Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

budowa subwoofera za 500zl (wzmacniacz juz jest)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

budowa subwoofera za 500zl (wzmacniacz juz jest)

Witam wszystkoch forumowiczów.
    Czasami przychodzi taki moment że trzeba przyznaś się do błedu. Zrobiłem sobie zubwoofer wg jakiegoś tam programu, nie słuchałem kolegów forumowiczów :oops: .Spaliłem się a razem ze mną mój "zajebisty" głośnik który już do niczego się nadaje(poszedł z dymem i 0,5l denatyratu :twisted: ). Ale to moja porażka.
    Mam tylko jedem problem. Dostałem (upragniny po długim oczeiwaniu) dwa tygodnie temu panel od IRKA (chwałe Ci IRKU za robote - jesteś WIELKI) 150w/4Ohm.
    I mam problem. Mam obudowę ok 94l br. potrzebuje "coś" żeby w nią wsadzic albo zrobic nową bude. Myślałem nad stx 30/120 lub jakimś sls12 lub xxls może coś innego (do 500zł za głośnik lub ew. wiecej. Niewiem co mam zrobic. Miałem takie plany :sad: a tu klops. Jesli macie jakieś pomysły będe wdzięczny
    Pozdrawiam POGPORZELEC

No stary do 500zł to nie gdn 120/30 :P... powiedz jaki masz pokoj itd i do czego to ma byc. No i jesli masz 500zł to nie wiem czy oplaca sie oszczedzac na budzie jakby byla inna potrzebna

Skomentuj

ok.Więc mój pokój ma OK 16m2 i 3m wysokości. Dużo oglądam kina ale słucham też muzykę(po prostu jest to salon w którym najwięcej przebywam).niechciał bym żeby moja kolejna konstrukcja nie była"spalona" musi to być coś naprawdę sprawdzonego, stąd ten pomysł w sls lub xxls. Po srodze nowed być ew. Daytn luą mivoc.niestety moja wiedza w tej dziedzinie nie jest tak obszerna jak w farbach dlatego oddaje sprawę w Wasze ręce.

Skomentuj

Nie na temat...
        zmień nazwę tematu na np. kolejny sub za 500zł, a subtopic np moja pierwsza konstrukcja to porażka; zauważ że to forum i ludzie szukają po słowach kluczowych - nikt nie będzie szukał frazy "przyznanie się do porażki"

Skomentuj

Zamieszczone przez alexrac
          pomysł w sls lub xxls
          z tym napedem zapomnij :P

Mam obudowę ok 94l br. potrzebuje "coś" żeby w nią wsadzic
          2 glosniki 12" :lol:

wywal ta obudowe co masz i szukaj cos z czym poradzi sobie ten panel
          mocy za wiele nie masz wiec glosnik tez nie moze byc za mocny
          do takiego pomieszczenia starczy jeszcze 10" glosnik. ale to zalezy co masz na frontach?

jak ma byc nie wiecej jak 150W, koniecznie 4ohm i w dodatku wolniejsze brzmienie to naprawde nie wiem co mozna polecic :???:
          do glowy przychodza mi jedynie 8"

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            wywal ta obudowe co masz i szukaj cos z czym poradzi sobie ten panel
            mocy za wiele nie masz wiec glosnik tez nie moze byc za mocny
            Np. Mivoc XAW 210HC :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
              Np. Mivoc XAW 210HC :wink:
              ok.Więc mój pokój ma OK 16m2 i 3m wysokości.
              Niestety XAW210HC nie poradzi sobie w takim dużym pokoju. Ja tu widzę tego ushera za 250zł, nieźle się powinien nadać. Ew. ten tonsil o ktorym pisales ale w wersji 4 ohm :)

Skomentuj

sls 10' albo jeden z model firmy Dayton. Tez maja ciekawa oferte wooferow.

W 16m^2 to 10' powinno byc ok.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                  Niestety XAW210HC nie poradzi sobie w takim dużym pokoju.
                  jeden raczej nie. ale 2szt to juz bedzie niezla zabawa :twisted:

Zamieszczone przez bialagora
                  sls 10'
                  8ohm - odpada
                  Zamieszczone przez wasik1989
                  Ja tu widzę tego ushera za 250zł, nieźle się powinien nadać
                  http://www.loudspeakershop.eu/glosni...33-p-1604.html ? jezeli tak to jaki jest sens tej wypowiedzi skoro wczesniej czepiales sie ze 8" to za malo? :P

Zamieszczone przez bialagora
                  W 16m^2 to 10' powinno byc ok.
                  w typowych 16m2 8" w zupelnosci starczy. ledwo co 2x18cm tutaj sie rozwijaja. ale kolega ma wyzszy pokoj wiec kubatura jest taka sama jak w 20m2. a tutaj faktycznie zalecam min 10"
                  2x8"=12" to juz zabawa robi sie naprawde ciekawa :P

Skomentuj

A może 2Xmds08 tez ma dobre opinie jak na 8``?

