Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornir "samoprzylepny".

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fornir "samoprzylepny".

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy fornir z nałożonym uprzednio klejem (gotowy fornir do nałożenia dostępny na alle...), który nakłada się na fornirowaną powierzchnię i za pomocą żelazka "montuje" się na fornirowanej powierzchni nadaje się do ofornirowania kolumn z dużą ilością szpachli. Czy to nie będzie się z czasem odklejało, pękało, kurczyło? Drugie pytanie: jaki klej do forniru jeśli jest sporo szpachlowanych miejsc? Szukałem na forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Wiem, że wikol w moim przypadku nie zdaje relacji, a za Butapren podziękuje. Może ten "Moment" się nadaje?

moment sprawdzi się w 100 procentach

Skomentuj

Zamieszczone przez hermani
      Wiem, że wikol w moim przypadku nie zdaje relacji
      W takim razie problem lezy w twojej technice bo to jeden z najlepszych klejow na pewno na dluzsza mete lepszy od momenta ktory lubi puszczac po jakims czasie (w niktorych przypadkach). Jesli chcesz bardziej szybkoschnacy wikol to mozesz zastosowac Patex Express. Porzadnie nasmarowana scianka + duze obciazenie + 15minut schniecia i po sprawie :)..
      No ewentualnie moment albo butapren - te kleje naklada sie na prawie identycznej zasadzie.

Skomentuj

Ale pierwsze co chciałbym sie dowiedziec jak to jest z tym fornirem gotowym, ktory naklada sie za pomoca zelazka. Posiada on juz klej termotopliwy. Czy to zda egzamin na kolumnach?

Skomentuj

jak to jest z tym fornirem gotowym, ktory naklada sie za pomoca zelazka. Posiada on juz klej termotopliwy.
          pokaz o ktory chodzi fornirek

Skomentuj

Fornir z nałożonym klejem przykleja się dobrze. Nie wolno tylko go przegrzać żelazkiem, no i powierzchnia musi być odkurzona. Klej będzie równie dobrze trzymać się szpachli jak i mdf. U mnie w firmie głownie okleja się nim krawędzie. Fornir z tak nałożonym klejem "na gorąco" sprzedają prawie wszystkie firmy handlujące fornirem (Zadrożni Wielgolas, Zagłoba). Jeśli na szybko potrzebujemy okleić większe płaszczyzny stosujemy jednak klej TIMEBOND (wg. mnie lepszy niż MOMENT).

Skomentuj

http://allegro.pl/item562706883_forn...em_13_5cm.html nie chodzi mi dokładnie o ten kolor, ale to wszystko od tego samego producenta. Chciałbym wiedzieć które fornirowanie jest lepsze w sensie trwałości - fornir z termotopliwym klejem, czy sam fornir i do tego np. Moment? Bo wiem, że wikol i butapren odpadają. Posłucham się was jako, że nigdy nie fornirowałem. A zdolności jako takie mam i już dosyć sporo o fornirowaniu się naczytałem.

Skomentuj

Chciałbym wiedzieć które fornirowanie jest lepsze w sensie trwałości - fornir z termotopliwym klejem, czy sam fornir i do tego np. Moment?
                Pracuję aktualnie jako stolarz i nie zdarzyło mi się aby któryś ze sposobów zawiódł. Ale wszystko zależy od zdolności. Duże powierzchnie na pewno łatwiej klejem stykowym typu "MOMENT". Jak już przykleisz fornir, dobrze zalakierujesz to będzie się trzymać. Później nie zalać, nie uszkodzić mechanicznie i będzie się dłuugoo trzymać.

Skomentuj

Raczej to nie jest duża powierzchnia bo wymiary kolumny to 40x22x26. To pytanie do Szanownego stolarza: dużo kleju potrzeba na ofornirowanie takich dwóch powierzchni?

Skomentuj

Jak dobrze liczę to powierzchnia jednej kolumny to ok 0,5 m˛ Czyli ok. 1m˛ na fornir + kolumna. Timebond 1 litr wystarcza na pokrycie 5,6 m2. - Spisane z opakowania. Moment ma (o ile pamietam) trochę lepszą wydajność i na pewno jest tańszy. Myślę, że opakowanie 0,8 litra Momenta z powodzeniem wystarczy.

Skomentuj

Dzięki bardzo za pomoc. Położę jednak fornir z zastosowaniem Moment'u, ponieważ ten z klejem termotopliwym jest za wąski i będzie widać łączenia. Jak skończę to może pochwalę się moimi kolumienkami. Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                      X