Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 17/100/8SC i Tonsil GDWK 10/80/7

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX 17/100/8SC i Tonsil GDWK 10/80/7

Witam wszystkich. Planuję budowę niewielkich podłogówek na głośnikach które są w poście.Czyli konstrukcja to 2-way wymiary SxWxG- 22cmx80cmx26cm około 35litrów z portem bass refleks znajdującym się z przody obudowy o średnicy około 5cm i długości 12cm. I teraz jest problem ze zwrotnicą. Potrzebuje pomocy. Przydał by się jakiś schemat lub jakaś inna pomoc.
    Z góry dziękuje

Nicolas26, domsylam sie ze ktores z tych glosnikow juz masz?
    ktore?
    zamiast meczyc sie z projektowaniem nowej zwrotnicy to dozbieraj pare grosza i kup glosniki do ktorych jest gotowy schemat

napisz ktore glosniki juz masz to sie czegos poszuka

Skomentuj

Nie za niskie beda jak dasz 80 cm wyskosci? Chyba ze akurat taie beda ci pasowaly do umeblowania...

Skomentuj

Pawel S. a więc wszystkie głośniki już posiadam. Wiem że nie są jakieś HI-END-y ale GDWK to już sprawdzony i dobry głośnik jak za te pieniądze i wiem że z nim nie będzie problemu. Natomiast o STX-ie nic można odszukać. Więc zostaje mi wasza pomoc. (help)

tomq88 zastanawiałem się nad tym czy nie za niskie ale jak będą wysokie to znów zwiększy się pojemność komory dla STX. A ten głośnik jak na razie z tego co mi wyszło to dość dobrze zagra w około 33litrach. Myślisz że jak się powiększy komorę to nic się "jemu" nie stanie( wytrzymałość mocowa)???

Skomentuj

robisz wyższe, dajesz jakąś odgrodę żeby litraż skrzynki dla STX'a był ok i tyle....jak sie uprzesz to mozesz nawet dac 160cm wysokości :twisted:
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A nie lepiej postawić je na podstawkach zamiast robić niepotrzebnie duże pudła?

Skomentuj

Zamieszczone przez Nicolas26
              A ten głośnik jak na razie z tego co mi wyszło to dość dobrze zagra w około 33litrach. Myślisz że jak się powiększy komorę to nic się "jemu" nie stanie( wytrzymałość mocowa)???
              a mi sie wydaje ze on zginie w tych 33 litrach :P
              przetestuj to na sluch. ale wydaje mi sie ze 25 litrow to kompletny max

zostaje ci teraz albo skompletowanie sprzetu pomiarowego albo robienie tego na sluch.
              na GDWK uzyj sprawdzonego filtru zeby go nie spalic (mozesz zaczac od 3,3uF + 0,33mH)

Skomentuj

Wg mnie jak zrobisz 80 cm to sie rozczarujesz - ze takie male. Ja zrobilem kolumny o dokladnie takich samych wymiarach, tyle ze rowne 100 cm wyskokosci i jest w sam raz. nawet moglbyby byc ciut wyzsze, ale to juz kwestia gustu. No chyba ze masz zamiar dac pod spod podstawki albo wysokie kolce, to wtedy mozesz zrobic 90-95 cm (jak wiekszosc konstrukcji na forum). Zreszta nie chce cie namaiwac do wysokich kolumn, najlepiej przejzyj http://diyaudio.pl/viewforum.php?f=5 , popatrz jakie wymiary ludzie dali, jak to sie prezentuej na zdieciach.

A co obejtosci, to tak jak napisali, wystarczy wyciac dwie plytki wiecej, (te male ktore ida na sama gore i dol kolumny) i po jednej na kolumne wstawic jako przegrode: http://img27.imageshack.us/my.php?image=93305658.jpg A litraz zrobisz dowolny, nawet w wysokiej kolumnie.

Co do wyliczonej przez progra objetosci to wiele razy bylo pisane na forum ze tym programom nie nalezy do konca ufac. jak sie przeglada konstrukcje innych urzytkownikow to widac ze nikt nie daje komory wiekszej niz 20 (max 25) litrow, a ten stx nie jest wyjatkiem
                Przy zbyt duzej komoze bas bedzie zamulony i taki rozciagniety, buczacy.

Co do zwrotnicy to najlepiej jakby ktos obeznany zaprojektowal ja na sucho i powiedzial jakie elementy ewentualnie zmienic gdy ja zlozysz i dzwiek nie bedzie cie satysfakcjonowal. na pewno to nie bedzie idealna zwrotnica, ale lepsze to niz podlaczenie glosnikow na uniwersalnej zwrotnicy

Sorry za bledy, ale Zzzzzzzz......

