Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny , jak policzyć objętość ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny , jak policzyć objętość ?

witam !
    już kiedyś pisałem że mam zamiar zrobić kolumny na gdn 30/80/4 ... dorobiłem sie wkońcu średniotonówek i zwrotnic zwrotnice tanie i bede w nich zmieniał kondki ale to inna bajka ...
    GDN'y są cięte na 400Hz już miałem wszystko poskładać ale przeprowadziłem jeszcze 1 symulacje na winISD i doszedłem do wniosku że coś tu nie gra a mianowicie otwór b-r miał niby mieć 3 cm długości przy strojeniu na 40.15 Hz ( sama płyta ma 25 mm)
    uznając obliczenia za błędne próbowałem znależć sposób obl tunelu b-r ołówkiem na papierze myślałem żby zrobić b-r szczelinowy skoro nie potrafie " rurowego" , ale i tu poległem .....

1) pytanie / prośba - jeśli ktoś dysponuje wzorami z pewnego żródła (a nie str internetowej "Bolka" ) na temat strojenia b-r prosze o podanie .

pomyślałem również że skoro nie potrafie tego bassrefleksu zrobić to może go poprostu oleje i zrobie obudowe zamkniętą .... symulacja .... charakterystyka opada przy 70hz -3db :/ ( obudowa 60l ) przeprowadzałem symulacje z większą pojemnością obudowy ale dało mi to jedynie 5hz a kiedyś ktoś mi już na tym forum powiedział że głośnik ( mój GDN) pogubi sie przy 140l :/

2) wiec jak policzyć optymalną objętość obudowy dla mojego głośnika ??? wierzyć symulacjom czy traktować je tylko jak zarys ??

3) jeśli ktoś przprowadzał pomiary/odsłuchy ... czy na obudowie b-r muzyka typu metal / rock / punk tracą na dynamice ( symulacje 12ms ) ??? obudowa closed wypada lepiej ( max 4.5 ms ) ale czy przy niej bas bedzie można poczuć ??

4) jeśli fala dzwiękowa - okresowe zagęszczenie powietrza rezonuje w rurze o dł 3cm to powinno tak samo rezonować w rurze o dł 6 cm i 9 i 12 też itd .... dobrze myśle ??
    ( moje myślenie opieram o anteny... w nadajnikach dł anteny to 1/2 1/4 1/18 1/16 ... dł fali z dzwiękiem jest chyba podobnie ??)

napędzam wzmacniaczem Fishera ca-67 2x 75W przy 8Ohm
    parametry głośnika : http://www.protonsil.pl/?s=1&page=1&k=2&cid=12&p=1

pozdrawiam Tomasz

chemik182 powiem tak: Huh !

Sporo tego jak na jeden raz ale myślę, że w kilku etapach, w czasie wzajemnego dialogu powinniśmy rozwiązać Twoje problemy. A zatem po kolei:
    1. Jakiej objętości obudowę b-r planowałeś zrobić ? 60 litrów ?
    2. Podałeś długość tunelu b-r ale nie jego średnicę, a ta jest także bardzo ważna.

Jeśli chodzi o samo obliczenie długości tunelu b-r na piechotę to polecam Ci niemieckie wzory do obliczania bass-reflex'ów: http://audiomania.info/download.php?cmd=click&id=7
    Jako drugą i nieco prostszą opcję mogę polecić skorzystanie z nomogramu do kreowania bass-reflexu: http://audiomania.info/download.php?cmd=click&id=5
    Trzecia, najprostsza i zarazem chyba najlepsza opcja to skorzystanie z programu symulacyjnego, bo ten sam policzy parametry tunelu w zależności od objętości i częstotliwości rezonansu Helmholtza.

