Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana wysokotonówek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana wysokotonówek

Postanowilem wymienic wysokie w zestawie 2xkep ze zwrotnicą wg projektu borysa... Seas jak dla mnie jest zbyt ostry... Naczytałem sie opinie o vifach morelach itd... ale trudno coś z tego wywnioskować... Szukam czegos w cenie 250-300 zł co by sie zgrało z kepami... szukam troche ocieplonego brzmienia, dobrej przestrzenności.... ale zeby nie zatracić za dużo szczegółów... macie jakies propozycje ?

Myślałem o Vifie DX25 (ale malo konkretów wiem o niej)... DX19 odpada bo (jak wyczytalem) podobna do 22taf/g aczkolwiek troche mu ustępuje... morel którego zastosował dolphin123 nie miesci sie w przedziale cenowym...

może dx25 albo d27

Skomentuj

czemu morel sie nie miesci? jak michal k pisal do QBA.pl to podobno sztuka kosztuje 140zl :P

Skomentuj

kurcze trafilem dzis jakis post gdzie bylo pisane ze 360zł... A słuchałeś moze tego morela ?? jedyna opinie o tym glosniku jaka znalazłem to dolphin123 w aplikacjach kepa....

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
          Seas jak dla mnie jest zbyt ostry...
          to znaczy że jest źle zaaplikowany mi jak się wydawało że jest za ostro to zmieniłem rezystor w Lpadzie to znowu teraz jest za łagodnie muszę poprostu dobrać dpowiednią wartość rezystora a nie odrazu wymieniać wysokotonówkę tym bardziej ze jest to jedna z najlepszych wysokotonówek z serji prestige i nikt na nią nigdy nie narzeka. Poczytaj sobie na stronie Troolesa i Zaph. No chyba że masz bardzo wysublimowany gust to musisz szukać ale w tym przedziale cenowym ciężko będzie.

Skomentuj

tak, sluchalem morela ale za krotko zeby cos wiecej o nim powiedziec. napewno zdecydowanie wole morela niz XT25 :P
            Zamieszczone przez toma085
            muszę poprostu dobrać dpowiednią wartość rezystora a nie odrazu wymieniać wysokotonówkę tym bardziej ze jest to jedna z najlepszych wysokotonówek z serji prestige i nikt na nią nigdy nie narzeka. Poczytaj sobie na stronie Troolesa i Zaph. No chyba że masz bardzo wysublimowany gust to musisz szukać ale w tym przedziale cenowym ciężko będzie.
            liczy sie wlasnie tez gust. nie kazdemu przypadnie np SS revelator. niektorzy lubia jak "cyka" :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              nie kazdemu przypadnie np SS revelator. niektorzy lubia jak "cyka" :P
              no właśnie gdy usłyszałem konstrukcję na revelatorach to pierwsze co to zupełny brak wyskoich tonów mi się rzucił w uszy dopiero po chwili się okazało że są ale tylko w tych momentach kiedy trzeba.

Skomentuj

no właśnie gdy usłyszałem konstrukcję na revelatorach to pierwsze co to zupełny brak wyskoich tonów mi się rzucił w uszy dopiero po chwili się okazało że są ale tylko w tych momentach kiedy trzeba.
                ja poczułem to samo, gdy pierwszy raz podłączyłem u siebie morela

Skomentuj

heh, przesiadając sie z tonsilowksich głośników [ GDWK 9/120 ] Na seasa h1147 chciałem seasa wyżucić bo ja lubiłem jak wysokotonowiec darł sie tak, że krew z uszu leciała [ to dlatego, że wcześniej tylko tego słuchałem ] teraz gdy poznaje audio wiem, że ważna jest spujność zestawu, jednolitość itp. Kupując h1147 myślałem ooo to metalowa kopułka to wprost dla mnie będzie głośna, bd biła po uszach itp .. ; ) teraz ją słucham i słysze tylko malutkie "cyk cyk" niby tylko ...ale tak naprawde wszystko [ i słysze muzyke to co zostało nagrane na płycie, a nie coś dodanego od głośnika.... Połączenie głośników to wybranie im drużyny, tak samo jeśli zawodnicy ze sobą nie współpracują nie będzie gry na boisku ; )

ale pierdziele od rzeczy i glupoty.... wybaczcie mi to jest późna godzina a ja właśnie klee ostatnie ścianki w monitorkach i trześa mi sie ręce, że o czymś zapomniałem ))

