Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak to jest z strojeniem BR na dołek impedancji?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak to jest z strojeniem BR na dołek impedancji?

Przeszukję już dłuższy czas sieć i nie moge znaleźć.

Mianowicie chodzi o strojenie portu BassReflex, wzmianka gdzieś była, ze mierzymy impedancje głośnika juz w obudowie, bedą tam dwie górki i minimum pomiedzy nimi to czestotliwosc strojenia portu. Hmm i nie wiem czy to jest tak, ze buduje obudowe wstawiam głosnik uszczelniam otwor BR (czyli robie obudowe zamknieta) Mierze impedancje, patrze na dwie gorki i z tego wyciagam na jaka czestotliwość stroic bassreflex?

Pozniej wyczytałem wzmianke o tym ze najlepoiej jest jak górki sa dosyc szpiczaste i mniej wiecej rownych wysokosci, wtedy port jest dobrany optymalnie. Jak do tego sie zabrać? Od czego zacząć?

Byłbym wdzięczny jakby ktoś przybliżył mi sposób strojenia na dołek impedancji.
    Dziekuje :)

nie nie ...

mierzysz glosnik w obudowie BR, i masz dwa szczyty impedancji. pomiedzy nimi (w dołku) masz czestotliwosc strojenia.

A jak stroic nie jestem pewien/nie pamietam, ale chyba tak by te szczyty byly CHYBA podobnej wysokosci i byly odsuniete od siebie oczywiscie.

Sproboj poczytac artykuły na stronie glownej, mozliwe ze tam jest.

Skomentuj

A ha czyli zmieniajac stroejenie BR przesuwamten dołek miedzy dwoma wierzchołkami. W ten sposób wpływam na rozmiar ich.

A od czego zacząć? Czy wstepne wyliczenie dlugosc i srednicy w WINDisd bedzie dobre? I nastepnie wstawic wymiary z WINisd i pomierzyc charakterystyke impedancji. I jakby bylo cos zle a zapewne bedzie zle, pobawic sie w przedłuzanie lub skracanie.

Skomentuj

dzidenss, przedewszystkim to samemu wybieraj obudowe w win isd i strojenie, nie klikaj "next" i spisuj danych tylko samemu kombinuj.

Do jakiego glosnika,muzyki,jakie masz oczekiwania?

Skomentuj

Ja juz głosniki wybrałem objetosc obudowy tez mam. Pomiary w Speaker Workshop tez wykonywałem. Chodzi tylko i wyłącznie o rure BassReflex i o strojenie na moduł impedancji z dwoma górkami :)

Bo ponoc dwa rowne piki rezystnacji, daja dobra odpowiedz impulsową, a i przenoszenie jest tez spoko. A tego szukam.

Skomentuj

no to skracaj/przedluzaj az uzyskasz odpowiedni efekt.

Skomentuj

Czaruję...
            X