Zamieszczone przez chemik182
    jeśli fala dzwiękowa - okresowe zagęszczenie powietrza rezonuje w rurze o dł 3cm to powinno tak samo rezonować w rurze o dł 6 cm i 9 i 12 też itd .... dobrze myśle ??
    Niestety nie. Układ bass-reflex ( czyli rezonator Helmholtza ) działa na nieco innej zasadzie. Układ bass-reflex jest układem rezonansowym (strojonym na określoną częstotliwość). Częstotliwość rezonansowa układu mechanicznego wynika bezpośrednio z dwóch wielkości: masy drgającej i podatności. W przypadku rezonatora Helmholtza masą drgającą jest masa objętości powietrza wewnątrz tunelu b-r natomiast podatnością jest podatność objętości powietrza zawartej wewnątrz obudowy. Obrazowo mówiąc układ b-r to taki głośnik, w którym membraną jest powietrze w tunelu b-r, a zawieszeniem tej membrany powietrze w obudowie :)
    Logicznie kontynuując wywód dochodzimy do następujących wniosków: im większa masa drgająca tym niżej położony jest rezonans (przy tej samej podatności), a zatem im większa średnica i długość tunelu b-r tym niżej jest nastrojony rezonator Helmholtza. Z kolei im mniejsza jest podatność "zawieszenia" tej masy tym częstotliwość rezonansu układu jest wyższa. Implikuje to stwierdzenie, że im mniejsza obudowa tym mniejsza podatność "poduszki" powietrznej wewnątrz obudowy, a tym samym wyższa częstotliwość rezonansu Helmholtza. Ostatecznie więc częstotliwość strojenia zależy od objętości tunelu b-r i wielkości obudowy w sposób opisany powyżej, zatem mamy 3 wielkości, którymi możemy operować strojąc układ bass-reflex:
    - długość tunelu
    - średnica tunelu
    - objętość obudowy
    Oczywistym jest fakt, że objętość obudowy jest "przystosowywana" do konkretnego głośnika, więc strojenie rezonatora Helmholtza za pomocą objętości nie jest na miejscu (czasem robi się coś takiego choćby w obudowach Band-Pass, ale to zupełnie inna bajka).
    Średnica tunelu wynika z obliczenia prędkości przemieszczającego się w nim powietrza. Najogólniej mówiąc im jest ona mniejsza tym lepiej, bo mniej słyszalne są szumy związane z ruchem powietrza w tunelu. Przyjęło się za granicę uważać nieprzekraczalne 16m/s. W związku z tym strojenie średnicą jest możliwe ale do pewnej granicy. Poniżej pewnej średnicy tunelu powietrze w nim osiągać będzie zbyt duże prędkości.
    No i ostatnia możliwość: długość tunelu. Ta wynika z jego średnicy i żądanej częstotliwości rezonansowej. Jest najprostszą drogą do strojenia układu rezonansowego, bo wraz ze średnicą definiuje objętość tunelu. Oczywiście tu istnieje ograniczenie wymiaru długości tunelu gabarytami obudowy. Tyle o b-r :)

[ Dodano: 2009-03-10, 10:22 ]
    2) wiec jak policzyć optymalną objętość obudowy dla mojego głośnika ??? wierzyć symulacjom czy traktować je tylko jak zarys ??
    To jest odwieczny problem każdego początkującego konstruktora. Odpowiedź jest jasna i precyzyjna: symulator nie jest konstruktorem - zawiera uproszczony model rzeczywistości, a co za tym idzie należy wyniki uzyskane w symulatorze traktować jako punkt wyjścia do projektowania. Najlepsze rezultaty osiąga się empirycznie, dlatego doświadczenie w budowaniu zespołów głośnikowych jest bardzo ważne. Najlepszą metodą jest znalezienie konstruktora, który miał do czynienia z danym głośnikiem i poradzi w jakiej objętości oraz z jakim strojeniem rezonatora głośnik "czuje się" najlepiej.

