Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanko o bass refleks

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanko o bass refleks

Witam wszystkich mam dość trudne dla mnie pytanie. Mam sobwooferka ponad 110 litrow z glosnikiem alpharda HW 1500 4 ohm obecnie w obudowie zamknietej, tak sie zastanawiam czy moge przerobic obudowe na bass refleks z "przpadkową rurką" . głośnik tem ma dużą twardość i chyba nie potrzebuje "poduszki powietrznej" pod membraną. Ogladając kolumny estradowe alpharda na głośnikach RW które maja Qts często powyrzej 1 zauwarzylem ze maja bass refleks. Tezaz najważniejsze po co mi bass reflseks: chciałbym podświetlic od środka. dziekuje z góry za wszelką pomoc:)

Generalnie w naglosnieniu estradowym zawsze daje sie bass0reflex zeby zyskac na efektywnosci choc nie koniecznie jakosci.
    Zrob dwie dziury fi 10cm zeby nastroic nizej mozesz dac jakies tunele. Najlepiej zrob sobie dwie rury o dlugosci 10cm i najpierw wstaw jedna a potem druga i ocen co gra lepiej.

Skomentuj

Ale czy wstawienie przypadkowej rurki to dobry pomysł?
      Ja bym próbował coś policzyć pod ten głośnik srednice i długość b-r przynajmniej

Skomentuj

A kto powiedzial ze przypadkowa rurke? Zaproponowane przezemnie rurki daja strojenie na 50, 57 i 68Hz bo tak stroi sie estradowe glosniki. I zmieniajac rury latwo uslyszec jak gra najlepiej.

Skomentuj

Czaruję...
        X