Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w wyborze sprzętu :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w wyborze sprzętu :)

Witam. Chciałbym was prosić o pomoc w wyborze sprzętu, aktualnie zamierzam kupic wzmacniacz tak w granicach 300zl to jaki polecacie? Myślalem nad wzmacniaczem estradowym. Taki mi wpadł w oko: http://allegro.pl/item560421971_nowy...w_fak_vat.html

A ma napędzać tube JBL CS 1204 CC 1000W a w niedalekiej przyszłości jeszcze: http://allegro.pl/item553459770_kolu...rancja_fv.html
    lub stx F-180

co o tym myślicie? Szukam po najmniejszych kosztach bo nie mam dużo funduszy.Na wzmacniacz mogę przeznaczyć około 300zl a na głośniki 600zł. pokój 5m na 6m. Muzyka jakiej słucham to: różne remixy, techno i hity współczesne.
    Tube JBL już mam

Re: Pomoc w wyborze sprzętu :)

Zamieszczone przez jolo92
    ma napędzać tube JBL CS 1204 CC 1000W
    To nie jest tuba tylko glosnik samochodowy w skrzyni,z tuba to ma malo wspolnego. Wzmacniacz ktory pokazales nie nadaje sie na jakakolwiek estrade,to jest szmelc,za 200zl wiecej masz juz normalny wzmacniacz estradowy. Kolumny ktore pokazales to tez szmelc,chyba najgorsze kolumny pseudo estradowe na allegro.

Sumujac twoje pieniadze wychodzi 900zl...nie ukrywajmy,w tej cenie nic porywajacego nie dostaniesz. Po drugie,odpowiedz sobie na pytanie czy bedziesz tego sprzetu uzywal w domu tylko czy na roznych imprezach (bo podales wymiary swojego pokoju a piszesz o sprzecie estradowym).

Skomentuj

no dobra ale nie każdy ma tyle kasy żeby patrzyć po najwyższych półkach za sprzętem. Ma to tylko fajnie grać w domu :) Dlaczego uważasz że ten wzmak to szajs? Chcę tylko żeby uciągło ten "głośnik samochodowy" i do tego jakieś przyzwoite kolumny :) nie mam na tyle kasy żeby wydawać na sprzęty po 2-3 tys. Jestem uczniem :) a rodzice takiej forys mi napewno nie dadzą

Skomentuj

Albo ma napedzac kolumny albo tego JBL,musisz wybrac. Ja bym zrobil tak: jesli mial bym wybierac wzmaka do tego JBL ktory mial by grac w domu to wzial bym jakis "panel" ktory jest juz stworzony jako wzmacniacz do suba. Jesli mial bym kupowac wzmaka estradowego za niewielkie pieniadze to poszukal bym jakiegos "dapa",na allegro nieraz tanio chodza.

Niestety taka prawda,albo kupujesz szajs ktory sie spali (a zanim sie spali bedzie cie meczyl swoim dzwiekiem),albo dokladasz troche i kupujesz w miare dobry sprzet o ktorym nikt nie powie ze to szajs a Ty sam bedziesz zadowolony z jego jakosci.

Skomentuj

no to marian co polecasz w moim przypadku?? a ten JBL to sam baas więc myślałem nad tym tak że... odrazu mówie jestem początkujący i nie wiem dużo na ten temat ale każdy kiedyś tak zaczynał no ale wracając do tematu to chciałem zrobić tak ze pod jedną stronę podłączyć ten głośnik jbl zeby dawał ciekawy bas a pod drugi głośniki.

[ Dodano: 2009-02-23, 20:32 ]
          a i co oznacza ten skrót "dap" ;>

Skomentuj

Ma to tylko fajnie grać w domu
            Po co ci takie śmieciary w domu.
            Zwolnij trochę i na razie nic więcej nie kupuj, a nawet jakby kolegom podobał się ten JBL to go sprzedaj, będziesz miał wtedy ponad tysiaka a za taką kasę to można złożyć niezłe stereo. Zajrzyj do działu gotowych konstrukcji i pokaż co ci się tam najbardziej podoba.
            Co do wzmaka to jak chcesz firmówkę to pooglądaj używki na allegro najlepiej jakieś Yamaszki tak od 70 watt na kanał, to wcale nie mało.Jeżeli czujesz się na siłach zrobić obudowę do wzmacniacza to zainteresuj się uniampem w dziale elektronika, nowy bez obudowy można kupić za trochę ponad 300zł a jest to porządny sprzęt o dużej mocy, realnej a nie kosmicznej jak to co oglądasz na allegro.

Skomentuj

funiax1 masz rację :) w domu ma to też przede wszystkim ładnie wyglądać. Dużo na forum fajnych kolumn wykonanych własnoręcznie ale nie wiem czy sam bym wykonał taką kolumne. Tak wyskoczyłem z tą estradą bo słyszałem że są dużo tańsze a mają porównywalną moc z tymi firmowymi wzmakami. A co myślicie o tych Stx f-180?

