Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór Amplitunera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór Amplitunera

Zacząłem budowę kolumn, ale w międzyczasie myślę już o napędzie.

Chciałbym nowy i stereo do 2kPLN.

Wybór może by i nie był trudny, gdyby nie to, że mam ARN226/03, więc planuję je wrzucic do zamkniętych pudeł i moja pierwotna koncepcja, tzn Yamaha RX-497 robi się wątpliwa - kolumny nie będą schodzic nisko, a ten amplituner według tego, co wyczytałem nie będzie im w tym pomagał - jest precyzyjny ale surowy.

Nie chodzi mi o nadrobienie braków kolumn w najniższych zakresach wzmacniaczem, cudów nie ma, ale jakiś optymalny wybór pewnie da się wskazac.

Macie jakieś pomysły?
    A może ta Yamaha jednak będzie ok? ( bo zajarałem się -podoba mi się tytanowy kolor i podświetlenie, a opinie o niej są pozytywne)

Dodam jeszcze, że muzyki słucham bardzo różnej, a pomieszczenie ma 20m^2.

Dzięki za pomoc i przy okazji mojego debiutu kłaniam się wszystkim Forumowiczom!

dlaczego nie wzmacniacz ????

Skomentuj

Zamieszczone przez Bartuś
      dlaczego nie wzmacniacz ????
      chyba dlatego ze niewiele tanszy ale jednak brak radia itp itd ;]
      82dlugi, nie jestem pewien czy to dokladnie ten model yamahy sluchalem (moze to byl wyzszy) ale byl OK i jak az tak bardzo ci sie podoba to mozesz kupic

szkoda tylko ze ma byc nowy bo np uzywki za te pieniadze mozna kupic lepsze nie wspominajac o DIY :P

Skomentuj

Jak chcesz dużo szybkiego basu to Harman, idź na odsłuch puść sobie HK3390 i pewnie o Yamaszce zapomnisz.

Skomentuj

Chcesz stereo to kup wzmacniacz, chyba że w planach budowa całego kina domowego. Ja mam Yamahe rxv-450 i nie narzekam. Kolega wspominał o Harmanie, i w sumie dobrze prawi- basu to one (z tych co słuchałem) maja zawsze dużo i w I gatunku. Ale najlepszym wyjściem byłoby poszukanie używanego sprzętu- kilka lat temu nie oszczędzano tak na komponentach jak obecnie a od setek programów i nowych dekoderów ceniono bardziej porządne trafo i końcówki mocy wewnątrz. Zastanów się więc raz jeszcze. Radzę przeczytać też post piterona z forum pioneerdivx.net- facet mówi prawdę o dzisiejszym sprzęcie.

POST PITERONA

Skomentuj

Zamieszczone przez marjano82
            Chcesz stereo to kup wzmacniacz, chyba że w planach budowa całego kina domowego
            marjano82, Bartuś, czy wy wogole sprawdziliscie co autor chce kupic?
            mimo ze napisal amplituner to wcale nie chodzi o amplituner do kina domowego ale STEREO!

Skomentuj

Panowie,
              napisałem amplituner stereo nie bez powodu.

KD jeszcze długo nie będzie mi potrzebne, a biorąc pod uwagę, że przy danej cenie amplitunery KD zawierają dodatkowe, wcale nie tanie, elementy, musi się to odbijać na jakości, nie ma wyjścia.

Amplituner a nie wzmacniacz z prostego powodu.. często słucham radia więc inwestowanie we wzmacniacz i dodatkowy tuner byłoby, przynajmniej finansowo, bez sensu. Tym bardziej, że w kilku miejscach czytałem, że wbudowany tuner bardzo funkcjom wzmacniacza nie szkodzi.

Paweł dzięki - napisałeś to, co chciałem ptrzeczytać
              H/K też mi chodził po głowie, jeśli piszecie o nim pozytywnie, oglądnę go bliżej :)

Są jeszcze jakieś pomysły na ampli do zamkniętych kolumn?

Skomentuj

Zamieszczone przez 82dlugi
                KD jeszcze długo nie będzie mi potrzebne, a biorąc pod uwagę, że przy danej cenie amplitunery KD zawierają dodatkowe, wcale nie tanie, elementy, musi się to odbijać na jakości, nie ma wyjścia.
                A ta jakoscie to bez pzresady, zwykle ampli stereo toto samo tylko ogolocony w porownianiu z KD.

Skomentuj

Dokładnie, też uważam że to raczej bliższa amplitunerowi niż wzmacniaczowi konstrukcja i cudów bym nie oczekiwał, zresztą cuda nie istnieją. Z drugiej strony yamaha trzyma dobry poziom sprzętu i może to być całkiem udana konstrukcja.
                  Przyznaję się do błędu- pomyliłem wspomniana yamahe z amplitunerem Yamaha RX-V463 za co przepraszam autora postu i moderatora:)
                  Nie zmienia to faktu, że sam szukając w przyszłości amplitunera raczej używanego będę wypatrywał. Kupując moją yamahę rxv-450 jakies 4-5 lat temu(nawet dokładnie nie pamiętam) też nieco przepłaciłem, mogłem kupić coś używanego z szóstką lub siódemka na przedzie, czyli nieco wyżej niż mój amp. Nie każdy musi się ze mną zgadzać, jest wiele osób które wydając wcale niemałe pieniądze chce nowy i sprawdzony sprzęt z gwarancją. Tez tak myślałem kupując po raz I. Ale moje subiektywne odczucia są takie, że jeśli nie harman, to yamaha. No może jeszcze Onkyo:)

Skomentuj

Onkyo osobiscie polecam. Np. TX-7740.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                      zwykle ampli stereo toto samo tylko ogolocony w porownianiu z KD.
                      Zamieszczone przez marjano82
                      Dokładnie, też uważam że to raczej bliższa amplitunerowi niż wzmacniaczowi konstrukcja i cudów bym nie oczekiwał,
                      Mylicie się, typowy ampli stereo to wzmacniacz z dołożonym tunerem i ma niewiele wspólnego z amplitunerem wielokanałowym, nic nie traci na jakości w porównaniu ze wzmacniaczem stereo.

Skomentuj

Czaruję...
                      X