Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil gdn 13/40/2 + STX GDWK PJ ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil gdn 13/40/2 + STX GDWK PJ ?

Co byscie powiedzieli o takim zestawieniu? Biorac pod uwage popularnosc tych glosnikow i fakt narzekania na wysokotonowke z "totem mite", zastanawiac moze akt ze jescze nikt nie zrobil zwrotnicy do tego zestawu... Z opini ludzi z forum o tych glosnikach wynika ze byloby to calkiem niezle zestawienie w przystepnej cenie.

Specem nie jestem, ale ten GDN gra bardzo ciekawie z GDWK 11/100.
    Miałem okazję słuchać takiego zestawienia i podobało mi się.
    Sam planuje zrobić coś w rodzaju Totem Sttaf na tym zestawie.

GDWK 11/100 w Protonsilu to koszt 35zł/szt GDWK z STX 27zł/szt więc niewielka różnica.

A STX GDWK z GDN13 myślę że zestawienie ciekawe tylko zwrotka....

Skomentuj

a wg mnie bez sensu
      koszt ten sam a kazda z wysokotonowek ma swoje wady. nie mozna jednoznacznie okreslic ktora jest lepsza. wg mnie bez sensu i juz lepiej zostawic oryginal
      lub wlasnie klona STAFF (?)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        wlasnie klona STAFF (?)
        tak. w staffie na gorze na 99% siedzi gdwk 11 100

Skomentuj

to wiem ze tam jest GDWK 11/100. nie bylem pewien tylko czy dobrze napisalem :P

Skomentuj

pisze się STTAF
            http://www.totemacoustic.com/products/columns/sttaf/

Skomentuj

A posiada ktos do tego schemat zwrotnicy?

Skomentuj

Jeżeli będzie podobnie "zaawansowany" jak w Mite to i tak wypadało by nowy zrobić :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                  Jeżeli będzie podobnie "zaawansowany" jak w Mite to i tak wypadało by nowy zrobić
                  Zrób a kolejne pokolenia będą Ci wdzięczne (łącznie ze mną)

Schemat (założenia):

wys 900
                  szer 160
                  gł 240
                  komora dla GDN ok 20l BR długość 145 średnica 45 ścięty pod kątem 45 stopni, tyle wiem jeżeli chodzi o pseudo klona Sttaf. I takiego czegoś słuchałem i takie coś zrobię (jak dożyje)

[ Dodano: 2009-03-25, 20:23 ]

Skomentuj

nie dawalbym 1,5 cewki na tego tonsila bo gubi srednice ktora sie u niego wybija.. z litrazem tez... niby jest 20litrow ale bedzie strasznie mulil. wsadzilbym go w 9litrow i po sprawie..

Skomentuj

dolphin123, co do cewki może masz rację, ale w tej skrzyni daje sobie radę nie ma tragedii. Nie jestem audofilem, nie słyszę kabli, ale ten GDN w 20l jak dla mnie zagrał fajnie. Jak zbuduje sam to będę eksperymentował.

Zamieszczone przez dolphin123
                      nie dawalbym 1,5 cewki
                      przy okazji zamierzam dać jedną cała cewkę :mrgreen: (żart)

A poza tym myślałem bardziej od GTC czego zapomniałem dodać.

Skomentuj

Zamieszczone przez keisan
                        Nie jestem audofilem, nie słyszę kabli, ale ten GDN w 20l jak dla mnie zagrał fajnie.
                        a kto pisze o kablach i audiofilach bo nie rozumiem.... ? Napisalem tylko ze dalbym mu 9litrow, wiecej raczej nie, ale Ty robisz projekt. Mialem tego gdna bawilem sie z nim i opisuje to co zauwazylem

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                          a kto pisze o kablach i audiofilach bo nie rozumiem.... ?
                          odskocznia nic więcej

Skomentuj

ja testowalem 4ohm werjse tego glosnika w 23 litrach (2xGDN) i za ciekawie to juz nie gralo. tak wiec jak to napisal juz dolphin123, max 9 litrow

swoja droga. w MITE dali taka skromna zwrotnice a tutaj jest juz normalna. dziwne

Skomentuj

Optymalna pojemność obudowy dla GDN 13/40/2 w wersji 4-omowej rzeczywiście wynosi kilka litrów (jak w Totem Mite). Jednak wersja 8-omowa ma wyższy Qts i wymaga większej obudowy. Mnie wychodzi coś ok. 16 litrów, bo 20 litrów (jak w Totem Sttaf) to chyba trochę za dużo.
                              Ciekawie zapowiada sie ten wątek. Życzę powodzenia w budowie tej kolumny.

