Tak się zastanawiam czy ma znaczenie odległość b-r od bocznych ścian kolumny? Zakładając oczywiście że b-r z przodu i do tylniej ścianki została zachowana odpowiednia odległość, z góry i dołu też, to jaka musi być odległość wlotu b-r od bocznych ścianek?? Starczy np. 2cm z każdej strony?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dylemat z b-r
Collapse
X
-
Ku. :twisted: :???:
Weście mnie nie załamujcieTego się właśnie obawiałem ze tak może być. B-r jakieś 6,5 fi. Kurcze, to może być lipa. A 3cm będzie ok? Co gorsza ścianki zwężają się do tyłu...
Kurde nie wiem czy nie trzeba bedzie zrobić go w dół, co burzy mi cąłą koncepcje. jakoś nie bardzo mi sie widzi robić w dół. Do tyłu odpada bo mało miejsca a kolumny głebokie...
A nie - w dół też nie mogę zrobić bo mam na dole komore na zwrotnice do której dostać się można tylko od dołu
[ Dodano: 2009-03-20, 23:35 ]
Ale tak na zdrowy rozum to nie wydaje mi sie aby to aż tak mogło przeszkadzać. Chyba jednak co innego z tyłu a co innego z boku - wiadomo że z tyłu musi być przestrzeń bo powietrze jest z tamtąd zasysane i tam dmucha, a po bokach chyba nie musi być dużo przestrzeni. Szczególnie że jest jej duzo z góry i dołu.
Mi przynajmniej sie tak wydaje... Co wy na to?
Skomentuj
-
No przemyślałem sprawę i pozostaje mi kolanko w takim razie...
Teraz pytanie - bo mam dwa b-r jeden pod drugim w jednej kolumnie (jeszcze nie mam, ale taki jest plan a rury już kupione). kolumna jest dość wysoka więc mogę umieścić jeden zaraz pod głośnikami, a drugi na samym dole. I teraz tak - ten z dołu na pewnie będzie zginał się do góry, a ten z góry może zginac sie do góry (ale wtedy będzie zaraz za głośnikami, czyli nie za dobrze, a może zginać się w dół w stronę pierwszego ale wtedy będzie dupa gdyż odległość wylotów skierowanych w swoją stronę to góra 20cm, może 30 jak by się uprzeć (hehe chyba że wymyśle w ten sposób jakiś inny typ obudowy :mrgreen: ). A poza tym nien weim czy to dobrze jak będą tak oddaleone od siebie b-r (40cm), ale to chyba nien ma znaczenia...?
Można jeszcze dać rurę jedną a grubszą, lecz wtedy będzie długa, a z tego co wiem to też nie dobrze jak rura jest dłuższa niż 30cm. Dobrze mówię?
To które rozwiązanie lepsze?
Dobra edit : oszukałem was, da radę jedną rurę do 30cm dł. dać. Tyle że już mam kupione te b-ry mniejsze. To co, zostać przy dwóch, czy kupić jeden większy?
[ Dodano: 2009-03-21, 17:38 ]
...widzę że skomplikowane pytania zadaje hehe :lol:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez paldoNo przemyślałem sprawę i pozostaje mi kolanko w takim razie...
Zamieszczone przez paldoMożna jeszcze dać rurę jedną a grubszą, lecz wtedy będzie długa, a z tego co wiem to też nie dobrze jak rura jest dłuższa niż 30cm. Dobrze mówię?
daj jednak ten schemat bo nadal nie wiem o co kaman...
a moze szczelinowy dasz?
Skomentuj
-
Myślałem o szczelinowym. A co myślisz o b-r do góry?
Właśnei szczelinowym. Można by to zrobić tak żeby w miarę ładnie wyglądało i chyba oprócz tego że będzie sie do środka bardziej kurzyć to nie widze przeciwskazań. Bo z punktu widzenia akustyki nie ma to znaczenia (chyba że o czymś nie wiem). Mówię o b-r na górnej ściance szczelinowym.
Co do schmatu to muszę narysować, ale sprawa jest dośc prosta - kolumna wysoka, na górze głośniki, zaraz pod nimi jeden b-r a jakieś 50cm niżej drugi b-r, oba z kolankiem. Dolny skierowany w górę, dolny chyba też. A pytanie brzmi czy to dobry patent czy lepiej dać jeden gruby b-r też z kolankiem?
