Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D26TG-05/06 + STX AKX lub GDN 15/40/5...a może coś innego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

D26TG-05/06 + STX AKX lub GDN 15/40/5...a może coś innego?

Witam.

Od jakiegoś już czasu noszę się z zamiarem zrobienia niedużych podłogówek 2-way. Traf chciał, że trafiły mi się dwie sztuki Vifek D26TG-05/06. Przeszperałem forum i praktycznie nic nie ma o tych głośnikach. Pojawia się czasami D27TG-05/06 (Paweł często broni tej kopułki w porównaniu z modelem D27TG-35-06) ale zwykle są to projekty z ARN 150. Ciekawi mnie jak duża jest różnica między tymi kopułkami? Może ktoś, coś wie na ten temat?

Idąc dalej tropem moich przyszłych kolumn...interesują mnie propozycje jakiegoś głośnika średnio-niskotonowego. Moje propozycje to:
    STX GDN-15-100-8-AKX 99 zł
    STX GDN-18-130-8-AKX 135 zł
    Tonsil GDN 15/40/5 99 zł
    Tonsil GDN 17/40 90 zł (Allegro) - głośnik montowany w Maestro S

Niestety nie ma żadnej zwrotki, ale czas na zbudowanie będzie długi, więc w grę wchodzi wysłanie głośników do kogoś kto potrafiłby zaprojektować zwrotnicę.

Może ktoś mógłby porównać te głośniki? Coś więcej o nich napisać. Ciekawi mnie zwłaszcza porównanie porównywalnych głośników STX'a i Tonsila. A może ktoś ma inne propozycje w podobnym przedziale cenowym?

Jeszcze odpowiedzi na standardowe pytania:
    jaki budżet - nie jest z góry określony, ale w granicach rozsądku, kolumny będą składane dość długo więc wydatki będą rozłożone w czasie, ale wolałbym uniknąć dużych wydatków na raz - powiedzmy max 800zł na gotowy zestaw.
    gdzie będzie grać - pokój ok 12-15m2
    czego słucham - prawie wszystkiego, ale wskazówką może być to, że nie lubię buczącego basu, raczej szybki, ale żeby czasem mógł przeciągnąć trochę dłużej
    z czym ma grać - na początku amplituner Pioneer VSX-515, później Symasym lub Uniamp z lampowym pre (dość odległa przyszłość)

Całość ma stanowić oddzielny zestaw do, a ampli wróci do obecnego zestawu kolumn Koda 701 + subwoofer PW-850 zasilany TDA7294 by irek.

Myślę, że opisałem wszystko...mam nadzieję na ciekawą dyskusję.
    Pozdrawiam
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Zamieszczone przez LuSzTi
    Ciekawi mnie jak duża jest różnica między tymi kopułkami? Może ktoś, coś wie na ten temat?
    szukales na stronie tymphany?

a jak wymagania ze srednica? ma byc na pierwszym planie czy lekko wycofana? bo by jeszcze SDS wchodzil w gre

[ Dodano: 2009-03-23, 07:40 ]
    http://www.tymphany.com/files/produc...26TG-05-06.pdf
    http://www.tymphany.com/files/produc...27TG-05-06.pdf
    jednak inne glosniki. ale jak to ma zagrac podobnie do D27 to zapowiada sie przyjemny zestawik

Skomentuj

na Tymphany nie szukałem (nie znałem strony), ale znalazłem oryginalny datasheet Vify http://strefa51.net/diy/speakers/d26tg-05-06.pdf

Co do średnicy - w sumie ciężkie pytanie, nie słuchałem tylu zestawów, żeby mieć wyrobione zdanie na ten temat, ale podpowiedzią może być to, że kiedyś miałem Tonsile Scherzo 120 a później Jamo Studio 180 i w Jamo brakowało mi czegoś w dźwięku - ogólnie te kolumny mają słabą sekcję średniotonową. Więc wydaje mi się, że wnioskiem by było, że raczej na pierwszym planie, ale nie za mocno...niech będzie jeszcze coś oprócz tego słychać. Oczywiście jeśli się tak da.