Skomentuj

O tym zestawieniu myslalem ze moglbym je polecic jako budzetowa konstrukcje jakiemus znajomemu... Mozna nawet zrobic dwie wersje 4 i 8 ohmowa, bo oba rodzaje przetwornikow mozna bez roblemu dostac.
                                A pomysl zrodzil sie z stad ze 13/50/2 jest raczej chwalonym glosnikiem (w tym przedziale cenowym), a opinie o stx 14-100 sa rozne... Myslalem zeby wybrac to co najlepsze z klonow totem mite i stx 14-100 + Pj

nie dawalbym 1,5 cewki na tego tonsila bo gubi srednice ktora sie u niego wybij
                                A jaka by bardziej pasowala?

z litrazem tez... niby jest 20litrow ale bedzie strasznie mulil. wsadzilbym go w 9litrow i po sprawie..
                                Wiele osob pisalo ze optymalny litraz do totem mite to 9-12 litrow, s skoro to ta sama niskotonowka...

wys 900
                                szer 160
                                gł 240
                                Tu sie ladnie prezentuja na kolcach, bez nich kolumny moglby byc ciut wyzsze, tak maksymalnie 100 cm, bo wyzsze bylyby chyba zbyt "smukłe" dla tej szer i gł.

koszt ten sam a kazda z wysokotonowek ma swoje wady. nie mozna jednoznacznie okreslic ktora jest lepsza. wg mnie bez sensu i juz lepiej zostawic oryginal
                                Moze ktos postawi mi zarzut ze jade na czyis opiniach, ale o wysokotnowkach tonsila rzadko sie czyta pozytywne komentarze ("ze tonsil nie umie robic dobrych g. wysokotonowych, ze szeleszcza, ze jak liscie). Wiadomo kazdy ma inny gust i wymagania, ale sam Pawle napisales ze w tej klasie cenowej STX PJ jest najlepszy.

Życzę powodzenia w budowie tej kolumny.
                                Ja rowniez:) jesli okaze sie udana (a sa mocne podstawy by tak sadzic), to moze sie okazac ze beddzie to jedna z lepszych konstrukcji jaka mozna polecic "na poczatek"

Zreszta sam bym sie za to bral, ale tonsile + visatony na ukonczeniu

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                                  Wiadomo kazdy ma inny gust i wymagania, ale sam Pawle napisales ze w tej klasie cenowej STX PJ jest najlepszy.
                                  PJ jest bardziej detaliczny. ale szczerze mowiac w takiej konfiguracji wielkiej roznicy nie bedzie

Skomentuj

IMO nawet te 15l to będize o wiele za dużo jak na jedną 13stkę tak jak koledzy juz wspomnieli 9l będzie optymalne. Co do PJki to pewnie zagra to ciekawiej, ale trzeba by bylo nową zwrotnicę z pomiarami dlatego myślę, że jak juz robić pomiary i nową zwrotkę to od razu pod DX25 :mrgreen:

Skomentuj

Panowie, jedna jest denerwujące
                                      Zamieszczone przez izbic
                                      że jak juz robić pomiary i nową zwrotkę to od razu pod DX25
                                      jak ktoś chce zrobić zestaw na polskich głośnikach i zmieścić się w jakiś kwocie lub z ciekawości lub z innym przyczyn, a ktoś radzi jakiś drogi głośnik (mimo że jest dobry).

Po co bawić się z Tonsilem, STX'em, TVM'em jak od razu można robić wszystko na Scan Speak'ach?

Skomentuj

nową zwrotkę to od razu pod DX25
                                        Moze nie od razu do vify, ale oprocz Pj, byly by dwie konstrukcje, jedna budzetowa, a druga stanowilaby alternatywe dla "sredniakow". Mysle ze z vifa mozna by sie zmiescic w 500 zl.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X