[ Dodano: 2009-03-10, 10:33 ]
    3) jeśli ktoś przprowadzał pomiary/odsłuchy ... czy na obudowie b-r muzyka typu metal / rock / punk tracą na dynamice ( symulacje 12ms ) ??? obudowa closed wypada lepiej ( max 4.5 ms ) ale czy przy niej bas bedzie można poczuć ??
    Podejrzewam, że podane czasy są wynikiem obliczenia w WinISD lub podobnym programie i mniemam, że niestety nie zostały dobrze przez Ciebie zinterpretowane. Czasy które podajesz (w milisekundach) to tzw. opóźnienie grupowe czyli pierwsza pochodna fazy. Mówi nam o tym jaki czas upływa od momentu podania sygnału elektrycznego na zaciski głośnika do chwili gdy ten sygnał zostanie przez głośnik odtworzony (oczywiście w funkcji częstotliwości). Inaczej mówiąc im bardziej liniowe opóźnienie grupowe (precyzując: im bardziej zbliżony wykres do poziomej prostej) tym zniekształcenia mniejsze (dowód: całka po poziomej linii prostej daje wykres liniowy), bo opóźnienie czasowe dla każdej z częstotliwości jest bardziej "jednolite" lub w przypadku idealnie prostej linii poziomej: stałe. Group Delay (opóźnienie grupowe) definiuje zatem zniekształcenia, a nie "szybkość" głośnika. Wartość GD (opóźnienia grupowego) nie jest tak istotna jak przebieg w funkcji częstotliwości (o czym przed momentem pisałem). Za "szybkość" odpowiada inny parametr: odpowiedź impulsowa czyli reakcja głośnika na impuls diraca, a ta (odp. implsowa) wynika z dobroci układu.

Skomentuj

Więc tak , ogólnie miały być to kolumny uniwersalne zarówno do słuchania muzyki jak i na małe zabawy a także planuje podpięcie do wzmaka DVD dzwięk może nie być super bo i tak nie słysze wszystkiego co powinienem a jedynym źródłem dobrego dzwięku będzie CD i tak rzadko słuchany , ogólnie to już mnie denerwują plastikowe głośniczki wielkości kartonika mleka made in tesco … dlatego chce zrobić coś lepszego na dłużej …

chciałem żeby kolumienki miały ok 80-100 l poj.i dobry bas ponieważ jak już wcześniej mówiłem zaczynałem składać i mam otwory b-r o średnicy 6.8 cm i dł 14 cm i fajnie było by je wykożystać

niewiem czy to poprawne wyliczenia ale chyba najlepiej ( według programu winISD) grało by to w obudowe i prawie 200 l !!

symulacje załączam :

tylko którą obudowe wybrać ?? a jeśli to dlaczego i dlaczego pozostałych nie wybierać ??
      a jak to jest z odległością tunelu b-r od głośnika ?? bo przegrody chyba również jakoś wpływają na to jeśli np wydłuża sie droga głośnik - tunel ??

Skomentuj

tylko którą obudowe wybrać ?? a jeśli to dlaczego i dlaczego pozostałych nie wybierać ??
        Odpowiem Ci na to pytanie gdy załączysz jeszcze zrzut wykresów wychylenia membrany w funkcji częstotliwości :) Na wyczucie mogę powiedzieć, że 200 litrów odpada z racji wytrzymałości mocowej ( o niej możesz sobie poczytać tu: http://diyaudio.pl/portal.php?show=8 ). Stawiałbym na objętości rzędu 60-80 litrów dla zachowania przyzwoitej wytrzymałości mocowej i sensownej dolnej częstotliwości granicznej. Osobiście nastawiłbym się na możliwie małą objętość i kombinował ze strojeniem tunelu tak by f3 uplasować w miarę nisko bez poważnego zafalowania charakterystyki częstotliwościowej (ew. z niewielkim spadkiem efektywności samego b-r).