Skomentuj

pewnie ze moze byc - ale mocy masz za malo ;]
                      tak samo mozesz kupic XAW 310 ktory jest teraz na allegro za 200zl. ale co z tego skoro odkrecisz wzmacnaicz na maxa a glosnik bedzie wolal "WIECEJ!!" :P

Skomentuj

A może 2Xmds08 tez ma dobre opinie jak na 8``?
                        do takiego pomieszczenia jeden Mds08 w zupełności wystarczy, mocy też, aż taki łakomy nie jest. Bierz MDSa. Obudowa 23-25L @ 37-40Hz i gitara.

Skomentuj

a nie lepiej żeby kupił głośnik 12 a później sobie dozbierał do wzmacniacza i tylko go wymienił? kontrole nie kontrole jakoś na zauważyłem większych różnic w basie przy zasilaniu 300W i 30W oczywiście oprócz głośności i komfortu z zapasu mocy moim zdaniem lepiej mieć większy głośnik i słuchać ciszej przecież nie jest głuchy i usłyszy przesterowanie a większy głośnik=wyższe spl= mniejsze zapotrzebowanie na moc do wytworzenia większego ciśnienia=niższe zejście=możliwość późniejszej wymiany wzmacniacza na mocniejszy itp itd...

Skomentuj

nosmaster, Masz częściowo rację, że im większy głośnik, tym z reguły lepsze zejście i wyższy spl. Jednak należy zwrócić uwagę by moc głośnika nie była za duża i związany nią ciężar cewki, membrany i sztywność zawieszenia. Wtedy ze słabym wzmacniaczem, na niskich poziomach głośności, będzie grał mizernie a rozwinie pełnię swoich możliwości,i zasilany mocnym piecem, przy ciśnieniu trudnym do zniesienia w niewielkim pomieszczeniu. Uważam, że do opisanych warunków odsłuchowych MDS 08 w br, jak proponuje DIGIPROCOMP, będzie w sam raz, chyba że alexrac, lubi ekstremalne poziomy głośności i trzęsienie ziemi. :wink:

Skomentuj

Przecież niezależnie od tego czy wzmacniacz ma 20 czy 1000W sygnał elektryczny który dostaje głośnik przy wysterowaniu poniżej 20W jest taki sam na obu wzmacniaczach nie mówię o przesterowaniach bo to wiadome że wtedy już nie jest :). Fajnie by było gdyby ktoś mi wytłumaczył po co pakuje się zawsze wzmacniacze na max wytrzymałość głośników pomijając aspekt max głośności. jeśli ktoś chce słuchać z moca poniżej 5W to po jakiego grzyba mu wzmacniacz 300W skoro wystarczy 10W i myśląc logicznie grać powinno tak samo przy tych 5W na wzmacniaczu 10W jak przy 5W na wzmacniaczu 300W. każdy mówi o jakichś kontrolach bla bla bla rozumiem że przy większych mocach ale poniżej max mocy wzmacniacza kontrola powinna być zawsze taka sama niezależnie od tego jaką maxymalną mocą dysponuje wzmacniacz bo sygnał jest taki sam na każdym wzmacniaczu. Będę wdzięczny jak mi to wszystko ktoś wytłumaczy.

Skomentuj

http://www.hifi.pl/porady/ogolne/moc01.php czyli jakieś 3-5W

[ Dodano: 2009-03-16, 15:20 ]
                                ps MDSa08 miałem w pokoju 3,8x4m

Skomentuj

akurat to na nic nie odpowiada, podałem konkretny przykład 10W wzmacniacz w którym wykorzystamy tylko 5W i wzmacniacz 300W który tez jest wysterowany na 5W wedółg logicznego myślenia sygnał z obu będzie taki sam więc i dźwięk jeśli nie to prosze mi wytłumaczyć dlaczego.

Skomentuj

5w to 5W i na obu wzmacniaczach głośnik powinien grać tak tamo. Przynajmniej tak to rozumuję. Pewnie zaraz pojawi się mnogo postów, że to za mało, brak kontroli itd. W linku jest idealnie wytłumaczone ile mocy jest potrzebne na "domowy użytek".

Skomentuj

no właśnie czyli myślimy tak samo :)

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                                        kontrole nie kontrole jakoś na zauważyłem większych różnic w basie przy zasilaniu 300W i 30W oczywiście oprócz głośności i komfortu z zapasu mocy
                                        :lol: w takim razie niewiele slyszales :lol:
                                        roznice slychac juz miedzy 20 a 60W a co dopiero 30 a 300W :P
                                        Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                                        5w to 5W i na obu wzmacniaczach głośnik powinien grać tak tamo
                                        tak, bo tak samo bedzie gralo. ale co z tego skoro glosnik nie rozwinie swoich mozliwosci i nie pokaze na co go stac.
                                        tez nie wiedzialem o co w tym chodzi az do momentu kiedy sam sie o tym nie przekonalem.
                                        zaczynalem zabawe z ARN 200-09. glosnik na 60W gral zupelnie inaczej niz na 20W. niby ronica niewielka ale brzmienie zmienilio sie calkowicie

zaraz zaczniecie sie czepiac ze nikt na pelnej mocy nie slucha. skoro tak to po jaka cholere komu sub skoro kolumny wystarczaja?
                                        jak robic suba to tak zeby spelnil wszystkie oczekiwania ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X