Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny stereo - prosze o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny stereo - prosze o pomoc

Witam wszystkich forumowiczy.
    Po raz pierwszy chcę złożyć kolumny dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w doborze głośników i reszty części potrzebnych do zbudowania kolumn.
    Na początek chcę zaznaczyć że mam na to przeznaczone ok 600zł (głośniki+zwrotnice).
    Chciałbym kolumny 3-drożne br.
    Pomieszczenie 25m2.
    Napędzać miałaby to Yamaha RX-V 463 lub 663.
    Osobiście myślałem nad zestawem zbudowanym na STX-ach:
    wysokotonowy: GDWK-10-250-8-AK (niestety nie jest teraz dostępny na stx.pl)
    średnio/wysokotonowy: GDN-17-140-8-SCX
    wysokotonowy: GDN-32-450-8-SC
    Zwrotnica też z STX: Zwrotnica 3D-12
    Suma = 640zł
    Co do zwrotnicy to czytałem że najlepiej samemu zrobić, tylko że nie znam się za wiele na tym ale mam dużo chęci więc myślę że z gotowym projektem dałbym radę coś złożyć. Chyba że ta z STX byłaby dobra to wolałbym gotową kupić.
    Z góry dzięki za pomoc

Zamieszczone przez Wojt88
    Boże broń! Nie kupuj uniwersalnej zwrotki....
    wysokotonowy: GDWK-10-250-8-AK (niestety nie jest teraz dostępny na stx.pl)
    poza błędem to konfiguracja chyba tak rzucana z głowy co?

W tej cenie jeśli chcesz koniecznie 3way to jest jeden projekt ale na troszkę innych głośnikach...

Skomentuj

Za wysoko to on nie zagra :)

:(

W gotowych projektach masz PROJEKT NA SCXach i PJcie
      To chyba sensowne rozwiązanie w tej cenie :)

Skomentuj

mam na to przeznaczone ok 600zł (głośniki+zwrotnice).
        Suma = 640zł
        No to zdecyduj.
        albo masz 600 albo możesz dołożyć wychodzi 640zł za głośniki i niby zwrotnice...
        dolicz jescze deski, kleje sreje itp....

nie widziałem jeszcze konstrukcji trojdroznej z dwoma przetwornikami niskotonowymi i gwizdkiem
        ja bym proponował [jak na 600zł] hymmm coś ci zaproponują...
        ale na początek zrób dwie drogi : ) albo ewentualnie możesz zrobic stwora i 2x GDN 17-140 i piszczalke... np: w d'apollito i podeślesz komuś kto to pomieży i zrobi zwrotki ; )
        a głośniki w stx będą 10 marca ; )
        pozdrawiam

Skomentuj

- mam 600 +/-50zł na same głośniki i zwrotnice
          - tak, konfiguracja rzucona z głowy :wink:
          - jaka to mogłaby być inna konfiguracja 3way jestem otwarty na inne propozycje nie muszą być to koniecznie STX-y
          - a jeśli chodzi o niskie tony to w tym zestawie będą one zadowalające? PROJEKT NA SCXach i PJcie
          ps. dzięki za szybką odpowiedź :wink:

Skomentuj

te trzy drogi moim zdaniem na stxach beda dla CIebie dobre.. budujac monitory na 15cm glosniku lub podlogowki na 18cm mozesz byc jako poczatkujacy niezadowolony z niskich rejestrow... zbuduj to co zaproponowal tomeus, juz gdzies na forum taka konstrukcja chodzi

Skomentuj

Napędzać miałaby to Yamaha RX-V 463 lub 663.
              Budujesz kino domowe czy stereo napędzane amplitunerem do kina, RXV 663 takie pudła wysteruje ale zewnętrzną końcówką mocy przez pre-amp. Moim zdaniem źle kombinujesz.

Skomentuj

W przyszłości chciałbym dorobić do tego subwoofer i satelitki ale na chwile obecna nie mam na tyle pieniędzy.
                -moje założenie na chwile obecna to dwie kolumny(w miarę porządne-tak żebym nie musiał ich za 2 lata wymieniać) następnie dorobić do tego subwoofer i kiedyś tam resztę.
                Mógłbyś mi funiax1 jakiś inny pomysł podrzucić?

Skomentuj

Amplitunery mają niewielką realną moc na kanał więc lepiej nie obciążać końcówek mocy wielkimi głośnikami niskotonowyni, dolny bas ma odtwarzać sub który ma swój wzmacniacz.Lepiej zainwestować w dobry zestaw dwudrożny który nawet bez suba zagra lepiej niż to co planowałeś wyżej, głośniki niskośredniotonowe 18cm to max jakie bym dał.

Skomentuj

Mam kolejne pytanie :mrgreen:
                    zdecydowałem się na zestaw gdn22 140-8scx gdm14 150-8scx gdwk10 200-8pj i mam takie pytanie bo w następnej kolejności będę chciał złożyć jakieś monitory i centralny i chciałem kupić od razu elementy na zwrotnice do wszystkich głośników
                    osobiście myślałem nad gdn15 100-8akx dx25tg05-04 jako monitory, nie wiem czy na głośnik centralny nadaje się taka sama konfiguracja jak na monitory?
                    nie wiem czy ma sens dawać "lepsze przetworniki" do monitorów i centralnego od tych co są w głośnikach frontowych?
                    prosiłbym o sugestie innych możliwych konfiguracji takiego "kina domowego"
                    z góry dzięki i pozdrawiam Wojt :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                    X