Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw wokalowy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw wokalowy.

Witam. Posiadam wzmacniacz Eltron 60W i 2 kolumy Unitra 60 W + mikrofon dynamiczny.
    Nagłośnienie wokalu jednak kuleje...nie jest wystarczająco wyraźny. Czy jeśli kupie do tego wzmacniacza komunę estradową powiedzmy coś takiego:
    http://allegro.pl/item583348515_kolu...podlogowa.html
    to coś pomoże? Proszę o jakieś rady ponieważ nie mam dużych funduszy do dyspozycji. Pozdrawiam serdecznie :smile:

proponuje kolmne ektywna z wyjscie na druga pasywna .. moze troche sie wykosztujesz ale na bedzie to juz dobrym rozwiazaniem

Skomentuj

Chyba na elce był zestaw 2 kolumn 4xARZ, robiony właśnie pod kątem wokalu.
      Może to nie jest głupie?

Skomentuj

Mialem takie coś robić znaczy 4 X ARZ na kolumnę więc paczki mam prawie gotowe :) a głośniczki zamówione tylko koleś sie rozmyślił :) jak chcesz to mogę odsprzedać :) 8 X ARZ po 30 zł sztuka :) i paczki do skończenia :)

Skomentuj

Tej kolumny "estradowej" nie kupuj, z estrada to ona nie ma nic wspolnego. Jakosci dzwieku z tego nie bedzie

Skomentuj

babayaga, Beyma 6MI90 lub 8MI100 lub 10AG/T i 18-120-8-PB STXa i masz ładny zestaw za małą kase i nie taszczysz tobołów jak w przypadku 4xARZ, które i tak sumarycznie zagrają ciszej.

Skomentuj

LightSound, tyle ze taki zestaw wyjdzie sporo drozej niz arzki. No i nie ma zwrotki do tego zaprojektowanej. (ten gdwt tez chyba nie jest wysokich lotow)

Skomentuj

n_omyzs, a do 4x ARZ masz filtr? Tam można 6Mi90 puścić pełnym pasmem, a 18pb które jest wyższej klasy moim zdaniem niż tonsil GDWT 12/150/8 odciąć prostym filtrem 2 rzędu z tłumnikiem 6db na ok 5kHz. Taki sam zabieg można zrobić z 10AG/T który wcale nie jest droższy niż 4 ARZty Zresztą jeżeli to ma eltron napędzać, to co się jakością przejmujesz?

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
                  n_omyzs, a do 4x ARZ masz filtr?
                  Tak.

Tam można 6Mi90 puścić pełnym pasmem,
                  Hehe przy takim rozumowaniu ARZke mozna tez pusicic pelnym pasmem i na wokal jest w sam raz.. jekko wybita srednica - idelanie.

18pb które jest wyższej klasy moim zdaniem niż tonsil GDWT 12/150/8 odciąć prostym filtrem 2 rzędu z tłumnikiem 6db na ok 5kHz.
                  Profesjonalny zabieg widze.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                    Tak.
                    To się ciesze.

Hehe przy takim rozumowaniu ARZke mozna tez pusicic pelnym pasmem i na wokal jest w sam raz.. jekko wybita srednica - idelanie.
                    Lekko wybita średnica? Tego głośnika też nie miałeś. I znowu mitologia Za dużo czytasz, za mało próbujesz, zmień podejście. Nie słyszałeś nigdy symbilantów z ARZtek? nie słyszałeś wbijających się 3 i 5 kHz w Twoje uszy? Racja, filtr masz, koszta masz.

Profesjonalny zabieg widze.
                    A Twojego wcale nie widzę.

Zauważyłem że jak ktoś zaproponuje coś lepszego od Ciebie, to na siłę prubujesz się wywyższyć, chociaż się nie da - Ci co się znają i tak wybiorą lepszą propozycję. Bo z takich naszych przepychanin przeplatanych wydaje mi sie zazdrością i zawiłością kolega zakładający temat nie skorzysta.

Skomentuj

Tego głośnika też nie miałeś. I znowu mitologia
                      Ten akurat mialem, nie martw sie wiem jak gra. Na wokal w sam raz - w zaleznosci od preferencji mozna stlumic filtrem o ktorym pisalem ale nie wiem czy jest sens - szczegolnie jesli walczymy o moc i db - glosnik w innym zastosowaniu moglbym sie slabo sprawdzic bez filtracji ale tu tego problemu nie ma.

A Twojego wcale nie widzę.
                      Filterek do ARZ ki produkcji chyba... Questera.. czy moze innej osoby ktora robila tutorial o zwrotkach znajduje sie wlasnie w dziale tutoriali. To prosty filterek RLC oslabiajacy nieco srednice, nawet pomiary sa. (ogolnie ARZ jest na tyle popularny ze mysle ze mozna znalezc projekty zwrotki pod niego takze na innych forach)

Zauważyłem że jak ktoś zaproponuje coś lepszego od Ciebie, to na siłę prubujesz się wywyższyć, chociaż się nie da - Ci co się znają i tak wybiorą lepszą propozycję. Bo z takich naszych przepychanin przeplatanych wydaje mi sie zazdrością i zawiłością kolega zakładający temat nie skorzysta.
                      I wzajemnie.. pisales ze masz doswiadczenie - okej ale na podstawie tego co wypisujesz na forum odkad sie pojawiles wnioskuje ze jednak cos to naciagane.

