Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamiast SC10

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamiast SC10

Posiadam kolumny dwudrożne na GDN 16/50/6 i visatonie. Jestem zadowolony, ale się osłuchałem i trochę mnie męczą wysokie tony. Jak słucham np. Anny Jopek to szeleszczące głoski kują w uszy. Chciałbym nie wydać za dużo, ale też chcę poczuć różnicę w jakości.
    Najlepiej wymiary zewnętrzne 104 mm jak visaton i dobrze jakby nie trzeba robić dużej modyfikacji zwrotnicy (poza tłumieniem). Wygląd też się liczy :-)
    Myślałem o dx25tg, ale opinie są o nim różne. A może jakiś SEAS?

bierz DXa. zwrotnice znajdziesz gdzies na forum - tzn ktos te kolumny przerobil ale nie pamietam juz kto :???:
    inne glosniki wymagaja juz pomiarow

Skomentuj

Zamiast SC10 inny Visaton G 25 FFL http://www.visaton.com/en/chassis_zu.../g25ffl_8.html

Skomentuj

G 25 FFL 8 ohm
        Cena: 214,90 PLN

SC10SC 10 N 8 ohm
        Cena: 59,90 PLN

No chyba troche przegiąłeś :), kolega napisal ze nei chce wydawac za dużo.

Skomentuj

A tam zaraz przegiąłem... przynajmniej trzyma wymiar 104 mm :)

A jak już koniecznie "tanio" to Seas (98mm) 22TAF/G za ok. 105zł i więcej nie trzeba do szczęścia.

Skomentuj

Zamieszczone przez marivs
            22TAF/G za ok. 105zł
            114 z hakiem

Skomentuj

Chyba jednak się zdecyduję na DX i mam nadzieję, że będzie lepiej. Jednak musi być 104mm, bo SC10 ma szeroki kosz w porównaniu do frontu i dziura trochę duża jest. Jeszcze tylko muszę przekonać żonę, że mi się koncepcja zmieniła :-(. A kiedyś było tak pięknie i mi Creative nie przeszkadzał, ahh..

Co do zwroty to DX jest bardzo popularny, ale nie w tej konfiguracji. Ale myślę, że kopułce wyjdzie na dobre w sensie brzmienia jak będzie wysoko cięta (choć rezonans ma niziutko), a z tłumikiem sobie poradzę. I jak mi jeszcze Jopkowa podskoczy to ją wyślę do logopedy :-)

Skomentuj

104mm ma jeszcze kosz od... Tonsil GDWK 10/80/19
                specyfikacja
                charakterystyka

Skomentuj

marivs, 104mm to standard a ten tonsil jest gorszy od sc10n ;]

Skomentuj

Wg Pana Koserczyka z Protonsilu to GDWK10/50/19 = GDWK11/100 a jedyna różnia to inny korektor. 11/100 miałem, słuchałem i było nieźle aczkolwiek rewelacji to fakt nie ma gdy porówna się z innym kilka klas lepszym.
                    Głośnik można delikatnie "podrasować" (nie stosowałem) doklejając drugi magnes do obwodu magnetycznego (koniecznie musi się odpychać) dokłada to indukcję w szczelinie i poprawia się szczegółowość głośnika.
                    Być może podobny zabieg można wykonać przy SC10n i wyciągnąć z niego wiecej, zamiast wymiany na inny?

Skomentuj

Zamieszczone przez marivs
                      Wg Pana Koserczyka z Protonsilu to GDWK10/50/19 = GDWK11/100 a jedyna różnia to inny korektor
                      chyba front?

Skomentuj

Pan K. nazwał to "korektor" i tak przytaczam.

Skomentuj

W podobnej cenie do DXa jest 27TFF i wolałbym go jednak zdecydowanie, szczególnie, że bardzo niskie cięcie nie jest priorytetem.

Skomentuj

Czaruję...
                          X