Co do SDS'a - rozumiem, że chodzi o ten model: Peerless SDS-164 THP 94zł?

Pytanie czy ktoś mógłby jakoś po krótce scharakteryzować te wszystkie glośniki?
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Co do SDS'a - rozumiem, że chodzi o ten model: Peerless SDS-164 THP 94zł?
        tak
        Pytanie czy ktoś mógłby jakoś po krótce scharakteryzować te wszystkie glośniki?
        SDS VS. 15 AKX miales niedawno w "budowanie na ekranie"
        reszte trudno opisac bo malo je sluchalem i napewno nie wszystkie naraz :???:

Skomentuj

jak patrzę na ofertę Peerless'a to wychodzi, że jest to ich najtańszy głośnik. I tu nurtuje mnie pytanie...czy nie jest tak, że ludzie kupują to bo zagraniczne, bo Peerless a tymczasem jest to słabszy glośnik niż nasz rodzimy Tonsil czy też STX AKX.

Poczytam też co piszą na temat w "Budowanie na ekranie".

Skomentuj

kupilbym sdsa164 do podlogowek i wstawil go w bude 25-30litrow ze strojeniem 45-40Hz. opisalem roznice sdsa i akx tak jak Pawel pisal. z dnia na dzien sluch przyzwyczaja sie i sds coraz mniej daje sobie znaki nieco wycofanej srednicy. Nie jest ona tak wycofana jak u arna150...

Skomentuj

tak, czytałem to porównanie...ciekawi mnie jeszcze opinia o Tonsilu 15/40/5 a zwłaszcza o jego większym bracie 17/40, o którym bardzo mało na sieci, a który wydaje się być wykonany w tej samej technologii co mniejszy 15/40/5. Te nowe tonsile zbierają całkiem niezłe recenzje, więc może warto...choć biała membrana strasznie mi się nie podoba...

Skomentuj

LuSzTi, jestes z duzego miasta a ten glosnik jest montowany w fabrycznych kolumnach. jedz do salonu tonsila (o ile jeszcze jakies istnieja) i posluchaj

Skomentuj

LuSzTi, w 17/40 nie ma nic fajnego poza dużym wykonturowanym basem i poprawną średnicą. Ale to przypadłość większości tego typu 17 ;D Niestety z 15/40/5 będzie Ci brakować basu - tutaj pomyśl o 13/50/9 który dostarcza go dużo więcej. Sam zamówiłem właśnie po parce 15/40/5 oraz 13/50/9 do porównania.

Skomentuj

LightSound, byłbym niezmiernie wdzięczny, gdybyś mógł napisać coś o obu głośnikach jak je dostaniesz.
                    Póki co dzięki Wam dostałem już jakieś opinie, o STX 18 AKX wyczytałem, że ma słabą średnicę w porównaniu do mniejszego brata. Jak na razie noszę się chyba SDS'a 164. Podobno średnicę można przyjąć w miarę OK a i basik jest.

A co w ogóle powiecie o Tonsilu 16/50/6? Czytałem, że to całkiem niezły głośnik, Paweł w podpisie ma nawet, tyle, że w Visatonem.

Skomentuj

Robie na nim kolumny, tez z visatonem. Jescze go nie mam ale z opini kolegow z forum wyinia, ze ten glosnik nie grzeszy basem (nie mozna go tez za nisko stroic), ale za to ma ladna srednice...

Skomentuj

Wychodzi, ze jak nie zainwestuję większych pieniędzy to zawsze będzie czegoś brakować....albo basu, albo średnicy. Miałem nadzieje, że w miarę dobra wysokotonówka coś tu poprawi (zwłaszcza gdy poczytałem o kolumnach Pawła na 2xARN 150 po zmianie GDWK na Vifkę). 3 way znowu trochę sporo wychodzi, ale nie chciałbym wydać załóżmy 800zł i stwierdzić, że mogłem dołożyć jeszcze 300 czy 400zł i mieć coś znacznie lepszego. Muszę się zastanowić i poszukać czegoś :???:

Skomentuj

A moze 2x GDn 13/40 lub 13/50/9 Jak pisano wczesniej 13 ma calkiem niezly bas, a dwie 13 to rowniez calkie niezla efektywnosc moim zdaniem powinienes rozwazyc budowe kolumn w ukladzie MMW (dwa midoofery i kopulka).