Skomentuj

Ten akurat mialem, nie martw sie wiem jak gra. Na wokal w sam raz - w zaleznosci od preferencji mozna stlumic filtrem o ktorym pisalem ale nie wiem czy jest sens - szczegolnie jesli walczymy o moc i db - glosnik w innym zastosowaniu moglbym sie slabo sprawdzic bez filtracji ale tu tego problemu nie ma.
                        Ale chyba nie tyle co ja Wiesz jak jest z powtarzalnością serii? I jak grają 4 i 8 ohmowe? Akurat tutaj rozbieżności są duże. Przy dużych wysterowaniach nie da się tego po prostu słuchać samego, trzeba coś na góre dorzucić. Ale pomyśl - masz dwa toboły 100cm na 25cm, a ja mam dwie kolumienki 12litrowe Ja je wrzucam na tylnie siedzenie, a Ty wieziesz przyczepkę ;D Dodatkowo można zrobić trick, i wsadzić taki 6mi90 w tubkę średnio tonową jak alphard stosuje w magnumach i masz 102db w paśmie wokalowym na którym tak artyście z tematu zależy

Filterek był produkcji Umberto, przecież on walczył z nimi w Hornach.
                        I wzajemnie.. pisales ze masz doswiadczenie - okej ale na podstawie tego co wypisujesz na forum odkad sie pojawiles wnioskuje ze jednak cos to naciagane.
                        Czysty subiektywizm.

Skomentuj

masz dwa toboły 100cm na 25cm, a ja mam dwie kolumienki 12litrowe
                          Co to ma do rzeczy. Paki z ARZ nie sa jakies super nieporeczne i nie rozumiem tu walki o 12L.. nic kolega nie napisal o tym ze zestaw ma byc "do reki". Zreszta.. jak juz o tym wokalu... to arz wcale nie musi byc w takich duzych pakach, to nie ma grac basem.

Dodatkowo można zrobić trick, i wsadzić taki 6mi90 w tubkę średnio tonową jak alphard stosuje w magnumach i masz 102db w paśmie wokalowym na którym tak artyście z tematu zależy
                          Jaki problem zrobic to z arzem? Rozmiar? Tak czy siak tubka bedzie swoje zajmowac.

Filterek był produkcji Umberto, przecież on walczył z nimi w Hornach.
                          Tak jak pisalem, jest filtr w tutkach no i tu juz jest kolejny - projektu Umberto.

Skomentuj

Ale piszesz o 4xARZ a nie o jednym, więc żeby zmieścić je na froncie trzeba te 100x25cm :) mówie o tych tubkach: http://www.allegro.pl/item579700069_..._gorka_fv.html

Dało się je wyhaczyć za 89zł. Wcale to duże nie jest 30x30x20 :)

Kolega to chyba sie już nie odezwie, więc po co się produkować dla siebie?

Skomentuj

Wiem o jakich tubkach mowisz bo ostatnio grzebalem w lowendowych przetwornikach na male imprezki i o alpharda tez zahaczylem... wg jakichs tam opinii, recenzji gra to (caly zestawik z mw15) calkiem fajnie ale dopuki nie uslysze to mnie nie przekona.. za tanio producent sie tego pozbywa zeby bylo takim cudem techniki.. no i te 98db 6,5" sredniaka z pasmem do 90Hz ....hm..

Skomentuj

Potwierdzam że to fajne gra na średnicy. Niestety zwrotnica jest tam do wymiany, podział za niski na midbasa bo ciągle się pali, ktory ma 80W i 93db, a tubka dodaje mu tych decybelków :) Pasmo - od 150Hz liniowo co mnie zadziwiło. Jak włożyłem tam 6MI100 to musiałem go tłumić. Tak że albo od razu dolicz sobie na lepszego średniaka i przeprojektowanie zwrotki. Albo kup pudło tych średniaków, bo średnio co imprezę trzeba wymieniać Aha, i tam MW15 to za mało - dwa by się przydały.

Lepiej zrobić sobie dwudrożną na mw15 i d220ti albo d800ti z hornem. Chyba ze się porwiesz na B&C? Jak trzy drogi to z 18', jak dwie, to z max 15'.

Skomentuj

Najpierw to bym się zapytał kolegi ile na to kasy ma wogole. Bo jeśli 89 zł skoro chciał kupić to: http://allegro.pl/item583348515_kolu...podlogowa.html To te wasz kolumienki na B&C i Driverach nie mają sensu :)

Moja propozycja :) mam do sprzednia albo 8 X ARZ plus paczki zrobione w połowie :)
                                  Lub dwie kolumny do wykonczenia na Tonsil GDS 30/30 i GDWT 18/200 PB

Jesli masz więcej kasy to obstawiam na estradę z STXa :) i też się da :) a jak kasa Ci z lodówki wystaje to zestawik B&C z Dobrym Driverkiem też można :)

Nie słyszałeś nigdy symbilantów z ARZtek?
                                  Symbilantów nie ale Sybilanty to sie gdzieś obijają o uszy czasem :) :twisted: :twisted:

Skomentuj

Czaruję...
                                  X