Skomentuj

nie wiem czy sam bym wykonał taką kolumne.
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14458
                Popatrz na to i zastanów się czy byłbyś w stanie wykonać to wszystko co zrobił autor konstrukcji, może koledzy lub ktoś z rodziny by cię wspomógł, to duża satysfakcja zrobić samemu i czasem jest przy tym dobra zabawa.
                Wydaje mi się ze takie kolumny by Cię zadowoliły, ich zaletą jest niezły bas, zobacz też coś na STXach, może na dwóch głośnikach by Ci wystarczyło.
                pokój 5m na 6m.
                Czy masz tak duży pokój?, czy nie jest to salon w którym planujesz jakieś kino domowe, bo wtedy trzeba się dobrze zastanowić jakie kolumny stereo zrobić/kupić tak aby w przyszłości rozbudować system.

Skomentuj

Tylko po co tak komplikować sytuacje. Skoro kolega chce w domu słuchać muzyki na sprzęcie "estradowym" i "tubie" samochodowej to może po prostu niech odstawi te wszystkie pomysły na bok (tube sprzedać koledze do Sejczento) i po prostu kupi od kogoś jakiś zestaw DIY? Roboty tyle samo (trzeba kupić, wysłać kasę i poczekac na paczkę ) a efekt moim zdaniem będzie nieporównywalnie, niewyobrażalnie (!) lepszy. Imho rozsądnym tu będzie zakup ARNów z SC10N czy czymś podobnym, bo to dość niska (cenowo) półka.

Skomentuj

Camel czytaj cały temat a nie tylko pierwszy post, prawie wszystko co napisałeś jest już w temacie, a co do kupowania gotowych to masz racje ale to forum DIY , morze się kolega zdecyduje zrobić sam, jak nie to wtedy kupi ale wcześniej trochę przejrzy fora i będzie już trochę obeznany w temacie.

Skomentuj

foniax1 może masz rację ale nie wiem czy wykonam taką kolumne, czy przypadkiem kupienie gotowej nie jest lepszym rozwiązaniem? chodzi o koszty w jakich sie mniej wiecej mieści budowa takiej kolumny samemu a kupienie w sklepie, a może ktoś na forum ma do sprzedania;>
                      Co do pokoju to tak, mam taki duży pokój :) liczyłem krokami ale dziś wziąlem metr i rzeczywiście w zaokrągleniu to 5x5m.
                      A wracając do tuby :) daje naprawde niezły bas który mnie zadawala. A jakby tak kupić jakieś kolumny z wysokimi i średnimi tonami.

Skomentuj

czy przypadkiem kupienie gotowej nie jest lepszym rozwiązaniem? chodzi o koszty w jakich sie mniej wiecej mieści budowa takiej kolumny samemu a kupienie w sklepie, a może ktoś na forum ma do sprzedania;>
                        Koszty budowy masz wypisane w dziale gotowych konstrukcji przez autorów kolumn, tylko sprawdzaj te budowane ostatnio będą aktualne,w mierę bo ostatnio wszystko drożeje.
                        Co do kupowania gotowych to zapytaj Pawla S on tu wie najwięcej co kto ma i co kto chce sprzedać.

Skomentuj

dzięki funiax1 za porady :) niebawem się tu jeszcze odezwę

Skomentuj

funiax1, jasne, że masz racje, ale czytaj nie tylko pierwszy post, bo to już zostało napisane.

Dużo na forum fajnych kolumn wykonanych własnoręcznie ale nie wiem czy sam bym wykonał taką kolumne.
                            Co zresztą sam cytowałeś.
                            Jeśli czujesz się na siłach i w razie czego jest ktoś (tata, dziadek, starszy kolega etc.), który robił kiedyś szafki czy bawił się w stolarza, to moim zdaniem jesteś w stanie popełnić swoją pierwszą konstrukcję. Poczytaj artykuły czy tematy na forum, gdzie są wskazówki jak składać kolumnę i na co zwracać uwagę, a być może unikniesz męczących i pracochłonnych szczegółów :)

A wracając do tuby daje naprawde niezły bas który mnie zadawala. A jakby tak kupić jakieś kolumny z wysokimi i średnimi tonami.
                            W tym momencie, oprócz wzmacniacza do kolumn, musiałbyś mieć wzmacniacz do tuby i koszta rosną.

Skomentuj

Camel ale ja myślałem że normalnie podłącze tego JBL pod wzmak

Skomentuj

da sie. ale muzyka ma byc w stereo. wiec bez sensu bedzie pod jeden kanal podlaczyc suba z pod drugi kolumne...
                                potrzebujesz albo wzmacniacz stereo + wzmacnaicz do suba albo kolumny np 3 drozne

Skomentuj

http://allegro.pl/item562704140_yama...eo_okazja.html
                                  co myślicie o tym wzmacniaczu ;>?

Skomentuj

jolo92, bardzo fajny wzmacniacz.... Mam ciut niższy model(ax-392) i jestem bardzo zadowolony...

Skomentuj

a do jakiej ceny go licytować? żeby było rozsądnie.
                                      I jak byście mi mogli pomóc, jak to się dobiera kolumny do wzmacniacza. Tylko tak wyjaśnic na chłopski rozum. Jeżeli wzmak ma np. 2x 75W to jaką max kolumne można podlączyc? ile wat?

Skomentuj

jolo92, myślę żę ok 350zł to dobra cena, 400z wysyłką też nie będzie źle... Ja moją Yamahą napędzam 3way na stxach(ostatnio dość popularny na forum :wink: )

Skomentuj

Czaruję...
                                        X