Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dylemat z b-r

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Widze ze glownei teoretycznie panowie sobie gadacie czyli strojenie niskie, wysokie to tak jak okreslanie czy ludzie sa niscy czy wysocy.

Ja sie nie bawie symulatorami tylko wkladam glosnik w obudowe i stroje b-r tak zeby uzyskac plaska charakterystykea potem sciagam jeszcze dwie charki z wyzszym strojeniem i nizszym strojeniem. Na koniec odsluchy i bybieram to co mi sie najbardziej podoba. Jak juz wyrosniecie z teoretycznych symulatorow i zrobicie cos praktycznie to pogadamy o powazniej. Wiekszosc amatorow w symulatore stroi nizej bo mysla ze nizsze zejscie daje wiecej basu, niestety bez weryfikacji symulacji nic to nie daje bo wystarczy ze obudowa bedzie miala nieszczelnosc spadnie wtedy dobroc co zmniejszy cisneinie z b-r. Ciekawe ktos z was wpisuje w symulatorze dobroc obudowy?

A pierwszym krokiem do zrozumienia dzialania b-r jest to zeby zrozumiec ze minimum na charaketrystyce impedancji to nie jest dokladna czestotliwosci dostrojenia b-r!!

Skomentuj

Zle wymierzylem srednice na wylocie jest 68 a na wlocie 60 nie 70,moja wielka pomylka, teraz wszystko sie zgadza wpisujac 64 mm przy 44 hz wychodzi 20 cm lugosc tunelu,czyli tyle ile mam jak zmontuje wszystko zobacze jak to zagra i podziele sie wrazeniami

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        paldo napisał/a
        Tak więc pozostaje strojenie na słuch
        no i bardzo dobrze - tak sie powinno robic :P
        ale na sluch dostrajasz w przedziale np 10Hz - wyjsciowy tunel musisz policzyc
        No ja tak właśnie robię :wink:

Zamieszczone przez irek
        Widze ze glownei teoretycznie panowie sobie gadacie czyli strojenie niskie, wysokie to tak jak okreslanie czy ludzie sa niscy czy wysocy.
        No tez cały czas o tym mówie wzystko ależy od głosnika, obudowy i pomieszczenia (tego ostatniego to już chyba mało kto bierze pod uwagę, a szkoda

A co do niskiego strojenia to właśnie tak mi odpowiada bo taką ustaliłem (choć jeszcze nie ostateczną) w testach w pomieszczeniu w którym będzie odsłuchiwana. Nie wiem, może to kwestia pomieszczenia, ale według symulacji wychodzi strojenie za niskie i delikatny spadek zaczyna się od powiedzmy 100Hz,a w praktyce wychodzi dużo lepiej i wcale basu nie jest mniej. Dla tego proszę mi nie wmawiać (jesli to było do mnie że jestem amatorem symualtorów i nie wiem co robie bo stroje z nisko.

Inna sprawa że strojenie może wcale nie jest takie niskie, gdyż ja obliczam średnice tunelu tradysyjnie jak Soundstarstudio - wyliczam średnią. Więc jeśli Paweł S ma rację to w rzeczywistości mój port jest strojony wyżej.

Dobra, ale odbieglismy od tematu Bo pytane nie było o strojenie, tylko o to jak b-r zmiescić :mrgreen: A więc spytam dla pewności - jak daje szczelinowy zaginający się do góry (czy tam w dół, nie ważne) to aby go obliczyć muszę wyciągnąć średnią z dwóch krawędzi (ścianek bocznych znaczy się)? (bo krawędź zewnętrzna będzie dłuższa od wewnętrznej). Czy tu znowu to inaczej wygląda? A no i z jakiego materiału najlepiej wykonać zginająca się część tunelu - cienka płyta pilsniowa/sklejka?

Skomentuj

Tunel szczelinowy zazwyczaj robi sie z materialu takiego jak sama kolumna bo tak jest prosciej. Oczywiscie moze byc to nieco cienszy material bo rury b-r grube przeciez nie sa jednak maja okragly ksztalt co daje im bardzo duza sztywnosc. Plaska powierzchnia musi byc duzo grubsza zeby uzyskac taka sztywnosc wiec lepiej taki b-r zrobic z plyty min 10mm.
          Najwiekszy problem z takim tunelem to brak mozliwosci jego regulacji a jak widac od symulacji do praktyki zawsze cos trzeba skorygowac.

