Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil Fenix Sat.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil Fenix Sat.

Witam.
    Czy warto kupić kolumny Tonsil Fenix Sat. za około 450zł? Jak one grają? Jak sobie radzą z basem i wysokimi? Do ich napędzania używałbym Tosci 303 (25W/8ohm).

Pomocy... :grin:

Drogie się te tonsile zrobiły, feniksów nie słyszałem ale za podobną kasę to mnie zainteresowało.
    http://allegro.pl/item568110685_tann..._warszawa.html

Skomentuj

Tych nie widziałem w innym kolorze, a ten ohydny, jasny mi się nie podoba... :mrgreen:

Skomentuj

Monitory wysokiej klasy, i wykończyć można tak jak Tobie się podoba.
        Możesz również zbudować sam coś od podstaw.
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14203

Skomentuj

Na początek zmień tą tosce na coś porządnego. To totalna porażka. Nie dość, że mało mocy to jeszcze bardzo kiepska kontrola głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
            Na początek zmień tą Tosce na coś porządnego.
            1. Jestem z niej zadowolony.
            2. Sentyment.
            3. Sprzęt ma się mnie podobać, a nie komuś z forum.

To totalna porażka.
            1. Lepsza niż chińszczyzna.
            2. Jest po poprawkach technicznych.
            3. Porażka, to moje "kolumny" do niej. :mrgreen:

Nie dość, że mało mocy...
            1. Czyżby następny amator "kosmicznych mocy"?
            2. Po kiego grzyba mi więcej?

...to jeszcze bardzo kiepska kontrola głośnika.
            1. Weź się odczep od Tosci.
            2. To jest amplituner zaprojektowany w latach 80'.
            3. Ma prawo mieć kilka wad.

Skomentuj

"Mamo bo on mówi, że moja łopatka do piasku jest brzydkaaaaa!"
              Nie wiem czego oczekujesz od dźwięku, ale skoro twierdzisz, że najsłabszym ogniwem teraz są głośniki, to je zmień. Tosce zmienisz kiedy indziej. Moc jak moc ale jakość dźwięku z Tosci nie powala :p
              Zazwyczaj na brzmienie wzmacniacz ma mniejszy wpływ. Zawsze lepsza Tosca niż Amator stereo. Feniksów nie słuchałem, ale patrząc na charakterystykę można stwierdzić, że nazwa "sat" nie jest tam umieszczona bez powodu - takie pasmo jako głośniki główne to porażka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kondensator
                Weź się odczep od Tosci
                Po co się tak irytować, na pewno zdajesz sobie sprawę że w tym co napisał bart210 jest dużo prawdy.Podaj lepiej jakie masz pomieszczenie, czego słuchasz, ile masz kasy na monitory i czy interesuje Cię zbudowanie ich własnoręcznie.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                  Weź się odczep od Tosci
                  Po co się tak irytować, na pewno zdajesz sobie sprawę że w tym co napisał bart210 jest dużo prawdy.Podaj lepiej jakie masz pomieszczenie, czego słuchasz, ile masz kasy na monitory i czy interesuje Cię zbudowanie ich własnoręcznie.
                  Pomieszczenie 15m^kw. Słucham, siedząc stosunkowo blisko kolumn, czyli około 1-2m od każdej. Nie interesują mnie podłogówki, są za duże. Słucham prawie wszystkich rodzajów muzyki, poza Techno, Hip-Hop, Rap itp, gdzie bas zagłusza całą resztę. Raczej starsze kawałki. Chcę przeznaczyć 500zł (w ostateczności 600zł) na komplet kolumn. Nie umiem robić kolumn. Kiedyś coś tam próbowałem, ale takich porządnych to nie umiem zrobić. Kolumny będą ustawione na półce, o wysokości ok. 70cm. Albo OZ, albo BR z przodu.

Tosca to mój drugi sprzęt. Szkoda mi ją było wyrzucić, czy sprzedać po kupnie lepszego sprzętu, więc używam jej wieczorami. Ma ładnie grać i wyrabiać się z basem, a o ten nie trzeba się raczej martwić. Tosca ma go bardzo dużo. Wprawdzie nie ma ekstremalnie niskiego zejścia ale gra tak jakoś "fajnie".

Wiem, że Tosca nie jest ideałem, że nie brzmi idealnie, ale tak jakoś... "fajnie". :grin:

Skomentuj

To forum DIY więc jeżeli nie czujesz się na siłach wykonać samemu to na temat firmówek nikt tu zapewne nie będzie się rozpisywał.Możesz rozejrzeć się po forach i kupić gotowce od kogoś .Fenixy za tą cenę odradzam, wolałbym kupić te Tannoy F1 za 499zł i okleić samoprzylepną okleiną na kolor jaki preferujesz.

