Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN-18-130-8-AKX + jakie wysokotonówki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN-18-130-8-AKX + jakie wysokotonówki

Witam
    Wiem, że to już było poruszane kilkukrotnie, ale tak naprawdę przeszukując całe forum nie znalazłem odpowiedzi na dręczące mnie pytanie. Dokładniej brzmi ono tak: Jakie głośniki wysokotonowe NAJLEPIEJ zagrają z STX-em z tematu. STX-a już mam. Na razie gra on z Vistonem SC10N. Słucham rocka i wszystkich jego odmian jeśli to coś dopomoże w wyborze. Na wysokotonówki jestem w stanie przeznaczyć nawet 600 zł jeśli odczuję wielką różnicę miedzy nimi, a jakimiś trochę tańszymi xt19 czy DX25. Czy może po prostu nie opłaca się wydawać więcej niż tyle co na DX25. Po prostu nie wiem.. Oczywiście przydałby się też projekt zwrotnicy, ale to już inna kwestia(do XT, DX i AKX-a oraz jakiegoś GDWK widziałem). Dziękuję z góry za pomoc.

Aha jeszcze parę szczegółów: wzmaczniacz - Pioneer A-407R, CD - Onkyo DX-7111.

nie widze sensu stosowac drozszych wysokotonowek do tego STXa. kup GDWK AKX (ten 250W ) bo tylko do tego jest zwrotnica ktora zagwarantuje ci troche wiecej basu

Skomentuj

Witam. Dago83. Chciałem cię zapytać jak gra GDN-18-130-8-AKX bo szczerze już dawna mnie interesował ten przetwornik a teraz mam okazje zapytać bez tworzenia zbędnego tematu. I czy zastosowałeś pojemności obudowy 15 litów czy inna i jakie strojenie masz tej obudowy (fajnie by było gdybyś podał wymiary BR:-) ) A czy mógł bym cie prosić o podanie wymiarów obudowy :-)

Skomentuj

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb polecam ,pod niego jest zwrotnica ,gra to bardzo dobrze,sam mam taki zestaw i jest bardzo dobrze,bas jest i nie ma go mało,pozdrawiam .

Skomentuj

Zamieszczone przez TooShotr
          I czy zastosowałeś pojemności obudowy 15 litów czy inna
          juz nie raz to pisalem... te 15 litrow co jest na schemacie to nie zalecana pojemnosc obudowy tylko skrzynka testowa irka ;]
          optymalna pojemnosc jest zupelnie inna - ok 20 litrow. tunel "fi68x160" z polinka i bedzie OK

Skomentuj

Pawel S. po chol.... Ci taki tunel do jednej 18stki? wystarczy 5-5,5cm.

Skomentuj

Zamieszczone przez wuja69
              lepiej sie komponuje przy 18cm glosniczku wg mnie pod glosnikiem

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                Zamieszczone przez wuja69
                lepiej sie komponuje przy 18cm glosniczku wg mnie pod glosnikiem
                ja tego nie napisałem:( ,moje kolumny są opisane tutaj - http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13225

Skomentuj

dj_zibi, tylko po to zeby kupic za jednym razem z polinka a nie w kilku miejscach naraz (u mnie w sklepach nie maja takich rzeczy chyba juz 3 rok)
                  Zamieszczone przez dj_zibi
                  wystarczy 5-5,5cm.
                  no a on ma 61mm wiec niewiele wiecej :P
                  no a 43mm to juz zdecydowanie za malo ;]

Skomentuj

TooShotr: AKX siedzi w 20 litrach, tunel ma średnicę koło 55mm a stroiłem to koło 47 Hz.. Już nie pamiętam. Bardzo ładnie grają. Z brzmienia jestem bardzo zadowolony.

Pawel S.: Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, że jednak będzie odczuwalna różnica między głośnikami od Vify, a tym AKX-em. Oczywiście na korzyść Vify. Ehh no szkoda, że nie mogę sobie posłuchać kilku i wybrać :).

Skomentuj

dago83 AKX jest dosc analityczny, suchy.(mówie o GDWK)

Skomentuj

Zamieszczone przez dago83
                        Pawel S.: Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, że jednak będzie odczuwalna różnica między głośnikami od Vify, a tym AKX-em. Oczywiście na korzyść Vify. Ehh no szkoda, że nie mogę sobie posłuchać kilku i wybrać .
                        tak, roznica bedzie na kozysc vify. jednak na tamtej zwrotnicy trzeba bedzie podkrecac mocno bas zeby to dobrze brzmialo...
                        dlatego nie majac dostepu do sprzetu pomiarowego bralbym STXy

Skomentuj

Aha dzięki za odpowiedź. Przepraszam Pawle ale nic na temat tej obudowy. A co do tematu BR to przy zastosowaniu fi68x160" jakie stronie uzyskam w granicach 45hz czy inaczej bo szczerze mówiąc to nie mam pojęcia jak ma być strojona ta obudowa. Dago83 czy mógłbym cie jeszcze raz prosić żebyś podał tak orientacyjne wymiary obudowy. I mógł byś napisać cos na temat wygłuszenia np. kolega Wuja69 pozbył się wygłuszenia kolumny i chciał bym wiedzieć jak sprawa u ciebie stoi z tym wygłuszeniem .