a jak to jest z odległością tunelu b-r od głośnika ?? bo przegrody chyba również jakoś wpływają na to jeśli np wydłuża sie droga głośnik - tunel ??
        Zasada jaką się stosuje jest następująca: odległość wlotu tunelu (tego końca, który jest wewnątrz obudowy) od najbliższej dowolnej przeszkody powinna wynosić conajmniej tyle ile jego średnica. Twierdzenie to jest prawdziwe dla obliczeń dokonywanych w symulatorach czy też ze wzorów na piechotę gdzie nie uwzględniamy efektu Coanda. Jeśli konstruktor ma świadomość tego efektu to nic nie stoi na przeszkodzie w umiejscowieniu tunelu praktycznie w dowolnym miejscu pod warunkiem zachowania takiego ustawienia by nie następowało dławienie przepływu powietrza. Mało kto zwraca uwagę na fakt, że szczelinowe tunele b-r prawie zawsze obarczone są efektem Coanda, a w związku z tym powinno się je nieco skracać w stosunku do długości wynikającej z obliczeń (mowa o tunelach których powierzchnię wewnętrzną stanowi ścianka obudowy). Oczywiście najlepszą metodą jest strojenie wg pomiaru impedancji - tylko wtedy mamy gwarancję, że układ b-r ma taką częstotliwość rezonansową jaką założył konstruktor.
        Usytuowanie tunelu względem głośnika nie ma żadnego znaczenia.

Skomentuj

Ok mniej wiecej już kumam o co chodzi z tym bass refleksem i bede się starał nie mylić z falami elektromagnetycznymi …. naprawdę dzięki , i jeszcze jak możesz zerknij na te oto wykresy:

program standardowo wylicza mi obudowe na 63.4 l choć na 80 wszystko lepiej wygląda … dlaczego tak robi ??

[ Dodano: 2009-03-14, 14:47 ]
          sorki za niecierpliwość ...
          może ktoś jeszcze , potrafi mi wyjaśnić jakie zjawiska zachodzą w obudowe i która obudowa i dlaczego, byłaby najlepsza dla mojego głośnika by uzyskać w miarę niski bas??

Skomentuj

Zacznijmy od tego, że nadal nie załączyłeś wykresu Cone Excursion.
            Mimo to można przeanalizować wykresy, które załączyłeś.

Zacznijmy od tego, że wykres ch-ki fazowej na niewiele się zdaje :)
            Wykres SPL mówi nam już duuużo więcej. "Szlachetna" obudowa zamknięta nie zapewni Ci dobrego zejścia. f3 takiego suba sięgnie raptem ~80Hz, co jest żadnym osiągnięciem. Gwarantuje natomiast bardzo małe zniekształcenia (czego dowodzi wykres opóźnienia grupowego). Reasumując: w ogóle nie brałbym tej obudowy pod uwagę.
            Obudowa 63 litry zaproponowana przez WinISD - Z całą pewnością wytrzymałość mocowa w tej obudowie będzie przyzwoita z niewielkimi zniekształceniami. F3 na poziomie nieco ponad 50Hz, łagodne opadanie ch-ki bez zafalowań. To są zdecydowane plusy tej aplikacji.
            Ogromna obudowa 200litrowa odpada w przebiegach z kilku powodów: po pierwsze mała efektywność rezonatora, po drugie z całą pewnością opłakana wręcz wytrzymałość mocowa, a zatem wielkie ryzyko uszkodzenia przetwornika przy większych natężeniach dźwięku, a przy tym duże zniekształcenia w zakresie częstotliwości efektywnej pracy rezonatora. Samo zło :)
            Obudowa 100 litrów niesie ze sobą ryzyko nie najlepszej wytrzymałości mocowej. Poza tym przy tak strojonym układzie b-r ch-ka jest łagodnie opadająca już od ~150Hz, co pozwala wysnuć wniosek, że przy tak nisko strojonym rezonatorze pracuje on z niebywale małą efektywnością, tym samym nie zapewniając zesztywnienia membrany w rezonansie. Mówiąc krótko jestem prawie pewny, że membrana w takiej aplikacji w granicach 40-50 Hz latałaby jak szmata grożąc uszkodzeniem głośnika.
            Najrozsądniejsza z tych aplikacji wydaje się obudowa 80l@40Hz. Długi zakres liniowy przetwarzania. Dość dobra efektywność w zakresie pracy rezonatora, stosunkowo niewielka objętość daje nadzieję na przyzwoitą wytrzymałość mocową, a i wykres group delay nie wygląda jakoś wybitnie koszmarnie.
            Tak naprawdę cała ta analiza jest nieco wróżeniem z fusów, bo w przypadku subwooferów niezwykle istotna jest analiza zachowania się przetwornika w obudowie przy dużych sygnałach, a tego zrobić nie możemy ze względu na brak wykresu wychyleń membrany w funkcji częstotliwości. Osobiście zweryfikowałbym jeszcze strojenie w obudowie 80litrów posługując się np. niemieckimi wzorami, które wcześniej wskazałem.

