Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

co sadzicie o tych kolumnach???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

co sadzicie o tych kolumnach???

czesc!!! zawsze mazylem o wlasnych skrzynkach i sa one prawie gotowe ale postanowilem zasiegnac rady na forum....

projekt wygląda nastepująco: skrzynki maja 62l i podzielone sa na dwie komory; w 35 l ma grac gdn 20/80/2 a w pozostalych 27l sredniak i kopulka: wysokie tony bedzie gral tonsil gdwk 11/100 ktory juz zakupilem...potrzebuje rady co do sredniaka i niskotonowca z którymi narazie sie wstrzymuje...

co do średnicy przymierzam sie do gdm 18/80 ale nigdy go nie słyszałem, czy ktos cos wie na temat tego głośniczka???; oprócz mocnego basu lubie wyeksponowana i mocna średnice ale nie wiem jak on sie zgra z niskotonowym gdn 20/80/2 no i z gornym pasmem!

kolumny beda zasilane ze wzmacniacza audio (100-80W/8ohm)

doradzcie cos!!! czy coś bedzie z tego projektu czy moze zastosowac inne glośniki? z gory dziekuje!!! :)

GDM 18/80? Za duży!!! Przecież on jest prawie taki duży jak GDN 20/80/2 W zupełności wystarczyłby jakiś 12/...

Skomentuj

ale gdm 18 bardzo dobrze gra. Altusy 140 mają dużo lepsze średnie niż Altusy 110 w których jest gdm12 .

Skomentuj

Tak tylko zauważ, że w Altusach 140 jest GDN 30/... czyli 30cm średnicy a on chce dać go do 20. No nie wiem. Nie spodkałem sie jeszcze z takim czymś, żeby w kolumnie średniak był wielkości basowca - przynajmniej takiego czegoś nie słyszałem. A jeśli chodzi o tego gdm z altusów 110 to tragiczny on nie jest, wiem bo mam:)

Skomentuj

ja sie spotkalem z srednim takim jak bas tylko kolumny kosztowaly ok 7 tys zl.
          to zalezy gdzie chcesz pociac pasmo ,

Skomentuj

Ja mam trojdrozne na GDN20/80/2 ze sredniotonowym GDN16/50 cietym od 400Hz.
            Jak dasz GDM18/80 to przekrzyczy ci tego niskotonowca i bedziesz mial duuuzo srednich tonow. I zdecydowanie za duzo miejsca zostawiles na sredniotonowca. Wszyscy robia kolumny jak najmniejsze a ty bez sensu robisz wielkie pudla. Juz lepiej daj wieksza objetosc dla niskotonowca.
            Co do sreniaka to Tonsil nie ma nic ciekawego. Seria GDM10,12,16,18 to zabytki i maja dosc ostre srednie tony chyba ze takie lubisz. Moze pomysl nad jakims GDN13/40 czy 50. W duzej objetosc moglby pracowac przy niskim podziale. I nie wybiez jakiegos sredniaka z efektywnoscia >90dB bo GDN20/80/2 ma 88dB na basie a sredniak w trojdroznej powinien miec 1-3dB mniejsza efektywnosc ze wzgledu na zysk filtra srodkowoprzepustowego.

Skomentuj

co do podzialu pasma - mam do dyspozycji dwie solidne zwrotnice jandbo-ich czestotliwosci podzialu pasuja do tych glosnikow: sa to 1100hz-6000hz (12 db/okt)

[ Dodano: 2004-11-03, 21:36 ]
              z tym miejscem to nie ma problemu bo poprostu mam wielki pokoj i kolumny tej wielkosci mi sie najbardziej podobaja...male skrzynki poprostu znikna w koncie...przedni panel mam niezamontowany wiec mozna cos z litrazu ujac!

Skomentuj

To może zamiat tego GDN 20/80/2 dałbyś jakąś 25, skoro możesz zwiększyć objętość

Skomentuj

zmiana objetosci co do niskiego to juz raczej niemozliwe...robilem te kolumny z mysla o tonsilowskiej 20-stce tak wiec odlozylem na nia 35 l w ktorych on gra najlepiej, pozatym 25 cm to juz chyba nie srednica na kolumny ale na subwoofer: skoro gdm 18/80 jest za duzy i zdominuje pasmo to moze znacie jekas godna polecenia sredniotonowke, zmienic objetosc moge dowolnie w komorze sredniaka - poprostu wstawie wzmocnienia albo przegrode :)

[ Dodano: 2004-11-04, 19:42 ]
                  ...a co powiecie na jakiegos sredniaka tesli???..np arn 150 73 8 albo inny podobny model???

[ Dodano: 2004-11-04, 21:21 ]
                  ...wybor padl na troche drozszego visatona w130sc...mam nadzieje ze sie spisze!

Skomentuj

Czaruję...
                  X