Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W jaki sposób port bass reflex wpływa na prace głośnika.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W jaki sposób port bass reflex wpływa na prace głośnika.

Witam :)

Jako że ten temat mnie interesuje to chciałbym rozpocząć o nim rozmowę. Otóż zastanawiające jest dla mnie to w jaki sposób obecność portu bass-reflex wpływa na zmianę przebiegu impedancji głośnika oraz w jaki sposób wpływa na wytrzymałość mocową. Jeżeli ktoś mógłby mi to w sposób możliwie szeroki wyjaśnić to byłbym wdzięczny. :)

Heh tez założyłem temat w ziwązku z dylematami z b-r. Tyle że mój jest typowo praktyczny, a twój filozoficzny jak rozumiem :mrgreen:

Chodzi ci o wyjaśnienei z punktu widzenia fizyki dla czego tak sie dzieje że obciązalność i impedencja się zmienia?

Jak tak to się nie podejmę ; Chociaż z wytrzymałością to akurat proste, zmienia się ciśnienie powietrza Chcoć pewnei można to bardziej szczegółowo wytłumaczyć

Skomentuj

Tak tak chodzi o to żeby trochę pofilozować :mrgreen:

Co do teorii z ciśnieniem powietrza...myślę że to nie o to chodzi gdyż wytrzymałość mocowa poprawiała by się w całym paśmie a jej wzrost odnotowujemy głównie w okolicach rezonansu to raz, a dwa że w przypadku głośników z silnym układem magnetycznym jej wzrost jest większy oraz obejmuję szersze pasmo (przykład dwa głośniki o tym samym Sd i Xmax wytworzą taką samą zmianę ciśnienia, a zmiana wytrzymałości mocowej może być inna).

Dobra myślimy dalej :)

Skomentuj

Heh, no dobra może i nie o to. Ale w sumie nie zmienia to faktu że głóśnik z większym magnesem moze inaczej reagować na ta samą zmiane ciśnienia. Zresztą nie mądrze się, niech się wypowiedzą specjaliści od fizyki, ja jestem humanista hehe :mrgreen:

Skomentuj

Alternatywą dla obecności portu br jest jego brak :)

W takiej obudowie (zamkniętej) poduszka powietrzna na której pracuje głośnik ZNACZĄCO zmniejsza amplitudę wychyleń membrany. powietrze które znajduję się w szczelnej zamkniętej obudowie działa jak hamulec dla membrany. To właśnie powoduje zmiany w impedancji oraz zwiększa wytrzymałość mocową głośnika. Ciśnienie (lub podciśnienie) jakie znajduje się w obudowie nie pozwala na skrajne wychylenia membran.

Pozdrawiam, Pifko.

Skomentuj

Re: W jaki sposób port bass reflex wpływa na prace głośnika.

Zamieszczone przez Shiver
            Witam :)

Jako że ten temat mnie interesuje to chciałbym rozpocząć o nim rozmowę. Otóż zastanawiające jest dla mnie to w jaki sposób obecność portu bass-reflex wpływa na zmianę przebiegu impedancji głośnika oraz w jaki sposób wpływa na wytrzymałość mocową. Jeżeli ktoś mógłby mi to w sposób możliwie szeroki wyjaśnić to byłbym wdzięczny. :)
            przecież to jest proste
            głośnik w obudowie zamkniętej odpowiednio uszczelnionej ma problem z masą powietrza która wraz z jego pracą stawia mu opór
            w przypadku obudowy B-R opór ten jest mniejszy bo masa powietrza jest raz wypompowywana i raz wsysana do obudowy, głośnik pracuje na zasadzie pompki powietrza

na chłopski rozum można też dojść do faktu że tą samą moc podaną na ten sam głośnik w obudowie zamkniętej i otwartej głośnik przyjmie w dwojaki sposób
            w obudowie zamkniętej z powodu ciśnienia w niej panującego wychylenie membrany będzie mniejsze niż w obudowie b-r

jeśli się mylę to mnie poprawcie :]

