Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3db

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3db

Witam,ja osobiscie mam dosc klutni...

Mianowicie chodzi o te +3db,czy to naprawde jest 2 razy glosniej? niektorzy pisza ze tak a niektorzy pisza ze nie wiedz chcialbym raz na zawsze obalic ten mit lub potwierdzic.

I tu pytanie: czy +3db to zeczywiscie 2 razy glosniej? jesli nie to ile trzeba zeby bylo 2 razy glosniej? i jak to sie ma w praktyce.

+9dB to 2 razy głośniej, czyli zwiększenie mocy podawanej na głośnik dziesieciokrotnie.

+3dB to praktycznie najmniej szłyszalna, wykrywalna, różnica w natężeniu dzwięku prze ludzkie ucho.

[ Dodano: 2009-02-21, 00:39 ]
    sz :P

Skomentuj

El_liero, my juz sobie pogadalismy,daj innym sie wypowiedziec. Bardziej interesuje mnie podejscie praktyczne niz to co ktos wyczytal w internecie.

tylko nie "sz"

Skomentuj

A wg mnie kazdy slyszy troche inaczej poza tym to kwestia interpretacji. Kazdy moze wykonac doswiadczenie - odlaczenie w czasie grania muzy kabla glosnikowego od jednej kolymny/monitora i stwierdzic czy dla niego te 3db to jest 2x glosniej czy 3x czy ile chce. sz

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
          Kazdy moze wykonac doswiadczenie - odlaczenie w czasie grania muzy kabla glosnikowego od jednej kolymny/monitora i stwierdzic czy dla niego te 3db to jest 2x glosniej czy 3x czy ile chce
          Dziwne to doświadczenie, dla mnie zawsze będzie o połowę ciszej. sz

Skomentuj

Witam! Wg. mnie żeby móc o tym rozmawiać to trzeba sprecyzować pojęcie " dwa razy głośniej".

Jeżeli rozumiemy to jako dwukrotne zwiększenie ciśnienia akustycznego to można powiedzieć, że poziom natężenia dźwięku zwiększył się o 3dB.

Aby podwoić wartość tego ciśnienia a co za tym idzie uzyskać poziom o 3dB wyższy trzeba podwoić moc dostarczają do głośnika/zespołu głośnikowego.

W praktyce ma się to tak, że jak odłączysz jedną kolumnę to zakładając, ze przetwarzają taki sam sygnał i stoją stosunkowo blisko siebie to poziom natężenia dźwięku zmniejszy się o 3dB.

Całe te wywody nie zmieniają jednak faktu, że różnica 3dB czyli dwukrotne zmniejszenie/zwiększenie poziomu dźwięku jest prawie nieodczuwalna dla człowieka.Tak więc po raz kolejny trzeba sobie zadać podstawowe pytanie: co rozumiem pod pojęciem dwa razy głośniej? Dla mnie ważne są konkrety a konkretem takim jest np. ciśnienie akustyczne które można zmierzyć i porównać.Więc ja pod pojęciem 2 razy głośniej rozumiem podwojenie ciśnienia i tyle. Pozdrawiam!

Skomentuj

Ludzkie ucho ma to do siebie, że nie jest wyskalowanym przyrządem pomiarowym z jednakową podziałką. Różnica 3 dB to różnica połowy głośności i ta uchodzi za "słyszalną różnicę głośności", różnica 6 dB to podwojenie głośności. Sęk w tym, że o ile dla poziomów np. 40-70 dB zwiększenie o 3 dB jest wyraźnie słyszalne (nawet 2 dB będzie zauważalne), to dla poziomu 95 dB zwiększenie o 3 dB jest prawie nie do wychwycenia, 4 dB już owszem. Im większa głośność, tym różnica staje się mniej słyszalna dla ludzkiego ucha. Odnośnie mocy - jej dwukrotne zwiększenie 50->100 Watt wpływa na zwiększenie głośności o 3 dB, jednak by podwoić głośność trzeba zwiększyć moc aż czterokrotnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                Dziwne to doświadczenie, dla mnie zawsze będzie o połowę ciszej. sz
                Co niby dziwnego w tym :)? Odlaczasz jeden monitor odejmujesz 3db to dosc proste. No a jak kto to "rejstruje" to juz roznie moze byc :).. dla jednego 2x dla innego inaczej

