Cześć, muszę zrobić mini estradę ze wszystkich odpadów jakie posiadam estrada zasilana z akumulatora 12V (na miejscu nie ma prądu niestety) wzmacniacz na tda 7374 około 12W przy 4 omach na 12V thd1% 2 kanały. o ile sopran i tny średnie są wystarczające to basu niestety brakuje. Mam subwoofer samochodoty na Alphardzie 25cm coś takiego tylko chyba stara seriahttp://allegro.pl/item560293271_glos...a_bass_fv.html nie będę kupował żadnych głośników bo nie mam na to pieniędzy i nie chciałbym aby ktoś ukradł mi głośniki za które zapłaciłem :) tego alpierda nie ma strachu zostawiać na miejscu więc to pewne że tam będzie. w tej "tubie" gra całkiem całkiem bas jest słyszalny mogło by tak w sumei zostać ale jeśli można chciałbym z tego głośnika wycisnąć jak najwięcej. Zmieniłem już strojenie br z 32hz (lol) na 45hz myślę też nad innym typem obdowy wiadomo że wytrzymałość mocowa nie jest brana pod uwagę bo 12W to on raczej wytrzyma bez wikszych problemów hehe jak można by zwiększyć efektywność tego "czegoś" na wolnym powietrzu? może jeszcze wyższe strojenie? może mu obudowę zmienić? Wygłuszenie wywalić ze środka? wywaliłem trochę jednego dolnego zawieszenia bo ma podwójne żeby go zmiękczyć bo żeby go ruszyć trzeba bić młotkiem, gra teraz trochę głośniej. Co zobić żeby bas był głośniejszy? Jakość nie ważna aby głośno :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mini estrada na Alphardzie
Collapse
X
-
Zamieszczone przez nosmasterWygłuszenie wywalić ze środka?Zamieszczone przez nosmastermyślę też nad innym typem obdowy
-
Niestety energię też trzeba oszczędzać bo aku ma tylko 7Ah. Dziś sprawdzałem głośność tego wszystkiego na wolnym powietrzu i może być ale jak wiadomo im głośniej tym lepiej. Niestety ścian nie ma w pobliżu co najwyżej uskok 50cm. co do kupowania to raczej nei chcę wydawać pieniędzy na coś co i tak pewnie zostanie zniszczone na imprezie hehe a ten alphard ma twardą membranę którą ciężko było by przebić. Gdybym miał pieniądze i nie bałbym się o zniszczenie na pwno zainwestowałbym w coś lepszego. to co mam zostaje raczej nic nie będę dokupywał co najwyżej baterie do mp3 hehe. Strojenie zostawić czy dać wyżej? Ten głośnik ma sztywne zawieszenie i ciężką membranę więc pewnie zbyt wysoko też go nie warto stroić. Myślę też czy nie zmniejszyć obudowy bo wydaje się za duża.
Skomentuj
-
Przy tych 7 Ah głośnego grania starczy najwyżej na 1 godzinę. W takim sprzęcie zasilanym z akumulatora najniższe częstotliwości pochłaniają 50% mocy. Lepiej ograniczyć pasmo od dołu do ok. 50 hz i niech zestaw gra kick basem. Daj wyżej strojenie, zmniejsz obudowę wkładając np. 5l butle z wodą. Jak będzie lepiej to wtedy zrobisz docelową wielkość.
Skomentuj
-
Właśnie testowaliśmy ile to pociągnie na 2 głośnikach 4 i 6omowym i grało to od 8 rano do 12:30 na max na lekkim przesterowaniu dłużej się poprostu nie chciało bo nie byo widać żadnego zmęczenia akumulatora później od około 15 do 22 na małych głośnościach więc myślę że starczy, muzyka to nie ciągły bas :P. poprostu nie chcę pchać się we wzmacniacze z przetwornicami bo to już by jadło za dużo energii.
Skomentuj
Skomentuj