Skomentuj

Widzę, że z wygłuszeniem sprawa dokładnie tak samo wygląda jak u Wuja69, bo ja przesłuchując wszystkie kombinacje umieszczania wygłuszenia doszedłem do tego, że najlepiej (oczywiście najlepiej według mnie, a kolumny są moje:) ) to gra jak wygłuszyłem tylko spodnią ścianę wełną owczą :). Co do wymiarów (oczywiście samej części przeznaczonej dla STX-a) u mnie wygląda to następująco: 764x144x182 (wymiary wewnętrzne).

Jutro już GDWK AKX-y 250W będą u mnie :). Zwrotka już gotowa według projektu:
                            http://img166.imageshack.us/my.php?i...dwk1025au0.gif

Akurat tak się pięknie składało, że wszystkie elementy miałem (dlatego też zdecydowałem się na AKX-y). Jutro po odsłuchu podzielę się jeszcze spostrzeżeniami.

Skomentuj

A dzięki. A to się domyślam ze zrobiłeś oddzielną komorę dla wyskko ponówki ma się rozumieć ze objętość jest tylko podana komory dla niskotonówki??? A co wy na to jak by to wygłuszyć matami głuszącymi??? Przepraszam ze cie mecze tak o te wymiary a podał byś wymiary zewnętrze( chodzi mi o całą konstrukcje ) mniej więcej chciał bym sobie wyobrazić jakiej by to było wielkości. A tak zapytam czy będziesz wstawali ta konstrukcje do działu z Własnymi konstrukcjami bo chciał bym zobaczyć jak to wygląda :-)

Skomentuj

Ehh to jest stara buda z początku 2006 roku, w której już kiedyś siedział STX16/120/6 razem z visatonem SC10N i teraz tylko zmieniam głośniki i zwrotnicę. Kolumna podzielona jest na 3 częsci:

- Na samym dole część na zwrotkę wymiarach wewnętrznych: 90x144x182 (wymiary wewnętrzne - wysokość x szerokość x długość)

- Środkowa część (na niskotonówkę) ma wymiary: 764x144x182 (wymiary wewnętrzne - wysokość x szerokość x długość)

- Najwyższa część, w której siedzi wysokotonówka ma wymiary 100x144x182 (wymiary wewnętrzne - wysokość x szerokość x długość)

Ogólnie cała kolumna ma wymiary: 1000x184x218 (wymiary zewnętrzne - wysokość x szerokość x długość)

Zdjęcie poglądowe :)

I jeszcze wygląd (stare głośniki)

Tunel też był zmieniany w momencie zmiany niskotonówek.

Nic szczególnego. Robiona tak, żeby było taniej i szybciej :).

Skomentuj

Zamieszczone przez TooShotr
                                  Przepraszam Pawle ale nic na temat tej obudowy. A co do tematu BR to przy zastosowaniu fi68x160" jakie stronie uzyskam w granicach 45hz czy inaczej bo szczerze mówiąc to nie mam pojęcia jak ma być strojona ta obudowa.
                                  gdzies w okolicach tego - nie chce mi sie teraz sprawdzac ile dokladnie. ale napewno ponizej 50Hz

Skomentuj

Pawel S. sprawdzałeś może pomiarem imp. strojenie przy tym otworze? Pytam bo mam dziwne przeczucie ze bedzie wyższe strojenie, u mnie przy rurce okolo fi-50x145mm jest wedle pomiary OK.

Skomentuj

bedzie 46Hz w 20 litrach i z tunelem "fi68x160"
                                      strojenia rzeczywiste a symulowane porownywalem kilka razy i odchylka dla klasycznych rurek to 1-2Hz

Zamieszczone przez dj_zibi
                                      u mnie przy rurce okolo fi-50x145mm jest wedle pomiary OK
                                      wg mnie ta rurka nadaje sie do 13-15cm glosnikow a nie do 16-18. od jakiegos czasu mam uczulenie na odglosy wydobywajace sie z tuneli i wole dawac odpowiednio wieksze o ile to mozliwe...

no i ta rurke masz chyba w mniejszej obudowie niz 20 litrow.

Skomentuj

No to mogę się podzielić wrażeniami po pierwszych odsłuchach.
                                        Przesłuchałem kilka moich testowych płyt audio i muszę powiedzieć, że efekt jest całkiem niezły. Ostatnio sprzęt audio porównywałem najczęściej na piosence Hey Hey Erica Claptona (wydanie koncertowe) I do tej pory na wszystkich słuchanych przeze mnie głośnikach (poza B&W 303) brawa publiczności na koniec utworu brzmiały jak smażenie kotletów... teraz to są wreszcie brawa. Do tego scenę w tym utworze, położenie gitar da się od razu określić, nic nie jest zamglone. Dźwięk jest przejrzysty i (w porównaniu do np SC10N) nie czuć w nim chropowatości. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tych STX-ów. Widać parują się całkiem nieźle :).
                                        pozdrawiam i dziękuję za wszystkie wypowiedzi.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X