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                  Wg mnie jak zrobisz 80 cm to sie rozczarujesz - ze takie male
                  popieram - tez moje drugie kolumny mialy 80cm i to bylo niezbyt praktyczne
                  optymalnie to ok 100-110cm

Co do zwrotnicy to najlepiej jakby ktos obeznany zaprojektowal ja na sucho i powiedzial jakie elementy ewentualnie zmienic gdy ja zlozysz i dzwiek nie bedzie cie satysfakcjonowal. na pewno to nie bedzie idealna zwrotnica, ale lepsze to niz podlaczenie glosnikow na uniwersalnej zwrotnicy
                  niestety tak rowniez sie nie da. doswiadczona i osluchana osoba na sluch zrobi lepsza zwrotnice niz taki swiezak (sorki za okreslenie )

Skomentuj

No to kolega musi sie liczyc z tym ze zaplaci jescze dwa razy za przesylke. W sumie te 30-40 zl w stosunku do kosztow calej kolumny to nie wyjda tak duzo. Nie widze innego wyjsci jak dogadac sie z kims kto ma sprzet pomiarowy (i wiedze i doswiadczenie ) i wyslac mu te glosniki.... Takie rozwiaznie ma swoje plusy, bo wycisnie sie wszystko co najlepsze z tych glosnikow :mrgreen:

Co do wysokosci, jak pisalem moje maja 22x26x100 i wyglada toto tak:
                    http://img7.imageshack.us/my.php?image=75265275.jpg
                    http://img7.imageshack.us/img7/8845/11824832.jpg

Moglbyc ciut wyzsze i odrobinke wezsze

Skomentuj

tylko teraz jest problem ze znalezeniem takiej osoby. wszyscy najlepsi nie maja czasu a poczatkujacy jeszcze nie nabrali doswiadczenia...

Skomentuj

W kwestii wysokości obudowy również popieram sugestie kolegów. Przy wysokości 80 cm środek kopułki będzie conajmniej na 73 cm od podłogi. Zmierz sobie jaką masz wysokość od podłogi do swoich uszu w miejscu odsłuchu. U mnie wynosi ok. 85 cm, kopułki mam na wysokości ok. 90 cm, ale siedzę na sofie w odległości ok. 2,6 m od kolumn, więc kat odchylenia jest niewielki.
                        Ten STX ma 181 mm średnicy, więc moim zdaniem z powodzeniem możesz zrobić przednią ściankę szeroką na 20 cm i tym samym zwiększyć wysokośc kolumn. Zresztą też uważam, że 33 litry na taki głośnik to za dużo, więc i tak trzeba zrobić przegrodę. Ponadto ten STX ma dość wysoki QTS=0,59, więc ja zastosowałbym go w OZ nie większej niż 20 litrów. Moim zdaniem nie ma sensu na siłę ciągnąc w dół starając się jak najbardziej poszerzyć pasmo, bo to najczęściej odbywa się kosztem jakości przetwarzania. Lepiej skupić się na tym paśmie, które głośnik jest w stanie dobrze przetworzyć zapewniając mu jak najlepsze warunki pracy. Charakterystykę na basie można przecież kształtować wykorzystując interakcję głośnika i pomieszczenia. Każda płaszczyzna jak ściana, podłoga, sufit w pobliżu której znajduje się głośnik daje 3dB podbicia. W najgorszym więc przypadku, gdy kolumny będą stały w samym narożniku pokoju możesz mieć nawet ok. 9 dB podbity bas.
                        Jeśli chodzi o zwrotnice, to jest mało prawdopodobne by ktoś już taką konfigurację budował, więc niestety będziesz pionierem w tej kwestii. Jako, że masz raczej małą wiedzę i doświadczenie proponowałbym zrobienie prostych filtrów. GDWK 10/80/7 w Totemach Mite był filtrowany tylko kondensatorem ok. 2,7 uF + rezystor, ja w swoich kolumnach z STX 15AX dałem nawet 3,4 uF + rezystor 3,3 Ohm dla wyrównania efektywności i przez rok na takim filtrze ten głośnik grał podłączony do Pioneera A400X a słucham z ustawieniem potencjometru na godzinie 10 i nic głośnikowi się nie stało. Do STX też mógłbyś zastosować tylko szeregową cewkę. Musiałbyś kupić cewki nie większe jak 1,5 mH i odwijając zwoje dojdziesz do takiej wartości, przy której uzyskasz takie brzmienie jakie Ciebie interesuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil
                          + rezystor 3,3 Ohm dla wyrównania efektywności
                          A mie powinein tu byc przypadkiem dzielnik napiecia? na stronie glownej portalu Diy audio gdzies jest tabela z wartosciami dzielnikow i odpowiadajacym im wytlumieniom.

Skomentuj

Dziękuje wszystkim za pomoc. Kolumienki będą mieć wysokość 90 cm potem dojdą jeszcze kolce,a więc kopułki będą na wysokości uszu. Komora dla STX-a zostanie zmniejszona do około 22 litrów poprzez umieszczenie od grody pod kątem.Co do zwrotnicy to dla STX-a będzie tak jak Kolega Patefil proponował czyli w szeregu cewka 1,5mH i może równolegle kondensator 4,7uF a dla GDWK w szereg kondensator 3,3 uF i cewka równoległa 0,3mH. Z tym że będę próbował innych ustawień.

Skomentuj

A mie powinein tu byc przypadkiem dzielnik napiecia? na stronie glownej portalu Diy audio gdzies jest tabela z wartosciami dzielnikow i odpowiadajacym im wytlumieniom.
                              nie, nie musi byc.
                              Zamieszczone przez Nicolas26
                              cewka 1,5mH
                              na poczatek posluchaj glosnika bez filtracji - moze bedzie zbedna

Skomentuj

Czaruję...
                              X