Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory bliskiego pola

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory bliskiego pola

Witam,

Chciałbym mimo wszystko zrobić projekt z którego będę zadowolony nie wiem też czy ktoś coś w tą stronę co ja chcę zrobić już próbował czegoś, mianowicie chodzi o głośniki bliskiego pola. Coś co można słuchać z odległości nawet metra. Czy takie coś da się zrobić w DIY? Chodzi mi na przykład o takie głośniki jak Yamaha hs 50m są nie wielkie o to ich wymiary: 165 x 222 x 268 mm . Chciałbym owych wymiarów nie przekroczyć. Czy jest to realne? I przy tym zyskać poziom dźwięku przynajmniej lepszy od tych monitorów yamahy?
    Cena do 800-1000zł. Czekam na wasze opinie.

Wstępnie z innego forum ustaliłem, że mogą to być al130 i Vifa XT25TG-30-04

Ale tu pojawią się problem bo nie mam zwrotnicy. Na razie poczyniłem swoje kroki w prośbie do Yoshiego, ale nie wiem czy coś z tego będzie.

Zastanawia mnie też fakt, czy jeśli dałbym bass-reflex z przodu dużo by to popsuło? Mam mały pokój i chciałbym by stały na moim dużym biurku. Gdzie mogę o tym poczytać ? I generalnie co muszę przerobić by jak najwięcej dowiedzieć się o budowaniu budy najrozsądniej.

Muzyka której słucham to chociażby:
    Greenday, lifehouse, coma itd. czasem jakiś rapowy kawałek.

Wstępnie z innego forum ustaliłem, że mogą to być al130 i Vifa XT25TG-30-04
    pisalem na audiomani juz, staraj sie o ta zwrote, monitory beda naprawde porzadne... lub zobacz temacik: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14343

Skomentuj

staram się piszę do yoshiego ale od 2 tygodni bez skutku. :cry:

Chciałbym też się dowiedzieć jaka jest różnica między bass reflexem z tyłu a z przodu. I czy to dobry pomysł jeśli nie mam dużo miejsca by kolumny trzymać daleko od ściany.

Skomentuj

ja tez cos takiego potrzebuje ale z tego co sie dowiedzialem to monitorki moga byc wieksze o wiekszej mocy i 1 metr to dla nich wystarczajaco byle by byly na wysokosci odsluchu. Pieniadze mam podobne. Wiec jak cos wybierzesz to daj znac.

pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez lisciuu
          Chciałbym też się dowiedzieć jaka jest różnica między bass reflexem z tyłu a z przodu. I czy to dobry pomysł jeśli nie mam dużo miejsca by kolumny trzymać daleko od ściany
          Różnica jest taka, że obudowy z otworem z tyłu, muszą być oddalone od ściany min. 0.5 m, żeby nie powodować podbicia w rejonie niższych częstotliwości. Natomiast kolumny z przodu umieszczonym otworem mogą stać bliżej ściany, co nie znaczy, że nie będzie to miało wpływu na ch-kę. Są także opinie, że otwór z przodu powoduje zakłócenia w zakresie środka, poprzez wydostające się poprzez otwór rezonanse obudowy.
          Monitory studyjne bliskiego pola są przeważnie realizowane w obudowach zamkniętych, ze względu na gabaryty i mniejsze wymagania co do ustawienia.

Skomentuj

Różnica jest taka, że obudowy z otworem z tyłu, muszą być oddalone od ściany min. 0.5 m, żeby nie powodować podbicia w rejonie niższych częstotliwości.
            dlatego jak robiac cos malego do kompa np na arnie 116 ktory ma niewiele niskich rejestrow warto zrobic br z tylu i postawic je blizej niz te pol metra aby bylo podbicie i przez to stwarzaly wrazenie wiekszej ilosci basu

Skomentuj

Ja używałem STX 15 AKX + PJ jako "monitory bliskiego pola" i główną wadą bas refleksu z przodu są możliwe czasem do wychwycenia szelesty pompującego powietrza, ale to głównie przy głośniejszych odsłuchach. Natomiast przy bas refleksie z tyłu podbijesz sobie niższe częstotliwości. Także każda opcja ma swoje wady i zalety. Ale będziesz mógł postawić chociaż 30cm od ściany to ja osobiście bym posłał br na tył. Pamiętaj też o bliskim położeniu woofera z wysokotonówką. Kiedyś też powstawał dość rozbudowany projekt jako monitorów odsłuchowych na bazie Monacor KEP + ... i właśnie tutaj projekt ugrzązł. Wiem jedynie, że KEP końcowo miał być aplikowany w bude BR około 16 litrów. Więcej tutaj -> http://www.audio.dmkproject.pl/phpbb...er=asc&start=0 . Zwrotka pod KEP + XT19 istnieje jakby co, ewentualnie modyfikowana pod mdt29.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                Są także opinie, że otwór z przodu powoduje zakłócenia w zakresie środka, poprzez wydostające się poprzez otwór rezonanse obudowy.
                A co to te zaklocenia w zakresie srodka :>? Ogolnie logika sie gdzies gubi bo niezaleznie gdzie jest BR wydostaje sie z niego to same pasmo.