MormoN, Moja rada [ tylko nie zbanujcie ] ))
                  Nie kieruj się opiniami innych np o Morelu czy tam vifie, myśle że nikt ich nie słuchał [ znaczy pewnie słuchał ale .. no no ; ) ] z kepami ... Podpatrz sobie jakie tweetery do tych kepów dają firmy itp itd... Jeżeli dobrze dobieżysz zwrotke i to wszystko WSPÓŁGRA to będzie gites ... to jest tak jak przeszczepiają nerke i albo sie przyjmie albo nie .. takie jest moje odczucie, że nie można dobrać pierwszej lepszej kopułki do pierwszego lepszego midbasu czy co to co komu się podoba. Może i morel gra fajnie ale dlatego, że kopułka mdt29 pasuje do materiału membrany m18wh a np: może nie pasować do jakiegoś innego.. : )

Pozdrawiam wiem, że pisze bzdury więc krytyka mile wskazana :) )

Skomentuj

w tym przedziale cenowym ciężko będzie.
                    Skoro taki fajny to czemu nie widać go w dziale konstrucji ?? Zwrotnica projeku borysa ktora zastosowalem nie jest do konca dopasowana do 22tafg. I nie chodzi tylko o zmiane rezystora. Głośnik poprostu wymaga odpowiedniej dla niego zwrotnicy...

Skomentuj

morelik bedzie dobry uwierz MormoN

Skomentuj

Skoro taki fajny to czemu nie widać go w dziale konstrucji
                        u nas może i nie ale przejrzyj sobie zagraniczne fora albo projekty Trolesa lub Zaph

Skomentuj

Co do seasa to zwrotnica zwrotnica i jeszcze raz zwrotnica, on o ile pamiętam ma podbicie na koncu pasma, i to tez daje po uszach.

Skomentuj

Jakie podbicie.. na 30kHz w osi 0* ? Ktoś to słyszy?

22TAF/G

Skomentuj

marivs, wiedz że się na ok. 3 oktawach wstecz odbija taki silny breakup, zobacz sobie pod kątem 15' co się wyprawia. W 27tbfc też takie było, i to dało się usłyszeć - taki jakby nalot.
                              Co do morela to:
                              Zamieszczone przez Pawel S.
                              napewno zdecydowanie wole morela niz XT25 :P
                              A nie mówiłem Warto do niego dołożyć, ew. ushera 9930 - cieplejsza wersja Seasa 27tgfc.

Skomentuj

Na pomiarach moich kolumn z odległości 1m w osi 0 st. brak jakichkolwiek podbić w tamych rejonach, również odsłuch nic nie wykazuje a podział jest w okolicach 2,2kHz. Zwrotnica 2 rzędu + L-pad.

Skomentuj

Zamieszczone przez marivs
                                  podział jest w okolicach 2,2kHz.
                                  To już powinieneś wiedzieć czemu ten seas gra do dupy, za nisko, to duzo za nisko nawet dla 27tbfc/g chyba ze 3 rzad.

KT22taf to taka vifka XT19 podział najlepiej więcej niż 3K.

Edit.
                                  Pomyłka to nie ten człowiek sie skarżył na Seasa, ale post zostanie by przestrzegać innych.

Skomentuj

marivs, na pomiarach tego nie wyłapiesz, chodzi o drugą i trzecią harmoniczną, w tym wypadku pewnie i czwartą. Klasyczne "brzęczenie" pozostaje, przynajmniej w moich uszach, i rozpatruje je na przypadku porównania 27tbfc i tgfc. A porównaj je sobie z l-padem i bez l pada Już powinieneś słyszeć różnice.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                                      Zamieszczone przez marivs
                                      podział jest w okolicach 2,2kHz.
                                      To już powinieneś wiedzieć czemu ten seas gra do dupy, za nisko, to duzo za nisko nawet dla 27tbfc/g chyba ze 3 rzad.

KT22taf to taka vifka XT19 podział najlepiej więcej niż 3K.

Edit.
                                      Pomyłka to nie ten człowiek sie skarżył na Seasa, ale post zostanie by przestrzegać innych.

A odkąd to 2,2 khz to za niski podział dla 27tbfc/g?

Skomentuj

mor den siur mowa jest o 22taf a to za nisko, dla 27tbfc tez za nisko jak na 2 rzad.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X