Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

rury b-r

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

rury b-r

Witam wszystkich!!!
    Od jakiegos czasu mam zamiar zbudowac subwoofer, po symulacjach w programie winisd wybor padl na obudowe b-r. moje pytanie jest moze i banalne ale po to jest forum aby rozwiweac wszselkie watpliwosci.
    czy jest jakas zasada, w ktrorym miejscu powinna znajdowac sie rura b-r w stosunku do glosnika. zakladajac ze mam bryle szescienna w scianie przedniej mam glosnik gdzie najlepiej umiejscowic rure i czy ma to jakies znaczenie!!!
    bede wdzieczny za odpowiedz i pozdrawiam

Z tego co pamiętam koniec rury b-r w wewnątrz obudowy musi być oddalony przynajmniej tyle ile ma średnica głośnika, a co do umiejscowienia b-r to chyba nie ma większego znaczenia ale być moze sie mylę są tutaj bardziej doświadczeni odemnie:) pozdro

Skomentuj

nie do końca ...odległość wylotu BR w środku nie może być niejsza od średnicy tego BR a nie głośnika .... co do umiejścowienia to nie do końca ...podobno to niema znaczenia ale ednak ma ...po pierwsze pamiętaj że BR też promieniuje dzwiękiem ...po drógie jak dasz go z tyłu to musiś go mieć odsuniętego od ściany ....poprostu nad tym pomyśl ...

Skomentuj

Witam,
        Osobiście, w moich konstrukcjach stosuję zasadę aby port br znajdował się możliwie najdalej od głośnika "napędzającego". Jeśli chodzi o odległości (podobnie jak Wovo) od krawędzi staram się zachować je co najmniej o wartości około średnicy portu (od ścianek lub krewędzi). Niestety absolutnie unikam kształtu sześciennego obudów.
        Wybór zależy jednak od konstruktora.
        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Zgadazam się z przedmówcami: jak najdalej od głosnika i niee rób sześcianu

W mniejszych konstrukcjach oraz subach należy pamietać by nie montować BRu zaraz za głosnikim (żeby nie były na wspólnej osi przechodzącej przez długosć bru i środek głosnika). Głośnik ma grać w skrzynie a nie w prosto otwór
          Co do twojego przykładu to mozesz zamontować z gdziekolwiek byle nie na górze (bo brzydko wygląda) i nie na dole (bo nie będzie spelniał swojej funkcji)

Skomentuj

Barteque mylisz zis mozna umiescic na dole czasem to poprawia brzmienie :) a co do umiejscowienia br'u to gdzie chcesz mozesz go "walnac" ale pamietaj musisz zachowac odleglosc taka jaka masz srednice br'u , a tak to mozna umieszczac gdzie sie chce ,byle nie u gory bo tak samo mysle jak kolega ze brzydko to wyglada :)

pomysl nad tym gdzie chcesz go miescic i czy bedzie ci to odpowiadalo :) a jezeli chcesz umiescic z tylu br to pamitaj nie mniej niz 1m(albo 1,5m ,nie pamietam za dobrze) od sciany musi byc odsunieta kolumna lub woofer

pozdrawiam i zycze przyjemnego odsluhu i wrazen :)

Skomentuj

Witam ponownie!!!

Dzięki wszystkim za informacje, moje waplwiosci zostaly rozwiane w 95%. Co do ksztaltu szesciennego to byl to czysto teoretyczny przyklad, dla zobrazowania tematu.
              Podoba mi sie to forum, jest naprawde ok - zero sciemy, krotko zwiezle i na temat.
              pozdrowienia dla wszystkich

Skomentuj

Sory właśnie mi o to chodziło ze koniec br musi być conajmniej tyle od ścianki co jego średnica . Ale byka walnąłem no ale zdarza sie sory :) A moze cie mi powiedzieć czemu obudowa sześcienna jest zła bo ja właśnie taką zrobiłem zamiast fabrycznej mam tam gdzies nawet post dotyczacy jej.

Skomentuj

bo wszyscy sie boja fali stojacej. ale w subie to zjawisko nie wystepuje wiec bez obawy mozna sobie budowac szecian. ponadto jak juz masz i dalej sie boisz fali stojacej to porob pare wzmocnien w pudle albo czego pozakladaj i nie bedzie fali stojacej a pozatym ksztalt szecienny jest moim zdaniem do bani no ale to kwestia gustu po prostu wedlug mnie brzydki jest...(fala stojaca w subie borze co za plaga:))

Skomentuj

fala stojaca w subie buahahahahaha ja nie slyszalem jeszcze o tym zeby byla w subie ta fala ,no ale wszystko jest mozliwe (no prawie)

pozdrawiam

ps.:szescian jest do bani ,rob tak jak wszyscy ,przejzyj sobie forum dzial wasze konstrukcje zobaczysz jak powinien wygladac prwilowo sub ,co prawda tak jak napisal kudlaty ,wyglad jest kwestia gustu :)

Skomentuj

Ja bym bardziej się bał fali biegnącej, albo leżącej :P

Skomentuj

heheheh :)

Skomentuj

Zamieszczone przez GRZESIO
                          Ja bym bardziej się bał fali biegnącej, albo leżącej :P
                          biegnące jak najbardziej, a o leżących jeszcze nie słyszałem... a może wiszące??

A co do umieszczania br na dole to sprawa jest trochę skomplikowana, bo przestrzeń pomiędzy wylotem, a podłogą działa jak przedłużenie rurki. Trudno ocenić jak to wpływa na strojenie, bo to zależy od wysokości nóżek, odległości od krawędzi, długości i średnicy rurki. Po prostu trzeba mierzyć.

Skomentuj

jak chcesz fajanego subika to bardzo ladnie sie prezentuja te co maja boczna scianke kwadratowa a przod dosyc waski cos wstylu suba Przemka do kina domowego... ekstra rzecz
                            ps najgorszy przypadek fali to bedzie chyba ta siedzaca. no bo jak nam fala siadzie to dupa... nic niezagra:)

Skomentuj

Heh całkiem ciekawa opinia a co do mojej obudowy to ją również przerobie bo odsłuch w pewnych miejscach w pokoju jest spoko w innych nie wiec poeksperymentuje moze właśnie zrobie takie cuś z kwadratową scianą boczną w niej głośnik a z przodu b-r Hmmm ciekawe jak to sie spisze.

P.S. Eksperemyntować ludzka rzecz nie :]

Skomentuj

Czaruję...
                              X