program standardowo wylicza mi obudowe na 63.4 l choć na 80 wszystko lepiej wygląda … dlaczego tak robi ??
            Aby odpowiedzieć na to pytanie trzeba by przeanalizować algorytm zaimplementowany w WinISD. Ponieważ jest to symulator, to uwzględnia on szereg zależności, z których niejako wyciąga średnią ważoną. Sporadycznie się zdarza, żeby priorytety symulatora pokrywały się z założeniami konstruktora, dlatego nie można wierzyć ślepo w to co symulator wylicza

Skomentuj

za twoją namową ( bo swojej intuicji nie wierze bo dopiero zaczynam ...) przebadam dokładniej pbuwoy w zakresie od 65 -80 l ... i chyba bede musiał poszukać i zatrudnić inny program ponieważ ten nie widze by miał możliwość wykreślenia wychylenia membrany ... w wolnej chwili polcze na wzorach co mi podałeś i postaram sie wyciągnać jakieś wniąski

coraz bardziej mam wrażenie że te kolumny nie bedą takie super jak sobie wyobrażałem :/ i drożej niż liczyłem ... ale narazie sie nie bede poddawał tylko szedł za waszymi radami .
              dzięki za dotychczasowe podpowiedzi i prosze o wszelkie inne jeśli ktoś miał i robił coś na głośnikach : tonsila GDN 30/80/4 i GDWT 9/100 I średniotonowce cobra ale jak sie przyjrzeć to od GDM 12/60/4 różni sie tylko nakejką "cobra"...

i jeszcze takie pytanko .... jakby tak układ b-r dostroić na częstotliwość rezonansową głośnika to chyba bedzie najlepiej ?? głośnik wtedy jest słaby i jego role przejmie otwór ??

Skomentuj

i jeszcze takie pytanko .... jakby tak układ b-r dostroić na częstotliwość rezonansową głośnika to chyba bedzie najlepiej ?? głośnik wtedy jest słaby i jego role przejmie otwór ??
                Niestety nie masz racji. Zacznijmy od definicji rezonansu: rezonansem nazywamy gwałtowny wzrost wychyleń membrany na skutek pokrycia się częstotliwości wymuszenia (w przypadku głośnika częstotliwości sygnału elektrycznego) z częstotliwością drgań własnych membrany - Fs. Taka forma definicji pozwala wyciągnąć wniosek, że przy niewielkim nawet sygnale elektrycznym o częstotliwości Fs membrana będzie miała skłonności do dużych wychyleń. Tym samym pobudzenie rezonatora Helmholtz'a będzie bardzo silne i jego praca niezwykle efektywna. Wziąwszy pod uwagę, że głośnik w swoim rezonansie pracuje z reguły z efektywnością zbliżoną do nominalnej, i dodamy w tym miejscu dużą efektywność pracy rezonatora promieniującego synfazowo z głośnikiem będziemy mieć na ch-ce częstotliwościowej zestawu górę a la Mount Blanc :) Oczywiście nie można tego przyjąć za regułę, bo są to wnioski zakładające efektywne przetwarzanie w rezonansie, a taka sytuacja występuje w przypadku głośników o dużej dobroci. Gdy dobroć jest bardzo niska sytuacja się nieco odwraca. Układ b-r stroimy wówczas powyżej Fs aby zapewnić wspomaganie przetwarzania na długim i łagodnym spadku efektywności przetwarzania samego przetwornika rozciągając zakres liniowy ch-ki przetwarzania w dół. Spotkałem się chyba 2 lub 3 razy ze strojeniem układu b-r w częstotliwość rezonansu głośnika w obudowie ale jest to przypadek sporadyczny i wymaga złożeniu kilku "okoliczności". Celem stosowania układu b-r jest przejęcie roli głośnika tam, gdzie sam głośnik już "niedomaga" rozciągając tym samym liniową część ch-ki częstotliwościowej zestawu w dół. Rzecz jasna należy przy tym mieć na uwadze także fakt, że rezonator powinien zapewnić odpowiednie zesztywnienie membrany głośnika w jego rezonansie oraz w swoim extremum efektywności powinien promieniować z efektywności zbliżoną do efektywności głośnika. De facto najlepszym sposobem na strojenie układu b-r są pomiary i jeszcze raz pomiary :)