Skomentuj

Kondensator, nie chciałem Cię zdenerwować. Po prostu miałem tą Tosce ładnych parę lat i znam jej dźwięk na wylot. Obecnie mam starą Yamahe A-520 oraz Uniampa i ich brzmienie przewyższa Tosce pod każdym względem.
                      Ma ładnie grać i wyrabiać się z basem, a o ten nie trzeba się raczej martwić. Tosca ma go bardzo dużo.
                      No i tu jesteś w błędzie bo w porównaniu do ww wspomnianych wzmaków tosca tego basu nie ma w ogóle (oczywiście mowa o basie przy pokrętle bass ustawionym na "0"). Po podkręceniu basu jest jeszcze gorzej, pojawia się buczenie i dudnienie w okolicach 80-100Hz.

Może faktycznie najpierw kup/zrób kolumny, posłuchaj na obecnym wzmaku a po jakimś czasie tosce wymienisz na coś lepszego. Najlepiej by było jakbyś miał porównanie brzmienia jednych kolumn na 2 różnych wzmakach. Jeśli masz jak dojechać to zapraszam do mnie do Katowic na odsłuch :smile:

Skomentuj

Kondensator, fenixy stanowczo odradzam! nie slychalem satelitek ale mialem na jakis czas pozyczone fenixy frontowe - porazka :|
                        woofery jeszcze ujda ale wysokotonowka tragedia :???:

za te pieniadze zdecydowanie lepiej kupic w/w tannoye

mam cos do zaoferowania

400zl i brzmienie duzo lepsze od fenixow. do sluchania w bliskum polu idealne. ale sa 4ohm :roll:

Kondensator, czy potrafilbys skleic ze soba 6 pocietych kawalkow plyt, wyrownac krawedzie a poten wyciac 4 otwory? jezeli tak to potrafisz zrobic kolumny
                        dla kogos takiego jak ty robie "gotowe zestawy". kupujesz czesci, glosniki, skladasz obudowe wg podeslanego projektu i masz kolumny lepsze nawet od tannoy'i w/w :P

Skomentuj

Przy 4ohm. to z bezpieczników niewiele zostało...
                          Niby umiem poskładać skrzynkę i wyciąć otwory, ale fornirować - nie... Szkoda, że nie widziałeś pewnej kolumny, którą okleiłem fornirem... :mrgreen:

Skomentuj

Kondensator, nie musisz jej fornirowac... mozesz pomalowac lub zostawic nie wykonczone
                            lub mozesz sie dogadac z kims i zamowic gotowca. ja mam na stanie jedna parke gotowych skrzynek ale prawdopodobnie mam chetnego na nie...

Skomentuj

Pawel S., dałoby się zwiększyć impedancję twoich kolumn do 8ohm?

Po dwóch mi oferuje DIY na sprzedaż, muszę się jeszcze dobrze zastanowić. Troje kolumny mi się podobają, ale musiałyby być 8ohm... :cool:

Skomentuj

Pawel S., dałoby się zwiększyć impedancję twoich kolumn do 8ohm?
                                tylko i wylacznie przez zmiane glosnika niskotonowego. a to za soba ciagnie zmiane zwrotnicy

wyslalem ci tez zdjecia pogladowe skrzynek jakie mam gotowe i moge odsprzedac. do niech wsadzisz sam glosniki i sam zlozysz w calosc - bedzie przynajmniej odrobina DIY

Skomentuj

Pasowałby do nich jakiś ARN + SC10N? :mrgreen:
                                  One mają tylny BR?

Skomentuj

frez na wysokotonowy jest 100mm wiec pasuje do niego STX GDWK PJ
                                    zeby pasowal tam sc10n to musze frez powiekszyc
                                    tunelu narazie niema bo tylna scianka jest cala - wytne otwory jak beda mialy konkretne przeznaczenie

jakbys chcial wyjatkowo szybko to mozesz kupic tez komplet zwrotnic na terminalach + tunele b-r w obudowie. wtedy tylko kupisz STXy i masz gotowe monitory

Skomentuj

Tylko mi nie pasuje BR tylny... Bedą miały jakieś 2-3cm przestrzeni pomiędzy ścianą a kolumną... Bliżej się nie da, niestety... :roll:
                                      Pod jakie głośniki są teraz frezy? Dałoby to radę w OZ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        wyslalem ci tez zdjecia pogladowe skrzynek jakie mam gotowe i moge odsprzedac.
                                        Pochwal sie tutaj co masz :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X