Skomentuj

Nie wiem czy moja wypowiedz cos pomorze a w szczególności bedzie trafna do tego o czym rozmawiacie ale marian włacz sobie jakąś dobrej jakości piosnke w programie foobar 2000 a nastepnie najedz kursorem na skale db w jego prawym dolnym rogu i kręć rolką od myszki tak zeby skakało 0db - 3db a wtedy będziesz słyszał różnice głośności

PS jeśli gadam jakieś głupoty albo nie związane z tematem to z góry I apologize

Skomentuj

a zrób tak żeby skakało pomiędzy 97db-100db.
                    Poziom natężenia dźwięku jest miarą logarytmiczną więc to gdzie te 3db sie znajdują nie jest bez znaczenia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Gr..._logarithm.png

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                      PS jeśli gadam jakieś głupoty albo nie związane z tematem to z góry I apologize
                      Nie gadasz glupot...tylko skad ja mam miec pewnosc ze ta skala jest w 100% adekwatna do prawdziwego pomiaru glosnosci?

To co KAPRINT napisal ze im glosniej tym roznica jest mniej slyszalna to prawda,bo jesli by tak nie bylo to ludzie na koncertach by pogluchli lub nawet poumierali. I tu mozna zadas sobie pytanie,czy czasem te decybele powyzej jakiejs tam skali to nie przypadkiem juz audio voo doo?

Bocian napisal i tak sie przyjelo,ze dwa razy glosniej to dwukrotne zwiekszenie cisnienia akustycznego,co za tym idzie,zwiekszenie glosnosci o 3db.

Co do tych czestotliwosci,wystarczy podac przyklad: dwa suby graja wyraznie glosniej niz jeden sub,za to przy dwoch glosnikach wysokotonowych ta roznica jest mniejsza.

Skomentuj

Zamieszczone przez wafer
                        a zrób tak żeby skakało pomiędzy 97db-100db
                        własnie tak podałem Marianowi tylko ze w programie 100db = 0db a skala idzie w minus czyli -3db(ktore podałem) = 97db
                        reasumując chodziło mi o to zeby oscylował od najgłosniej[100db] do -3db[97db]

Skomentuj

ir0nhide, to teraz mi ustaw tu na kompie muzyke tak zeby grala z glosnoscia 100db hehe,tylko nie zapomnij wziasc decybelomierza. To o czym piszesz to wiesz,moze i by bylo dobrym przykladem bo masz skale ktora ci pokazuje db... ale to sie ma ciul do praktyki.

Skomentuj

Witam,
                            Ogólnie, to "idealny" człowiek by odbierał, według głośności dzwięku w sonach. Istnieje pewne teoretyczne przyporządkowanie głośności dzwięku w sonach do poziomów głośności w fonach.
                            Niestety, każdy z nas słyszy w swój niezwykły - inny sposób, zwłaszcza ze względu na zmianę częstotliwości dzwięku itd. itp..
                            Głośność dzwięku w sonach praktycznie została stworzona, dla bardziej dokładnego odwzorowania, możliwości słuchu przez człowieka.
                            Sądzę, że nie ma powodu aby się spierać o te 3[dB], czy o decyBele. Każdy z nas jest unikalny i każdy z nas słyszy inaczej, cokolwiek.
                            Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Zaraz panowie wywale ten temat do kosza bo piszecie takie bzdury ze az nie moge uwierzyc ze wogule udzielacie sie na forum o tematyce audio.

ODŁACZENIE JEDNEJ KOLUMNY SPOWODUJE DWUKROTNY SPADEK CISNIENIA AKUSTYCZNEGO CZYLI O 6dB!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A ile razy ciszej to bedzie slyszalne to juz nie ma zadnego znaczenia bo to raczej subiektywne odczucie.

Skomentuj

Panie Irku,zalozylem ten temat zeby padla prawidlowa odpowiedz. Wiekszosc ludzi pisze ze gdy wlaczymy drugi glosnik bedzie wzrost cisnienia o 3db,Pan teraz pisze ze o 6db,a na audiomani Quester napisal ze tez 3 (http://audiomania.info/articles.php?id=34) i jak tu nie byc glupim? Albo na forum pisze sie prawde albo glupoty.