[ Dodano: 2009-03-16, 14:01 ]
                chyba bede musiał poszukać i zatrudnić inny program ponieważ ten nie widze by miał możliwość wykreślenia wychylenia membrany
                Ściągnij sobie ten: http://www.linearteam.dk/default.asp...load=winisdpro

[ Dodano: 2009-03-16, 14:35 ]
                Osobiście widzę ten głośnik w obudowie 80l strojonej na 37Hz (wytłumienie Qa = 50) - jest to aplikacja bardzo zbliżona do strojenia modelowego QB3 (Quasi-Butterworth) ale zapewniająca nieco lepszą wytrzymałość mocową:

Z wykresów można odczytać co następuje:
                Dolna częstotliwość graniczna przy -3dB wyniesie ok. 43Hz
                Przy pełnej mocy (tj. 80W) wychylenia membrany sięgną aż 5,5mm. Jest to poza Xlin głośnika ale mechanicznie wytrzymać powinien (Xlin dla tego GDNa wynosi 3,25mm)
                Przy założeniu tunelu b-r o średnicy 10cm prędkość powietrza sięgać będzie przy pełnej mocy aż 19m/s jednak tunel o tej średnicy jest dobrym kompromisem między prędkością powietrza, średnicą tunelu i ryzykiem wystąpienia rezonansu rurowego w tunelu.
                De facto nie sądzę, że przy tej efektywności głośnika będzie go cisnął na maksa, więc obudowa 80litrów wydaje się bezpieczna, a przy tym zapewni bardzo przyzwoite zejście :)

Skomentuj

ta wersja alfa mi nie działa ... :/ tzn po wpisaniu parametrów wszystkich jakie jestem w stanie wpisać, przy zapisywaniu wyskakuje jakiś błąd i nieche mi zapisac głośnika ... chciałem zrobić symulacje z tunelem zamiast 10 cm ( takiego nie mam i musiałbym kupić ) to 2 razy 6.8cm bo takie akurat posiadam ... próbowałem podmienić pliki z win isd tego co miałem poprzednio żeby ten głośnik mieć w bazie tago nowego win ale różnica w rozszerzeniach na to nie pozwala i wyskakuje błąd ... Tobie też sie tak robiło na początku ?? sugerujesz 80l i taką zrobie tylko ona musi być nieco wieksza bo wytłumienie i przegrody itp to tak 90l bedzie akurat ?? nie mam tej watoliny to bede wytłumiał gąbką z materacy i tym co jest takie włukniste pod obiciem tapczanu to chyba ze 10 l zajmie co nie ??

Skomentuj

Wytłumienie watoliną itp. pozornie zwiększa objętość więc go nie licz :!:
                    p.s tez nie korzystam z tej wersji bo mi parametrów nie akceptowała, nie wiem dlaczego :evil:

Skomentuj

chemik182, cygaret, odznaczcie opcje "Auto calculate" i będzie działać.

Skomentuj

Michał K., bez sensu radzisz :) Przy wpisywaniu parametrów w WinISD alpha trzeba przestrzegać swego rodzaju procedury (wystarczy zajrzeć do Helpa). Dla leniwych mini-tutorial:

[note="WinISD Help"]Sugerowana procedura wpisywania parametrów głośnika jest następująca (sprawdź najpierw czy opcja ''Auto calculate unknowns'' jest zaznaczona):

1. Wpisz Mms i Cms

Program wyliczy Fs. Jeśli któryś z parametrów (Mms lub Cms) jest nieznany, wpisz Fs i ten który jest znany.

