Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomysł na zestaw do niewielkigo pokoju

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomysł na zestaw do niewielkigo pokoju

witam panowie na forum jestem nowy ale tematem audio interesuje sie dosc długo

jako ze widze na forum ludzi którzy skałdają zestawy głosnikowe i słyszli juz pare projektów to chciałbym prosic ich o pomoc

a mianowicie dorwałem wzmak yamahy AX-392 i tak sobie pomyslałem zeby dorobic do nich zestawik

pomysł jest taki zeby zrobic dwa monitorki na STX-ach seri SCX i jakichs kopułkach np PJ akurat ten zestaw bo znalazłem takie rojekty na forum i sa do tego gotowe zwotki
    oraz niwielkiekigo suba i tu zastanawiałem sie nad STX 22-140 SCX (czasem beda filmy)

teraz pyanie do doswiadczonych czy taki połaczenie ma sens i bedzie sie zgrywac w muzyce oraz filmie
    podkreslam ze nie nie jestem jakims audio filem ale lubie jak cos gra a nie udaje

porównanie mam jedynie do Tonsila sounfainder oraz altus

Yamahy dysponują duża dynamiką i w tym kierunku powinieneś iść.

Skomentuj

a mozesz rozwinac mysl bo nie wiem czy dobrze rozumiem twoja wypowiedz

Skomentuj

Napisz jeszcze ile masz na ten szczytny cel to coś się wymyśli :razz:

Skomentuj

z kaska to wiesz ciezko mi powiedzec nie bez przyczy wymieniłem taki zaestaw poprostu pasuje mi równiez kwotowo

tylko czy to bedzie grac

Skomentuj

dzilo, napisz konkretnie ile bo nie wiem gdzie sprawdzałeś ceny... Podaj kwotę... I w jakim pokoju to ma zagrać :wink:

Skomentuj

ma to garac w pokoju ok. 20 m2 a pienazki hmm głosniki ceny ze strony STX czyli na same monitorki do 200 wychodziło zwrotki mysle ze cos kole 100 bedzie

a sub był by robiony pozniej

Skomentuj

No to może http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14303 masz gotowe i o nic sie nie musisz martwić :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dzilo
                  pomysł jest taki zeby zrobic dwa monitorki na STX-ach seri SCX i jakichs kopułkach np PJ akurat ten zestaw bo znalazłem takie rojekty na forum i sa do tego gotowe zwotki
                  oraz niwielkiekigo suba i tu zastanawiałem sie nad STX 22-140 SCX (czasem beda filmy)
                  Bardzo dobrze dobrany zestaw. Podoba mi sie brzmienie GDN14SCX a jest to konkurencja kultowego ARN150 ktory juz sie chyba wszystkim znudzil. GDN17SCX niby wiekszy ale ma bardzo niesmialy bas wiec jak bedzie sub to mysle ze GDN14 da wystarczy.
                  Jak lubisz wiecej basu to glosnik 10calowy w subie bylby lepszy, niestety nie wiem jak brzmia nowe modele STX-a z serii GDN27-450. GDN22-140-8SCX jest rewelacyjny ale to tylko 8cali wiec nie za duzo.
                  Mozna tez pomyslec o duzych kolumnach 3way czyli w kazdej GDN22-140-8SCX. Reszta glosnikow podobna jak w monitorkach a odpada wzmacniacz do suba no i niestety jego niezalezna regulacja ktora sie przydaje.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                    niestety nie wiem jak brzmia nowe modele STX-a z serii GDN27-450
                    A innych 22cm STX-a słuchałes? Jak wypadaja?

Skomentuj

IREK nareszcie konkretna odpowiedz

duze kolumny odpadaja ze wzgeledu na ograniczona ilosc miejsca wybrałem konfiguracje 2.1 własnie dlatego
                      bas owszem lubie ale raz ze chciałbym zeby był "dobrej jakosci" wiec wole zastosowac głosnik juz sprawdzony dwa to do 10" trza juz mocny naped zeby dobrze sie sprawował a myslałem zastosowac naped na mostku TDA twojego autorstwa i wydaje sie mi ze był by za słaby

Skomentuj

Wiekszy glosnik nawet na slabszym wzmacniaczu zagra lepiej.
                        STX GDN22-140-8SCX jest rewelacyjny i mozna pwieedziec ze smialo zastapil kultowego tonsila GDN20/80/2. Tylko ze nie kazdemu 8cali w subie wystarczy.

Skomentuj

hmm zawsze byłem przekonany ze naped suba powinien zapewniac kontrole nad głosnikiem zdaje sobie srawe ze moc to nie jest główny tego wyznacznik ale mimo wszystko jezeli bedzie duzy głosnik to i naped musi byc odpowiedni

co do tego czy starczy 8" to mysle ze tak, kidys miałem pake napedzana z wiezy na 8" LW80A4 Alpharda i cisnienie oraz zejscie opucz brzmienia mnie zadowalało

no i sam napisałes ze nie wiesz jak brzmia wieksze głosniki STX

jeszcze co do wyboru wysokotonowca to przeczytałem na tym forum sporo złych opini o PJ jak to z nia wkoncu jest

Skomentuj

za cene ktora kosztuje nie warto brac alpierdow itd, bo pj jest lepsza... ale tak naprawde nic ciekawego... wydaje mi sie ze warto poczekac czasem z miesiac i kupic dx25 lub przy dzisiejszej cenie juz nawet 22taf/g czy 27tbf/g seasa ktore sa w tej samej cenie a stosowane w sprzecie za kilka tysiaczkow

Skomentuj

Czaruję...
                            X