Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana wysokotonówek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak znajdę to wkleję pomiary pokazujące ile wytzrymuje 27tbfc/g przy podziale 1,5khz.
    22taf/g jest w tym względzie delikatniejszy i tego nie kwestionuję, ale 27tbfc/g jest naprawdę mocarny.

Skomentuj

mor den siur owszem ja to wiem jednak mimo wszystko z tego o czytałem i słyszałem na własne uszy IMO 2,2K przy 2 rzędzie to za mało. Potem będą pojawiać sie znów głosy ze a to piszczy, a to sie drze etc, co gorsza pojawi się nie jeden delikwent co płacze bo mu się głośnik spalił, jak to było w przypadkach z XT19 i podziałem w okolicy 2,8-3K i wiekszych sygnalach.

Skomentuj

Koledzy, nie chcę być arogancki ale na prawdę namawiam do tego aby mniej teoretyzować a więcej słuchać. Będę powtarzał do skutku: 2,2kHz podział dla Seas'a 22TAF/G to nie za mało. Mam go tak zaplikowanego i nie ma mowy o żadnym brzęczeniu i tutaj nie chodzi tylko i wyłącznie o moje odsłuchy bo akurat ten głośnik mam ale są to również spostrzeżenia osób, które w temacie audio mogą powiedzieć na prawdę wiele. Jeśli ktoś słyszy 2,3,4-harmoniczną to tylko pogratulować słuchu absolutnego (nietoperza) a spalić to można wszystko jak się nie wie co sie robi - a jak komuś za cicho gra to zawsze może w pokoju 10m2 postawić estradówki i kręcić gałą w nieskończoność.

Skomentuj

22
          Zamieszczone przez dj_zibi
          on o ile pamiętam ma podbicie na koncu pasma, i to tez daje po uszach.
          No ma... a borys tego nie opanowal jak sam mówił... dlatego chce go zmienić.

Zamieszczone przez dolphin123
          morelik bedzie dobry uwierz MormoN
          intensywnie o nim myślę... Wzorowałeś sie na zwotnicach borysa w twoich doświadczeniach z kepem... ? Jak wygląda zwrotka dla morela ?

[ Dodano: 2009-03-06, 18:53 ]
          gdzie mozna znaleźć tego morela ??

Skomentuj

MormoN opanował źle czytałes:)

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
              Wzorowałeś sie na zwotnicach borysa w twoich doświadczeniach z kepem... ? Jak wygląda zwrotka dla morela ?
              nie do konca na zwrotce borysa gdyz w rozmowie z nim pisal mi ze troche dziwne rzeczy mu wychodzily przy pomiarach. XYS mial moreli juz duzo i proponowal mi ciac drugim rzedem jak z m18wh i tak zrobilem. A ze byla aplikacja kepa juz tez jak m18wh wiec dol tez taki wzialem. zmienilem tylko l=pad gdyz przy kepie gral za cicho, po zmianie bylo bajecznie opisalem tu:
              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13169

Skomentuj

Może i morel gra fajnie ale dlatego, że kopułka mdt29 pasuje do materiału membrany m18wh a np: może nie pasować do jakiegoś innego.. : )
                moze tak, a moze morel jest po prostu dobry? ja go akurat nie slyszalem z m18, ale za to z tonsilami 13/50/9 i pod wzgledem gory jest imo lepiej niz kep z xt19, a przede wszystkim mniej sie drze na wyzszej srednicy. midwoofer zdecydowanie lepszy monacora, chociaz tonsil naprawde nie jest zly, jak sie przyjelo . za swoja cene mysle ze mozna go brac. inna sprawa, ze za cene dwoch, jak je aplikowal borys dostaniemy jednak sporo lepszego kepa

Skomentuj

Caleb te tonsile były kiedys po 50-60zł :mrgreen:

Skomentuj

tonsile tonsilami ale ktos mnie naprowadzi gdzie szukac morela ... ?? Chyba ze jeszcze coś innego proponujecie? ujzbierałem 300 zł na dwie sztuki :)

Skomentuj

Szukasz Morela to wykonaj telefon do Qba 058/558-47-65

Skomentuj

Marivs idąc dalej tym tokiem można dawać wysokotonówke bez filtracji bo przecież wytrzyma by spokojnie słuchać w nocy. Po to się wydaje odpowiednia ilość $$$ na głośniki, w twoim przypadku na seasy L18 by nie oszczędzać 30zł na jednej kopułce.
                        Zapewne seas kt22TAF wytrzyma podział 2,2 jednak jest to sztuka. Nie jest to tylko moja fanaberia ale podobnie twierdzi więcej znajomych, jak i jeden z największych guru(dla mnie) od Seasów w Polsce pan „Misiomor” z AS.

Jeśli już jest jakis sens stosowania tego głośnika to myślę ze podział 2,5-2,8k to max i to z max 15cm nisko-średnio.