Wychodzi, ze jak nie zainwestuję większych pieniędzy to zawsze będzie czegoś brakować....albo basu, albo średnicy.
                          Coz.. Zycie W tym przedziale cenowym (wiem, wydaje sie ze 600 zl na kolumny to duzo, a to tylko "sredni" przedzial cenowy), tak juz jest.

Zawsze mozna kolumny wesprzec subem, co kto lubi. Mozna tez dokonac wyboru i albo sie cieszyc piekna klarowna srednica i wysokimi tonami, albo mocnym wejsciem basu. To juz sam musisz okreslic. Gatunek muzyki i zastosowanie kolumn (muzyka, filmy, iprezy) tez ma pewne wymagania co do tego jak powinny grac.

Skomentuj

Tyle to i ja wiem....kwestia czy nie lepiej założyć sobie od początku lepszy pomysł i po prostu dłużej składać....w miarę przypływu pieniędzy. Tak też sobie myślałem, żeby może spróbować na ktorymś z podanych wcześniej głośników nie spróbować zrobić 2,5-way. Tylko nie wiem, który się do tego nada...

Skomentuj

LightSound, byłbym niezmiernie wdzięczny, gdybyś mógł napisać coś o obu głośnikach jak je dostaniesz.
                              Właśnie dotarł do mnie mail od pani Doroty Metlickiej, że jeżeli chce mieć oba na raz wysłane, muszę poczekać do poniedziałku. No ale ok, już poczekam. Słyszałem już 13/50/9 noi właśnie bas mnie urzekł bo było go jak z dobrych 17cm i średnica także, jak z typowych 13cm. Chyba pierwsze monitorki których bym nie podpierał subem. W sumie myślę że średnicy tego tonsila nie ma co porównywać do STXa i SDSa, bo to wyższa pólka jest dużo bardziej przestrzenna. Lepiej bierz 13/50/9 6 ohm póki są Bo zostalo ich oficjalnie uwaga 12 sztuk!

Skomentuj

Ale myślisz, żeby brać je na 2 drogi czy na 2,5 drogi?

Skomentuj

LuSzTi, jeżeli 2,5 drogi to wziałbym po parce 13/50/9 i 15/40/5 i odpowiednio od góry odciął 13/50 i zestroił niżej oraz dał w większą bude, a 15/40 dałbym w closed. Dużo kombinowania, zwłaszcza ze zwrotką, ale mogła by to być ciekawa kombinacja, jednak bez udziwniania weź MTM na 13/50/9 - będziesz zadowolony a mniej się napracujesz :)

Skomentuj

tyle, że kosztowo teraz nie podołam...na stronie skleptonisl.pl ten głośnik kosztuje 122zł czyli za 4 z przesyłką wyjdzie ok 500zł...a znowu jedna parka może być za mało...chyba wolę poczekać trochę i dozbierać niż się wkurzać później.

Skomentuj

LightSoundo STX 18 AKX wyczytałem, że ma słabą średnicę w porównaniu do mniejszego brata..
                                      To czytałes chyba na Elektrodzie :mrgreen: , ten głośnik jest naprawdę bardzo dobry, trochę za drogi ale w każdym calu lepszy od SDSa czy Visatona W170S/SC. Oba STXy sa także lepsze od Tonsila GDN13/40/2 czy pochodnych z polipropylenem(nie myl z 13/50/9 czy tym ze "siest"), średnica jest duuzo lepsza może po prostu nie jest wycofana?? Mówię Ci to z doświadczenia oba głośniki Graja od 3-4 miesięcy jeden kolo drugiego.

Skomentuj

Z tego, co znalazłem w necie D26tg można śmiało stosować zamiast d27tg. To mocno poszerza zakres dostępnych projektów.

Ma ktoś może pomierzone w SW gdn13/40/2 (dowolna wersja) i mógłby do niego zasymulować d26tg lub d27tg?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X