaznie ma bass... wiec moglo by byc to ciekawe

Skomentuj

keisan, no i wlasnie te philipsy chce wsadzic w takie obudowy co pokazalem
                  bedzie kino do kompa ale pewnie dopiero we wrzesniu :P

Zamieszczone przez daniel69
                  apropo tangbandow to nawet bym sie nie zastanawial i od razu robil na nic gdyby nie to ze nie ma gdzie ich tak latwo kupic a z przesylka i normalna cena euro za 2 sztuki dam ok 300 zl jest kilka ciekawych tangbandow ktore by mi odpowiadaly
                  Quester mial jechac do niemiec znowu w lutym - napisz do niego
                  Zamieszczone przez daniel69
                  skoro to slyszales i tobie odpowiada to kupuj - przelozysz w ladniejsza obudowe

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                    a dlaczego moze wyjasnisz?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                      mkul napisał/a

Mit DF. Puszczalem suba audiofilowi przy roznym DF: 400 (chyba, tyle ile wzmak dawał, oraz 1 i 10). Roznicy nie zauwazył...

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                        Zamieszczone przez mkul
                        Więc jak się pozbyć górki wysoko na charakterystyce samym szeregowym rezystorem?

Skomentuj

Może nie warto robić problemu z tej górki na 10 khz. W większości wzmaków regulacja wysokich jest właśnie w okolicy tych 10 khz i jak będzie ich za dużo (choć dla większości nie sądzę), to może wystarczy ich trochę zdjąć. A jak to nie będzie dobre to wtedy dopiero pomyśleć o zwrotce.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                            W większości wzmaków regulacja wysokich jest właśnie w okolicy tych 10 khz
                            Nieprawda. Filtr do regulacji nie jest selektywny tylko gornoprzepustowy i wzmacnia az do nieskonczonosci poczynajac od okolo 1-2kHz. http://www.schematy.goldhand.com.pl/audio/18_2.gif nie wiem skad to 10kHz ci sie wzielo, chyba z faktu ze producenci podaja przykladowy zakres regulacji dla okreslonej czestotliwosci...

Skomentuj

mkul masz racje, rez dziala razem z filtem gornoprzepustowym, samodzielnei obniza cale pasmo.
                              Wpadłem na pomysl zastosowania filtru dolnoprzepustowego na wysoką czestotliwosc okolo 13 khz, tak to wygląda poglądowo , charka wysokotonowca bo nie mam żadnej szerokopasmowego.

Skomentuj

Rfck, cos takiego popsuje ci kompletnie brzmienie zamiast je poprawic :P

masz juz ten glosnik w obudowie? czy to podbicie naprawde tak slychac?

Skomentuj

Być może nie będzie potrzeby nic korygować, przynajmniej na górze, bardziej istotne może być to co się będzie działo niżej po wsadzeniu głośnika do obudowy. Jeśli miałbym jednak wyrównać tą górkę to raczej zastosowałbym po prostu pułapkę R||L||C w szereg z głośnikiem.

Skomentuj

Hmm przypomina mi sie temat o BaffleStep( ocena zwrotki bez sluchania ) ale pominę.
                                    Myslalem też o RLC Tak mozna wyrownac pewne pasmo, wystarczy dobrac elementy.

Skomentuj

Rfck, ale masz juz ten glosnik? sluchales?
                                      i to ze taki filtr ci skopie brzmienie wiem z doswiadczenia. zobacz zwrotnice SW gdzie byly glosniki sc10n. dal cewke zeby wyrownac ch-ke. ale brzmienie sie kompletnie spieprzylo

Skomentuj

wyrównywanie charki by była jak od linijki może się okazać niezbyt dobre dla brzmienia, ale polecić można to co zawsze jest wskazane - testy i odsłuchy :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X