No to Budzik mnie zaskoczył!Słowa uznania dla kolegi,idealnie sprecyzowane po co jest sub.A ja sie tylko wytłumacze z cięcia 40Hz-podłogówki mi dotąd schodzą więc tak tne.Najlepsze brzmienie jak u mnie.
PZDR
Witam. Tak piszecie o Hertzah, Peerlessach, Beymach itp. a mnie ciekawi czy miał ktoś z Was do czynienia z głośnikami firmy mivoc. Na przykład
model XAW 210 HC:
Fs: 35,5Hz
Qts: 0,31
Vas: 22l
RMS 120W
SPL: 86,6
Z: 4Ohm
B*L: 10,23
SD: 216,4 sqcm
Xmax:7,8mm
cena 65 Euro
Dane pochodzą z niemieckiego magazynu Klang+Ton.
Dobry przetwornik w dobrej aplikacji kładzie nie jedną 30stke.Masz impuls bo lzejsza membrana,zejście też niczego sobie jak na 20cm
Tak tylko dobra 30'tka w dobrej aplikacji położy każdą 20'tke. Co to za zejście z 20 , f3 na 40Hz , żadna rewelacja. Dobra są 20 co zejdą niżej ale już nie z takim fajnym impulsem i efektywność bedzie godna pożałowania.
yoshi posłuchał gości z zagranicy ze do subów to głosniki od 25 cm w góre a najlepiej min 30 cm :) i bardzo dorbze, też tak sądze poco pchać sie w 20 cm chyba tylko do auta jak mało miejsca w moim sejcento hehe
wielkość głośnika zależy od preferencji konstrukotra, wg mnie każdy powinien przemaglować kilka głosników, wzrośnie wtedy jego doświadczenie, być może zacznie sie zastanawiać dlczego ten co ma takie qts gra lepiej od innego. Ja np mam mały pokój 3*4,3metra, jak kiedys ustawiłem gdn'a 20/80/2 w ok40 litrach głośnikiem w podłoge to tak muliło ze nie szło tego słuchać. Duża była różnica jak głośnik pracował frontem w słuchacza. Pozatym chodzi tez o miejsce do 30 głośnika musi być wieksza obudowa-wymiary frontu musza byc ponad 30cm, a wg mnie im mniej miejsca zajmuje na ziemi tym lepiej, w góre może byś wysoki byle waski i dało sie go wcisnąć w rózna zakamarki. Co nie zmienia faktu ze pewnie tez zrobie suba na 30 głosniku w przyszłości, dlaczego? z ciekwości.
Czy ja wiem czy obudowa dla 30cm glosnika musi byc duza. Owszem moze ale jako przyklad podam tu mojego hertza szescianik o boku 42cm z plyty 2*18mm wew 34l to niewiele.
Dlaczego bardziej opłaca się robić wieksze suby ?
Bo objęteość rośnie do 3 potęgi wymiarów. Zwiększając 'tylko' 2x każdy wymiar kolumny objętość wzrośnie 'aż' 8x , czy to nie czysty zysk ? .
Mam pytanie w sprawie mniejszego czyli 10BR60 - jak to jest z tym zawieszeniem czy faktycznie jest twardsze od tego od 12BR70? Czy na wygląd przetworniki są podobne?
Co do brzmienia - czy 10BR60 bedzie ok do muzyki rocokowej i metalowej? Wg opisu gra ostrzej. Czy występuje w nim problem znany z 12BR70 - rozklepania cewki o dno magnesu zaraz po przekroczeniu Xmax?
Moim zdaniem jak kupywać głośnik w okolicach 300zł to lepiej już dozbierać te 100-140zł do SLS albo Hertza. To są lepsze głośniki od Beymy a niewiele droższe.
Skomentuj