Skomentuj

Mam wrażenie, że odpowiadający wiedzą mniej, niż sam autor tematu :)
              W obudowie zamkniętej wykres impedancji wygląda tak, że mamy tylko jedną górkę - która zależy od parametrów głośnika i objętości obudowy, zawsze jest ona powyżej częstotliwości rezonansowej samego głośnika. Poniżej częstotliwości tego rezonansu (elektrycznego, w paśmie akustycznym nie musi być podbicia) wytrzymałość mocowa głośnika maleje.
              W obudowie b-r mamy dwie górki na impedancji, jedna poniżej częstotliwości rezonansowej samego głośnika i częstotliwości strojenia, druga powyżej częstotliwości strojenia. Dokładnie na częstotliwości strojenia jest dołek w impedancji (między dwoma górkami) w tym miejscu głośnik zachowuje się jak czysta rezystancja, a wychylenie cewki jest najmniejsze, znacznie mniejsze niż w obudowie zamkniętej (przy tej samej mocy i częstotliwości). Stąd mamy nieco większą wytrzymałość mocową w obudowie b-r. Ten wzrost faktycznie zależy trochę od tego, jak bardzo głośnik nadaje się do obusowy b-r, oraz od częstotliwości strojenia - no bo jak stroimy na 30Hz, to nie zyskamy za wiele na wytrzymałości mocowej, bo rzadko w muzyce taka częstotliwość się pojawi. Dlatego z jednej strony dobrze by było stroić na taką częstotliwość, która w muzyce odgrywa największą rolę, a z drugiej strony nie osiągniemy wtedy bardzo niskiego "zejścia".
              A dlaczego wychylenie cewki przy częstotliwości strojenia jest mniejsze? Bo w rezonansie powietrze w tunelu b-r porusza się w tą samą stronę co membrana. Tzn. że gdy membrana wykonuje ruch do środka, to powietrze w tunelu też dmucha do środka, więc chwilowe nadciśnienie w obudowie jest dużo większe niż w obudowie zamkniętej. Jak to jest możliwe? Ano fizyka. Można (a nawet wypadałoby) wytłumaczyć to wszystko na obwodach elektrycznych, ale nie wiem czy to coś rozjaśni, poza tym sam nie rozumiem tych schematów zastępczych do końca :wink:
              Oczywiście to wychylenie cewki jest mniejsze w pewnym zakresie wokół częstotliwości strojenia, gdyby to była tylko częstotliwość 48,00001Hz to nie miałoby sensu. Ale minimum amplitudy drgań membrany jest właśnie dokładnie przy częstotliwości strojenia obudowy b-r.
              Dodam jeszcze, że dla bardzo małych częstotliwości, poniżej częstotliwości strojenia, wytrzymałość mocowa jest mniejsza niż w obudowie zakmniętej, bo dla małych częstotliwości można sobie sprawę tłumaczyć tak, jak kolega powyżej.

Skomentuj

A to wszytko jet napisane na stronie glownej diyaudio... ale czytac sie ludziom nie chce albo nie umieja.

Skomentuj

A jak juz pojdziecie dalej i zaczniecie rozumiec pojecie dobroci Q to sie dowiecie jak dobroc wplywa na charakterystyke wypadkowa, odpowiedz impulsowa i wytrzymalosc mocowa. Dobor wielkosci obudowy czyli dobroci Q zmienia kazda charakterystyke i mozna znalezc cos optymalnego (Q=0,7) albo skrajnego Q=0,5 (dobry impuls, kiepska ch-ka i wytrzymalosc dla Q=1 i wiecej kiepski impuls, pobita ch-ka ale wytrzymalosc mocowa wysmienita.
                  Jeszcze trudniej jest z b-r do do wielkosci obudowy dochodzi czestotliwosc strojenia i samo dzialanie b-r ktore moze byc silniejsze lub slabsze zaleznie od glosnika. Zysk wytrzymalosci mocowej w przypadku b-r to zysk teoretyczny bo mowa tu o zysku w amplitudzie wychylen a ta zalezy od konkretnego wykonania glosnika.

Skomentuj

W sumie padło sporo słów...ale żadnych konkretów. Na stronie głównej nie ma nic na ten temat więc chyba ktoś sam nie przeczytał artykułów. Owszem jest tam opisane to co zostało wyżej napisane...ale nie o to mi chodzi. Chce aby ktoś mi wyjaśnij dlaczego tak się dzieje co na to wpływa, i nie chce usłyszeć odpowiedzi w postaci "bo tak jest".
                    Wydaję mi się że odpowiedzi należało by szukać właśnie w schematach zastępczych więc jeżeli jest tu ktoś kto ma to dobrze połapane to proszę aby się wypowiedział :)

Skomentuj

No ja też nie lubię odpowiedzi "bo tak jest", ale nie było do końca wiadomo, czego oczekujesz :)
                      Dużo wiedzy jest tutaj:
                      http://en.wikibooks.org/wiki/Enginee...closure_Design
                      z tym, że po angielsku. Schematy zastępcze są też w WinISD.
                      Na razie nie chce mi się tego zgłębiać, w książce o głośnikach Jerzego Krajewskiego też jest tak ogólnikowo napisane, choć schematy zastępcze są.

