Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy fornir z nałożonym uprzednio klejem (gotowy fornir do nałożenia dostępny na alle...), który nakłada się na fornirowaną powierzchnię i za pomocą żelazka "montuje" się na fornirowanej powierzchni nadaje się do ofornirowania kolumn z dużą ilością szpachli. Czy to nie będzie się z czasem odklejało, pękało, kurczyło? Drugie pytanie: jaki klej do forniru jeśli jest sporo szpachlowanych miejsc? Szukałem na forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Wiem, że wikol w moim przypadku nie zdaje relacji, a za Butapren podziękuje. Może ten "Moment" się nadaje?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Fornir "samoprzylepny".
Collapse
X
-
Zamieszczone przez hermaniWiem, że wikol w moim przypadku nie zdaje relacji
No ewentualnie moment albo butapren - te kleje naklada sie na prawie identycznej zasadzie.
Skomentuj
-
Fornir z nałożonym klejem przykleja się dobrze. Nie wolno tylko go przegrzać żelazkiem, no i powierzchnia musi być odkurzona. Klej będzie równie dobrze trzymać się szpachli jak i mdf. U mnie w firmie głownie okleja się nim krawędzie. Fornir z tak nałożonym klejem "na gorąco" sprzedają prawie wszystkie firmy handlujące fornirem (Zadrożni Wielgolas, Zagłoba). Jeśli na szybko potrzebujemy okleić większe płaszczyzny stosujemy jednak klej TIMEBOND (wg. mnie lepszy niż MOMENT).
Skomentuj
-
http://allegro.pl/item562706883_forn...em_13_5cm.html nie chodzi mi dokładnie o ten kolor, ale to wszystko od tego samego producenta. Chciałbym wiedzieć które fornirowanie jest lepsze w sensie trwałości - fornir z termotopliwym klejem, czy sam fornir i do tego np. Moment? Bo wiem, że wikol i butapren odpadają. Posłucham się was jako, że nigdy nie fornirowałem. A zdolności jako takie mam i już dosyć sporo o fornirowaniu się naczytałem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez hermaniChciałbym wiedzieć które fornirowanie jest lepsze w sensie trwałości - fornir z termotopliwym klejem, czy sam fornir i do tego np. Moment?
Skomentuj
-
Jak dobrze liczę to powierzchnia jednej kolumny to ok 0,5 m˛ Czyli ok. 1m˛ na fornir + kolumna. Timebond 1 litr wystarcza na pokrycie 5,6 m2. - Spisane z opakowania. Moment ma (o ile pamietam) trochę lepszą wydajność i na pewno jest tańszy. Myślę, że opakowanie 0,8 litra Momenta z powodzeniem wystarczy.
Skomentuj
Skomentuj