2. Wpisz Sd, Bl i Re

Teraz program powinien wyliczyć wszystko z wyjątkiem Qms, Qts i Vas. Zauważ, że Vas może nie zgadzać się dokładnie ze specyfikacją producenta, ale jak wiadomo ten zależy od warunków otoczenia definiowanych w opcjach programu. Proponujemy pozostawić wartość wyliczoną nawet jeśli jest różna od producenckiej, chyba że wystąpił błąd gruby, wówczas należy zweryfikować wcześniej wpisane dane.

3. Wpisz Rms lub Qms.

Preferowaną wielkością jest Qms, ponieważ to ona jest z reguły mierzona bezpośrednio.

4. Wpisz Hc (wysokość cewki), Hg (wysokość szczeliny) i Pe (moc nominalna głośnika).

Parametry Hc lub Hg lub oba wpisujemy jeśli są dostępne. Na ich podstawie program wylicza Xmax. W przypadku braku jednego z parametrów (Hc lub Hg) wpisujemy Xmax i jeden z nich, który znamy. Jeśli producent nie podał żadnego z nich (ani Hc ani Hg) wówczas wpisujemy tylko Xmax.

5. Wpisz ilość cewek głośnika.

Podanie ilości cewek skutkuje wyliczeniem wartości prawdziwego SPL (1W/1m). Wielkość ta można nawet dość znacznie różnić się od podanej przez producenta wartości, która to bardzo często wynika z marketingowych przesłanek, a nie rzeczywistego stanu rzeczy (na szczęście nie zawsze).

6. Skoryguj wartość impedancji znamionowej jeśli jest to konieczne (Znom).[/note]

W dalszej części powinno się opisać dokładnie sprawy związane z "opanowaniem" parametrów dla głośników wielocewkowych ale sądzę, że na potrzeby tego wątku można to pominąć.

sugerujesz 80l i taką zrobie tylko ona musi być nieco wieksza bo wytłumienie i przegrody itp to tak 90l bedzie akurat ??
                        Teoretycznie obudowę musisz powiększyć tylko o objętość zajmowaną przez wzmocnienia. Wytłumienie jest w moich obliczeniach już uwzględnione (parametr Qa). W praktyce nie siliłbym się na dobór objętość z dokładnością do mililitra bo to po prostu nie ma sensu. Wzmocnienia "zabiorą" najwyżej 1-2 litry z objętości obudowy i nie wpłyną ta tyle znacząco na efekt końcowy by się tym przejmować. Zostaw 80 litrów.

nie mam tej watoliny to bede wytłumiał gąbką z materacy i tym co jest takie włukniste pod obiciem tapczanu to chyba ze 10 l zajmie co nie ??
                        Gąbkę możesz sobie od razu darować. Subwoofery tłumi się materiałami o małej gęstości i dużym tarciu wewnętrznym - dobrze nadają się wszelkiego rodzaju włókniny, wełna owcza, luźne filce i temu podobne. Gąbka da pewien efekt - owszem - tyle, że nie współmierny do użytej ilości tego materiału. Nie warto zatem jej brać pod uwagę, jako że przy swojej gęstości tłumi ona skutecznie wyższe częstotliwości niż te, które przetwarza subwoofer.

Skomentuj

dzięki za instrukcje już w miare działa , fajnie sie złożyło że akurat te tunele które mam i śr 6.8cm i dł 14cm bedą działały identycznie jak ten o śr 10.2 cm a a wydatek przepływającego powietrza to tylko 14,6 m/s :lol: naprawdę ogromne dzięki za pomoc , cierpliwość i edukacje :) ale jeszcze jedna rzecz mnie trapi: jak sprawdzałem i podłączyłem ten głośnik pod zwrotnice i poukładałem na tapczanie i spr jak gra przy 70 W to tak średnio byłem zadowolony gdyż podczas odtważania basu głośnik już sobie nie radził z 200-800Hz ztn tak jakby coś te pasmo obcinało ... i teraz tak jeszce pomyslałem że skoro sobie nie radzi to obetne to z czym sobie nie radzi i dam na inny głośnik i jakbym wykręcił ze starych monitorków to miełbym GD 20/10 i było by ok .. lecz jeśli tak postąpie to otrzymam kolumne 4 drożną .... z podziałem :
                          200Hz/800Hz/4.5kHz .... co o tym myślicie ??

