Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przebudowa systemu.Kilka pytań.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przebudowa systemu.Kilka pytań.

Witam.Ostatnio stwierdziłem że mój zestaw nie jest zbyt idealny i zaczyna mnie troszkę nudzić bo:
    -mogę słuchać na nim tylko muzyki i to na dodatek tylko z płyt( nie mam tunera)
    -oglądanie filmów DVD w stereo nie jest zbyt fascynujące i to na dodatek bez suba.
    -nie mam zbyt wiele orginalnych płyt a te co mam już się powoli nudzą(MP3 nie słucham)
    -przydał by mi się tuner ale za dobry trzeba dać w granicach 100-200zł(oczywiście używka w dobrym stanie)

Zestaw składa się obecnie z Wzmacniacza Denon PMAA860(szampański) odtwarzacz Denon CDC 660(też szampański) no i monitorów na Seas.
    Tak sobię pomyślałem żeby urozmaicić troszkę to wszystko pozbędę się wzmacniacza i CD a zakupię Amplituner będę wtedy mógł rozbudować zestaw do 5.1. Seurund i centralny zbudował bym na serokopasmówkach TangBanda( o których ostatnio było troszkę na forum powinny się nadać) z czasem dobudują suba a seasom zrobię porządne podłogówki.
    Będę sobie oczywiście mógł zaoszczędzić zakup Tunera.

Teraz pytania:
    -za ile mogę sprzedać mój zestaw CD i Wzmacniacz oba są w stanie idealnym do CD jest pilot laser chodzi jak nówka.
    -jaki amplituner kupić nowy czy używany? Myślę że budżet będzie oscylował w granicach 600-700zł. Byłem w markecie i oglądałem ampli w tych cenach i szczerze powiem że się troszkę zniechęciłem do tych plastikowych wynalazków co warzą po 5KG i mają po 5X100W a i power comsubtion 200W
    Może lepiej było by kupić jakąś używkę robioną w Japoni (żeby tylko miała pilota)
    -czy te szeroko pasmowe TB sprawdzą się w roli kolumn efektywnych?

Zamieszczone przez toma085
    sprzedać mój zestaw CD i Wzmacniacz
    Jak sprzedasz wzmacniacz to będziesz zawiedziony przy stereo w wykonaniu amplitunera.
    -jaki amplituner kupić nowy czy używany? Myślę że budżet będzie oscylował w granicach 600-700zł.
    Za tą kasę używany dobrej klasy kupisz z pre-aut ale będzie to jakiś starszy model.
    . Seurund i centralny zbudował bym na serokopasmówkach TangBanda( o których ostatnio było troszkę na forum powinny się nadać) z czasem dobudują suba a seasom zrobię porządne podłogówki.
    No ale w kinie kolumny powinny być na takich samych głośnikach.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
      Jak sprzedasz wzmacniacz to będziesz zawiedziony przy stereo w wykonaniu amplitunera.
      Słuchałem moich monitorów na ampli i jakoś nie byłem zawiedziony(fakt że to był drógi od góry model z lat 90)

Za tą kasę używany dobrej klasy kupisz z pre-aut ale będzie to jakiś starszy model.
      No właśnie o tym myślałem możesz polecić jakiś model wart uwagi.

No ale w kinie kolumny powinny być na takich samych głośnikach.
      No niby tak ale niema sensu wydawać tyle kasy jak film będę oglądał max 2 razy w tygodniu a basu i tak z siębie nie wydadzą liczy się pożądna średnica i w miarę wysokie.

Mimo wszystko dzięki za konkretne odpowiedzi i liczę na dalsze uwagi i propozycje.

Skomentuj

No właśnie o tym myślałem możesz polecić jakiś model wart uwagi.
        W tej cenie można wyrwać Onkyo z serii 60X, nie będzie to 605 czy 606 ale 602 nożna znaleźć, jeszcze Harman AVR 3000, ale nie każdemu odpowiada specyficzny charakter dźwięku Harmana, mi on pasuje. Musisz się liczyć z tym że sekcja video w starszych ampli nie jest rozbudowana, żadnych HDMI skalerów itp.

Skomentuj

A co byś powiedział na to:http://www.allegro.pl/item583860626_...dsp_a1000.html
          Wygląda solidnie no i to jedyna ciekawa opcja którą znalazłem na allegro.

Teraz powinien zadziałać.

Skomentuj

Brak dekoderów DTS Dolby digital, moim zdaniem do kina się nie nadaje, zbyt daleko technika poszła już do przodu.
            No to chcąc iść w stronę postępu czyli wszystkie niezbędne bajerki to mogę zapomnieć o pożądnym ampli z japoni no chyba że będę miał nie 700a 7000zł. :cry:

Skomentuj

Nie ma sensu kupowanie amplitunera który nie ma dekoderów DTS dolby digital, filmy są w tych systemach nagrywane.

to jest moim zdaniem warte uwagi, może pójdzie taniej.
              http://allegro.pl/item583068623_ampl...02_okazja.html

Skomentuj

No fajny ale to jest 7.1 a nie wiem czy będzie miał opcję 5.1 a mam tylko takie filmy.

Skomentuj

7.1 a nie wiem czy będzie miał opcję 5.1 a mam tylko takie filmy.
                  Pewnie że jest opcja 5.1, na pozostałe dwa kanały można podłączyć stereo w innym pomieszczeniu[zone 2], lub do wyjścia out zone 2 można podłączyć końcówkę mocy albo wzmacniacz stereo.Mówiąc ogólnie są możliwości rozbudowy systemu a to fajny bajer i czasem się przydaje.

Skomentuj

A mam jeszcze jedno bardzo ważne pytanie które mnie nurtuje.
                    A jak by tak zamiast kupować Amplituner zbudować trzykanałową koncówkę mocy na przykład na symku lub uniampie która zasilała by centralny i seurundy a wzma Denona fronty. Końcówka ta podłączona by była analogowo do DVD który dekoduje sygnał bo ma wszystkie niezbędne dekodery.

Moim zdaniem jest to ciekawe rozwiązanie które ma dwie wielkie zalety nadal można słuchać muzy stereo ze wzmaka niż z ampli(co ma dla mnie wielkie znaczenie) ma się rzetelną moc i tanio by to wyszło.

Proszę o wszelkie sugestie.

Skomentuj

zamiast kupować Amplituner zbudować trzykanałową koncówkę mocy
                      Będzie problem z regulacją głośności bo raczej w DVD nie ma osobnej regulacji dla każdego kanału. Nie będzie możliwości podłączenia innych źródeł takich jak tuner sat, tv, komputer itp a częściej się z nich korzysta niż z dvd.
                      Moim zdaniem jest to ciekawe rozwiązanie które ma dwie wielkie zalety nadal można słuchać muzy stereo ze wzmaka niż z ampli(co ma dla mnie wielkie znaczenie)
                      Właśnie dla tego trzeba zwracać uwagę przy kupnie ampli czy ma on odpowiednie wyjścia do podłączania zewnętrznych wzmacniaczy, te co podawałem to umożliwiają.
                      Cena trzy kanałowej końcówki [sym, uni] z obudową będzie niewiele niższa od używanego ampli dobrej klasy.

Skomentuj

Czaruję...
                      X