Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na GDN-22-140-8-SCX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na GDN-22-140-8-SCX

Witam.

To mój pierwszy post na tym forum i napewno nie ostatni

Od dziś posiadam znany przetwornik STX'a. GDN 22-140-8-SCX.

Czas zatem wziąć się do budowy subwoofera. I tu zaczynają się ogromne (jak dla mnie schody).

Z tego co doczytałem to najlepsza obudowa do tego głośnika to 28 litrów. Pomyślałem zatem, że zrobię tyle. Czy typowy sześcian nie będzie brzydko wyglądał ?

1. Jakie w tym wypadku ma znaczenie, jeśli pociąłbym deski na wymiar 31 x 31 x 31 cm ? Nie wiem jakiej grubości będą deski i jaką wtedy będzie litraż wewnętrzny przy pociętych na ten wymiar deskach.

2. Kolejna sprawa to zasilanie. Myślę, tutaj o panelu IRKA, czyli mostek tadeuszowy. Czy mogę kupić u IRKA gotowy panel, cały w komplecie, który przykręce tylko do obudowy i podłącze głośnik ? Zależy mi na tym ponieważ o elektronice nie wiem nic. Rozumiem, że taki panel IRK'owy ma już filtr dolnoprzepustowy ? itd itp.

3. Mój sprzęt audio opiera się o monitory na (ARN150 i arv104). Monitory zasilam technicsem (su-v670) Moje pytanie brzmi, jak wówczas podłączyć gotowy aktywny subwoofer do takiego wzmacniacza ? który nie ma wyjścia na subwoofer. Ma jak to wzmacniacz wyjścia na głośniki i na słuchawki. Nic więcej.

4. Czy zrobić dodatkową komorę na panel (wzmaczniacz itd) ? Jeśli tak to o ile powiększyć obudowę (litraż) ?

Bardzo liczę na Waszą pomoc. Chciałbym już zacząć projekt ale bez Waszej pomocy napewno nie dam rady.

Pozdrawiam

Zamieszczone przez STi
    Czy typowy sześcian nie będzie brzydko wyglądał ?
    Na to pytanie sam musisz sobie odpowiedzieć bo to ma być subek dla Ciebie... Jak Ci się będzie podobało to możesz zrobić nawet super długiego jamnika :razz:
    Zamieszczone przez STi
    1. Jakie w tym wypadku ma znaczenie, jeśli pociąłbym deski na wymiar 31 x 31 x 31 cm ? Nie wiem jakiej grubości będą deski i jaką wtedy będzie litraż wewnętrzny przy pociętych na ten wymiar deskach.
    Ile Ty masz lat? :twisted: Nie wiesz jak się liczy objętość ?
    Zamieszczone przez STi
    Kolejna sprawa to zasilanie. Myślę, tutaj o panelu IRKA, czyli mostek tadeuszowy. Czy mogę kupić u IRKA gotowy panel, cały w komplecie, który przykręce tylko do obudowy i podłącze głośnik ? Zależy mi na tym ponieważ o elektronice nie wiem nic. Rozumiem, że taki panel IRK'owy ma już filtr dolnoprzepustowy ? itd itp.
    Mostek TDA to ciut mało... Panel od Irka będzie gotowy do podłączenia tak jak chcesz(czyt przykręcasz i podłączasz głośnik)...
    3. Mój sprzęt audio opiera się o monitory na (ARN150 i arv104). Monitory zasilam technicsem (su-v670) Moje pytanie brzmi, jak wówczas podłączyć gotowy aktywny subwoofer do takiego wzmacniacza ? który nie ma wyjścia na subwoofer. Ma jak to wzmacniacz wyjścia na głośniki i na słuchawki. Nic więcej.
    A co jest źródłem dźwięku?? Komputer, CD? podłączysz pod jeden kanał lub wejściem wysokopoziomowym
    Zamieszczone przez STi
    Czy zrobić dodatkową komorę na panel (wzmaczniacz itd) ? Jeśli tak to o ile powiększyć obudowę (litraż) ?
    komorę możesz zrobić... O litrażu patrz pkt 1!!

Skomentuj

duze znaczenie ma to jakie beda grubosci materialu... dla przykladu podaje wymiary wedlug mnie optymalne biorac pod uwage deski o drubosci 20mm :
      30-30-45 cm co daje jakies 28 L, jednak jak nie bedziesz robil komory dla wzmaka to zrob jakies 29 L bo wzmak zajmie troche + glosnik. Ja teraz robie kolumny na STX-ach i uzywam tych 220 SCX i robie wlasnie cos kolo 28-29L pudlo na pograniczu. Jak to gra... nie wiem jeszcze bo nie graja narazie. Ale mysle ze mozesz robic wciemno taka pojemnosc... jednak pamietaj ze to pojemnosc wewnetrzna bo zewnetrzna zalezy od grubosci materialu z ktorego "zbijasz" pudla.

Kolejna sprawa to zasilanie. Myślę, tutaj o panelu IRKA, czyli mostek tadeuszowy. Czy mogę kupić u IRKA gotowy panel, cały w komplecie, który przykręce tylko do obudowy i podłącze głośnik ? Zależy mi na tym ponieważ o elektronice nie wiem nic. Rozumiem, że taki panel IRK'owy ma już filtr dolnoprzepustowy ? itd itp.

co do panelu Irka to nie robi on juz paneli na mostku tadeusza... kiedys rozmawialem z nim o tym to mowil ze juz sie tym nie zajmuje. Ma inny w "arsenale" 150W przy 4 ohmach bodajrze... pogadaj z nim.4

do do podlaczenia to sam nie wiem dokladnie ale ktos to juz tlumaczyl ostatnuio na forum tylko nie pamietam co dokladnie trzeba zrobic.

Pozdrawiam

Skomentuj

Panel subwofera musi miec wejscie hi-in, nie jest konieczna osobna komora na wzmacniacz bo panel moze zamykac obudowe. Przy duzych glosnikach 12-15cali cisnienia sa duze i wtedy warto pomyslec o osobnej komorze na wzmacniacz.

Skomentuj

Jestem już w trakcie budowy, gdzieś w połowie. Mam problem. Wkręciłem sobie, że chce subwoofer w kształcie sześcianu. I to był bardzo głupi pomysł. złożyłem obudowę okazuje sie, że litraż i wszystko jest OK (25 litrów wewnątrz)

Kłopot jedynie w tym, że na froncie nie mieści mi się b-r pod głośnikiem. Nie przewidziałem, że tunel b-r będzie miał łaczną średnice 9.7 cm (HD-70-220).

I teraz pytanie co zrobić i jakie rozwiązanie będzie najlepsze.

1. Głośnik od frontu, tylko że otwór na głośnik nie jest na środku tylko wyżej o kilka centymetrów i b-r z tyłu.

2. Głośnik od dołu na kolcach (2.5 cm) i b-r z przodu

3. Głośnik z przodu i b-r z przodu w dolnym rogu.

Skomentuj

najleiej bedzie sie prezentowalo z glosnikiem na dole i tunelem na froncie

jak ci sie uda to upchnij je na jednej scianie ale po przekatnej

Skomentuj

Czy na kolcach 2.5 cm mogę dać b-r od dołu ? Nie będzie za mała przestrzeń ? wówczas głośnik zostanie na froncie.

Skomentuj

2,5cm to trochę za mało. Odległość BR od podłogi powinna być równa średnicy BR.

Skomentuj

najlepiej przetestuj

Skomentuj

Czaruję...
                  X