Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Strojenie b-r na wolne powietrze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Strojenie b-r na wolne powietrze

siema, mam pytanie jak zestroić br- jeśli głośnik ma grać na wolnym powietrzu żeby wycisnąć z niego jak najwięcej kick basu? Głośnik ma 12 cali niestety nei znam parametrów jedyny parametr jaki jestem w stanie zmierzyć to fs głośnika a wynosi ono 32hz magnes ponad 20cm średnicy przewijałem w nim cewkę i wymieniałem membrane z zawieszeniem oryginalnie głośnik pracował w kolumnie chyba gitarowej i był bardzo wysoko strojony a jego fs wynosiło około 50hz myślę o 50hz i obudowie 50L nie za nisko? teraz mamy 61l 43hz to raczej zdecydowanie za nisko ale przyznam że basu i tak nie jest mało spodziewałem się całkowitego braku a tu miłe zaskoczenie :). napęd daje na głośnik tylko 32W więc musi to być jak najefektywniejsze zestrojenie.

sprubuj ze strojeniem na jakies 70hz powino jak na moje pomoc

Skomentuj

tylko właśnie głośnik ma niskie fs 32hz jak na estradę to chyba nisko hehe chcę mieć zejście do 50hz mniejwięcej słyszalne :P

Skomentuj

Na powietrzu to bedzie tylko buczec jak Ty mu dajesz tylko 32waty...no chyba ze on bedzie sluzyl tak jak wczesniej jako glosnik do pieca. Do czego Ty chcesz go uzywac?

Skomentuj

do nagłaśniania ognisk itp wszędzie gdzie nie ma dostępu do prądu, zasilanie z akumulatora, potrzeba jak najwięcej kich basu ale bez przeginania z jego wysokością heh ma być w miarę przyjemny teraz jest zaskakująco dobrze głośnik testowany między blokami wywoływał spore echo na pewno ma wysoki spl z takim magnesem... cewka jest 2x4omy specjalnie przewijana pod wzmacniacz pokombinuję z objętością obudowy i strojeniem ale chciałbym jakiś punkt odniesienia od ilu zaczynać? 50hz? 60?

Skomentuj

Czyli to nie ma byc do pieca tylko do zwyklej muzyki? To jak tak to ja bym nie stroil go tak wysoko bo bedzie tylko buczal a i tak kik basu nie bedzie.

Skomentuj

Problemem jest słabe zasilenie...żeby poczuć minimalnego chociaż kopa w plenerku trzeba puścić kilka watów na głośnik, a i wzmak nie może być słabowity bo jak marian napisał będzie tylko buczało.
              32hz to wcale nie nisko na estradę, właściwie każdy dobry głośnik subbasowy ma Fs w tych okolicach więc to nie problem. Poza tym częstotliwość rezonansowa w żaden sposób nie wyznacza potencjalnego strojenia.
              Osobiście w takim wypadku zdecydowałbym się na pakę 50l@50hz i zmianę napędu.

Skomentuj

Niestety napęd musi zostać bo źródło zasilania ma tylko 11,5Ah więc oszczędność energii jest bardzo ważna fakt prydałoby się coś mocniejszego wtedy wzmacniacz nie musiałby grać na max ale wszelkiego rodzaju przetwornice odpadają bo pochłaniałyby zbyt dużo energii na 7Ah naładowany maxymalnie akumulator sprzęt puszczony na max grał około 5 godzin a to i tak mało jak na imprezki w plenerze :). Testowałem przed chwilą nowe strojenie około 60hz 4x b-r 7x15 buda około 58~57l chyab jednak na niższym strojeniu było odrobinę lepiej jutro przedłużę b-r o 5cm (strojenie 55hz) zobaczę czy będzie lepiej, jak nie to dam 50hz i nie będę się chyba więcej bawił...

Skomentuj

Czaruję...
                X