Skomentuj

mozna skorygowac zmniejszajac przekroj tunelu - np przez wsadzenie listewki
            ale wtedy trzbeba stroic wyzej na poczatku i brac pod uwage odpowiednio duzy przekroj

Skomentuj

Spoko, z tym jakoś dam radę, wcześniej ustalę strojenie na b-r okrągłym i tyle

Dobra, to wrzuce wam projekt jak to ma wyglądać (dośc uproszczony bo w paincie, nie chciało mi się kombinować, ale wiadomo o co chodzi, w rzeczywistości kształ bedzie ciut inny). No i właśnie, chodzi o to jaki materiał zastosować na górna i dolną ściankę b-r (czyli te cieńsze - mniejsza długość), aby sie tak ładnie mi zgięło?

[ Dodano: 2009-03-28, 02:08 ]
              Coś się chyba z forum chrzani... widac moją odpowiedź powyżej? bo ja ją widzę a temat nie przeszkoczył na początek i ostatnia wypowiedź jest że Paweł S...dziwne :roll:

Skomentuj

paldo, co ty chcesz zrobic?
                szczelinowy w takim krztalcie? :lol:
                no chyba nie powazny jestes :lol:

podaj mi tutaj wymiary obudowy jaka juz masz (o ile masz) i wymiary glosnikow - podesle ci gotowy projekt i zobaczysz jak to ma wygladac :P

Skomentuj

Przylacze sie do watku, jesli stroimy bas reflex na sluch to by znalezc optymalna jego dlugosc, to wystarczy wysuwac tunel BR z obudowy, czy trzeba od razu skracac rurke?

Skomentuj

tomq88, skarcać.

Pawel S., nie no kształt będzie inny, nie chciało mi sie w paincie w to bawić (krawędź dolna i górna mają byc równoległe oczywiscie, a nie jak tu) ale chodzi mi o to by zaginał się właśnie w dół i płynnie, czyli z jendego kawałka materiału, aby nie robić z odzielnych. A co nie da się tak? Ja myśle że się da, bok (widoczny w przekroju na rysunku dwa) z jednego kawałka wyciąć to nie problem, a górę i dół z jakiego.s wyginającego sie materiału.

Skomentuj

To i ja się podczepię.

Czy jeżeli część tunelu BR jest otoczona (i przyklejona do niego) mdf na większej długości (dajmy na to 5cm) to trzeba przedłużać/skracać tunel w stosunku do wyliczeń ?

Skomentuj

Nie, bo nie ma to wplywu na ilosc powierza w tunelu.

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                          Pawel S., nie no kształt będzie inny, nie chciało mi sie w paincie w to bawić (krawędź dolna i górna mają byc równoległe oczywiscie, a nie jak tu) ale chodzi mi o to by zaginał się właśnie w dół i płynnie, czyli z jendego kawałka materiału, aby nie robić z odzielnych. A co nie da się tak?
                          da sie ale nikt normalny tak tego nie zrobi :P
                          podaj te wymiary to ci pokaze jak powinienes to zrobic :P
                          Zamieszczone przez gi
                          Czy jeżeli część tunelu BR jest otoczona (i przyklejona do niego) mdf na większej długości (dajmy na to 5cm) to trzeba przedłużać/skracać tunel w stosunku do wyliczeń ?
                          tak. ja robilem kilka razy szczelinowy gdzie szedl kolo scianki obudowy. strojenie bylo ok 3-5Hz nizsze niz wyliczone. tak wiec trzeba liczyc odrobine wyzej

Zamieszczone przez tomq88
                          Nie, bo nie ma to wplywu na ilosc powierza w tunelu.
                          i tu sie mylisz :P

Skomentuj

Dlaczego tak sie dzieje??

Skomentuj

bo obudowa jest wykozystywana jako jedna ze scianek tunelu. przy sciankach powietrze sie nie porusza wiec jego objetosc w tunelu sie powieksza o obudowe w okolicy tunelu.
                              tak w uproszczeniu dla wytlumaczenia twojej wypowidzi :P

w PDFach HERTZa pisali ze umieszczenie tunelu w rogu pozwala skrocic rurke o 25% - taka wartosc to juz przesada

Skomentuj

Czaruję...
                              X