Chyba sam osobiscie zrobie testy z decybelomierzem.

Skomentuj

Rownie dobzre mozemy dyskutowac ile to jest "2 razy zimniej" albo "2 razy mniej" - co jest kompletnym bezsensem bo moze byc czego dwa razy wiecej ale dwa razy mniej to nie... Polowa owszem..
                                  Dkla jednego bedzie dwa razy zimniej a drugiemu bedzie cieplo caly czas...

Skomentuj

Tak naprawdę sprawa dwukrotnej różnicy różnicy głośności wyrażona w dB, nie jest do końca zbadana i tu zacytuję za F. Altonem Everestem z podręcznika akustyki ze str. 79-80
                                    „Głośność a poziom ciśnienia akustycznego
                                    Fon jest jednostką poziomu głośności, która jest powiązana z poziomem ciśnienia akustycznego przy częstotliwości 1000 Hz, jak mogliśmy to zobaczyć na rysunkach 3.6, 3.7 i 3.8. Jest to w pewnym stopniu przydatne, ale niewiele mówi nam o reakcji człowieka na głośność dźwięków. Potrzebna jest pewna subiektywna jednostka głośności. Po przeprowadzeniu wielu badań obejmujących setki osób i wiele różnych rodzajów dźwięku udało się ustalić, że przy 10-decybelowym wzroście poziomu ciśnienia akustycznego przeciętny słuchacz odbiera dźwięk jako dwa razy głośniejszy. Przy 10-decybelowym spadku poziomu, subiektywnie odczuwana głośność spada o połowę. Problem wciąż nie jest rozwiązany, ponieważ jedni badacze mówią o 6 dB, a inni o 10 dB. Przyjęto jednak jednostkę subiektywnej skali głośności, o nazwie son. Ton ma głośność jednego sona, jeśli jego poziom głośności wynosi 40 fonów. Dźwięk o głośności 2 sonów jest dwa razy głośniejszy, a o głośności 0,5 sona jest dwa razy cichszy (subiektywnie)………….Głośność 2 sonów jest wyższa o 10 dB, a głośność 0,5 sona jest o 10 dB niższa.”

Skomentuj

Przede wszystkim ucho ludzkie odbiera natężenie dźwięku logarytmiczne. Zwiększenie natężenia o 3db zwiększa dwu krotnie ilość wypromieniowanej mocy akustycznej (w przypadku idealnym), ale w żadnym wypadku nie powoduje dwu-krotnego wzrostu głośności. 3db nie jest także minimalnym progiem zmiany głośności, bo ja słyszę nawet wzrost o 1db i Wy pewnie bez problemu także go usłyszycie. Nie jest on znaczny i dobitny, ale napewno słyszalny. Aby podwoić subiektywne odczucie wzrostu głośności należy zwiększyć moc akustyczną 10-cio krotnie, czyli o 10db. Do tego jeszcze dochodzi izofona ludzka która też bardzo kształtuje sposób odbierania głośności różnych dźwięków zależnie od ich częstotliwości (mimo iż mają takie same natężenie). Na koniec polecam zaznajomić się z prawem Webera-Fechnera, aby wszystko stało się jasne.

Skomentuj

Ten wykres też powinien wyjaśnić co nieco.

[ Dodano: 2009-02-22, 22:17 ]
                                        Zamieszczone przez irek
                                        Zaraz panowie wywale ten temat do kosza bo piszecie takie bzdury ze az nie moge uwierzyc ze wogule udzielacie sie na forum o tematyce audio.

ODŁACZENIE JEDNEJ KOLUMNY SPOWODUJE DWUKROTNY SPADEK CISNIENIA AKUSTYCZNEGO CZYLI O 6dB!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A ile razy ciszej to bedzie slyszalne to juz nie ma zadnego znaczenia bo to raczej subiektywne odczucie.
                                        6dB jest dlatego że 3dB odchodzi z racji podwojenia zestawu a następne 3 z racji zmniejszenia mocy.
                                        Jeżeli podwajamy ilość przetworników to przy 1W spl wzrasta o 3dB !

Skomentuj

Czaruję...
                                        X