Skomentuj

chemik182, to że głośnik sobie nie radzi z basem bez obudowy to nic nowego. Następuje tzw. zwarcie akustyczne.
                            Nawiasem mówiąc mógłbyś napisać to:
                            podłączyłem ten głośnik pod zwrotnice i poukładałem na tapczanie i spr jak gra przy 70 W to tak średnio byłem zadowolony gdyż podczas odtważania basu głośnik już sobie nie radził z 200-800Hz ztn tak jakby coś te pasmo obcinało ... i teraz tak jeszce pomyslałem że skoro sobie nie radzi to obetne to z czym sobie nie radzi i dam na inny głośnik i jakbym wykręcił ze starych monitorków to miełbym GD 20/10 i było by ok .. lecz jeśli tak postąpie to otrzymam kolumne 4 drożną .... z podziałem :
                            200Hz/800Hz/4.5kHz .... co o tym myślicie ??
                            bardziej zrozumiale, bo nawet nie wiem czy dobrze się domyśliłem sensu tego werbalnego chaosu
                            W czterodrożną konstrukcję się nie pakuj - szkoda Twojej kasy.

Skomentuj

ok naprawde dzięki dziś kupuje mdf jak sie uda i watoline i jeśli nic mi nie wypadnie w weekend to je wstępnie złoże :mrgreen: sorki za chaotyczne pismo :oops: , bede sie starał jaśniej precyzować myśli . zwrotki postaram sie wymienić u takiego gościa tak żeby pierwszy podział był ok 500Hz

pakować do kolumn jakieś porządniejsze kalbe ? obecnie mam OFC 2 x 1.5mm^2 ponieważ zobaczyłem promocje kabla OFC 2x 4mm^2 i kosztuje 9.99 za mb zastanawiam sie czy nie kupić 4m i okablowanie w kolumnach z niego zrobić .. opłaca sie czy nie ?? wpłynie słyszalnie na jakość ?

Skomentuj

pakować do kolumn jakieś porządniejsze kalbe ? obecnie mam OFC 2 x 1.5mm^2 ponieważ zobaczyłem promocje kabla OFC 2x 4mm^2 i kosztuje 9.99 za mb zastanawiam sie czy nie kupić 4m i okablowanie w kolumnach z niego zrobić .. opłaca sie czy nie ?? wpłynie słyszalnie na jakość ?
                                Daj spokój - 1,5mm˛ spokojnie wystarczy.
                                A ta promocja to jakaś ściema - ja Ci mogę sprzedać dobry przewód OFC 2x4mm˛ po 9,00 zł/mb (mam go jeszcze ze 30mb) :lol:

Skomentuj

Po co przeplacac: http://www.elenet.com.pl/product_inf...ducts_id=13181

Skomentuj

To jest cena :!: Pytanie tylko jakie mi się rodzi to czy miałeś te przewody ? Ja swego czasu kupiłem tani przewód VoiceKraft'a cechowany jako OFC, a magnes go przyciągał jak miód pszczołę :lol:

Skomentuj

Mialem i mam. Miedz bez zadnych domieszek, zero alu, stali itp. 99.9% czyli jeszcze nie OFC ale w zupelnosci wystarcza. Teraz juz zdrozlay, w szczycie kryzysu 2.5mm2 kosztowal 0,99 brutto.

Skomentuj

jak kupie ten przewód to zrobie jego chemiczną analize jakościową i ilościową i wam powiem ile naprawde jest tej miedzi w miedzi :mrgreen: tylko jakąś wage musze skołować co waży tak do 0.0001 lub 0.00001 g żeby było dokładnie bo w budzie do pokoju wagowego mnie nie wpuszczą z kablem :sad:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X