Oto schemat. To na czerono to b-r zagięty do góry - kolanko. No i zastanawiam sie czy nie lepiej było by dać jeden b-r tyle że grubszy w miejscu tego co jest na górze i zagiąć go w dół? Choć jak z punktu widzenia akustyki nei ma to znaczenia to wolał bym aby zostało tak bo rury już mam
[ Dodano: 2009-03-21, 19:25 ]
[ Dodano: 2009-03-21, 19:26 ]
http://www.zshare.net/image/573943177c5f3d29/
Coś mi nie chce ten schemat wejść, dla tego daje link
Skomentuj
-
kaman777, zawsze możesz skrócić i zmniejszyć średnice wrzucając tam gabke (np. karimata do okoła, ja tak mam w budzie do testu - tak apropo - super patent bo można łatwo strojenie regulować. U mnie jest inny problem, ponieważ ja mam po bokach za mało miejsca.
KAPRINT, no właśnie myślę o tym. Zawsze też można zrobić prościej ze zwykłym plus kolanko i do góry.
Daje jeszcze raz link :
http://www.zshare.net/image/573943177c5f3d29/
działa teraz?
Może wyjaśnie - z lewej widok kolumny od przodu, z prawej kolumna z boku
Problem w tym że jak zrobie jak na zdjeciu to wylot b-r bedzie tuż za głośnikiem midibasowym, więc nie weim czy to najlepsze rozwiązanie. Poza tym nie wiem czy samo kolanko to dobry patent - jak tam będzie ze szczelnością, dwa nierównosci spowodowane łączeniami, trzy zginający się tunel pod katem 90 to też chyba nie za dobrze :roll:
[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2009-03-21, 23:26 ]
UWAGI MODERATORAwrzuc zdjecie na normalny serwer do zdjec bo ja tam nic nie widze!
fotosik.pl lub imageshack.us
Skomentuj
-
No nie wiem Paweł S. mi się tam normalnie wyświetla ten obrazek, ładuje się dosyć długo ale jest..... Co do tego pomysłu z dwoma tunelami kątowymi to nie wiem czy to nie jest kombinowanie "na siłę". Skoro już musisz zaginać mniejsze to co za problem wsadzić jeden większy i również go zagiąć... rozumiem, że to dodatkowa kasa ale na szczęście rury b-r należą do jednych z tańszych akcesoriów kolumnowych, parę zł i o ile mniej kombinowaniaz resztą jest jeszcze aspekt wizualny, nie wiem czy tak dobrze będą się prezentować tak rozsunięte b-r...
Skomentuj
-
Jakbym wiedzial ze takie beda problemy z tym br-em to bym 2 wzial o mniejszej rednicy Fi 50 w polinku stal 3 zl załuje ze nie kupilem dwoch :/,załuje rowniez ze posluchalem jednego uzytkownika z forum jakiego nie bede juz wymienial,moge zamienic sie z kims ewentulanie odkupic br o srednicy 5 cm badz 4,7
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaman777Mam ten sam problem do tylnej scianki pozostaje mi 3,2 cm od br-u i niewiem co w takiej sytuacji zrobić zamawiac mi sie nie oplaca nowych tuneli skrucic juz tez raczej sie nieda bo wyjdzie za wysokie strojenie:/-średnica br-u to 6,8cm na wylocie
Z kazdego b-r wydobywaja sie turbulencje i tu zadne teorie nic nie pomagaja dopuki sie nie poslucha gotowej kolumny. Na pewno mniejsze turbulencje maja tunele o wiekszej srednicy i tu zastosowanie jednego tunelu jest lepsze od zastosowania kilku (wypadkowo jeden tunel ma mniejszy obwod a wiec mniejsza powierzchnie przylegania swiszczacego powietrza). Lepiej jest tez jak b-r jest oddalony od samego glosnika a umieszczenie go z tylu bardzo silnie zmniejsza sluszalnosc turbulencji i rezonansu obudowy ktory czasami sie pojawia.
Skomentuj
-
Może i racja ze niema co sie martwić na zaś ale problemy lepiej unikac niz je pozniej rozwiązywać,jeśli chodzi o wyliczenie poprzez program jak piszesz ,trzeba miec dystans do tego a pozatym wyliczenia nie są dokladne co udowodnil mi z kolei jeden z forumowiczow obliczajac przez win isd robiac projekt na tym samym przetorniku wyszlo mu ze przy srednicy 4,7 cm tunel ma miec 9 cm dl. przy odlsuchu i pomiarze aparatura wyszlo dokladnie 5 cm,robiac dluzszy badz krutszy tunel glosnik duzo tracil na basie
Skomentuj
Skomentuj