Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nudzilo mi sie i zrobilem to w Tonsilach Fenix

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nudzilo mi sie i zrobilem to w Tonsilach Fenix

Niewiem czy dobrze postapilem ale nudzilem sie w domu i naszla mnie ochota na przeróbke kolumn tonsila fenix. Sa typu Closed A przerobilem na Vented z kanalem b-r Obudowa 39 litrów dalem konal 7cm i dlugości 15cm wszyscy przyznacie racje ze zaduza srednica lae nigdzie nie moglem znalesc kanalu 6cm. Moc kolumn napewno spadla ale slychać wyraźniej glebszy basik chociaż czasami jest taki dziwny jakby zanikał. A oto wykres w WinISD.

Na zielono Po zalozeniu br a na żólto originalna konstrukcja. Co o tym sadzicie czy byłem głupi ze tak zrobilem czy mnie poje...o?

no fajny pomysł. a gdzie dałeś rurke br z przodu czy z tyłu. jak z tyłu to stawiając kolumne blisko ściany możesz jeszcze basik podbić.

[ Dodano: 2004-11-04, 18:34 ]
    acha. a tak wogóle to na jakich głośnikach jest zbudowany fenix. zamieść charakterystyke impulsową po przeróbce.

Skomentuj

Bass-reflex jest z tylu a kolumny sa ustawione wlasnie blisko sciany
      Załączone pliki

Skomentuj

Szkoda ze nie podałeś parametrów głosników.
        Zakładam ze Qts powyzej 0,5 wiec dlatego buda zamknięta.
        Ty zdecdowałeś sie na eksperyment, który udowodnił...
        ... no wąłśnie, co udowodnił?
        Ze granica 0,5 to pic na wodę i nie nalezy brac jej serio.
        Bo skoro gra lepiej (tak wywnioskowałem z Twojego postu) to po co przejmowac sie cyferkami.

Pozdrawiam

Skomentuj

Parametry glosnika:

Qts: 0.53
          Qms: 4.6
          Qes: 0.6
          SPL: 89dB
          Vas: 25l
          Fs: 48Hz

A co do tego mi sie wydaje ze gra lepiej, kolumny daja glebszy bass. Jedyne co mnie z dziwilo ze wogóle nie stracily na mocy. Graja tak samo glosno jak przedtem tylko ze jest wiekszy bass. a przyznacie ze w obudowie closed glosniki wytrzymuja najwiecej mocy

Skomentuj

Super.Sam mam takie kolumny (kolor buk) i powiem ze nie raz mi ten pomysl przmknal przez glowe.Powiec mi z kad wzieles parametry glosnikow z fenixow.Nie moglem ich znalesc.W kazdym bac razie super ze ktos to zrobil przedemna.Zrobie to samo tylk dam bass refleks z przodu i walne go na srebno. Aha a co masz na mysli mowiac ze "bass czasem zanika".

Skomentuj

Daj bass-reflex o srednicy 6cm i dlugości 12cm ja mam 7cm i dlugosc 15cm i jesc cipke zaduzy. To że bass zanika niewiem jak mam to opisać to trzeba slyszeć. Ale tylko na niektórych piosenkach. W każdym razie warto bylo to zrobić.

Skomentuj

Czaruję...
              X