Zamieszczone przez nonameplum
                Ja używałem STX 15 AKX + PJ jako "monitory bliskiego pola" i główną wadą bas refleksu z przodu są możliwe czasem do wychwycenia szelesty pompującego powietrza, ale to głównie przy głośniejszych odsłuchach.
                To juz zalezy od tego jaki masz tunel i czy zadbales o dobrze wykonczone krawedzie itd. Hm.. zastanawia mnie jak glosno ich sluchales ze pojawily sie szumy powietrza :)..

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                  A co to te zaklocenia w zakresie srodka :>? Ogolnie logika sie gdzies gubi bo niezaleznie gdzie jest BR wydostaje sie z niego to same pasmo.
                  Wpływ tych zakłóceń jest wyraźnie widoczny (mierzalny) wtedy, gdy otwór jest umiejscowiony blisko głośnika nisko-średniotonowego. Można o tym poczytać m.in. na stronie Zapha.

Skomentuj

W takim razie najgorzej by bylo umiejscowic BR wlasnie z tylu (np naprzeciw midbasa) poniewaz wtedy tylna czesc membrany promieniowalaby po prostu przez dziure wiekszosc swojego pasma itd. Jest to raczej jak napisalem wplyw zlego rozmieszczenia wytlumienia w skrzyni co powoduje ze pasmo promieniowane przez tylna czesc membrany nie zanika w obudowie tylko wydostaje sie przez otwor.

Skomentuj

O ile dobrze pamiętam to chodzi również o wpływ strumienia powietrza, zakłócającego pracę midbasa.

Skomentuj

W takim razie naprawde musze o tym poczytac dokladniej bo az mi sie wierzyc nie chce ze te troszke dmuchania z BR zakloci prace midbasa bym bardziej ze przy samym glosniku juz przyplywu powietrza nie czuje.

Skomentuj

Masz rację, pewnie źle zapamiętałem bo szukałem jeszcze raz i nie mogłem na to trafić Chodzi głównie o niższe średnie, podaję przykładowy wykres ze strony Zapha http://www.zaphaudio.com/ZDT3.5-meas...ofers-port.gif
                          Natomiast jest zasada, że im większy port i niżej strojony to zakłócenia są mniejsze i w niższym paśmie.

Skomentuj

Jak interpretowac ten wykres? Rozumiem ze widac charke BR i 2 charki midbasa ale gdzie sa zaklocenia czy cos :>? Nie ma legendy

Skomentuj

heh ....a pare dni temu ktos inny mi pisał ze nie ma znaczenia to czy za przetwornikiem jest port BR......

;p

Skomentuj

dobra, panowie wy tu gadu gadu a ja zwrotnicy już chyba nie dostanę na 80%. Więc chyba trzeba zmienić projekt.

Skomentuj

A co Yoshi odmówił? :roll:

[/quote]Ja używałem STX 15 AKX + PJ jako "monitory bliskiego pola" i główną wadą bas refleksu z przodu są możliwe czasem do wychwycenia szelesty pompującego powietrza, ale to głównie przy głośniejszych odsłuchach. Natomiast przy bas refleksie z tyłu podbijesz sobie niższe częstotliwości. Także każda opcja ma swoje wady i zalety. Ale będziesz mógł postawić chociaż 30cm od ściany to ja osobiście bym posłał br na tył.[/quote]

Co do b-r z tyłu to jest top bezsensowne jak dla mnie, robić b-r z tyłu i stawiać bliżej tylniej ściany dla podbicia basu. I potem słuchać buczenia a nie basu. Nie jest to chyba dobry sposób na podbicie, juz lepszy eqalizer lub większa skrzynia Co do zniekształceń z b-r z przodu to pierwsze słyszę, nie wydaje mi sie aby były one znaczące (jeśli w ogóle są) a jak już to pewnie wtedy gdy b-r jest zaraz pod głosnikiem, chociaż niektóre firmy tak robią więc... Jak juz to zniekształcenia są jak b-r jest zaraz za głośnikiem z tyłu, dla tego lepiej dla świetego spokoju dać go ciut niżej/wyżej, albo z przodu

Skomentuj

no tego powiedzieć nie mogę, ale w prost powiem, że wykazuje totalną ignorancję ;]

Skomentuj

jest projekt z KE 25 SC i elementy zwrotki sa wypisane, tylko poskladac w calosc

http://images.google.pl/imgres?imgur...3Dz4X%26sa%3DN

Projekt: Bijou

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                        jest projekt z KE 25 SC i elementy zwrotki sa wypisane, tylko poskladac w calosc

http://images.google.pl/i...%3Dz4X%26sa%3DN
                                        Tak tylko z wykonaniem tego projektu w 2000 może się zamkniesz a w tej cenie o Visatonie rodził bym już zapomnieć i zająć się np SS lub Excele

Skomentuj

Czaruję...
                                        X