Skomentuj

No Krajewskiego też mam w domu, ale tam jak mówisz również same ogólniki. Ten artykuł na wikipedi wydaje się być ciekawy jednak w wypadku literatury fachowej każde słówko jest strasznie istotne a mój angielski nie jest na takim poziomie abym mógł mieć pewność że czegoś nie przekręciłem...przydało by się to na polski jakoś przerzucić :P

Skomentuj

to czytaj z ling.pl czy innym slownikiem... ;]

Skomentuj

Moze to troche pomoze: http://translate.google.pl/translate...gn&sl=en&tl=pl

Skomentuj

Przepraszamy,
                              ... ale Twoje zapytanie przypomina automatyczne żądania generowane przez wirusy komputerowe lub aplikacje typu spyware. W trosce o bezpieczeństwo użytkowników nie możemy go zrealizować.

Dostęp odzyskasz najszybciej, jak będzie to możliwe, więc ponów próbę wkrótce. Jeśli podejrzewasz, że Twój komputer lub Twoja sieć zostały zainfekowane, skorzystaj z programu antywirusowego lub programu usuwającego szpiegujące oprogramowanie, aby usunąć wirusy lub takie oprogramowanie z Twojego komputera.

Jeśli błąd będzie się powtarzał, problem można rozwiązać, usuwając plik cookie Google, a następnie ponownie odwiedzając witrynę Google. Aby uzyskać instrukcje dotyczące określonej przeglądarki, należy skontaktować się z działem pomocy technicznej online jej producenta.

Jeśli problem dotyczy całej sieci, więcej informacji można uzyskać w Centrum pomocy wyszukiwarki Google.

Przepraszamy za niedogodności i mamy nadzieję, że ponownie skorzystasz z wyszukiwarki Google.
                              :???:

Skomentuj

Dziwne, u mnie dziala.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                  Ten artykuł na wikipedi wydaje się być ciekawy jednak w wypadku literatury fachowej każde słówko jest strasznie istotne a mój angielski nie jest na takim poziomie abym mógł mieć pewność że czegoś nie przekręciłem...przydało by się to na polski jakoś przerzucić :P
                                  Ehh lepiej to sam zrozumiesz niz z translatorem... chyba że lubisz jak Ci zamiast głośnik pisze lektor xD

Skomentuj

Bass-reflex obudowy poprawę niskiej częstotliwości reakcji systemów głośnikowych. Bass-reflex obudowy nazywane są również "wentylowane design-box" lub "przygotowana CAB-design". A obudowa bass-reflex zawiera upust lub portu między gabinetem i otaczającego środowiska. Ten rodzaj projektu, jak można, patrząc na współczesne głośnik produktów jest nadal powszechnie używane obecnie. Mimo że budowa obudowy bass-reflex jest dość proste, ich konstrukcja nie jest proste i wymaga właściwego tuningu. Ten koncentruje się na technicznych szczegółach konstrukcja bass-reflex. . Ogólne głośnik informacji można znaleźć tutaj.

Skomentuj

Ale zimny kotlet... :)

Potrzebuję pomocy przy budowie skrzyni. Producent podał, że szczelina ma mieć wymiar 6,5x32cm i długość 50cm. Pytania:

1. Czy można zmienić proporcje, czyli odjąć z szerokości i dodać do wysokości przy zachowaniu pola powierzchni?

2. Czy przy ewentualnym podziale jednego portu na dwa, obie szczeliny zachowują długość 50cm?
                                      (Na jednym z forów uzyskałem odpowiedź, że przy podziale na 2 porty skracam o połowę ich długość, ale to mi się wydaje nielogiczne, gdyż suma objętości dwóch mniejszych portów nie będzie równa objętości jednego dużego portu)

Pomóżcie!

Skomentuj

juz lepiej bylo zalozyc nowy temat :p

Zamieszczone przez misiek_v6 Zobacz posta
                                        1. Czy można zmienić proporcje, czyli odjąć z szerokości i dodać do wysokości przy zachowaniu pola powierzchni?
                                        w ta strone mozesz.
                                        strasznie wielki przekroj - glosnik do dBdragu?

Zamieszczone przez misiek_v6 Zobacz posta
                                        2. Czy przy ewentualnym podziale jednego portu na dwa, obie szczeliny zachowują długość 50cm?
                                        tak
                                        ale nie zalecane - zwiekszymy powierzchnie scianek

Skomentuj

Czaruję...
                                        X