Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tani zestaw 2+1 imprezowo/estradowy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tani zestaw 2+1 imprezowo/estradowy.

Witam, potrzebuje zrobić jakiś w miarę tani i kompaktowy zestaw na różnego rodzaju imprezy.
    Zazwyczaj są to tzw "Sunrise'y" u mojego kolegi w domku jednorodzinnym w salonie na około max 40 osób.
    Dlatego pomyślałem o zestawie 2+1. Łatwo przetransportować i nie zajmuje dużo miejsca.
    Wstępnie pomyślałem nad czymś takim:
    - w roli nadstawek GDN 25/300/8/se + do tego GDWT 12-19/150. Buda albo Closed 30 l albo BR 40 strojone na 50Hz. Podział w okolicach 4 - 4,5 khz bo niżej to gdwt bedzie krzyczał niemiłosiernie, niewielka dziura mnie nie przeraza.
    - w roli subbasa nie mam za wiele możliwości i wybrałem chyba jedyny słuszny głośnik pod względem cena/jakość. GDN 38/550/4/se. Tu pytań nie mam za wiele bo widziałęm już wiele konstrukcji na tym głośniku.
    Klasycznie 100 litrów br/ strojenie 45 hz.

Jako napęd myślałem nad Holtonem 400 dla suba i jakimś 2x 100-150W dla satelit.
    Ponieważ mam w szufladzie stk4241 i płytke do niego postanowiłem go wykorzystać, a jak sie spali to zamienia na n-mosfeta.
    Oczywiście wzmacniacze podpiete pod crossover. Podział na jakies 100-120 Hz ale to się już wyreguluje jak bedzie zrobione.

Co o tym myślicie. Wiem że zamiast tego gdwt lepiej dać d500, ale to juz wychodzi troszke dużo. A zestaw bedzie używany rzadko, może kilka razy w roku.

Czy potrzebny ci aż taki mocny zestaw do pokoju na 40osób?

Jak bys dobrze pokombinował to nawet dało by radę jakieś kolumny domowe zmontować, no chyba że salon ma 100m2?

Skomentuj

Nie, sam salon ma tak z 40 m^2 ale połaczony jest bezpośrednio z kuchnią, przedpokojem i klatką schodową. Tak wiec suma sumarum wyjdzie z 80 m^2.
      Moze troche na wyrost, ale chciałbym mieć taki zestaw na przyszłość. Nigdy nie wiadomo co bedzie trzeba nagłośnić.
      Do tej pory kolega stawiał dwie kolumny z STX'a, takie najwieksze jak kiedyś były w ofercie.
      Są tam 2 głosniki po 25 cm ,średni 10 cm i gwizdek jakis taki tubowu.
      Gra to nawet głośno, ale nie za ładnie brzmi, a do tego po kilku imprezach głóśniczki już sie troszke pod-użyły.
      No i dlatego myslimy nad czymś solidniejszym na przyszłość :)

Moze ewentalnie jakiś mniejszy sub. Co byś polecał??

Skomentuj

Weź sobie zakup Wharfedale Pro LX-15 - bez porównania z tym co chcesz robić, na forum Estradowiec.pl ktoś miał je do sprzedania (nowe) za ~900zł szt
        Kolumny naprawdę dobre, duże imprezy możesz na nich grać a nawet jakieś dyskoteki :-)
        fakt że to nie będzie aż tak tanio, ale na początek kup jedną

[ Dodano: 2009-02-16, 23:32 ]
        Do 1700zł są bezkonkurencyjne - kto je słyszał i ma pojęcie o estradowym graniu powie Ci to samo.

Skomentuj

A gdzie przyjemność tworzenia. W końcu to forum Diy.
          Chciałbym tylko sie dowiedzieć co sądzicie o takich małych nadstawkach.
          I co lepiej wybrać br czy closed. Mam zamiar i tak je odciąc crossoverem ale z drugiej strony jak zajdzie potrzeba użycia samych nadstawek to b-r sprawdzi się lepiej.

Skomentuj

rafal20, za 1700 można mieć lepsze kolumny, ale oczywiście DIY.

Skomentuj

Co myślicie o takich małych nadstawkach??
              Moze nie ma senu tam ładować GDWT12-19 i wystarczy gdwt stxa 18/200??

Pzdr Devolt

Skomentuj

Czaruję...
              X