Dawanie Seasa z tak niskim podziałem jest ewidentnym przeciążaniem tego głośnika, i proszę cię nie pisz takich rzeczy powszechnie na forum bo zaraz kilku Twój manewr z tak niskim podziałem powtórzy i będą zadowoleni do pierwszego głośniejszego słuchania. Niestety taka jest prawda. To samo było z Vifka XT19, kilku mądrych napisało ze spokojnie 3-3,2K można ja stosować i znam przynajmniej 2-3 przypadki ludzi którym się najnormalniej głośniki spaliły.

Skomentuj

dj_zibi,
                          To jest twoje zdanie a z kolegą misiomorem zamieniłem kilka postów i już mam swoje zdanie nt. jego osoby i wiedzy jaka posiada - fakt, jest duża ale jego wpisy często wprowadzją więcej niewiadomych niz rozwiązań. Dlatego wolę wierzyć zupełnie komuś innemu, komuś kto wie co robi i ma te głośniki dobrze osłuchane, pomierzone i przede wszystkim ma z nimi styczność na codzień - bo na nich pracuje (wszystkie Seasy łącznie w wychwalanymi tutaj i tam 27 wszelkiej maści).

Skomentuj

Ja to wszystko rozumiem, jednak chodzi mi tylko wyłącznie o to co napisałem przeciążenie głośnika. Bo takie jest sam to napisałeś(o słuchaniu głośno).

Co do seasów Miałem kt27tbfc-tdfc a aktualnie gram na kt22taf, dlatego zabrałem zdanie w tym temacie.

PS. Zapewne chodzi Ci o człowieka "QBA" z kilku doniesień wiem ze właśnie w ich konstrukcji KT22taf gra straszliwie ostro i męcząco. Nie jets to moje zdanie a kilku znajomych.

Skomentuj

Wybacz.. ale już nic nie napiszę w temacie aplikacji 22TAF/G jego "ostrości", "metalicznego" brzmienia, których nie słyszę, itp. naleciałości bo po co? Macie inne zdanie i inne aplikacje więc.. dla mnie temat zamknięty.

Pozdrawiam :)

Skomentuj

marivs chyba sie nie zrozumieliśmy jeśli chodzi o ostatni mój post.

Skomentuj

dj_zibi,
                                  Idąc twoim tokiem myślenia (chyba?), niezależnie od tego jaki głośnik zastosujesz z Fs=500-1500Hz w konstrukcji 2-drożnej przy podziale rzędu 2-3kHz, to każdy będzie przeciążony kręcąć gałą wzmocnienia na "full-a". Wspomniane głośniki Seasa L18 w obu wersjach należałoby ciąć nisko i to absolutne max. przy 2,5kHz więc aby nie upalić tweeterów przy przesterowaniach koniecznym staje się zbudowanie konstrukcji 3-drożnej - i z tym chyba się zgodzisz? Mam nadzieję, że zgodzisz się również z tym, że nikt normalny nie kręci gałą od wzmocnienia na full-a tylko po to aby sprawdzić czy głośnik wytrzyma?
                                  Co do sytuacji czy nie przeciążam swoich kolumn... no nie przeciążam bo mam taki wzmacniacz, że gdy wzmocnienie jest na godzinie 11-12, a to połowa jego możliwości, to przestaję słyszeć własne myśli a chcąc z kimś porozmawiać muszę krzyczeć - natężenie dźwięku jest tak duże, że aż za duże, nawet jak na domową imprezkę.
                                  Czy wg ciebie to już jest wystarczająco głośno?
                                  Czego chcieć więcej od tego tweetera - maksymalnych poziomów głośności czy jakości? Ja wybieram jakość.

Skomentuj

Zastosowanie KT27tbfc daje nam mimo wszystko większe pole manewru. Większa cewka a co za tym idzie lepsza wymiana ciepła z otoczeniem, tylko o to mi chodzi. Dodatkowo takie kt27tbfc/tdfc SA jakby stworzone do takich podziałów a 22taf już nie bardzo.

A ciągle nie rozumiesz o co mi chodzi, chyba jesteś zamknięty na głos innych. Proszę Cię tylko bys nie pisał wszem i wobec ze konstrukcje na takich głośnikach z podziałem 2,2k to norma(bo tak nie jest), bo naprawdę może dla Ciebie to jest poprawnie(zapewne tak jest), ale „Kolwalski” zrobi tak samo da głośniej na Metalice czy „Purplach” i ugotuje głośnik.

Tak odbiegając od tematu, znasz jakieś konstrukcje firmowe w których Kt22taf jest cięty w granicach 2,5-2,8K(nawet na tzw. Oko). Chciałbym zobaczyć jak to „wygląda” nie interesuje mnie QBA bo o nich opinie znam. Pytam ponieważ niezmiernie mi się ten kt22 podoba i ciągle „bije się w sobie” by połączyć go z 2 HDSami.

Skomentuj

Ciężko mówić o firmowej ale tylko to przychodzi mi na myśl: W15LY001 + 22TAF/G http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm

Skomentuj

Czaruję...
                                      X